Gambrinus liga preview - 2. kolo

10.08.2007, 23:12, aktualizováno 13.08.2007, 11:24
Previews
Slavia před sebou má generálku na důležité utkání s Ajaxem, které napoví o jejích šancích na postup do Ligy mistrů. Pražané doma přivítají Kladno a očekává se od nich vítězství. Favoritem ve svém duelu budou rovněž Teplice, daleko vyrovnanější bitva by měla být k vidění na Žižkově, kam zavítá Brno. V pondělní dohrávce změří síly Liberec a Bohemians.







Viktoria Plzeň - Sparta Praha (sobota 17:00)
Druhé ligové kolo odstartuje zápas Plzně s uřadujícím mistrem, Spartou Praha. Pro Pražany je tento zápas generálkou na domácí střetnutí s londýnským Arsenalem v předkole Ligy Mistrů.

Plzeň byla jedním z velkých překvapení minulého ročníku Gambrinus ligy, když na sebe upozornila zejména velice úspěšnou jarní částí sezony, přesto ji musí strašit fakt, že Sparta neztratila ve Štruncových sadech za posledních jedenáct let ani bod.

Pražané budou v zápase postrádat dva důležité hráče, jmenovitě kapitána Tomáše Řepku, jenž stojí díky žlutým kartám z minulé sezony a jeho zástupce Pavla Horvátha, kterého trápí natažený sval. Návrat však hlásí Limberský, který do Sparty odešel v létě právě z Plzně.

V prvním kole hrála Sparta doma s Libercem a po sympatickém výkonu zvítězila 1-0, Plzenští remizovali 1-1 na půdě Mostu.
Pravděpodobné sestavy: Viktoria Plzeň: Daněk - Procházka, Zakopal, Müller, Smola - Malár, Rada, Jarolím, Borek - Fillo, Psohlavec  Sparta Praha: Poštulka - Pospěch, Šimůnek, Kadlec, Kladrubský - Kisel, Abraham, Hušek, Limberský - Kulič, Došek 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.25 - 1.65
Tip eurofotbal.cz: 2
Tescoma Zlín - České Budějovice (sobota 19:00)
V posledních čtyřech vzájemných zápasech se třikrát týmy rozešly smírně a v naprostém začátku sezóny se očekává další vyrovnaný boj. Oba brankáři jdou do druhého kola s čistým štítem, Budějovice navíc posíleny až překvapivě snadnou výhrou nad Olomoucí. Ve Zlíně v tomto duelu góly padají, domácím se podařilo skórovat pokaždé, ale jen jednou neinkasovali.

Ve Zlíně mají na Jihočechy dobré vzpomínky, právě výhra nad nimi ve 28. kole prakticky zajistila Moravanům udržení se v lize i pro tento rok. Loni přišli o domácí jistotu bodů, když prohráli vícekrát, než-li v dvou předešlých sezónách, určitě se však budou snažit, aby před domácím publikem opět neprohrávali. S Budějovicemi doma naposledy prohráli před 5 lety.

Nepodařený konec loňské sezóny je zapomenut, skvělý výkon v prvním kole dává svěřencům trenéra Cipra šance i do zápasu ve Zlíně. Problémem by ovšem mohly být rohy a přímé kopy: "Mají výškovou převahu, budeme si muset dát pozor na pokrytí standardních situací," varoval trenér František Cipro. K zápasu už bude fit i záložník Vozábal, stejně na tom je i Peroutka.
Pravděpodobné sestavy: Tescoma Zlín: Baránek - Pazdera, Kroča, Zbožínek, Konečník - Vidlička, Opiela, Zúbek, Kraus - Vyskočil, Bača.  České Budějovice: Kučera - Peroutka, Horejš, Homoláč, Šmíd - Plocek, Vozábal, Hílek, Jungr, Černý - Radzinevičius. 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.05 - 3.50
Tip eurofotbal.cz: 0
Baník Ostrava - Siad Most (sobota 19:00)
Favorizovaný Baník nemá s Mostem nikterak dobrou bilanci, ze čtyř zápasů totiž tři body získal v jediném. Most, ostatně stejně jako Ostrava, se v prvním kole prezentoval dobrým herním projevem a ukázal, že boj o udržení předem nevzdává. Moravané zase potvrdili, že na pohárové příčky kvalitu rozhodně mají.

Na Bazalech, kde budou pro děti připravené atrakce, si ostravský kapitán Lukeš zahraje již 200. ligový zápas. Záložník by chtěl ovšem dosáhnout hlavně padesáti ligových gólů, zatím jich má 35 a proti stále neznámému novému Mostu to jednoduché mít nebude. "Most úplně přebudoval mužstvo, přesto si myslím, že když nic nepodceníme, tak uspějeme," tvrdí trenér Večeřa, který po dobrém výkonu i výsledku v Ďolíčku nemá důvod svému týmu nevěřit.

Cizinecká legie je v Mostu opravdu početná, v jednu chvíli hrálo proti Plzni více cizinců než samotných Čechů, a tak je pro všechny týmy velkou neznámou. "Někdy za nás třeba nastoupí i jedenáct cizinců," nedělá rozdíly mezi českými a zahraničními hráči rozdíl trenér Žák. V dobrém světle se ukázal například Toleski, který v prvním startu zaznamenal gól. Severočeši sice v posledních 7 ligových zápasech nezaznamenali výhru, ale prohráli pouze na Letné, lehký zápas tedy Ostraváky rozhodně nečeká.
Pravděpodobné sestavy: Baník Ostrava: Vašek - Řezník, Cigánek, Bystroň, Čoupek - Rajtoral, Metelka, Lukeš, Tesařík - Magera, Svěrkoš  Siad Most: Svoboda - Škoda, Hainault, Procházka, Jamrich - A. Mendy, Jedinák, Pilař, Trubila - Oboya, Toleski 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.42 - 3.85 - 6.90
Tip eurofotbal.cz: 1
Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav (sobota 19:00)
Oba týmy v prvním kole prohrály, a tak není divu, že by si rády spravily chuť právě ve svém vzájemném duelu. Boleslav senzačně podlehla doma Žižkovu 0:1, naopak Olomouc hostovala v Budějovicích, kde bylo rozhodnutu po 13 minutách, jelikož gólman Drobisz lovil za tu dobu míč ze své sítě hned dvakrát.

Sigma v Gambrinus lize neslavila už osm zápasů vítězství a ani proti klubu z města automobilů to nebude mít lehké. Trenér Pulpit byl po prvním zápase na Jihu Čech velmi rozladěn z výkonů svých opor a zřejmě sáhne ke změnám v sestavě. "Zejména ve středové hře čekám zlepšení, přístup některých hráčů se mi vůbec nelíbil. Doufám, že si uvědomili, že bez tvrdé práce to na hřišti nepůjde," podrobil kouč svůj celek kritice. Olomouc se bude muset obejít zatím jen bez Ladislava Onofreje, jenž si poranil kolenní vazy.

Prohra Boleslavi se Žižkovem se stala senzaci minulého kola a proto se předpokládá, že trenér Luděk Zajíc udělá vše pro, aby získal první body ve své prvoligové trenérské kariéře. "Naše taktika proti Olomouci bude vycházet z domácí ofenzivní kvality," naznačil trenér Luděk Zajíc, jenž nebude moc spoléhat na výkony Františka Ševinského, kterého trápí zranění.
Pravděpodobné sestavy: Sigma Olomouc: Drobisz - Randa, Škerle, Šuškavčevič, Jurkič - Melinho, Rossi, Kaščák - Janotka, Hubník, Kazár.   FK Mladá Boleslav: Miller - Sedláček, Rajnoch, Rolko, Hrdlička - Kalina, Matějovský, Voříšek, Poláček - Kysela, Holub.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 2.85 - 2.75
Tip eurofotbal.cz: 0
Viktoria Žižkov - 1. FC Brno (neděle 10:15)
Senzační vstup do sezóny předvedl Žižkov, který si odvezl tři body z Boleslavi. Naopak Brněnské pohárové plány narušila domácí remíza se Zlínem. Poslední zápas před třemi lety vyhrála Viktorka 2:0, tehdy hrál za Brno Petr Švancara.

Ten byl v prvním zápase hodně vidět a zasloužil se o několik penaltových zákroků, které ale pískány nebyly. Dá se však čekat, že se proti bývalému týmu bude chtít vytáhnout. Euforii po vítězném utkání musí krotit trenér Stanislav Griga: "Není žádný důvod k tomu, aby hráči byli hlavami v oblacích." Fanoušci se také mohou těšit, že domácí zápasy se budou začínat pro Viktorku v obvyklém čase 10:15.

V Brně mnoho důvodů k radosti nemají. Na rozdíl o teplického Fenina toho mají brněnští stříbrní medailisté Střeštík a Kalouda plné zuby. "Došly jim síly. Z Kanady se vrátili rozehraní, ale unavení, navíc chyběli při nabírání kondice. To se muselo projevit," říká asistent Soukup. Trenér Uličný však do týmu přivedl dalšího úspěšného mladíka, Lukáše Kubáně, který by hned v prvním týdnu působení v novém klubu měl nastoupit do základní sestavy.
Pravděpodobné sestavy: Viktoria Žižkov: Pařízek - Kučera, Labant, Besta, Šťastný - Kušnír, Procházka, Novotný, Stracený - Moughfire (Bukač), Švancara  1. FC Brno: Lejsal - Kubáň, Trousil, Pavlík, Siegl - Kalouda, Polách, Holek, Střeštík - T. Došek, Pacanda 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.90 - 2.85
Tip eurofotbal.cz: 0
Slavia Praha - SK Kladno (neděle 17:00)
Zápas, všemi vesměs k sestupu odsouzeného Kladna na Strahově, je pro domácí generálkou na 3. předkolo Ligy Mistrů, proti Ajaxu Amsterodam.

Slávisty v poslední době trápí koncovka, dokázali vstřelit pouze jednu branku ve třech utkáních, a to když porazili Jablonec na jeho hřišti 1:0. V obou zápasech předkola Ligy mistrů se Žilinou vyšli střelecky na prázdno, i když šance si vytvářet dokázali. Kladenské potká v zápase citelná ztráta, když nastoupit nemohou mladíci Dočkal a Gecov, kteří jsou kmenovými hráči Slavie a stop na zápas mají díky dohodě klubů.

Poslední vzájemný zápas těchto klubů v lize, skončil strahovskou remízou 0:0, ale v nedělním duelu se logicky předpokládá vítězství sešívaných. Pokud tým zopakuje výkon z Jablonce a přidá větší efektivitu v zakončení, nemají se slávisté čeho obávat. Velmi nahecovaný bude na tento duel nejspíš také brankář Vaniak, jenž se zapíše do kroniky Gambrinus ligy, když nastoupí k 350. utkání v lize. Z aktivních fotbalistů má na kontě více startů už jen týmový kolega Vlček.
Pravděpodobné sestavy: Slavia Praha: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Dřížďal - Kalivoda, Janda, Tavares, Šmicer - Šenkeřík, Vlček  SK Kladno: Pavlík - Gross, Killar, Farbák, Hoffmann - Vršajevič, Hlava, Šelicha, Cigánek - Zachariáš, Jeslínek 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 8.25
Tip eurofotbal.cz: 1
FK Teplice - FK Jablonec (neděle 20:15)
Severočeské derby bude tento víkend k vidění na Stínadlech. I když se v Teplicích přemýšlí o jiných příčkách než v Jablonci, derby jsou vždy nevyzpytatelná. Za posledních šest vzájemných zápasů se oběma týmům podařilo skórovat pouze čtyřikrát.

Pikantní příchuť bude mít tento zápas pro teplického trenéra Petra Radu, který se po čtyřech letech na Střelnici přestěhoval do Teplic. "Bude to opravdu specifický zápas. Jablonci přeji všechno nejlepší, ale v neděli chci vyhrát," tvrdí sebevědomě. Diváci také budou zvědavi na střelecké hody, které očekávají od talentovaného Martina Fenina. Spekulace o jeho odchodu sílí, ale na rozdíl od Krmaše, který přestoupil do Freiburgu, se minimálně proti Jablonci ještě objeví.

Ne zrovna povedený hráčský výkon provázel debut Luboše Kozla, který cítí touhu prohru odčinit: "Musíme být důraznější v šestnáctkách a dát si pozor na standardní situace domácích." Jablonec se soustředí na pohárový zápas ve Vídni, ale pokud nechtějí mít v lize hned od počátku problémy, musí navázat alespoň na časté remízy přivážené z Teplic.
Pravděpodobné sestavy: FK Teplice: Slavík - Kaufman, Lukáš, Klein, Merzič - Verbíř, Sabou, Doležal, Gašparík - Fenin, Smíšek  FK Jablonec: Špit - Hamouz, Homola, Eliáš, Fukal - Baranek, Kordula, Klapka, Flachbart - Svátek, Zelenka 
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.10 - 4.00
Tip eurofotbal.cz: 1
Slovan Liberec - Bohemians 1905 (pondělí 17:15)
Dnes odpoledne přivítá na svém hřišti Liberec nováčka Gambrinus ligy z Bohemians a očekává se tuhý boj. Oba týmy totiž své úvodní zápasy nové sezóny prohrály. Liberec nestačil na Spartu a po obdržené brance z prvního poločasu prohrál 0:1, Bohemians v Ďolíčku hráli s Baníkem a nakonec se neradovali ani oni, protože prohráli 0:2. Vše nasvědčuje tomu, že Klokany letos čeká boj o záchranu.

K zápasu nejspíš nenastoupí trojice libereckých hráčů Blažek, Frejlach, Dort, které stále trápí zranění, navíc stále není dořešen přestup Holeňáka, takže ani on nemůže hrát. Bohemians trápí pouze absence Kotyzy. "Liberec má velmi dobrý přechod do útoku. Sledoval jsem jejich utkání se Spartou a mám představu, jak proti Slovanu hrát. Uvidíme, jaký bude vývoj zápasu, ale mužstvu věřím. Díváme se na soupeře s respektem, ale jsme připraveni poprat se o body," prohlásil trenér Bohemians Zbyněk Busta, pro kterého bude střetnutí s Libercem teprve jeho druhým trenérským prvoligovým zápasem.
Pravděpodobné sestavy: Slovan Liberec: Hauzr - Šinglár, Košťál, Petrouš, Janů - Papoušek, Bejbl, Hodúr, Pudil - Nezmar, Robin Dejmek.   Bohemians 1905: Sňozík - Marek, Rada, Lukáš, Šmarda - Kunášek, Slezák, Hašek, Rychlík - Bartek, Bálek.  
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.38 - 3.75 - 8.25
Tip eurofotbal.cz: 1

Autor: Josef Gvoždiak, Tomáš Honajzer, Michal Havlický / idnes.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Shevchenko

Na Bazalech typuju návštěvu nad 10 000.

Reagovat
Shevchenko

Samozřejmě podpořím.

Reagovat
HOST*Tsigi

Taky plánuju jelikož teď bydlím na Vysočině tak je komplikovanější.

Reagovat
HOST*Wiky

jj takhle jsem to taky natipoval, jsem asi dobrej

Reagovat
HOST*

tak ten kurz na vyhru mostu je hodne ujetej , nema tam bejt spis 6,50?

Reagovat
HOST*

Žižkov - Brno 3:4, dneska jsem byl zase na Viktorce a zlomí se rohový praporek . Asi nosím smůlu . Brno hrálo dobře a vítězství si zasloužilo, mají kvalitní mladíky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele