Gambrinus liga preview - 4. kolo

25.08.2007, 11:02, aktualizováno 27.08.2007, 11:00
Previews
Poslední dvě utkání zbývají odehrát ze čtvrtého kola Gambrinus ligy. Těžký úkol čeká na Liberec, Slovan ještě nevyhrál a dnes odpoledne se v severočeském derby utká s rojzetými Teplicemi. Podobně jako Teplice si zatím počíná i Baník Ostrava, jemuž se do cesty tentokráte postaví Zlín...









Viktoria Žižkov - Sparta Praha (sobota 18:15)
Už jsou tomu více jak čtyři roky, co se ve vzájemném duelu setkali Sparta se Žižkovem. Naposledy se radovali letenští z výhry 1:0. Zvláštní příchuť bude mít tento zápas pro oba trenéry, jelikož Stanislav Griga naposledy trénoval právě Spartu a Michal Bílek strávil na Žižkově poslední léta své aktivní kariéry.

"Bude to velký svátek, Žižkov na takový zápas čekal dlouho. V týdnu jsme si v kabině zdůrazňovali, že nesmíme dělat chyby v defenzívě, protože Sparta by nás za ně stejně jako Brno a Kladno trestala," připomněl Griga sedm inkasovaných branek v posledních dvou zápasech. To hosty trápí opačný problém. Bílkův tým dal zatím pouhé tři branky ve stejném počtu utkání.

Pro Spartu bude tento zápas generálkou na středeční odvetu třetího předkola Ligy mistrů proti londýnskému Arsenalu. Michal Bílek řešil během týdne nefotbalové problémy, jelikož byl napaden neznámým útočníkem a musel se nechat ošetřit v nemocnici, ale dnes by na lavičce svého týmu neměl chybět. "Žižkov měl výborný vstup do ligy, navíc doma dokáže být vždy hodně bojovný, zápasy tam nikdy pro nikoho nebyly lehké," upozornil letenský kouč.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.75 - 3.35 - 1.50
Tip eurofotbal.cz: 0
Sigma Olomouc - Siad Most (sobota 19:00)
Sigma se po neúspěšném úvodním zápase v Českých Budějovicích, který prohrála 0:2, zvedla a nejprve porazila Mladou Boleslav a následně vyválčila bod na Bohemians. Tam mohla také vyhrát, jenže rozhodčí neuznal gól Buena pro ofsajd. Trenér Pulpit se spoléhá především na kvalitní defenzivní činnost, jenže trápí ho neplodná ofenzíva. "Musíme být mnohem odvážnější, podobným způsobem jako na Bohemians bychom se prosadili sotva. Přijde mi ale, že doma si hráči více věří, venku je na nich po loňské sezóně stále vidět nějaký útlum," řekl Pulpit.

Most se prozatím krčí na posledním místě s jediným bodem na kontě. Severočeši zatím v každém zápase vedli, ale nejprve remizovali s Plzní 1:1, následně v Ostravě podlehli 2:5 a naposledy prohráli doma s Teplicemi 2:3. "Musíme zapracovat na koncentraci po devadesát minut, v některých fázích děláme naprosto zbytečné chyby," řekl trenér Robert Žák jehož tým nevyhrál v lize už devět utkání v řadě.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.25 - 4.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Slavia Praha - 1. FC Brno (sobota 20:30)
Slavii ve středu čeká na Strahově veledůležitá odveta proti Ajaxu Amsterdam, ovšem zápas proti Brnu nebere na lehkou váhu. Pokud by sešívaní vyhráli, měli by stále stoprocentní bodový zisk, navíc doma s Brnem už šest let neztratili ani bod. "Líbil by se mi podobný výkon jako s Kladnem, kdy jsme si vypracovali mnoho šancí. Jen musíme být důraznější v koncovce a o výsledku rozhodnout dříve," řekl kouč Karel Jarolím.

Brno před sezónou vyhlašovalo boj o pohárové příčky, ale zatím to tak nevypadá. Moravané porazili pouze Žižkov a na svém kontě před tímto duelem čtyři body. Trenér Petr Uličný přiznal, že po domácím zápase s Plzní, které Brno prohrálo 0:1 zvedl na hráče hlas. "Byl jsem kritický, neboť nám s výjimkou tří hráčů chyběla bojovnost. V nasazení musíme hodně přidat, postrádáme agresivitu v napadání soupeře a také koncovka je žalostná," poznamenal Uličný.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 -3.60 - 6.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Viktoria Plzeň - Bohemians 1905 (neděle 17:00)
V zápasech Plzně i Bohemians zrovna nejsou góly běžnou záležitostí. Domácí zatím hrají v obdobné formě jako na jaře, remízovali se Spartou a vyhráli v Brně. Hosté zase v minulých dvou utkáních neinkasovali, ale stále čekají na gól. "V týdnu jsme pracovali na zlepšení ofenzivy," říká trenér Busta, který do týmu tento víkend přivedl útočníka Ordoše. Jen aby Pražané nezapomněli také bránit.

"Teď mě čeká premiéra, já jsem totiž ani jako hráč proti Bohemce nikdy nenastoupil. Teď jsem v Plzni a mým cílem pro neděli je další výhra," poukazuje trenér Levý na devět let u Klokanů, které mu z tohoto zápasu určitě nedělají obyčejný den. Plzni se doma nedaří tolik jako venku, Bohemians by toho už měli využít, skórovat a třeba i po několika letech slavit prvoligovou výhru.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.20 - 4.60
Tip eurofotbal.cz: 0
FK Jablonec - České Budějovice (neděle 17:00)
Jablonci se pod trenérem Lubošem Kozlem zatím nedaří podle představ. Ze čtyř soutěžních utkání tři prohrál a teprve v minulém kole proti Mladé Boleslav vyválčil první bod za remízu 1:1 Právě v duelu s Dynamem by se chtěli Severočeši naladit na vítěznou vlnu, která by jim měla pomoct vyhrát nad Austrii Vídeň odvetu předkola poháru UEFA. "Moji hráči musí dát do hry srdce, vítězstvím se chceme odrazit k lepším výsledkům," uvedl Kozel, který si přeje i lepší defenzívu.

Jihočeši se od výhry nad Olomoucí z pvního ligového kola trápí, přesto trenér Cipro z toho žádnou vědu nedělá. "Záleží hlavně na vylosování. Hráli jsme venku a pak doma se Slavií, s níž bude prohrávat každý. Podívejte na Jablonec, bude hrát potřetí doma a má jen jeden bod. Budou chtít konečně vyhrát, bude to pro nás hodně těžké," mínil Cipro, jehož trápí velká absence hráčů.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 2.95 - 4.20
Tip eurofotbal.cz: 1
FK Mladá Boleslav - SK Kladno (neděle 20:15)
Středočeské derby mělo být rozhodnuté již předem, jenže momentálně je Kladno v tabulce výše. Jiří Jeslínek navíc dal více gólů v minulém zápase než Boleslav za předešlé tři kola dohromady. Luděk Zajíc byl však s hrou v Jablonci spokojen: "Výkon v Jablonci už byl rapidně zlepšený, to bylo vidět. Měli jsme na výhru."

Proti svému bývalému klubu se v dresu domácích bude moci objevit záložník Václav Kalina, který byl v Kladnu klíčovým hráčem. Podle trenéra Šilhavého bude důležité, aby do zápasu šli hráči s chladnou hlavou. Mezi nimi i Tomáš Čáp, který odehraje 100. ligový zápas. Kladenští v každém zápase inkasovali dvě branky, to je šance pro Boleslavské zastřelovače.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.75 - 6.35
Tip eurofotbal.cz: 1
FK Teplice - Slovan Liberec (pondělí 17:15)
Pokud se budou chtít Teplice udržet i nadále na čele s vedoucí Slavii, případně Baníkem, musí doma bezpodmínečně porazit Liberec. Ten je sice na posledním místě tabulky, ale předpokládá se, že hráči budou bojovat i za trenéra Zacha. Slovan ještě před rokem a čtvrt slavil mistrovský titul, ale nyní zažívá nebývalou krizi a další bodová ztráta by opět ještě více oddálila čelo ligové tabulky. Liberecký kouč bude mít ztíženou situaci tím, že mu chybí celkem pět hráčů. Zranění jsou Dort, Blažek, Frejlach, kvůli disciplinárnímu trestu nemohou nastoupit Košťál a Pudil. Zach přesto věří, že jeho tým zabojuje a nakonec vyhraje. "Už minulý zápas v Ostravě nám naznačil cestu, jak dojít k úspěchu. Měli bychom si z toho vzít ponaučení, ale abychom uspěli v Teplicích, musíme být bezpodmínečně mnohem víc disciplinovaní," připomněl Zach dvojnásobné vyloučení.

Teplice stále mají ještě k dispozici svého nejlepšího kanonýra Martina Fenina, ovšem budou postrádat obránce Kaufmana a Ryšku. Severočechům se sice daří, přesto trenér Rada krotí optimismus. "Nesmíme vypustit ani jedinou minutu utkání. Liberec bude pod tlakem, což je pro nás horší. Budou do toho chtít dát všechno a vytáhnout se, budou hrát i za trenéra," varoval Rada.
Pravděpodobné sestavy: FK Teplice: Slavík - Merzič, Lukáš, Klein, Rosa - Verbíř, Doležal, Sabou, Gašparík - Fenin, Smíšek.   Slovan Liberec: Hauzr - Šinglár, Bejbl, Petrouš, Janů - Hudson, Bílek, Hodúr, Liška - Nezmar, Robin Dejmek.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 2.90 - 3.70
Tip eurofotbal.cz: 10
Tescoma Zlín - Baník Ostrava (pondělí 19:00)
Zlín si v minulém kole málem připsal cenný skalp Sparty, ale nakonec prohrál 1:2, ovšem dnes se opět pokusí potrápit dalšího favorita. Tescoma i přesto, že na začátku ligy neměla nijak lehký los, vybojovala už čtyři body. O všechny se postaral útočník Libor Žůrek, jenž je letos jediným střelcem Zlína. "Baník měl vynikající start do sezóny, ale hrál dvakrát v Ostravě. Domácí prostředí by mělo být naší výhodou," věří zlínský kouč Pavel Hoftych.

Baník ve Zlíně nevyhrál už více jak třináct let, ale dnes bude mít velkou příležitost to změnit, jelikož na duel s Tescomou by mělo dorazit až 2000 ostravských fanoušků. "Ve Zlíně se ale lehce nevyhrává a většinou je to více než o fotbale spíše o bojovnosti a agresivitě. V tom se soupeři musíme minimálně vyrovnat a přitom být i disciplinovaní," řekl trenér Večeřa, který bude postrádat nemalý počet hráčů. Václav Svěrkoš nemůže nastoupit kvůli disciplinárnímu trestu za červenou kartu a Tomašáka, Bolfa, Lukeše, Mičolu a Neuwirtha stále trápí zranění.
Pravděpodobné sestavy: Tescoma Zlín: Baránek - Vidlička, Kroča, Zbožínek, Pazdera - Kraus, Šmahaj, Zúbek, Malár - Bača, Žůrek.   Baník Ostrava: Vašek - Řezník, Cigánek, Bystroň, Tchuř - Rajtoral, Marek, Otepka, Metelka - Zeher, Magera.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.35 - 2.80 - 2.20
Tip eurofotbal.cz: 2

Autor: Tomáš Honajzer, Josef Gvoždiak

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*españa

Sparta vyhraje, ale fotbal to bude asi nekoukatelnej..

Reagovat
Shevchenko

Jak dlouho nebude hrát ten Svěrkoš? Já myslel, že to měl jen na jeden zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Měl flastr na dva zápasy.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele