GAMBRINUS LIGA PREVIEW - 25. KOLO

28.04.2007, 13:41, aktualizováno 30.04.2007, 10:49
Previews
Těžký úkol čeká na Spartu, která v souboji dvou odvěkých rivalů zamíří na ostravské Bazaly. Její konkurenti v boji o titul včera bodovali a Letenští tak k návratu na první příčku tabulky potřebují vyhrát...









FK Jablonec - Tescoma Zlín (sobota 00:00)
Slovácko je po výhře z minulého kola určitě příjemně naladěno a svou vzrůstající výkonnost by rádo potvrdilo i v dnešní zápase. I když to před začátkem jara vypadalo jako utopie, tak pokud by domácí dnes slavili zisk tří bodů, odpoutali by se z posledního místa a opět by zvýšili šanci na záchranu.

"Důležitost zápasu je na stejné úrovni, jako před týdnem s Olomoucí," připomněl trenér Malura šťastnou výhru 1:0, jíž Slovácko přerušilo sérii 22 utkání bez vítězství. Slovácko sice v týdnu nastoupilo k Poháru ČMFS, úbytek sil ale znát nebude, protože příležitost dostali vesměs hráči z lavičky a juniorky. Most v posledním ligovém kole konečně protrhl střeleckou mizérii a slavil výhru 4:2 proti Brnu. Podzimní duel skončil lépe pro hosty, kteří vyhráli 2:0. Ani jeden z týmů nesužují zdravotní problémy, hostujícímu týmu ale bude chybět trenér Zdeněk Ščasný, který kvůli disciplinárnímu trestu povede své mužstvo jenom z tribuny.
Pravděpodobné sestavy: FK Jablonec: Drobisz - Kubáň, Šuškavčevič, Ineman, Lysoněk - Kaspřák, Němčický, Görner, Racko - Brožík, Ivana  Tescoma Zlín: Vaniak - Suchý, Procházka, Pikl, Krejčí - A. Mendy, Vozábal, Prášil, Gašparík, Zbončák - Pešír 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.35
Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň (sobota 00:00)
Hosté v tomto zápase mohou udělat obrovský krok k záchraně. Jenže proti nim stojí odhodlané Teplice, které doma poslední dva zápasy vyhrály a svou sérii by určitě velmi rády protáhly i proti Tescomě. Zlín se určitě pokusí vyhrát, protože v minulých zápase na hřišti soupeře ukázal, že má na to, aby vyhrál a ukončil hrůzostrašnou sérii třiceti pěti zápasů bez výhry na půdě soupeře.

"Musíme si dát pozor, soupeř šel v poslední době herně hodně nahoru. A my se musíme především soustředit na zakončení, které nás v poslední době stálo několik lepších výsledků," uvedl teplický trenér Jiří Bartl. Zlínu se před zápase úplně rozpadla obranná řada. Kvůli disciplinárnímu trestu nemohou nastoupit Miroslav Penner a Jaroslav Švach a Tomáš Janíček. Diana a Baču navíc trápí zranění a jistý není ani start Šmahaje. Teplice jsou na tom podobně. Do utkání nezasáhne Lukáš (osm žlutých karet), Slavík, Valenta a Verbíř (všichni zranění).
Pravděpodobné sestavy: Sigma Olomouc: Belic - Kaufman, Klein, Krmaš, Merzič - Doležal, Jirsák, Sabou, Štohanzl - Džeko, Fenin.   Viktoria Plzeň: Zlámal - Vidlička, Šmahaj, Zbožínek, Červenka - Kraus, Vrtělka, Opiela, Dujka - Činčala, Žůrek.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.25 - 4.30
Tip eurofotbal.cz: 10
Slavia Praha - Slovan Liberec (sobota 00:00)
Sešívaní jsou v obtížné situaci. Už tři zápasy nevyhráli, nevstřelili jediný gól a z prvního místa se propadli až na třetí. Na Strahově před tímto duelem panovala nervózní atmosféra, protože všichni ví, že výhra nad Kladnem je v současné situaci téměř povinností.

Oba týmy trápí střelecká mizérie. Slavia nedala gól už přesně 305 minut, kladenská nelichotivá série je ještě o něco delší (308 minut). Podzimní vzájemný zápas vyhrála Slavia 1:0 a podobný výsledek se dá očekávat i dnes. "Soupeři jistě nebude chybět motivace, ale mohli bychom využít jeho nervozity. Musíme však hrát organizovaně a prosadit se rychlým přechodem do útoku," nabádal své svěřence trenér hostů Miroslav Koubek. Na straně hostů by chybět neměl nikdo, zato domácí se musejí obejít hned bez čtyř hráčů. Hrdlička nemůže nastoupit kvůli čtyřem žlutým kartám a trio Švec, Latka a Černý trápí zranění.
Pravděpodobné sestavy: Slavia Praha: M. Vorel - Hubáček, Dosoudil, Aračič, Urbánek - Krajčík, Suchý, L. Jarolím, Švento - Vlček, Janda  Slovan Liberec: Pavlík - Šimůnek, Farbák, Killar, Hamouz - Cigánek, Strnad, Gecov, Kalina - Simpson, Veleba.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 8.25
Tip eurofotbal.cz: 0
FK Mladá Boleslav - Baník Ostrava (sobota 00:00)
Jediné, co se za poslední rok olomouckému vedení podařilo, je kvalitně rozprodat kádr. Nejcitelnější je ztráta v obraně, odkud odešel dirigent obrany Roman Hubník za sto miliónů korun do FK Moskva. To Jablonec sice nezažívá nejlepší období sezóny, ale stále si drží svou desátou příčku a to i přesto, že už šest zápasů nevyhrál.

Hosté jsou určitě v psychické výhodě, protože sestoupit už téměř nemůžou, navíc ve čtvrtek vyhráli utkání Poháru ČMFS v Plzni poměrem 3:0. "Věřím, že hráčům výhra a hlavně tři vstřelené branky zvedly sebevědomí. Olomouc ale hraje o záchranu a její silnou stránkou je mládí, nabuzení hráčů a běhavost," řekl trenér Rada. Jablonci se v Olomouci daří, dokázal zde vyhrát poslední dva vzájemné zápasy a na podzim se radoval na domácím hřišti. Co se týče zranění, na obou stranách jich je více než dost. Jablonec ne nemůže spoléhat na Klapku, Hlouška, Hrotka a Flachbarta. Za Olomouc nenastoupí Hubník, Hartig a Hudec, ke kterým se přidá distancovaný Škerle.
Pravděpodobné sestavy: FK Mladá Boleslav: Lovásik - Jindřišek, Komárek, Hochmeister, Randa - Janotka, Melinho, Rýdel, Pulkert, Onofrej - Schulmeister  Baník Ostrava: Špit - Zábojník, Fukal, Eliáš, Loučka - Baranek, Kordula, Petržela - Zeher, Svátek, Smíšek 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 2.95 - 3.15
Tip eurofotbal.cz: 2
Siad Most - Bohemians 1905 (sobota 00:00)
Už se zdálo, že Mladá Boleslav letos na vedoucí trio stačit nebude, ale po minulém kole ztrácí na první místo pouhé čtyři body a pokud bude mít podobný finiš, jako minulý rok, máme se na co těšit. To České Budějovice zatím hledají skvělou formu z podzimu, ale i přesto si drží pro ně skvělé osmé místo, navíc v tomto týdnu postoupily do semifinále Poháru ČMFS, kde se utkají s Jabloncem.

"Diváky čeká další bonbónek, soupeř bude hrát o všechno. Bude to podobné jako se Spartou," těší se na zápas trenér František Cipro. Zajímavostí vzájemných zápasů těchto týmu je, že ve všech třech historických střetnutích slavili výhru domácí hráči. Naposledy vyhrála Mladá Boleslav 4:2. Do utkání nenastoupí zraněný Martin Abrahám, jinak na straně hostů stále není rozhodnuto, zda bude schopen hrát tvůrce hry Matějovský a obránce Palát. Domácí nemají na marodce žádného hráče, otazník visí pouze nad Davidem Homoláčem.
Pravděpodobné sestavy: Siad Most: Křížek - Plocek, Horejš, Peroutka, Kladrubský - Poborský, Žižka, Volešák, Černý - Táborský, Holenda.   Bohemians 1905: Miller - Ševinský, Rajnoch, Kopic, Palát - Sedláček, Ditrich, Matějovský, Poláček - Kysela, Pecka.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 2.85 - 2.75
Tip eurofotbal.cz: 0
České Budějovice - 1. FC Brno (sobota 00:00)
Páté Brno hostí sedmou plzeňskou Viktorku v souboji mužstev, které body ze hřiště soupeře nevozí. Plzeňští totiž dokázali v Brně vyhrát naposledy před dvanácti lety. Viktorka si v minulém kole připsala jen bod za remízu 2:2 s Českými Budějovicemi, ovšem Moravané dopadli mnohem hůře, protože prohráli v Mostě 2:4. Hosté budou chtít v Brně napravit pohárový nezdar proti Jablonci, ale k dispozici nebou zranění Limberský, Müller a Róth. Brnu bude stále chybět brankářská jednička Lejsal a obránci Gjoreski se Švejnohou. Naopak po nemoci se na trávník vrací Pacanda.

Podzimní zápas: Plzeň - Brno 1:1
Pravděpodobné sestavy: České Budějovice: Bureš - Kuncl, Mazuch, Trousil, Siegl - Pavlík, Holek, Polách, Střeštík - Wagner, Zelenka  1. FC Brno: Daněk - Procházka, Rada, Zakopal, Smola - Malár, Trapp, Jarolím, Borek - Fillo, Krbeček 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 2.85 - 4.50
SK Kladno - Sparta Praha (sobota 00:00)
Nesmírně důležitý zápas pro oba celky. Liberec hraje o první místo v tabulce a pokud by vyhrál, vyhoupnul by se minimálně do zítřka na čelo Gambrinus Ligy. To hosté mají úplně jiné starosti. I přes velké posilování v zimní přestávce tým nedokázal na jaře zvítězit, ale co hůř, nedal ani jeden gól ze hry, na který čekají už 902 minut. Marila získala na jaře vůbec nejméně bodů a pokud se v týmu něco zázračného nestane, zřejmě se propadne až na poslední místo.

Hosté za celou letošní sezónu dokázali vyhrát pouhé dva zápasy, ale věřte nebo ne, jedno vítězství slavili právě proti Liberci. Domácí nedávno všechny šokovali, když na stadionu u Nisy remizovali se Slováckem, ale to v dnešním televizním utkání nechtějí dovolit. Na lavičce hostů se neobjeví trenér Kotrba, který kvůli disciplinárnímu trestu můžu pouze na tribunu. "Už jsem si koupil lístek do první řady, s hřištěm budu mít dobrý kontakt," oznámil příbramský kouč. Do utkání nezasáhnou Matula a Frejlach na domácí straně, Příbram chybí jen Michal Polodna.
Pravděpodobné sestavy: SK Kladno: Hauzr - Šinglár, Košťál, Brezinský, Janů - Papoušek, Hodúr, Bílek, Pudil - Blažek, Nezmar.   Sparta Praha: Pařízek - Hunal, Halama, Mácha - Lesák, Otepka, Hašek, Jungr, Pleško - Huňa, Navrátil. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 8.50
Tip eurofotbal.cz: 1
Viktoria Žižkov - FK Teplice (sobota 00:00)
O důležitosti tohoto utkání opět nelze spekulovat. Sparta má velkou výhodu, že už ví, jak hráli její největší konkurenti v boji o titul. Předpokládá se, že na Bazaly dorazí velké množství fanoušků, jako ostatně vždy, když zde hraje Sparta.

Baník už tři zápasy neinkasoval a stále boduje. Případná dnešní výhra by jej vynesla až na páté místo. Sparta sice vyhrála v minulém kole derby se Slavii, ale na venkovních hřištích na jaře vyhrála jen jednou ze tří zápasů, a to proti slaboučké Příbrami.

Domácí stále spoléhají na góly Davida Střihavky, jenže ten už čtyři zápasy neskóroval, ale i přesto zůstává v klidu. To trenér Bílek ví, co musí jeho tým předvést,aby byl schopen bodovat. "Na úspěch můžeme pomýšlet jen v případě, že zopakujeme výkon z derby." Baník sice už 324 minut nedostal gól, ale jak řekl samotný trenér Karel Večera, tak jeho tým hrál proti klubům, které branky dávají jen těžko a teprve proti Spartě se ukáže, jak je ostravská defenzíva kvalitní.

Domácí se musejí obejít jen bez Neuwirtha, který tento týdne zamíří na další operaci a na jaře už dohrál. Hostům stále chybí Slepička, který je v rekonvalescenci, dále Tomáš Kóňa, který má zlomenou nohu a jisté nejsou ani starty Kadlece a Ančice.
Pravděpodobné sestavy: Viktoria Žižkov: Vašek - Klimpl, Cigánek, Bystroň, Čoupek - Rajtoral, Marek, Lukeš, Metelka - Varadi, Střihavka.   FK Teplice: Blažek - Pospěch, Řepka, Kučera, Kadlec (Zabavník) - Kisel, Hušek, Horváth, Matušovič - Došek, Kulič.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.25 - 1.95
Tip eurofotbal.cz: 10

Autor: Tomáš Honajzer / idnes.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele