Ganóóó la Bóóóca!

27.01.2008, 14:59
Aktuality
Přesně tak volal televizní komentátor! Běžela 93. minuta zápasu Boca Juniors – River Plate, fanoušci "xeneizes” již dávno slavili, olé, olé, střídalo volání Boca, Boca, zatímco "millonarios" chvatně opouštěli tribuny. Sudí Héctor Baldassi se podíval na hodinky, rozhlédl se, mohutně nadechl a naposledy zapískal. Posledním hráčem, který se dotkl míče, byl Diego Buonanotte z River. Jak symbolické: "Buenas noches”, dobrou noc, Boca porazila River 2:0!

Estadio José María Minella v Mar de Plata vidělo první "superclásico" tohoto roku. Letní Pentagonal se pomalu chýlí ke svému konci, Boca dokonce tímto zápasem ukončila svou účast v tomto turnaji. Bylo to první vítězství pro fotbalisty v žlutomodrém. Po prohře s Independiente (1:2) dvakrát remizovali. Se San Lorenzem (1:1) a Racingem (0:0). Chybí sehrát poslední dvě utkání, Independiente - Racing (27. ledna) a River Plate - San Lorenzo (29. ledna). Mistrem se může stát každý, tedy s výjimkou dnešního vítěze a San Lorenza... Na prvním místě je zatím Independiente, které ze 3 zápasů vytěžilo 5 bodů. Stejný počet má i Boca, ale jak jsme již psali, má dohráno. River Plate a Racing Club mají v kolonce "body” číslici 4, San Lorenzo za dvě plichty získalo pouhé 2 bodíky.

Ale vraťme se k sobotnímu duelu. Čekalo se od něj mnoho a je nutno říci, že splnil očekávání. Již ve 2. minutě střílel Juan Román Riquelme první z celé řady trestných kopů a míč z jeho kopačky skončil jen těsně nad břevnem branky, ve které stál Juan Pablo Carrizo. River se rychle vzpamatoval a dalších 20 minut byl pánem na hřišti. Ariel Ortega se choval jako pravý kapitán a vedl svůj tým do jednoho útoku za druhým. Svěřenci trenéra Diega Simeoneho vypadali, že se lépe vyspali a ještě mnohem lépe probudili, Argentinec Mauro Morales a Chilan Alexis Sánchez si udělali dvě promenády v obraně soupeře a zejména vlevo nevěděl Claudio Morel Rodríguez, kam dříve skočit a jak zastavit ex Newell's Old Boys, který znamenal neustálé nebezpečí pro brankáře Pabla Miglioreho.

Středopolař Millonarios Augusto Fernández poslal v 10. minutě střílený centr, Uruguayec Sebastián Abreu elegantně zpracoval míč pro Ortegu a "jujeňo" vyslal takovou bombu, že otočila ruce brankáře Miglioteho kolem své osy!

Tlak fotbalistů River Plate trval téměř 20 minut. Ale pak přišla, viděla a zvítězila Boca. Riquelme si postavil míč k dalšímu volnému přímému kopu, nacentroval do pokutového území, od jednoho z obránců se balón odrazil k Morelovi, který ho bez váhání vrátil znovu před branku soupeře. Pablo Ledesma stačil jen tečovat a Sebastián Battaglia prostřelil bezmocného Carriza. Boca - River 1:0!

Pro River to bylo jako dostat pořádnou facku. Prvních 20 minut upadlo do zapomnění, Abreu přestal existovat, všechny akce končily již ve svém zárodku. Tým vedený trenérem Carlosem Ischiou se stal pánem na hřišti, zejména středová řada dirigovaná Battaglliou si po dlouhé minuty dělala co chtěla. Jen ve 30. minutě měl River šanci vyrovnat. To zaspal mladíček Fabián Monzón, Rosales mu utekl, poslal míč do běhu Ortegovi a ten se ocitl sám před brankářem. "Burrito" ovšem vypálil do oblak...

"Cholo” Simeone se mohl z místa za lajnou ukřičet, hnal ty své do útoku, ale vše marné. Naopak, minutu před odchodem do šaten se dostal na levé straně do šance Riquelme, perfektně ho uvolnil Rodrigo Palacio, ale Román "vymyslel" jen slabou skákavou střelu a Danilo Gerlo míč bez problémů odkopl do bezpečí.

River se vrátil na hřiště plný odhodlání a patřily mu první minuty druhé části zápasu. Ale přišla chvíle, která o všem rozhodla. Tedy neměla rozhodnout, kdyby rozhodčí opravdu rozhodoval...

Po faulu se postavil k míči, kdo také jiný?, Juan Román Riquelme. Téměř u postraní čáry, v rovině s hranicí pokutového území. Všichni čekali centr, ale Riquelme míč fantasticky zatočil, ten opsal ideální křivku a mířil si to k bližší tyči brankáře Carriza. Gólman na poslední chvíli zareagoval, balón vyrazil jednou rukou nad sebe, do břevna. Kulatý nesmysl nesmyslně vyletěl vzhůru a pak podle zákona o zemské přitažlivosti si to zase namířil zpět. "El Titán" Martín Palermo vyskočil nejvýše, pravou rukou se zavěsil za břevno a míč hlavou poslal k zemi, za čáru. Ne do sítě, jen asi tak půl metru za čáru, odkud ho několik nohou obránců znovu vrátilo do hry. Ale bylo pozdě, hlavní rozhodčí se podíval na čárového a ten praporkem ukazoval do středu hřiště.

Proč gól neměl platit, i když míč zcela evidentně celým objemem skončil v brance? Onen dotyk břevna skórujícím hráčem je zcela jasně proti pravidlům...

A bylo po zápase, byť chybělo ještě víc než 30 minut do jeho skončení. River pořádně nevystřelil, jeho obrana byla děravá, Riquelme kraloval, Palermo byl nebezpečný. To nakonec dokázal po rohovém kopu, zahrávaném samozřejmě Riquelmem. Jeho hlavička skončila na břevně...

RIVER: (3 – 3 – 3 -1) Juan Pablo Carrizo - Danilo Gerlo, Gustavo Cabral, Eduardo Tuzzio - Augusto Fernández, Leonardo Ponzio, Rodrigo Archubi - Mauro Rosales, Ariel Ortega, Alexis Sánchez - Sebastián Abreu. Trenér: Diego Simeone.
BOCA: (4 – 3 – 1 – 2) Pablo Migliore - Jonatan Maidana, Julio César Cáceres, Gabriel Paletta, Claudio Morel Rodríguez - Pablo Ledesma, Sebastián Battaglia, Neri Cardozo - Juan Román Riquelme - Rodrigo Palacio, Martín Palermo. Trenér: Carlos Ischia.
Střídání: 20 min. Fabián Monzón (B) za Morela Rodrígueze; 51 min. Jesús Dátolo (B) za Cardozu; 60 min. Abelairas (R) za Archubiu; 63 min. Radamel Falcao García (R) za Rosalese;75 min. Diego Buonanotte (R) za Sáncheze.

A ještě pár informací z Argentiny
Již 1. února, tedy 3 dny po skončení Turnaje "Pentagonal de verano", se hraje o Pohár provincie Salta. Utkají se Independiente a San Lorenzo. "Copa revancha" neboli "Pohár odvety" je na pořadu o den později, tedy v sobotu 2. února a bude to odplata jak má být. Boca - River!!! Pohár města Tandil skončil 21. ledna, hrál se za účasti Quilmes, Nueva Chicago, Argentinos Juniors a Olimpo de Bahía Blanca. Získal ho ten posledně jmenovaný, tedy ti z "Bílé zátoky"...

Letní turnaje mají svou historii. Datují se od roku 1968, kdy Pohár města Mar de Plata získal maďarský Vasas Budapešť. Až do roku 1980 se hrálo vždy v Mar de Plata a jednalo se o Copa de Oro (Zlatý pohár), Copa de Atlántico (Atlantický pohár), Copa Libertad (Pohár svobody).

Ze zahraničních týmů se podařilo vyhrát jen v roce 1972 Palmeiras z Brazílie. O dva roky později se turnaj nedohrál, v roce 1976 se ani hrát nezačal. Byla to vůbec v Argentině divná doba...

V roce 1981 se hrálo hned o dva Zlaté poháry, ten tradiční v Mar de Plata vyhrál tým Independiente, ten v Córdobě pak domácí Talleres. O pět let později se situace opakovala, ale první i druhý díl se hrál v Mar de Plata. Utekl jeden rok a dva turnaje se radním tohoto přímořského města zdály málo a tak se hrály hned tři. Zlatý, Městský a pana generála Pueyrredóna, tedy města, municipia, nesoucího jeho jméno... Ale také tento "rekord" byl překonán! V roce 1991 to již bylo 5 turnajů, 1993 se hrálo o 7 trofejí, z toho pět turnajů v Mar de Plata a dva v Córdobě.

Postupně přibyla další města a provincie, další jména turnajů. Do roku 2001 se hrálo jen v Mar de Plata, Mendoze a Córdobě. Neuquén, Salta a Tandil jsou nováčci, hrálo se a hraje se o Poháry 70. výročí časopisu El Gráfico, o Zlatý hrozen, o Vyzývací pohár, 90. výročí deníku La Voz, ale také o dva Osobní poháry...

Boca, River, San Lorenzo, Racing, Independiente, Talleres, Nacional z Uruguaye, Newell's, Belgrano, Lanús, Vélez Sarsfield, Rosario Central, Arsenal, ale ten argentinský, Estudiantes, Banfield, ale také Kombinovaný národní tým, to všechno jsou vítězové těchto Pohárů. Někteří mnohonásobní. Hrálo se jich v letech 1968 – 2007 celkem 109...

Králem je Boca Juniors (36), následuje podle očekávání River Plate (23), San Lorenzo (13), Independiente (10), Racing (6), Belgramo (5)... Celkem 18 týmů, z toho 3 zahraniční, mají ve svých Síních slávy některý z Letních argentinských Pohárů. Letos k nim, zatím, přibyl další nováček. Olimpo de Bahía Blanca. Kdo bude tím dalším?

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (11)

Přidat komentář
smazaný uživatel

de ten carrizo do lazia??

Reagovat
fantomas

pochybuju

Reagovat
VicenteRodriguez

Je v River na hostování

Reagovat
fantomas

tudiž to dokonce vylučuju

Reagovat
VicenteRodriguez

Reagovat
fantomas

sakra...

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkné! Argentina je moc zajímavá, fotbal výborný.

Reagovat
smazaný uživatel

Velice zajímavé a podnětné ! Díky !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Hezke cteni

Reagovat
alias

Argentinská liga startuje 9.února a přímé přenosy bude vysílat volně JazeeraSport. V současné době se hrají v Brazíli ligy jednotlivých oblastí a Paulistu Vysílá volně AbuDhabiSport ( v sobotu se vysílalo utkání PontePreta-SaoCaetano a včera SaoPaulo FC-Corinthians). Tento týden začíná i Jihoamerická obdoba LM CopaLibertadores, ale zde zatím nemám informace kdo bude zápasy vysílat. Pokud někdo víte něco bližšího dejte vědět. Díky

Reagovat
alegre

Měl by asi odpovědět webmaster, ale zkusím to já. eurofotbal.cz připravuje výsledkový servis z Latinské Ameriky, tak jak to dělá u evropských lig. A jednou, dvakrát týdně bych měl psát komentáře o dění od Mexika po Chile...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele