GAMBRINUS LIGA PREVIEW - 28. KOLO

11.05.2007, 22:59, aktualizováno 14.05.2007, 12:09
Previews
Slavia i Mladá Boleslav vyhrály a určitě stáhnou bodovou ztrátu minimálně na jednoho z vedoucích celků tabulky. Toyota Arena dnes uvidí dost možná rozhodující zápas celé sezóny, ve kterém změří síly první Sparta s druhým Libercem. Pokud domácí vyhrají, odskočí svému soupeři na čtyři body a udělají zřejmě rozhodující krok k zisku titulu...









FK Teplice - FK Mladá Boleslav (sobota 00:00)
Ani jeden tým nezažívá šťastné období. Budějovice nevyhrály tři utkání v řadě, Zlín dokonce šest. Tescoma byla v minulém zápase na půdě Liberce blízko prvnímu letošnímu vítězství na hřiště soupeře, ale i přesto, že vedla 2:0, nedokázala vyhrát a v závěru utkání se bála i o remízu. Dynamo sezónu už pouze dohrává a více než na ligu se v současnosti soustřeďuje na semifinále Poháru ČMFS, které má pro něj mnohem větší význam.

Situace Zlína není moc příznivá a trenér Hoftych tento zápas bere jako existenční: "Zápas je klíčový, musíme ho vzhledem k dalšímu vylosování vyhrát." Poslední tři vzájemné zápasy skončily remízou, naposledy 1:1. Jihočeši svůj nejsilnější tým určitě nepostaví, a to kvůli již zmiňovanému Poháru ČMFS, takže v utkání se nejspíš objeví řada náhradníků. Oba týmy by si po nepovedených jarních výkonech spravily chuť, takže se dá očekávat tuhý boj o tři body.
Pravděpodobné sestavy: FK Teplice: Zlámal - Janíček, Švach, Zbožínek, Červenka - Vyskočil, Vrtělka, Zúbek, Dian - Šmahaj, Kraus.   FK Mladá Boleslav: Křížek - Plocek, Pravda, Skála, Kladrubský - Hrbáč, Dvořák, Volešák, Adamec - Holenda, Táborský.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.25 - 4.60
Tip eurofotbal.cz: 1
Sigma Olomouc - Slavia Praha (sobota 00:00)
Hanácký tým přijede na sever Čech s nejhorší obranou v lize a bez jediné výhry venku. Naopak Teplice patří mezi trojici nejlépe střílejících týmů, což potvrdily i třemi výhrami v posledních třech kolech. Pro Olomouc má však každý bod cenu zlata, a tak bude určitě chtít přinejmenším navázat na sérii tří remíz a vylepšit hrozivou bilanci ze zápasů venku, kdy z možných 39 bodů vytěžila pouhopouhé 2. Domácí by k výhře mohl dovést tuto sezónu dvanáctigólový Edin Džeko, o kterého mají zájem v Rusku a pozorují ho scouti z nejlepších evropských lig.

"Nemůžeme propadat žádné panice. Zatím to všechno máme ve svých rukou a já svým hráčům věřím," povzbuzuje své svěřence k udržení trenér Vlastimil Petržela, který by bezesporu bral dělení bodů, jak tomu bylo při podzimním duelu na Andrově stadionu. "Chceme potvrdit předchozí dvě výhry z venku. Kluci se musí naučit hrát pod permanentním tlakem," poukazuje domácí Jiří Bartl na současnou formu, díky níž se dostali Severočeši na páté místo v tabulce.
Pravděpodobné sestavy: Sigma Olomouc: Belic - Kaufman, Lukáš, Krmaš, Dragoun - Doležal, Sabou, Jirsák, Štohanzl - Džeko, Fenin.  Slavia Praha: Lovásik - Jindřišek, Komárek, Škerle, Randa - Janotka, Rýdel, Melinho, Onofrej - Hartig, V. Schulmeister. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.77 - 3.20 - 4.35
Tip eurofotbal.cz: 0
Viktoria Plzeň - FK Jablonec (sobota 00:00)
Na Střelnici, kde Jablonec naposledy prohrál 18.srpna, přijede trápící se Brno. Čtyři zápasy, deset obdržených branek a bodově naprázdno, taková je nelichotivá bilance moravského klubu, která však podle trenéra Josefa Mazury není žádnou krizí. Ani Jablonec se ale nepyšní žádnou skvělou statistikou. Na jaře dokázal sice porazit obě pražská "S", ale po výhře nad Spartou nedokázal v dalších čtyřech zápasech skórovat a stejně začal i po vítězství nad Slavií.

"Hráčům mohu vytknout pouze individuální chyby, po kterých dostáváme góly. Ale v Jablonci už konečně chceme bodovat," dává najevo spokojenost s týmovou hrou kouč Mazura. Ten by výhru potřeboval i pro uklidnění fanoušků, z jejichž řad se začínají ozývat hlasy volající po jeho odvolání. "Když předvedeme alespoň výkon jako proti Slavii, uspějeme," je přesvědčen o síle týmu jablonecký trenér Petr Rada. Pro oba trenéry však bude těžké hráče motivovat, jelikož tento duel postrádá jakoukoliv vypjatost.
Pravděpodobné sestavy: Viktoria Plzeň: Špit - Zábojník, Homola, Fukal, Flachbart - Baranek, Kordula, Svátek, Petržela - Smíšek, Zeher.  FK Jablonec: Bureš - Mazuch, Trousil, Pavlík, Siegl - P. Mezlík, Holek, Polách, Besta - Zelenka, Vrána. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 2.95 - 3.50
Tip eurofotbal.cz: 0
Baník Ostrava - SK Kladno (sobota 00:00)
Dvánácté Kladno ani jedenáctý Most zatím nemají úplnou jistotu ligové záchrany, na předposlední Příbram mají tři kola před koncem osmibodový náskok. Obě mužstva nasbírala 29 bodů a v tabulce je dělí pouze skóre.

Kladenští dokázali v minulém kole zvítězit na půdě Slovácka. V důležitém utkání konečně protrhli střelecké trápení, které trvalo pět zápasů. Ovšem v domácím prostředí mají středočei co napravovat. Na stadionu Františka Kloze v šesti utkáních zasebou nedokázali svého soupeře porazit a na radost ze vstřeleného gólu v domácím prostředí čekají od 1. dubna.

Most je se čtrnácti nerozodnými výsledky remízovým králem Gambrinus ligy, což potvrdil i v posledním odehraném kole, kdy doma rozdělil body s plzeňskou Viktorkou za výsledek 1:1. Most čeká těžký závěr ligy. Po zápase na Kladně čekají svěřence Zdeňka Ščasného duely s Mladou Boleslaví a na Spartě.

Kladenskému trenéru Miroslavu Koubkovi budou chybět zranění Gecov s Kaciáněm. Otazník visí i nad útočníkem Simpsonem. Hosté budou zase zřejmě postrádat Johanu s Piklem.
Pravděpodobné sestavy: Baník Ostrava: Pavlík - Šimůnek, Farbák, Killar, Hamouz - Cigánek, Šelicha, Strnad, Kalina - Veleba, Radzinevičius.  SK Kladno: Vaniak - Prášil, Krejčí, Procházka, Zbončák - A. Mendy, Škoda, Vozábal, Gašparík - Brzezina, Pešír. 
Tip eurofotbal.cz: 10
Slovan Liberec - České Budějovice (sobota 00:00)
Pokud bude chtít Mladá Boleslav zasáhnou do boje o titul nebo případné druhé místo, měla v tomto utkání zcela jistě vyhrát. Jenže do cesty se jí postaví odhodlaný Baník, který už šest kol neprohrál, vytěžil dvanáct bodů a určitě by velmi rád úspěšně pokračoval i nadále.

"Ve hře je ještě devět bodů, všechno se může změnit. Ale musíme porazit rozjetou Ostravu," komentoval vyhlídky svého týmu trenér Dušan Uhrin. Baník před zápasem híří sebevědomím a prohra v Boleslavi by byla pro něj zřejmě velkým zklamáním. "Chci, abychom hráli aktivně a snažili se Boleslavi vnutit náš styl hry. Strach ze soupeře rozhodně nemáme," řekl hostující kouč Večeřa. Podzimní duel skončil vítězstvím 2:0 pro Baník a vzájemná bilance klubů je také velmi vyrovnaná - 2-1-2. Oběma týmům se před tímto střetnutím poměrně vyprázdnila marodka. Ostrava se nebude moci spolehnout akorát na zraněnou dvojici Neuwirth – Varadi. Domácím budou zase chybět pouze Riegel a Nesvadba.
Pravděpodobné sestavy: Slovan Liberec: Miller - Ševinský, Rajnoch, Kopic, Palát - Dittrich, Matějovský, Abraham, Poláček (Sedláček) - Pecka, Kysela.  České Budějovice: Buček - Klimpl, Cigánek, Bystroň, Čoupek - Rajtoral, Marek, Lukeš, Metelka - Střihavka, Magera. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.55 - 6.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Viktoria Žižkov - Siad Most (sobota 00:00)
Tento zápas už může jistě poslat hosty do druhé ligy a proto budou určitě bojovat o tři body, aby si mohli zachovat ještě alespoň teoretickou naději na záchranu. Plzeň měla skvělý start do jarní části, jenže poslední dobou se ji nedaří a tabulkou se propadá níže a níže. Pro trenéra Viktorky Stanislava Levého to bude zvlášť zajímavé utkání, protože do Plzně přišel právě ze Slovácka.

"Jestliže Slovácko spadne, bude to ohromná škoda pro tamní region a fanoušky, ale my zápas proti němu nebereme na lehkou váhu," řekl Levý. V Plzni probíhá další z akcí na podpoření návštěvnosti - tentokrát mají vstup na stadión zdarma všechny ženy. "Už jsme odsouzeni k sestupu. Všechny tři kluby před námi by nesměly získat ani bod, což se nemůže stát," prohlásil smířeně trenér hostů Malura. Domácím opět budou chybět dva stabilní obránci kvůli zranění, a to Martin Müller a David Limberský. Hosté se musejí obejít pouze bez Kubáně, který v minulém zápase s Kladnem obdržel červenou kartu.
Pravděpodobné sestavy: Viktoria Žižkov: Daněk - Procházka, Rada, Zakopal, Smola - Malcharek, Trapp, Jarolím, Šíma - Fillo, T. Krbeček  Siad Most: Fryšták - Kaspřák, Šuškavčevič, Ineman, Lysoněk - Kúdela, Němčický, Mareš, Šimáček - Brožík, Görner. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.35 - 5.35
Tip eurofotbal.cz: 10
Sparta Praha - 1. FC Brno (sobota 00:00)
Předposlední Příbram hostí čtvrtou Slavii, která remízou z minulého kola proti Boleslavi zřejmě ztratila šanci bojovat o ligový titul. Pražané prohráli v Příbrami naposled před čtyřmi lety a nemohou si dovolit zaváhat ani tentokrát, jelikož stále bojují o příčky zaručující evropské poháry. Slavia již šest kol za sebou nevyhrála. Naposled se radovala z plného bodového zisku v 21. kole proti Mostu.

Marila ztrácí na čtrnáctou Olomouc tři body a potřebuje vyhrát. Středočeši v posledních dvou střetnutích v domácím prostředí neinkasovali. V minulém kole uhráli bezgólovou remízu v Olomouci.

Domácímu kouči Jiřímu Kotrbovi stále chybí trojice hráčů kvůli zranění. Ztrátou je předvším absence Vaculíka s Polodnou. Velké problémy má i Karel Jarolím. Kvůli čtyřem žlutým kartám bude chybět rychlík Švento. Zranění nedovolí nastoupit Aračičovi a Suchému, jenž si přivodil zranění v souboji s Mladou Boleslaví a sezóna pro něj předčasně skončila. Útočník Necid zase reprezentuje výběr do 19 let.
Pravděpodobné sestavy: Sparta Praha: Pařízek - Halama, Hunal, Mácha - Lesák, Hašek, Šmerda, Jungr - Otepka - Navrátil, Rilke.  1. FC Brno: M. Vorel - Krajčík, Latka, Švec, Hubáček - Janda, Jarolím, Costa, Hrdlička - Vlček, Gaúcho. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.25 - 1.90
Tip eurofotbal.cz: 02
Tescoma Zlín - Bohemians 1905 (sobota 00:00)
Utkání jara je tady! Možná nejdůležitější zápas celého ročníku Gambrinus ligy uvidí pražská Toyota Arena. Vedoucí Sparta hostí Liberec. Obě mužstva od sebe dělí jediný bod.

Slovan drží šňůru devíti zápasů bez porážky, i když remíza se Zínem v posledním odehraném kole moc radosti nepřinesla. Severočeši zybtečnou ztrátou přišli o možnost jet do Prahy jako lídr ligy. Liberečtí přesto věří, že alespoň zvrat v utkání se Zlínem povzbudí jejich ambice.

Sparta v minulém kole dokázala vyhrát na horké brněnské půdě v poměru 2:1. Na hřištích soupeře to byla pro Bílkovy muže v jarní části soutěže teprve druhá výhra. Letenští drží sérii tří výher v řadě.

Liberec má velké potíže v ofenzivní činnosti. Do utkání na Spartě nezasáhne mladík Blažek, jenž svými důležitými góly drží Slovan ve hře o titul. Zdravotní problémy má i ofenzivní záložník a mozek liberecké hry Hodúr. O startu slovenského záložníka se rozhodne až těsně před výkopem. Sparta má až na dlouhodobě zraněné Kóňu se Slepičkou připraven kompletní kádr.

Utkání bude sledovat zřejmě vyprodaná Toyota Arena. V sobotu večer se prodalo přes patnáct tisíc vstupenek. Pořadetelé očekávají návštěvu, která by měla přesáhnout až osmnáct tisíc.
Pravděpodobné sestavy: Tescoma Zlín: Blažek - Pospěch, Řepka, Kučera, Zabavník - Kolář, Hušek, Horváth, Matušovič - Došek, Kulič.  Bohemians 1905: Hauzr - Šinglár, Košťál, Brezinský, Janů - Papoušek, Bílek, Hodúr (Matula), Pudil - Nezmar, Parks. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.69 - 3.35 - 4.50
Tip eurofotbal.cz: 1

Autor: Tomáš Honajzer, Petr Hašek, Josef Gvoždiak / idnes.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele