GAMBRINUS LIGA - 4. KOLO

28.08.2005, 10:41, aktualizováno 29.08.2005, 20:51
Aktuality
Špatný týden završila Slavia, která ve šlágru kola prohrála v Olomouci. Další porážku utrpěl Baník a vedení došla trpělivost - kouč Jarabinský byl odvolán. Slovácko si připsalo první body za výhru nad Mostem, Příbram poprvé prohrála, nestačila na Blšany. Lize bez ztráty bodu vévodí Liberec, který zvítězil v Jihlavě, naopak Sparta opět ztratila, remizovala s Brnem.


Viktoria Plzeň - Bohemians 1905   2:0
Branky:  72. M. Jarolím, 90. M. Fillo (pen.)

Předzápasová očekávání šlágru čtvrtého kola Gambrinus ligy by se dala shrnout do dvou směrů. Ten první říkal, že se Slavia bude chtít ze středečního neúspěchu v zápase s Anderlechtem co nejrychleji otřepat a narušené sebevědomí si spravit právě v duelu s těžkým soupeřem. Ten druhý naopak tvrdil, že na Slavii dolehne ona psychická "deka" a domácí tak nebudou mít s poražením trápícího se soupeře problémy. Pravda nakonec byla někde uprostřed.

Překvapením v sestavě hostů bylo zařazení Pitáka do útoku vedle Vlčka. Podíl na tomto tahu mělo zřejmě páteční přesunutí Pavla Fořta do slávistického B týmu za "vážné porušení životosprávy", jak hovořily oficiální informace klubového vedení. Slavia se od začátku prezentovala aktivní hrou a byl to právě Karel Piták, který díky své aktivitě skluzem odzbrojil obránce Kováře, který dlouho váhal s rozehrávkou. Tváří v tvář gólmanu Lovásikovi pak Piták nezaváhal a v šesté minutě tak poslal Slavii do pro leckoho překvapivého vedení.

Slavia svého soupeře přehrávala i nadále a domácí jako by nevěděli, co mají na Slavii hrát. Světlou výjimkou domácího mužstva byl snad jen Brazilec Melinho, jenž svými kousky zaměstnával obránce Slavie. Další výrazná šance se zrodila v 37. minutě - obránce Kovář nejdřív zastavil Pitákův průnik, pak se ale téměř opakovala situace z šesté minuty. Obránce Olomouce byl opět nedůrazný při rozehrávce, čehož Piták využil k přihrávce na Gedeona, který ale pálil z hranice šestnáctky nepřesně. Den otevřených dveří domácích zadáků pokračoval i nadále, ve 41. minutě se po levé straně krásně prosadil Švento, který nahrál v ideální pozici stojícímu Krajčovi - ten ranou bez přípravy nastřelil břevno Lovásikovy branky.

Díky střídání Gaucha, který v 29. minutě opustil hřiště pro zranění, nastavil rozhodčí tři minuty. Běžel už začátek čtvrté nastavené minuty, když domácí zahrávali rohový kop, který s sebou přinesl několik sporných okamžiků. Centrovaný míč letěl ke vzdálenější tyči na Hudce, ten ale hlavičkoval nepřesně a míč směřoval do autu. Randa ale míč doběhl a odcentroval zpátky do "ohně", v ten moment už někteří slávisté přestali hrát s přesvědčením, že míč už opustil hrací plochu a co nevidět rozhodčí zapíská odkop od Kozáčikovy brány. To se ovšem nestalo, vrácený míč se dostal k Rojkovi, který ho zpracoval velmi nešťastně a zřejmě si při tom pomohl rukou, kterou ale rozhodčí také neviděl. Rojka tedy nakonec přihrál dobře postavenému Melinhovi, který těsně před odchodem do kabin skóroval. Po uznání gólu se rozhodčí Královec ocitl doslova v obležení slávistů, kteří v rozčilení nevěděli, zda dřív reklamovat aut nebo ruku. Celá situace nakonec vyústila ve žluté karty pro protestujícího Kozáčika a Pitáka.

Obraz hry ve druhém poločase se pak razantně změnil. Slavia, evidentně silně rozladěná z velmi sporné vyrovnávací branky, svou útočnou hru z prvního poločasu neopustila. Útočný styl hry ovšem začali praktikovat také fotbalisté Olomouce a záhy se jim to vyplatilo. V 54. minutě odstartoval gólovou akci Pečnikův aut na Schulmeistera, který mu vzápětí míč vrátil. Nikým neatakovaný Slovinec ve službách hanáckého celku pak pohodlně odcentroval do šestnáctky hostů, kde nejvýše vyskočil Rojka a parádní hlavičkou strhl vedení na stranu Olomouce. Nervy hostů byly na pochodu a v 55. minutě dostal Holeňák žlutou kartu, celkově již čtvrtou pro Slavii v tomto utkání. Minutu nato z levé strany odcentroval Onofrej ke vzdálenější tyči na Hudce. Toho Zbončák nedokázal uhlídat, Hudec tak dostal prostor k hlavičce a i když z těžkého úhlu, skórovat se mu podařilo.

Po třetím inkasovaném gólu byli slávisté herně zcela na dně a pomalu si nedokázali ani pořádně přihrát. V 63. minutě se ale zrodila nenápadná akce - Krajčík utekl po pravé straně a jeho následný centr rybičkou proměnil Slovák Švento. To vrátilo Slavii do hry o body a zároveň jí to očividně přidalo chuť do hry. Dvě minuty nato se hostům málem podařilo vyrovnat, po parádní akci ale Jarolím nedokázal zakončit gólově. V 76. minutě měla Slavia další šanci na vyrovnání, Gedeon ani Piták se však po skrumáži v malém vápně prosadit nedokázali. Naopak o tři minuty později se domácím podařilo zmrazit bodové ambice Slavie. Po brejku se Rýdel dostal až do pokutového území soupeře, kde ideálně přihrál nabíhajícímu Rojkovi a ten i přes Kozáčikovu teč skóroval.

Pražané se ale ani po inkasovaném gólu nevzdali a dále si udržovali tlak, který už ale stihli zužitkovat v jediný gól. V 88. minutě padl po spolupráci dvou střídajících hráčů - na Pešírův centr si naběhl Hrdlička a hlavou skóroval. Konec zápasu pak zpestřila druhá žlutá, a tedy červená karta pro Holeňáka. V poslední minutě nastavení ještě slávisté kopali roh, zadáci Olomouce už ale žádné další komplikace nepřipustili a výhru si uhlídali až do konce.

"Rád bych se k utkání vyjádřil, ale dnes to je skutečně těžké. Dnes to tady režíroval někdo jiný. Ta vyrovnávací branka zápas rozhodla," řekl Jarolím.

"Byl to zápas blbec, za ty dnešní hrubky jsme si nezasloužili snad ani body, obrana včetně gólmana byla špatná. Jenže slávisté nám svými minelami výhru sami nabídli," konstatoval olomoucký kouč Petr Uličný.


Slavia Praha - 1. FC Brno   1:0
Branka:  77. S. Vlček

Po debaklu v minulém kole na hřišti Mostu měl před sobotním zápasem ostravský Baník jednoznačný cíl: porazit Mladou Boleslav. Už několik dní před zápasem se navíc začaly šířit neověřené informace, že trenéru Jarabinskému jde o křeslo. Takže to tak trochu byla i povinnost. Mladoboleslavští si ale v minulém kole zařádili doma na úkor Blšan, a tak o nějakém podcenění nemohla být řeč.

Úvod hry vypadal zřejmě přesně tak, jak si kouč domácích představoval. V 5. minutě mohl domácí dostat do vedení Klimpl, ale z pár metrů se mu míč do branky dostat nepodařilo. Ofenzívu Baníku táhli především zkušený Slončík s Rajtoralem, další gólové šance si však Ostravané nebyli schopni vytvořil. Otěže zápasu tak postupem času začali přebírat hosté. Už zhruba v polovině prvního poločasu se Mladé Boleslavi podařilo dostat soupeře pod stalý tlak. Baník jako by měl svázané ruce, nedokázal se z tlaku vymanit a vytvořit si alespoň náznak šance. A tak zákonitě přišel trest. Běžela 36. minuta, když Kuličův průnik zužitkoval Čáp nádhernou střelou do šibenice Vaškovy brány. Pískající tribuny se ještě ani nestačily vzpamatovat z šoku, který jim jejich "miláčci" přichystali, a hosté slavili podruhé. V minutě čtyřicáté šel nejprve Kulič na Vaška sám, ten mu však míč vypíchl. O pár okamžiků později už ale Matějovský nezaváhal a zvýšil na 2:0.

O poločasové přestávce muselo být domácí v kabině opravdu dusno, jediným zásahem do sestavy byla výměna Papadopulose za Žůrka. Tento tah se trenéru Jarabinskému vyplatil, Žůrek totiž v 48. minutě založil akci, na jejímž konci Magera korigoval na 1:2. To však bylo ze strany předloňského mistra vše. Soupeř šel vítězství naproti a ani inkasovaná branka mladoboleslavské nepřibrzdila v jejich snaze. V 54. minutě se Čáp prosadil na pravé straně a jeho centr našel osamoceného Kuliče, který už neměl se zakončením problémy.

Utkání se pak dohrávalo v relativním klidu, hosté se už do útoku příliš netlačili, naopak se snažili hru co nejvíc kouskovat, což jim navíc rozhodčí Kovařík toleroval. Baník působil stále stejným dojmem až do konce zápasu - hrál bez jakéhokoliv nápadu, náznaku nějaké šance, jeho hra byla chaotická. A je možné, že kdyby se Mladá Boleslav nezaměřila na defenzívu, mohlo utkání dopadnout pro Ostravany ještě daleko hůř. Nejen fanoušci Baníku tak mohou jen doufat, že se Ostrava dá do pořádku ještě před pohárovým zápasem s Heerenveenem.

"Začali jsme dobře, ale nedali jsme branky. V závěru poločasu jsme ztratili kontrolu nad zápasem. Ještě po přestávce jsme snížili, ale po další individuální chybě jsme inkasovali. Nedělal bych z toho tragédii. V reprezentační přestávce se musíme zkonsolidovat anebo udělat nějaký přestup," konstatoval Jarabinský.

"Podali jsme nejlepší výkon, co jsem u mužstva. Chtěli jsme v Ostravě vyhrát a podle toho hráči k tomu i přistoupili. Hráli jsme po stranách, byli důrazní a dobře kombinovali," pochvaloval si Uhrin.


FK Mladá Boleslav - SK Kladno   2:1
Branky:  47. R. Holub, 69. A. Rolko - 56. T. Cigánek

Fotbalisté Slovácka měli před dnešním zápasem na svém kontě nula bodů. Měli ale odehráno o zápas méně než ostatní, díky odloženému utkání, takže z toho nikdo příliš velkou tragédii nedělal. Cílem domácích v tomto zápase však bylo vyhrát, a to i přesto, že soupeřem byl rozjetý Most, který minulé kolo vyškolil ostravský Baník.

Svůj cíl začali domácí plnit už od úvodu utkání - soupeře dostali pod drtivý tlak a prakticky mu ani nedovolili dostat se za půlící čáru. Gólově ovšem tento nápor využit nebyl, jedinou vážnou šancí bylo sólo Ivany, ten však svůj pokus zakončil střelou do hlavy gólmana Svobody. V době, kdy všichni čekali na to, až tlak domácích vyústí v gól, se ke slovu dostal Most. V 18. minutě založil kapitán hostů Pilař protiútok a po ose Poláček - Škoda se míč dostal opět k Pilařovi, který přesnou střelou k tyči otevřel brankový účet.

Slovácko ale nesložilo zbraně a už v 25. minutě vyrovnalo - trestný kop přizvedl Pavlík na Malára a ten se hlavou nemýlil. I nadále zůstávali aktivnější domácí, měli převahu především ve středu hřiště. Most o sobě znovu dal vědět až minutu před koncem prvního poločasu, kdy Macek mířil těsně vedle tyče.

Druhý poločas měl zpočátku stejný obraz jako ten první, Slovácko mělo velkou územní převahu, kloudnou šanci si ale vytvořit nedokázalo. Zhruba v polovině druhé půle se hra postupně vyrovnávala, což bylo způsobeno především tím, že Most svou hru více otevřel. Jak se blížil závěr zápasu, Slovácko se opět nadechovalo k náporu. Tentokrát jej už dokázalo zužitkovat - konkrétně Ivana v 80. minutě po zaváhání jednoho z obránců Mostu. Zbylých deset minut do konce zápasu se sice Most dostal do velkého tlaku, gól však střelit nedokázal, stejně tak jako Pavlík a Ivana, kteří se dostali do šancí po rychlých protiútocích.

"Po obdržené brance jsme se zvedli, vyrovnání bylo zasloužené. Oba týmy předváděly celý úvodní poločas vynikající výkon," uvedl trenér domácích Molnár.

"Bohužel jsme nezvládli závěr utkání, kdy jsme museli střídat zraněného Škerleho. Utrpěl po úderu loktem tržnou ránu v obličeji a otřes mozku. V tu chvíli jsme nebyli v obraně zkonsolidovaní a dostali jsme druhou branku, která rozhodla o naší prohře," řekl jeho protějšek Bičovský.


Viktoria Žižkov - Sparta Praha   1:4
Branky:  90. J. Novotný - 1. K. Kisel, 48. P. Horváth (pen.), 60. M. Abraham, 89. L. Došek (pen.)

Stalo už se tradicí, že Příbrami se proti Blšanům nedaří, vždyť v šesti posledních vzájemných duelech se hned pětkrát radovali chmelaři z Blšan. Tuto nelichotivou bilanci tak chtěli v neděli hráči Příbrami vylepšit a vzhledem k dobrým výsledkům z předchozích kol to nebylo nereálné.

Na ne příliš kvalitním terénu byla hra od samého počátku vyrovnaná a hodně se sázelo na agresivní způsob hry a velká bojovnost byla klíčem k úspěchu. Zápas ale nakonec překvapivě rozhodla jediná branka, která padla po půlhodině. Z téměř třiceti metrů vypálil synovec blšanského trenéra Jiří Bílek a Pařízek se po míči natahoval marně. Příbram gól hodně položil a domácí si vzápětí vytvořili několik dalších šancí, skóre se ale neměnilo.

Po přestávce se hosté pustili do ofenzívy a v 58. minutě se jim to málem vyplatilo. Čupr šel po Kolouškově parádní přihrávce sám na Daňka, míč mu ale na poslední chvíli vypíchl Kolář. O deset minut později musel na nosítkách po srážce s protihráčem opustit hřiště příbramský Stracený. Veškeré další útočné snahy Příbrami pak vyšly vniveč a výsledkem je první její prohra v letošním ročníku Gambrinus Ligy.

"Začali jsme sice hodně nervózně, ale branka nás skutečně dostala do hry a najednou se nám začaly dařit i kombinace. S přibývajícím časem to byl ale především boj a hráčům hodně rychle ubývaly síly," uvedl Bílek.

"Do 20. minuty jsme předváděli dobrý fotbal, jenže krásná branka dostala domácí na koně. Po ní začali dřít na doraz a vybojovali zaslouženou výhru," konstatoval Tobiáš.


FK Jablonec - České Budějovice   1:0
Branka:  83. M. Fukal

Překvapivý lídr ligy, Liberec, zavítal k nováčkovi do Jihlavy a každý byl zvědavý, zda bude senzace jménem Liberec pokračovat, nebo jestli zvítězí nováčkovské nadšení. Liberec zatím neztratil ani bod a v posledním zápase dal fotbalovou lekci i pražské Spartě, Jihlava zase dokázala bodovat na Slavii a v posledním kole si smlsla i na trápícím se Brnu. Očekával se tedy kvalitní fotbal a tipovat dopředu, kdo bude mít navrch, bylo hodně složité.

Domácím fanouškům zatrnulo už v 5. minutě, kdy Hološko po Pospěchově přihrávce pálil nad. Po úvodní převaze Liberce se zhruba po dvaceti minutách začala hra vyrovnávat a ke slovu se dostávali také domácí fotbalisté. Obzvlášť střela Malínka z 24. minuty byla nebezpečná. Šance se střídaly na obou stranách, gól však nepřicházel. Do kabin se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

Po změně stran měl další velkou příležitost Malínek, jeho střelu ale zlikvidoval gólman Čech. Studená sprcha pro Jihlavu ale přišla v 63. minutě, když si na centr naběhl Pospěch, dostal se do sóla a proměnil. Roli měl ulehčenou o to, že domácí se snažili reklamovat ofsajd a přestali se plně koncentrovat na hru. Po inkasovaném gólu si sice domácí vytvořili jakousi převahu, ke gólu ale nevedla. Naopak v samém závěru, ve třetí minutě nastavení, se do brejku dostali hned dva hráči Liberce - Abrahám nahrál Hodúrovi a ten do prázdné brány vsítil druhý gól hostů. Liberec je tak po čtyřech kolech lídrem tabulky a doposud neztratil ani bod.

"Sice jsme prohráli, ale kluci předvedli velmi dobrý výkon. Nemůžu jim vůbec nic vytknout. Šlo o to, kdo udělá první chybu. To se potvrdilo - v obraně jsme chybovali my a Liberec nás potrestal. Ukázal tady vysokou kvalitu," konstatoval domácí kouč Večeřa.

"Uspěli jsme díky tomu, s čím jsme se prosadili i v minulých třech zápasech. Znovu jsme vsadili na týmový výkon a hlavně na obranu," řekl trenér Liberce Lavička.


Sigma Olomouc - Siad Most   2:2
Branky:  45. D. Rossi da Silva, 90. L. Bajer (pen.) - 62. G. Toleski, 79. G. Toleski

Cílem Teplic v zápase proti Zlínu bylo vyhrát a pomoci k tomu měly i tři změny v základní sestavě oproti poslednímu zápasu v předkole Poháru UEFA. Možná právě únava hráčů měla tyto změny na svědomí. Noví hráči ale hru Teplic každopádně oživili, už v 40. vteřině střetnutí vypálil jeden z nich, Jirsák, a gólman Novák míč pouze vyrazil před Maška, který nabídnutou tutovku pohřbil. Pohárového střelce Maška ale toto zaváhání nemrzelo dlouho, v 7. minutě si naběhl na centr dalšího náhradníka Varadiho a tentokrát se hlavou nemýlil.

Hosté se ani nestačili z brzkého gólu vzpamatovat a už prohrávali 0:2 po další šikovné akci Teplic. Jirsák našel parádní přihrávkou Varadiho a ten prudkou ranou k tyči nedal brankáři Novákovi šanci. I po vstřelené brance byl nejvíce vidět agilní Varadi, který neustále ohrožoval zlínskou bránu. Asi největší šanci vypracoval ještě před poločasovou přestávkou Jirsákovi, jeho střelu ale Novák vykryl.

Ve druhém poločase již byla hra o poznání nudnější a chyběl jí náboj, zdálo se, jako by oba soupeři utkání jen dohrávali. Skóre se ale ještě jednou měnilo, pro Zlín ale bohužel až v třetí minutě nastaveného času, kdy se po rohu trefil Kraus.


FK Teplice - Slovan Liberec   2:0
Branky:  37. J. Sabou, 67. M. Fenin

Plzeňská Viktorka dokázala minulé kolo doma porazit silnou Olomouc, zatímco domácí Jablonec proti stejnému soupeři ve 3. kole neuspěl. To by značilo, že větší šance na úspěch v tomto zápase budou mít právě hosté z Plzně. Jak je ale známo, Jablonec na Střelnici body jen tak nepouští.

V každém případě ale chtěli jablonečtí napravit šokující prohospodaření zápasu minulého kola na Slavii a už v 3. minutě mohl reparát započít Drobný, který ale po Weberově rohu na míč ve výhodné pozici jen těsně nedosáhl. Další klinickou smrt přežila Plzeň v minutě desáté, kdy Klapka nastřelil břevno. V 16. minutě zahrávali domácí již pátý roh, ale ze své výrazné převahy gól vytěžit nedokázali. Festival neproměněných šancí domácích pokračoval až do poločasové přestávky, hosté se do šancí dostávali jen sporadicky. Gólmana Špita mohla více ohrozit snad jen Barteskova střela z přímého kopu ve 33. minutě, která šla ale nad.

Úvod druhého poločasu nevypadal vůbec podle očekávání - hra se vyrovnala a hrálo se hlavně ve středu hřiště. Byl to ale jen klid před bouří, kterou v 62. minutě odstartoval skvělou ránou do šibenice plzeňské brány Loučka, pro kterého to byla vůbec první ligová trefa. Z vedení se ale Severočeši neradovali dlouho, střelce první branky Jablonce Loučku vyškolil Barteska a následně odcentroval na nabíhajícího Smejkala, který se hlavou zblízka nemýlil. Ani tento stav ovšem nevydržel na ukazateli skóre příliš dlouho. Hosté, jakoby ještě stále v euforii z vyrovnání, úplně zapomněli na obranu a krátce po rozehrávce Jablonce inkasovali podruhé. Akce se zrodila u ex-plzeňského hráče Smíška, který míč naservíroval Šenkeříkovi a ten pozemní střelou k tyči strhl vedení na stranu domácích.

Plzni tak v závěru zápasu nezbylo nic jiného, než vrhnout všechny síly do útoku, a to také udělala. Vytvořila si územní převahu, gól ale padl až v 87. minutě a navíc byl opět z kopačky domácího fotbalisty. Tentokrát se v dresu Jablonce trefil další premiérový střelec, Kordula, který šikovnou hlavičkou přeloboval gólmana Muchu. Další žádné komplikace už domácí nepřipustili a zcela zaslouženě tak dovedli zápas do vítězného konce.

"Měli jsme vést už dříve, v 11. minutě to mohlo být 2:0. O přestávce v kabině jsem ale cítil, že vůle hráčů po vítězství je silná. Dali jsme krásný první gól, ale potom jsme po chybě, která už je u nás obligátní, nechali soupeře vyrovnat. Ale rychlý gól na 2:1 nám hodně pomohl," uvedl Rada.

"Vytvořili si daleko více brankových příležitostí. Šli za výhrou cílevědoměji a agresivněji než my. Rozhodl druhý gól v naší síti. Naši hráči v té chvíli jako by ještě oslavovali vyrovnání a nesoustředili se dobře na obrannou činnost," komentoval prohru svého týmu kouč Michálek.


Tescoma Zlín - Baník Ostrava   2:2
Branky:  18. I. Zbožínek, 84. I. Zbožínek - 48. L. Magera, 69. T. Marek

V souboji dvou týmů, kterým se v minulém kole nedařilo, byla jasným favoritem Sparta. Brno zatím v sezóně po smolných zápasech nezískalo ani bod a před reprezentační pauzou tak na Letnou rozhodně nepřijelo se složenými zbraněmi. Po katastrofální hře proti Jihlavě se hráči Brna dušovali, že na Spartě předvedou disciplinovanou hru a pokusí se bodovat, i sám Kotrba v jednom z rozhovorů potvrdil, že jejich cílem na Spartě jsou tři body.

V základní sestavě hostů poprvé dostal příležitost od začátku zápasu Aleš Besta a zařadil se na levý kraj zálohy. Rozestavení Brna 4-5-1 s osamoceným hrotem Zelenkou ovšem útočnou hru nevěstilo. Na straně domácích zase dostal šanci ukázat své schopnosti od úvodního hvizdu brněnský rodák Libor Došek, který ale nezůstal v útoku sám, jak bývá u Sparty zvykem, ale v útočné dvojici ho doplnil Matušovič.

V úvodních několika minutách mělo o něco víc ze hry Brno, Sparta ale postupně hru vyrovnala a hosté se pak zaměřili především na pečlivou obranu. Už v 8. minutě ale mohl svůj bývalý klub poslat do kolen Došek, který parádně zpracoval centr uvnitř brněnské šestnáctky a přiťukl nabíhajícímu Matušovičovi, jeho tutovku ale famózně zlikvidoval gólman Václavík. Další možnost otevřít skóre měli domácí v minutě šestnácté, Zelenka ale z levé strany svůj lob přetáhl. O tři minuty později na sebe z přímého kopu upozornil také kapitán letenských Poborský, jeho rána z přímého kopu skončila těsně vedle pravého horního rohu branky.

I přes převahu domácích ale Brno stále odolávalo, vděčit za to mohlo výborné disciplinované hře obrany, zvlášť Schuster a slovenský reprezentant Had odvedli výbornou práci. Slabší chvilku si brněnští zadáci vybrali až ve 28. minutě, kdy nikým neatakovaný Lukáš naštěstí pro hosty hlavičkoval nad. S blížícím se závěrem poločasu začali své ofenzivní růžky vystrkovat také hosté, vyloženou šanci si ale nevytvořili.

Dramatická situace se ale dostavila v nastaveném čase první půle, kdy se po centru ve sparťanské šestnáctce dostali do souboje gólman Blažek se Zelenkou, Blažek zachytil míč do rukavic zhruba ve stejný čas, kdy do něj Zelenka udeřil hlavou, míč tak spadl na zem a padající Zelenka jej ještě stačil usměrnit do sparťanské klece. Rozhodčí ale přes velké protesty brněnského útočníka gól neuznal, i když byl nejspíš regulérní.

S nadějným výsledkem 0:0 vstupovali do druhého poločasu fotbalisté Brna, zatímco na Spartě stále leželo břemeno skórovat a splnit tak svou papírovou povinnost. Hned v úvodu zahrozili hosté dvěma rohy, které ale Sparta po zmatcích ustála. Vzápětí pak Došek spálil další tutovku, to když v ideální pozici hlavičkoval nad brněnskou bránu. Hra ve druhém poločase ovšem byla už od jeho úvodu o poznání vyrovnanější a hosté překvapivě nesázeli jen na pevnou obranu, ale často si dovolovali i riskantní útočné výpady, šance však nepřicházely ani na jedné straně.

Zlom přinesla 67. minuta, kdy si brněnská obrana vybrala svou nejhorší chvíli v zápase - z pravé strany poslal krásný nadýchaný centr Hašek a míč doplachtil až k nikým neatakovanému Sivokovi, který nabídnutou šanci bez problémů proměnil. Za dvě minuty ale přišel šok, který čekal málokdo. Trenér hostů Kotrba poslal místo Švancary na hřiště Pavla Mezlíka a ten pak byl u zrodu vyrovnání. Narazil Černému, ten vypálil z hranice pokutového území a protože směr střely lehkou tečí změnil Lukáš, mohl brankář Blažek jen zůstat bezmocně stát - 1:1.

Spartu gól očividně zcela zmrazil a Brno bylo rázem tím lepším týmem na hřišti, bez problémů kombinovalo na půli Sparty a stadiónem se mezitím ozývalo "Hřebík ven". V 76. minutě se dostal k míči brněnský talent Holek, obešel tři sparťany, ale v pokutovém území ho na poslední chvíli odzbrojil Sivok. Zmatky v obraně domácích však neustávaly a v 80. minutě nechala Zelenku dojít přes půl hřiště až před šestnáctku, jeho střela šla ale nad. Na hřiště se pak místo Zelenky, který dostal křeč, dostal kanonýr Simr a neustále zaměstnával obránce Sparty. V 86. minutě mohla Sparta přijít i o bod, když si Švancara asi tři metry od Blažkovy brány zpracoval míč, přiťukl Holkovi, jeho střelu ale fantasticky zlikvidoval Blažek.

S blížícím se koncem zápasu by každý očekával, že se Brno zatáhne a bude zarputile bránit remízu, bylo tomu ale přesně naopak, hosté byli prakticky neustále usazeni na půli soupeře a vydatně jim k tomu pomáhaly neustále nepřesnosti domácích. Poslední velká šance zápasu nakonec přišla v 92. minutě, kdy neobsazený Slepička vyslal střílený přízemní centr, na ten ale nikdo nedosáhl a míč tak jen prosvištěl okolo Václavíkovy klece. Chvíli před začátkem čtvrté minuty nastavení pak rozhodčí Adámek odpískal konec zápasu, Brno si tak připsalo první bod v sezóně, ale hlavně - dokázalo vůbec poprvé v historii samostatné české ligy bodovat na Spartě.

"Je to vynikající bod, ale mně to nedá nevzpomenout na Jihlavu. Kdybychom takto bojovali proti nováčkovi doma, tak výsledek musel vypadat zcela jinak. Tohle utkání hráčům nelze vymazat. Jinak jsem samozřejmě spokojený. Bod jsme si zcela bez diskuse zasloužili a možná nejen to. Podle mého názoru jsme dali regulérní gól na 1:0 my," řekl kouč Kotrba.

Naopak trenér domácích Hřebík odpověděl na otázku "proč Sparta předvedla další matný výkon" pouze slovy: "Nemyslím si, že to byl matný výkon," čímž asi ještě více pobouřil už tak mimořádně naštvané fanoušky pražské Sparty.


Tabulka:
1. Slovan Liberec44009:212
2. Sigma Olomouc43017:59
3. Marila Příbram42116:57
4. FK Teplice42115:47
5. Sparta Praha42115:57
6. Mladá Boleslav32019:66
7. Siad Most42028:56
8. FK Jablonec42028:76
9. Viktoria Plzeň42026:56
10. Chmel Blšany42023:76
11. Slavia Praha41127:84
12. Vysočina Jihlava41125:74
13. 1. FC Slovácko31024:63
14. Tescoma Zlín41035:83
15. Baník Ostrava41035:93
16. 1. FC Brno40133:61


Autor: Jan Werner

Komentáře (28)

Přidat komentář
Jajinek

Teda dost drsnej zapas.Byl jsem se podivat a co predvadeli obě obrany no katastrofa.Kovář s Hudcem (aspon dal gol) vubec nepokryvali centry a chybovali aj ve hře pozemi. Nastesti Slavia ještě horší.Nechat si dat 2 goly od Rojky...Nejvetší ostuda na světe.I kdyby vypadli v poharu s těma Irama tak to nebude větší blamáž.Doufám že se obrana Sigmy dá dopořídku a s našimi brazilci pojedeme na poháry...

Reagovat
HOST*Ufotypek

JJ hochu sem se na to díval a bylo tam plno chyb v obraně je to uplně stejne jako náš baníček------baník----zanik

Reagovat
smazaný uživatel

Já tam byl taky a Rojka dřel, snažil se a ty góly si zasloužil, věřím, že patříš k těm exotům, kteří na něj při střídání pískali.Vlastní hráči se musí podpořit a ne na ně pískat, holt českej fanda, že?

Reagovat
Jajinek

Na Rojku jsem při střídání nepískal ale obával sem se co zase předvede.Příjemně mne překvapil.Takhle dobře sem ho za Sigmu ještě hrát neviděl.Ale musíš pochopit fanoušky, kteří se děsili při jeho příchodu...On je nejslabším článkem našeho kádru...V minulých zápasech to byla katastrofa...I tak mu ale přeju aby mu forma zůstala a dal ještě nějaký goly(bude to potřeba kdýž je zraněnej Babníč, Hubnik aji Gaucho.. )

Reagovat
HOST*Petr

Hřebík byl asi na jiném fotbale než těch necelých šest tisíc nespokojených diváků

Reagovat
HOST*Gianluigi

Konečně Brno!!!

Reagovat
smazaný uživatel

meli sme v tech pocatecnich zapasech smulu, ale jestli budou hosi pokracovat v techhle vykonech tak to este bude hodne dobry! a banik pristi kolo vyskolime stejne tak jak na jare

Reagovat
Mr.Jindros

No já jsem jenom zvědavej, když to Spartě pořád nepůjde, jestli vyrazí Járu a nebo dostojí svému "dlouhodobému" plánu.

Reagovat
smazaný uživatel

Už jsem to psal na jednom konkurenčním serveru:

Hřebík VEN!!!

Už když přišel, tak jsem cejtil průser jak vrata. Už na jaře to bylo k nekoukání , ale pořád jsem mu dával čas a čekal jsem, že v nové sezoně, kdy si přivede "své" hráče to bude něco jiného. Už mizerná příprava něco napovídala . Jedinej povedenej zápas (s Norimberkem) a myslím asi 6 porážek je mizérie .

Ale ani v nové sezoně nehraje Sparta ten líbivej běhavej fotbal, kterej nám Nagel slíbil

Ať ten kecal plešatej odtáhne k.rvit jinej mančaft než mojí milovanou Spartu

Nejsem strakovec - za Straky stála ta hra taky za prd, ale na lavce bych rád viděl Grigu , Ščasného , Haška , Bílka nebo možná Komňackého (kterej jde ale možná zpátky do Slovácka za toho blba Molnára).

Nakonec je možná jedno, kdo do Sparty půjde, ale hlavně:

Hřebík ven!!! Hagel raus !!!

Reagovat
smazaný uživatel

Straka je českej Mourinho, fotbal stál za hovno, ale výsledky, ty on měl Nejlepší řešení by byl Griga.

Reagovat
smazaný uživatel

Naprosto souhlasím. Hřebík ve Spartě nemá co dělat. Dostal celé jaro na převedení svých myšlenek na tým. Místo toho celé jaro promrhal a v létě si přivedl půlku kádru novou. Po 1. zápase v Plzni jsem byl nadšený z předvedené hry, ale od té doby už jsem zase pro, aby Hřebík odešel.

Reagovat
Jajinek

Ja bych mu dal ještě apoň do zimy čas.Stále si myslím že ví co dělá a navíc aby Sparta měnila trenera každyho pul roku..

Reagovat
smazaný uživatel

Měl čas celé jaro, teď už by měla skončit doba hájení a měly by se zhodnotit jeho výsledky. Byl by to zase zásah před LM, ale je vidět, že tým potřebuje nový impulz. Hráči za Hřebíka ani za Spartu na hřišti nebojují a to je hlavně jeho chyba. Trenér je pánem kabiny a musí si to umět vyřešit a hráče donutit, aby na hřišti za svůj klub padli. Při jeho minulém angažmá se celé jaro čekalo, jestli se Sparta zvedne a až 4 kola před koncem si vedení uvědomilo, že to tak dál nepůjde. Ale to už bylo pozdě a titul získal Liberec.

Reagovat
smazaný uživatel

Počkejte na Ligu mistrů a podle výsledků se ukáže,jestli tam má co dělat nebo ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Však ono to tak vypadá, že vedení rozhodne podle výsledků v LM. Teď ho vyhodit asi nemůžou, protože by shodili sami sebe, protože pořád tvrdili, že mu 100% věří.

Reagovat
HOST*marrty

Jestli se hráči Sparty nějak rychle neproberou,budu chodit sázet balíky na prohru Sparty v každým zápase LM a myslím,že trochu zbohatnu

Reagovat
HOST*marrty

Jo a ten náš neuznanej gól na Spartě,no fuj Vždyť se ten Zelenka toho Blažka ani nedotkl,balón mu vypadl a pak spadl na hlavu Zelenkovi a ten to tam pak dokopl.Možná,kdyby se nehrálo na Spartě,tak by to platilo.A v TV ještě ti pražáci řeknou,že to nemohlo platit,že brankář je chráněnej v pok. území,což je sice pravda,ale v anglii by to jasně platilo,tam nejsou takový měkýši jak u nás,tam pískají fauly a ne vymyšlenosti

Reagovat
smazaný uživatel

Další zaujatý proti Spartě? Vždyť Zelenka nejdřív šel do Blažka a až pak se snažil hrát balon, navíc v malém vápně. To je úplně jasný přestupek proti pravidlům...

Reagovat
smazaný uživatel

To neni pravda ze sel Zelenka nejdriv do Blazka, byl to normalni souboj, oba sli do mice ve stejnym momentu a Zelenka byl proste duraznejsi nez Blazek, je pravda ze v Anglii by se tohle jako faul nepiskalo

Reagovat
smazaný uživatel

a jeste pises ze to byl "uplne jasny prestupek" to by me teda zajimalo co mas na mysli nic takovyho se nekonalo

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím, v čem je problém, ale buď ses teda špatně díval nebo neznáš pravidla. Takže pro vysvětlení: byl to souboj v malém vápně a z tohoto pohledu se na to musíme dívat. Bylo jasně zřetelné, že Blažek měl míč v držení dřív, než Zelenka a to mi určitě potvrdíš. Tím pádem, když Zelenka nehrál míč dřív než Blažek, ale atakoval ho svým tělem, je to v malém vápně bráno jasně jako nedovolený zákrok. Jiný případ by byl, kdyby Zelenka při souboji odhlavičkoval míč dřív než Blažek. Ale to se nestalo. Myslíš, že kdyby se Zelenka tohoto souboje nezúčastnil, že by Blažkovi balon vypadl? Z toho jasně vyplývá, že když šel Zelenka do souboje s Blažkem a přitom neodehrál míč, že ho tím omezoval. A už je jedno, jestli měl záměr hlavičkovat nebo ne. Doufám, že jsem to vysvětlil jasně.

A že by se to nepískalo v Anglii je úplně jiná věc. Uvědom si, že české kluby hrají v Česku a podle českých pravidel. To by se pak klidně mohlo říct, že se to píská jinak v Kostarice, jinak v Namíbii a jinak v Malajsii a vždycky by to byla pravda. A jestli se ti nelíbí, jak se píská u nás, tak se dívej na anglickou ligu a budeš spokojený.

Reagovat
smazaný uživatel

problem je ten ze ty delas jako kdyby byl golman nekdo koho se souper nemuze ani dotknout a to ze mel Blazek ten mic driv ti nepotvrdim, podle me to bylo zhruba ve stejnym momentu a mozna ze taky Blazek "spadl" pro to aby to vypadal ze do nej Zelenka nak brutalne narazil, cemuz bych se nedivil takove simulaci kdyz u nas tohle rozhodci na 99,9% piskaji, navic jak rikas v malym vapne

Reagovat
smazaný uživatel

Soupeř se brankáře může dotknout, ale nesmí ho nijak omezovat. A jestli ani nevíš, jak se ten souboj přesně odehrál, jak vůbec můžeš hodnotit, jestli to byl faul nebo ne? Tvrdíš něco, ale vůbec nevíš, jak to bylo. Že měl Blažek balon dřív, bylo jasně vidět. Až po kontaktu se Zelenkou ho pustil a až v tuto chvíli se ho dotýká Zelenka. Tak to bylo a píše to i marrty na začátku této diskuze. A jestli jsi to ty neviděl nebo si nejsi jistý nebo mi to nemůžeš potvrdit nebo cokoliv jiného, tak jak to vůbec můžeš tvrdit! Všichni to tak viděli, ani Brňáci neprostestovali, ani se o tom nezmínil trenér na tiskovce, ale hlavně, že ty to budeš tvrdit.

A že by Blažek spadl, jen aby to vypadalo jako faul? To snad nemyslíš vážně. Brankář si nic takového nemůže dovolit a ani nad tím nemá čas přemýšlet a ještě to nahrát tak, aby to vypadalo věrohodně, už v přípravce by ho za to trenér vyhodil ze hřiště. O takových spekulacích se odmítám bavit! Klidně potom můžeš řešit, jestli Blažek nevyskočil o trochu míň a neudělal o půl kroku víc, aby to vypadalo jako faul a podovné kraviny, ale tím mě neobtěžuj!

Reagovat
smazaný uživatel

Nezlob se na me, ale ty ses strasne zaujatej, zda se me ze pro tebe proste neexistuje ani jednoprocentni moznost, ze to gol byt mel, kdyz si tak porad stojis za svym a porad pises to samy tak nema cenu diskutovat :) Ale este jak pises ze se nikdo z Brna o tom nezminil to me dostalo :) Zaprve je to i v tom clanku vyjadreni Kotrby (Bod jsme si zcela bez diskuse zasloužili a možná nejen to. Podle mého názoru jsme dali regulérní gól na 1:0 my.") a tohle je z jednoho rozhovoru pro jednu regionalni TV: Vraťme se ještě ke gólu, který rozhodčí neuznali Zelenkovi…

„Podle mě Jarda Blažek vůbec nevěděl o Luďkovi a myslel si, že tu situaci kontroluje. V této chvíli nás rozhodčí poškodil, to ano. Ale na druhou stranu musím objektivně říct, že pískal velmi dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak, stojím si za tím na 100%. Když řekne Kotrba něco po utkání, ale na tiskovce už se k tomu nevyjadřuje, tak to možná o něčem svědčí. To co řekl někde v regionální televizi samozřejmě uznávám, ale myslím, že kdyby se někdo zeptal na názor Blažka, tak bude opačného názoru.

Navrhuju to teď ukončit, stejně mě nepřesvědčíš a jak vidím, tak já tebe taky ne a uvidíme za pár dní, jak rozhodne Komise rozhodčích. Jestli rozhodčí rozhodl špatně, určitě se tím budou zabývat.

Reagovat
smazaný uživatel

myslim si ze nebudou, jinak ten rozhodci piskal hodne dobre, ale ty me pripadas jako presne ten tip fanouska co si stoji za svym i kdyby byli naky dukazy proti

Reagovat
smazaný uživatel

To snad není nic špatného, hájit svůj názor. Vím, jak to myslíš, ale docela se pleteš. Ale já ti nic dokazovat nepotřebuju. Jen nechápu, z čeho tak usuzuješ, co na tom, co jsem napsal není pravda (ale už nerozebírej ta prohlášení Brňáků).

Reagovat
smazaný uživatel

I kdyby rozhodčí pískal celý zápas bez chybičky a pak udělal jedinou chybu, kterou by ovlivnil utkání, tak se tím Komise bezpochyby zabývat bude. Teda v tom případě, že k tomu dá někdo podnět a ten by musel dát někdo z Brna...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele