GAMBRINUS LIGA PREVIEW - 30. KOLO

28.05.2007, 11:54
Previews
Posledním kolem dnes vyvrcholí česká nejvyšší soutěž. Velkolepé oslavy prvního českého double se chystají v Toyota Areně, kde Sparta před vyprodaným stadionem přivítá Most a může si dovolit i prohrát. To ovšem pouze v případě, že by Mladá Boleslav ve šlágru porazila Liberec. O co hrát má i Slavia, která zavítá do Českých Budějovic...









Slavia Praha - FK Jablonec (pondělí 00:00)
Po deseti letech opouští Příbram první ligu, rozloučí se domácím zápasem proti Brnu a nebudou to mít zrovna jednoduché, doma za posledních osm zápasů vyhráli jedinkrát. Naopak Brno přetrhlo čtyř zápasovou mizérii bez bodu výhrou v Jablonci, na kterou navázali dalším vítězstvím doma. Tomáš Bureš se vrátil dvěma zápasy bez inkasované branky a Příbram je ve skórování nejhorší, za předešlých 29 utkání dala chabých 15 branek.

Zajímavou příchuť měla tato sezóna pro Lukáše Vaculíka. Na podzim si zahrál s Mladou Boleslaví předkolo Ligy Mistrů a následně i skupinu v Poháru UEFA. Na jaře padá s Příbramí do druhé ligy. Vaculík ale prohlásil, že bude hledat jiné varianty a v Příbrami nejspíš nezůstane. Brno se jen teoreticky může dostat na pátou příčku, a tak oba týmy přemýšlí nad sezónou následující.
Pravděpodobné sestavy: Slavia Praha: Pařízek - Nohýnek, Hunal, Mácha, Pleško - Lesák, Šmerda, Jungr, Otepka - Huňa, Řezníček.  FK Jablonec: Bureš - Kuncl, Trousil, Pavlík, Siegl - Mezlík, Chlup, Večeřa, Besta - Zelenka, Wagner. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.25 - 3.30 - 2.00
Tip eurofotbal.cz: 2
Viktoria Žižkov - FK Mladá Boleslav (pondělí 00:00)
Pro oba týmy to bude stoprocentně nejdůležitější utkání sezóny. Liberec má stále možnost získat titul i v případě remízy, ale prohra by znamenala propad a případně příští rok možná bez pohárů. Mladá Boleslav už neprohrála devět zápasů v řadě a zcela určitě by svou úspěšnou sérii protáhla také nadále.

"Neřekl bych, že v týmu stoupá napětí a nervozita, i když každý ví, že půjde vlastně o všechno. Ale my jsme zvyklí hrát pod tlakem už dlouho, takže by nás důležitost toho zápasu neměla rozhodit," uvedl boleslavský trenér Dušan Uhrin. Určitě každému uvízl v paměti poslední zápas loňské sezóny, kdy Boleslav vyhrála v Liberci 3:2, když rozhodující gól vstřelil Marek Kulič až v nastaveném čase. Slovanu se v Boleslavi nebývalé daří, dosud na místním stadionu neztratil ani bod a rád by pokračoval podobně i tentokrát. "Jde o moc. V tom zápase se dá hodně získat i hodně ztratit, ale my nechceme nijak taktizovat, i když variant na konečné umístění existuje hodně. Jedeme s čistým úmyslem hrát na vítězství, protože máme stále šanci na titul. A pokud žije, chceme se o ni prát," uvedl liberecký trenér Vítězslav Lavička.
Pravděpodobné sestavy: Viktoria Žižkov: Miller - Ševinský, Rajnoch, Kopic, Palát - Ditrich, Matějovský, Abraham, Poláček - Kysela, Pecka.   FK Mladá Boleslav: Hauzr - Matula, Košťál, Brezinský, Janů - Papoušek, Bílek, Hodúr, Pudil - Nezmar, Parks.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.30 - 2.70
Tip eurofotbal.cz: 02
Slovan Liberec - Sparta Praha (pondělí 00:00)
Kladno bude hledat pro příští sezonu nového trenéra, naopak Plzeň ráda půjde do následujícího ročníku opět s trenérem Levým. Miroslav Koubek dokázal za pět let postoupit s Kladnem z divize až mezi českou elitu, kde se udržel i pro další rok. Stanislav Levý dovedl Plzeň ke skvělému pátému místu a v Kladnu by si tuto pozici už měl pohlídat. K tomu by mohlo pomoct i gesto fanoušků ze západu Čech. Přibližně 20 fanoušků se totiž rozhodlo zopakovat pochod z Plzně do Kladna, kterým přesně před 40 lety oslavili postup Škodovky do první ligy. V roce 1967 však zvítězili domácí 2:1, bude se historie opakovat?

S Kladnem se s trenérem Koubkem bude loučit i sedmička hráčů. Po hostování se do svých klubů vracejí sparťané Šimůnek, Bičík a Simpson, liberecký Radzinevičius, slávisté Kratochvíl a Gecov a jablonecký Pončák. Hosty drží skvělými zákroky gólman Daněk, který by pro 4. nejhorší útok ligy mohl být nepřekonatelnou překážkou, což potvrzuje nejlepší střelec Veleba, který se v tomto kalendářním roce netrefil.
Pravděpodobné sestavy: Slovan Liberec: Pavlík - Šimůnek, Farbák, Killar, Williams - Cigánek, Šelicha, Hlava, Čáp - Kousal, Radzinevičius.  Sparta Praha: Daněk - Procházka, Zakopal, Rada, Smola - Malár, Trapp, Jarolím, Borek - Fillo, Krbeček. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.10 - 2.55
Tip eurofotbal.cz: 2
Baník Ostrava - Bohemians 1905 (pondělí 00:00)
Ani jeden tým už nemá o co bojovat, takže nemůžeme očekávat nějaký ostrý souboj o tři body. Jablonec už může letos skončit nejlépe na devátém místě a Slovácko patří nějakou dobu mezi jisté sestupující, což znamená, že ani jeden tým nebudeme mít zvýšenou motivaci. Hráči určitě budou dělat vše proto, aby se na závěr sezóny nezranili, případně nezískali zbytečné žluté karty. Hosté se v minulém kole rozloučili s domácími fanoušky vítězstvím a něco podobného by určitě chtěli udělat také jablonečtí hráči už jen proto, že to bude poslední zápas na trenérské lavici Petra Rady, který tak tým opouští po čtyřech letech.

Jablonec ve čtvrtek hrál finále Poháru ČMFS, které sice prohrál, ale za tak moc ho to mrzet nemusí, když vezmeme v úvahu, že Sparta bude hrát Ligu mistrů, takže kvalifikaci do Poháru UEFA získává druhý finalista. Oba týmy mají výhodu, že je nesužují nějaké velké absence. Minulý vzájemný zápas skončil remítou 1:1.
Pravděpodobné sestavy: Baník Ostrava: Špit - Zábojník, Homola, Fukal, Flachbart - Baranek, Eliáš, Kordula, Petržela - Svátek, Zeher.   Bohemians 1905: Marek - Kaspřák, Šuškavčevič, Spazier, Lysoněk - Mareš, Němčický, Görner, Filipský - Racko, Brožík.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.47 - 3.75 - 6.00
Tip eurofotbal.cz: 10
Tescoma Zlín - 1. FC Brno (pondělí 00:00)
Slavia se připravila o možnost získat titul, opět selhala, když jí o něco šlo, což vlastně nikoho ani nepřekvapilo. I proto se pozornost v posledním kole nebude soustředit na ní. Svůj posledí zápas kariéry odehraje Karel Poborský, který se dal zdravotně do pořádku a rozloučí se tak duelem proti svému bývalému klubu. "Když jsem koukal na podzim na rozlosování, bál jsem se, aby se právě v tomto zápase nehrálo o titul a pro nás o sestup. Naštěstí to neplatí, ale utkání náboj mít bude, navíc si kluci dobře pamatují, jak nám na podzim ukřivdili," vzpomíná kouč Cipro na podzimní duel.

Slavia se výhrami nad Příbramí a Zlínem vrátila do boje o evropské poháry a ten bude chtít dotáhnout do konce. "Chceme hrát evropské poháry," říká odhodlaně Karel Jarolím.
Pravděpodobné sestavy: Tescoma Zlín: Křížek - Kladrubský, Horejš, Homoláč, Peroutka - Poborský, Volešák, Žižka, Černý - Táborský, Mrkvička.  1. FC Brno: M. Vorel - Krajčík, Latka, Švec, Hubáček - Janda, L. Jarolím, Hrdlička, Švento - Vlček, Gaúcho. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 4.50 - 1.40
Tip eurofotbal.cz: 2
Viktoria Plzeň - Siad Most (pondělí 00:00)
Zápas, který mohl být pro oba týmy zápasem sezony, je nakonec bezvýznamnou dohrávkou ligy. Zlín je určitě rád, že alespoň tuto sezónu už nemusí cestovat na hřiště soupeře. I letos velké zklamání z Olomouce dokázalo doma svého soupeře porazit 3:0. Ale právě Olomouc je na tom venku ještě hůře než Zlín. Pouhopouhé tři body za tři remízy je ostudná bilance, avšak dvě z nich se odehráli při posledních dvou zápasech venku, a tak mírné zlepšení přeci jen zpozorovat jde.

Na Hanácích šla po vítězství Slovácka vidět uvolněná nálada a kapitán Rýdel věří, že díky tomu předvede jeho tým, co v něm opravdu je. Mladý kapitán však také správně zhodnotil sezónu za utrápenou a špatnou, příští sezónu snad hráči vedenými zkušeným trenérem Petrželou budou hrát líbivější fotbal a nebudou se takto nečekaně spoléhat na vítězství jiných týmů. Zlínu bude chybět brankář Zlámal, který si odpyká trest za červenou kartu ze zápasu se Slávií po faulu na Gaúcha. Opora české jednadvacítky se tak z hostováním ve Zlíně rozloučí jen na tribuně.
Pravděpodobné sestavy: Viktoria Plzeň: Kořínek - Vidlička, Švach, Zbožínek, Penner - Kraus, Opiela, Vrtělka, Červenka - Šmahaj, Žůrek.  Siad Most: Lovásik - Jindřišek, Komárek, Šedivý, Randa - Janotka, Rýdel, Melinho, Onofrej - Hartig, V. Schulmeister. 
Tip eurofotbal.cz: 2
Sigma Olomouc - České Budějovice (pondělí 00:00)
Teplice i Ostrava určitě skončí v první polovině tabulky, v obou táborech ale určitě mysleli spíše na poháry. Utkání Na Stínadlech bude mít svůj náboj - Baník má na svém kontě jenom o jeden víc, než Severočeši, kteří tak v případě výhry mohou svého soupeře předskočit. Teplice by k výhře mohl dovést kanonýr Edin Džeko, který byl zvolen nejlepším cizincem Gambrinus ligy.
Pravděpodobné sestavy: Sigma Olomouc: Belic - Kaufman, Lukáš, Klein, Krmaš - Doležal, Sabou, Jirsák, Štohanzl - Džeko, Dort.  České Budějovice: Vašek - Řezník, Cigánek, Bystroň, Klimpl - Rajtoral, Marek, Lukeš, Metelka - Střihavka, Magera. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 255 - 310 - 255
Tip eurofotbal.cz: 0
FK Teplice - SK Kladno (pondělí 00:00)
Na Letné se chystají velkolepé oslavy, Toyota Arena je již několik dní dopředu vyprodaná a těší se na to, že Sparta udělá mistrovskou tečku na nakonec podařenou sezónou. Svěřenci Michala Bílka minulý týden získali pohár, titulem by skompletovali vůbec první český double. Ten poslední získala Sparta před osmnácti lety ještě ve federální lize. "V posledním týdnu už především odpočíváme, díky posledním úspěchům jsou hráči v dobré pohodě," přiblížil atmosféru v kabině kouč Bílek. Praženům celou situaci komplikují zranění, nejisté jsou starty Matušoviče, Koláře a také Horvátha, žluté karty již dříve vystavily stop Huškovi a především Řepkovi. Poslední zápas v rudém dresu před odchodem do Norimberku čeká brankáře Jaromíra Blažka.

Most sice neměl problémy se záchranou, od mužstva vedeným Zdeňkem Ščasným se však přece jenom čekalo více. Na vině je především střelecky tragický vstup do jarní části soutěže, díky němuž Siad figuruje až na jedenácté pozici. "Očekávám, že hráči podají výkon na hranici svých možností. Chceme navázat na to, co jsme proti silným soupeřům praktikovali v posledních kolech," upozornil Ščasný na to, že jeho tým neprohrál již šest zápasů v řadě.
Pravděpodobné sestavy: FK Teplice: Blažek - Pospěch, Kučera, Drobný, Zabavník - Kolář, Horváth, Kisel, Šimák - Došek, Kulič.  SK Kladno: Vaniak - Prášil, Suchý, Procházka, Krejčí - Mendy, Škoda, Vozábal, Trubila, Gašparík - Brzezina. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.10 - 8.00 - 13.00
Tip eurofotbal.cz: 1

Autor: Tomáš Pavlík, Tomáš Honajzer, Josef Gvoždiak / idnes.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
HOST*

1.Sparta

2.Liberec

3.Slavia

4. Boleslav

Reagovat
HOST*Pedrozzz

Scasny to asi nebude Sparte a divakum kazit...

Reagovat
HOST*

uz ted je mi blbe z té frašky co se bude odehrávat v Toyota aréně

Reagovat
HOST*

jj pri tom prvnim golu tam Doskoj nechali az na oko moc prostoru...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele