GAMBRINUS LIGA PREVIEW - 29. KOLO

21.05.2007, 11:56
Previews
Česká nejvyšší soutěž může již dnes znát svého nového šampiona, a to v případě, že Sparta vyhraje v Olomouci a Liberec doma prohraje s Teplicemi. Ve hře o titul je stále i Mladá Boleslav, která zajíždí na půdu Mostu. Rozhodnout se může také o druhém sestupujícím, nůž na krku má Příbram, ta musí za každu cenu vyhrát ve Slovácku...









České Budějovice - Viktoria Plzeň (pondělí 00:00)
Plzeň, která podle předpokladů měla bojovat o udržení v první lize, má dvě kola před koncem reálnou šanci na evropské poháry. K těm má blízko i Jablonec, který se dostal do finále národního poháru i díky čtvrtfinálové výhře v Plzni 3:0. V lize mají jasně lepší formu domácí, letos prohráli jen s Ostravou a Libercem, a tak by motivací pro Západočechy měl být nově stanovený cíl jejich šéfa – 5. místo. Jablonec hraje v poklidném středu tabulky a jediný tým, který ho ohrožuje, jsou trápící se České Budějovice.

"Před semifinále jsem nikoho nešetřil a stejné to bude i teď," varuje svého soupeře trenér Petr Rada. I přesto však pro hráče bude vrcholem sezony zápas proti Spartě a stoprocentní výkon od jabloneckých se čekat nedá. Domácí toho určitě budou chtít využít k dalšímu plnému bodovému zisku. "Vletíme na ně podobně jako v předchozím kole na Slovácko. To jsme dali dva góly za deset minut. To platí na každého," vymýšlí, jak oplatit Jablonci letošní dvě porážky, kapitán Václav Procházka.
Pravděpodobné sestavy: České Budějovice: Daněk - Procházka, Zakopal, Rada, Smola - Malcharek, Trapp, Jarolím, Róth (Šíma) - Fillo, Krbeček.  Viktoria Plzeň: Špit - Zábojník, Fukal, Homola, Flachbart - Peškar (Svátek), Eliáš, Kordula, Petržela - Smíšek, Zeher. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.15 - 3.70
Tip eurofotbal.cz: 1
Siad Most - Tescoma Zlín (pondělí 00:00)
Zápasy Mostu moc atraktivity nenabízejí a nejčastěji končí remízou, v letošní sezóně již patnáctkrát, ale tentokrát na jejich stadion zavítá třetí Mladá Boleslav, která nemůže brát nic jiného než vítězství. Navíc hosté přijedou na západ Čech posílení sérii osmi zápasů bez prohry, díky které se vrátili zpět do bojů o titul.

"Z posledních výsledků jsme dobře naladěni, cítím, že je v týmu zdravá nervozita, která většinou pomáhá," svěřil se trenér Dušan Uhrin. Mostečtí už mohou v poklidu dohrávat zbytek sezóny, ale jak řekl samotný trenér Ščasný, jeho tým bude chtít v posledním domácím ligovém utkání předvést co nejlepší výkon, kterým by se rozloučil s fanoušky. Boleslav v současnosti ztrácí na vedoucí Spartu dva body, jenže kdyby v Mostě nevyhrála, znamenalo by to nejspíš zisk maximálně třetího místa, když vezmeme v úvahu, že tým Dušana Uhrina v posledním zápase hostí Liberec. Oba týmy mají po dvou zraněných hráčích. Na straně Mostu to jsou Johana a Pikl, na straně Boleslavi Nesvadba a Riegel.
Pravděpodobné sestavy: Siad Most: Vaniak - Prášil, Procházka, Krejčí, Zbončák - A. Mendy, Vozábal, Škoda, Gašparík - Brzezina, Pešír.   Tescoma Zlín: Miller - Ševinský, Rajnoch, Kopic, Palát - Dittrich, Matějovský, Abraham, Poláček - Pecka, Kysela.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.20 - 3.25 - 1.80
Tip eurofotbal.cz: 0
1. FC Brno - Slovan Liberec (pondělí 00:00)
Druhý největší aspirant na titul Liberec, jenž ztrácí na vedoucí Spartu jediný bod, přivítá pod Ještědem páté Teplice, které hrají prakticky jen o co nejlepší umístění v ligové tabulce.

Domácí nesmí proti teplickým ztratit body v případě, že stále pomýšlí na obhajobu mistrovského titulu. Slovan lepí sestavu jak se dá. Hodúr ténoval poprvé od zápasu na Spartě dnes, v den utkání dorazí reprezentanti do devatenácti let Dohnálek s Polákem a nejistý start není vyloučen ani u útočníka Blažka, který ale také dva týdny netrénoval. Svěřenci kouče Vítězslava Lavičky uhráli v minulém kole cenný bod na Letné proti Spartě.

Teplice budou chtít domácím zkomplikovat boj o ligový primát. Ze Stínadel si z minulého kola odvezli důležitý bod hráči olomoucké Sigmy za remízu 2:2, ale střeleckou formu si stále drží třináctigólový kanonýr Džeko. I trenér Jiří Bartl bude řešit velké problémy se sestavou. Do branky nastoupí Dvořák na Porcal, neboť brankáři Belic, Slavík i Kolář jsou zranění. Špatný zdravotní stav nedovolí nastoupit Merzičovi s Valentou. Nejistý strat je u Kaufmana s Benátem. Dort zase nemůže hrát kvůli předešlé dohodě s Libercem.

Podzimní zápas: Teplice - Liberec 3:0
Pravděpodobné sestavy: 1. FC Brno: Hauzr - Matula, Košťál, Brezinský, Janů - Papoušek, Hodúr (Vlasko), Bílek, Pudil - Nezmar, Parks.  Slovan Liberec: Dvořák - Kaufman, Lukáš, Klein, Krmaš - Doležal, Sabou, Jirsák, Štohanzl - Džeko, Fenin. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.75 - 6.50
Tip eurofotbal.cz: 1
Sparta Praha - Baník Ostrava (pondělí 00:00)
Souboj osmého Brna s svanáctým Kladnem uvidí diváci v Králově poli. Domácím jde o teoretickou šanci na účast v Poháru Interoto. Do něj by naskočil pátý tým tabulky za předpokladu, že Sparta skončí třetí a zároveň vyhraje domácí pohár.

Brněnští si překvapivě odvezli všechny body za jednobrankové vítězství na hřišti Jablonce. Ovšem svěřenci trenéra Mazury trpí v letošní sezóně nevyrovnanými výkony. Brnu budou chybět kvůli zranění gólman Lejsal, dále pak Střeštík, Okleštěk, Gjorevski i Kuncl. Kvůli čtyřem žlutým kartám nenastoupí mozek brněnské hry Polách. Mladík Mazuch zase vyjednává ve Fiorentině o svém budoucím angažmá.

Kladno je už definitvně zachráněno. Hraje tak jen o nejlepší možné umístění. Kladenští v minulém kole doma remizovali 2:2 s Mostem. Trenéru Miroslavu Koubkovi chybí pro zápas v moravské metropoli šest hráčů. Zranění jsou Beneš, Kratochvíl a Kaciáň. Čtyři inkasované žluté karty nepustí do hry Killara s Farbákem a Gecov reprezentuje mužstvo do devatenácti let.

Podzimní zápas: Kladno - Brno 3:0
Pravděpodobné sestavy: Sparta Praha: Bureš - Kalouda, Pavlík, Trousil, P. Siegl - Mezlík, Holek, Polách, Besta - Zelenka, Vrána.  Baník Ostrava: Pavlík - Šimůnek, Čáp, Palša, Hamouz - Cigánek, Šelicha, Strnad, Kalina - Kousal, Radzinevičius.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.50
Tip eurofotbal.cz: 0
FK Mladá Boleslav - Slavia Praha (pondělí 00:00)
Domácí zápasy Ostrava zvládá, na Bazalech neprohrála ani s jedním z tria aspirantů na titul. A jejich další soupeři dobrou náladou rozhodně nehýří. Ke čtyřzápasové sérii ligových proher se přidalo vyřazení těsně před branami finále národního poháru. Baník si dokáže s Budějovicemi poradit, naposledy s nimi prohrál na jihu Čech v srpnu 2002 a doma body neztrácí.

Hostům navíc bude chybět Karel Poborský, který má problémy se zadním stehenním svalem a doufá, že se s hráčskou kariérou rozloučí domácím zápasem proti Slavii Praha. "Doma proti Slavii bych nastoupil moc rád, ale chtěl jsem si konec kariéry užít tím, že pomůžu klukům do Poháru UEFA," litoval své neproměněné penalty při rozstřelu v semifinále poháru proti Jablonci. Ostrava neztrácí ještě naději na Intertoto Cup, na pátou příčku, která by je mohla teoreticky poslat do evropských pohárů, ztrácí jen 2 body. "Co je ale nám platné, když nás za ten fotbal chválili i fanoušci Mladé Boleslavi, když nedáme góly," rozčiloval se po posledním zápase kanonýr Baníku David Střihavka, který určitě bude chtít svému týmu k posunu pomoct alespoň gólem.
Pravděpodobné sestavy: FK Mladá Boleslav: Buček - Klimpl, Cigánek, Bystroň, Čoupek - Rajtoral, Marek, Lukeš, Metelka - Střihavka, Magera  Slavia Praha: Křížek - Plocek, Kladrubský, Peroutka, Pravda - Hrbáč, Volešák, Žižka, Adamec - Holenda, Mrkvička 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 4.75
Tip eurofotbal.cz: 1
FK Jablonec - Viktoria Žižkov (pondělí 00:00)
Pokud chce mít Příbram stále ještě reálnou šanci na záchranu, musí v Uherském Hradišti bezpodmínečně vyhrát. Domácí už mohou bojovat maximálně o čest, protože po prohře v Plzni z minulého kola ztratili šanci na záchranu a po sedmi letech opouští první ligu.

I přes velmi zkušený kádr má Marila velký problém se střílením gólů, v letošní sezóně jich dala pouze patnáct. Další problém je podobný tomu zlínskému. Příbram letos na hřišti soupeře zatím nedokázala vyhrát ani jeden zápas. Domácí se budou chtít rozloučit s fanoušky vítězstvím, takže se dá očekávat tuhý boj o tři body, ve kterém si týmy nedají nic zadarmo. Podzimní duel skončil remízou 1:1, když až dvě minuty před koncem zachraňoval bod pro Příbram Otepka, který je v současnosti nejlepší střelcem týmu společně s Michalem Polodnou, oba dali po čtyřech gólech. Slovácko nemá nikoho na marodce, přesto do utkání nenastoupí Ineman, Ivana a Drobisz na zvláštní přání majitele klubu, Příbram je na tom ještě hůře. Zranění trápí Kropíka a Polodnu a kvůli disciplinárním trestům nesmějí hrát Pleško s Navrátilem.
Pravděpodobné sestavy: FK Jablonec: Fryšták - Kaspřák, Šimáček, Šuškavčevič, Lysoněk - Němčický, Kúdela, Görner, Stýskala - Mareš, Racko.   Viktoria Žižkov: Pařízek - Nohýnek, Lesák, Hunal, Mácha - Jungr, Šmerda, Sviták, Hašek, Otepka - Rilke.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 3.95 - 1.70
Tip eurofotbal.cz: 0
SK Kladno - Sigma Olomouc (pondělí 00:00)
Pražský klub ukončil své šestizápasové trápení bez výhry, když přehrál Příbram. Doma přivítá další tým z chvostu tabulky, který se však druhým sestupujícím může stát již pouze teoreticky. Zlín přijíždí s vědomím, že jakýkoliv bodový zisk znamená ligovou příslušnost i pro příští sezonu, venku však za celou sezonu nedokázal vyhrát. Slavia si navíc dokáže se Zlínem doma poradit, za poslední 4 zápasy v domácím prostředí nasázeli svému pondělnímu soupeři 9 branek a pouze jedinou obdrželi.

"Víme, že jen vítězství v obou posledních zápasech a zaváhání soupeřů nám pomůže k lepšímu umístění," snaží se motivovat své svěřence trenér Jarolím. Trenér Zlína, Pavel Hoftych, ví, co body pro jeho tým znamenají, ale slávisté se opět rozehráli: "Slavia se už ale dostala z útlumu, nejdůležitější bude ohlídat její rychlý přechod do protiútoků přes Vlčka a Šventa."
Pravděpodobné sestavy: SK Kladno: Vorel - Krajčík, Latka, Studík, Hubáček - Kalivoda, L. Jarolím, Švec, Švento - Vlček, Gaúcho.  Sigma Olomouc: Zlámal - Janíček, Švach, Zbožínek, Penner - Kraus, Opiela, Dian, Červenka - Žůrek, Vyskočil. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 8.25
Tip eurofotbal.cz: 1
Bohemians 1905 - FK Teplice (pondělí 00:00)
Čtrnáctá Olomouc hostí vedoucí Spartu v duelu, který již může teoreticky rozhodnout o titulu v případě, že další aspiranti na celkové vítězství Liberec a Mladá Boleslav klopýtnou.

Sigma stále není definitvně zachráněná, i když na předposlední Příbram má náskok čtyř bodů. Hanáci si odvezli v minulém kole cenný bod ze hřiště Teplic za remízu 2:2. Domácí věří proti lídrovi soutěže ve vítězství, ovšem mužstvu lodivoda Vlastimila Petržely by v současné situaci výrazně pomohl i bod.

Sparta prohrála na Hané naposledy před devíti lety. Svěřenci kouče Bílka mají v posledních zápasech dobrou formu. Po důležité výhře na půdě Brna sice doma na Letné jen remizovali s Libercem 1:1, ale v rámci semifinále Poháru ČMFS ukončili ve čtvrtek černou sérii na hřišti Zlína. Sparťané zde vyhráli po dlouhých třinácti letech a zajistili si tak účast ve finále národního poháru.

Olomouci budou v duelu se Spartou chybět zranění obránci Hudec, Hochmeister a Formánek. Nejistý start je i v případě útočníka Hubníka. Spartě v boji o ligový primát stále chybí trio zraněných Kóňa, Slepička a Kadlec.

Podzimní zápas: Sparta - Olomouc 1:0
Pravděpodobné sestavy: Bohemians 1905: Lovásik - Jindřišek, Komárek, Škerle, Randa - Janotka, Rýdel, Melinho, Onofrej - Hartig, V. Schulmeister.  FK Teplice: Blažek - Pospěch, Řepka, Kučera, Zabavník - Kolář, Hušek, Horváth, Matušovič - Došek, Kulič. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.85 - 3.35 - 1.65
Tip eurofotbal.cz: 2

Autor: Josef Gvoždiak, Petr Hašek, Tomáš Honajzer / idnes.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
HOST*kolp

viděl bych to asi takto:

plzeň-jablonec 1

most-bolka 2

liberec-teplice 1

brno-kladno 1

baník-budějky 1

slovacko-příbram 2

slavia-zlín 1

olomouc-sparta 2

Reagovat
HOST*

A žádná remíza?? tak to bych chtěl v český lize vidět

Reagovat
HOST*

no to ja taky,ale třeba bude nějaká haluz a toto kolo skončí bez remíz

Reagovat
křupan

Sigma Olomouc - Sparta Praha - 2

Viktoria Plzeň - FK Jablonec - 1

1. FC Slovácko - Marila Příbram - 2

Siad Most - FK Mladá Boleslav - 0

Slavia Praha - Tescoma Zlín - 1

Baník Ostrava - České Budějovice - 0

1. FC Brno - SK Kladno - 1

Slovan Liberec - FK Teplice - 1

Reagovat
HOST*

budějky si z baníku nic neodvezou

Reagovat
HOST*

natož pak sparta z holomóca

Reagovat
HOST*1860

hlavne at to vyhraje kdokoli jinej nez s-parta, prosim prosim

Reagovat
HOST*

SPARTA TO DNES PROJEDE 1:0

Reagovat
satan_666

nak verite ty sparte a pribrami, asi spolehate na vnejsi sily ktery jiz doposud pomahali...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele