GAMBRINUS LIGA - 26. KOLO

11.05.2005, 11:52
Aktuality
Do 26. kola Gambrinus Ligy nastupovaly všechny týmy již s vědomím, že letošním mistrem je pražská Sparta. Rozhodně však ještě bylo o co hrát, v horní polovině tabulky se svádí boj o pohárové pozice a zdaleka ještě není rozhodnuto ani o sestupujících. Čerstvý mistr v tomto kole zavítal do Mladé Boleslavi a zřejmě existenční zápas se hrál v Opavě, kam zavítaly Blšany.


Sparta Praha - Siad Most   0:0

Už pět kol před koncem ligy si Sparta zajistila ligový titul a tak si trenér Hřebík mohl dovolit experimenty v sestavě. Do brány se místo jedničky Blažka postavil mladý Bičík a post stopera vedle Johany zaujal reprezentant do devatenácti let Šimůnek. Podruhé za sebou také dostal šanci brněnský odchovanec Pacanda, tentokrát nahradil Medunu. Jistě si všichni vzpomenou na podzim, kdy Mladá Boleslav senzačně vyhrála na letné a nastartovala tak šňůru zápasů bez porážky. A jelikož svěřenci trenéra Uhrina stále neměli záchranu jistou, cílem bylo opět bodovat.

Mladoboleslavský stadión byl prakticky kompletně zaplněný, fanoušci se ale od Sparty příliš pohledné hry nedočkali. Jásat ovšem téměř mohli již v 6. minutě, kdy míč po Bednářově hlavičce narazil do břevna. V prvním poločase měla Sparta lehce navrch, hrozili ale i domácí. Jediný gól první půle padl až ve 44. minutě, vstřelila ho Sparta a padl po první sparťanské střele na bránu. Střílel Sivok a gólman Miller míč pouze vyrazil před sebe, kde číhal Jun - v tváří v tvář domácímu brankáři ale neproměnil. Balón se ale k Junovi šťastně odrazil zpátky a na podruhé už svou šanci proměnil.

Druhý poločas měl zcela jiný obraz, než ten první, Mladá Boleslav byla po celý průběh druhé půle lepším týmem a Spartu dostala pod téměř stálý tlak. Prosadit se jí ale nedařilo i přes několik šancí. Vše si vynahradila až fantastickým závěrem utkání. V 87. minutě nejdříve vyrovnal Rojka, který střílel z levé strany sparťanské šestnáctky, a v 89. minutě si domácí pro Spartu připravili druhý šok. Po stříleném centru z pravé strany se míč dostal opět do levé části pokutového území hostů a střídající Pecka bezchybně zakončil a dokonal tak famózní obrat domácích. Na korigování výsledku se už hosté nezmohli a Mladá Boleslav si tak připsala velmi důležité tři body.

"Vítězství jsme si plně zasloužili, byli jsme lepší, chtěli jsme vyhrát, a to rozhodlo," řekl Uhrin. "Vedli jsme a hráči měli v hlavách, že utkání zvládnou tím, co hrají. Jenže se nechali zatáhnout do pokutového území, a to rozhodlo," uvedl Hřebík, na kterého v průběhu zápasu opět fanoušci Sparty nelichotivě pokřikovali a nešlo si nevšimnout také transparentu "titul patří Strakovi"...


Viktoria Plzeň - SK Kladno   0:0

Jestliže byl zápas České Budějovice - Opava v minulém kole považován za existenční, šlo totéž říct i o tomto utkání. Blšany se díky nepřesvědčivým výsledkům z posledních kol opět nebezpečně přiblížily sestupovým pozicím a naopak pro Opavu to byla zřejmě už opravdu poslední možnost, jak prodloužit alespoň naději pro zachování prvoligové příslušnosti i pro příští sezónu. Oba týmy si přály vyhrát, Blšanům by stačila i remíza, pro Opavu by však jeden bod nic neřešil.

Utkání začalo velmi svižně a hosté se radovali hned po prvním rohovém kopu, který zahrávali. Roh zahrál Pleško a směřoval míč na Polodnu, který si s ním poradil a propasíroval ho až do sítě domácích. To Opavu evidentně zaskočilo. Po vstřeleném gólu se Blšany maximálně začaly soustředit na defenzívu a před svou šestnáctkou se doslova zabetonovaly. Domácí, hrající pod velkým tlakem, si nebyli schopni vytvořit kloudnou šanci. Hostům se otevíraly šance na rychlé brejky a z jednoho takového mohl osamocený hrot hostů Polodna přidat druhou branku, vybíhající gólman Bobok ale jeho šanci zlikvidoval a udržel domácí při životě.

Druhý poločas měl zpočátku stejný průběh jako ten první, pro Opavu ale přišla v 51. minutě druhá rána. Domácí zadák Krajčovič dával malou domů Bobokovi, ale nevšiml si nabíhajícího blšanského Nachtmana, který brankáři udělal kličku a zvýšil vedení hostů na 2:0. Opava se dlouho nemohla vzpamatovat, nakonec ale přeci jen skóre korigovala. V 78. minutě se dělovkou prosadil Svátek. Poté se domácí nadechli k mohutnému náporu, nebyl už ale nic platný, Blšany vyhrály 2:1 a Opavu tak možná definitivně poslaly do druhé ligy.

"Utkání se nám nepovedlo. Důležitý byl první gól, který nás zabrzdil. Nehráli jsme pak přesně," prohlásil Palička. "Hráli jsme zodpovědně dozadu, do defenzivní činnosti se zapojovalo deset lidí a na hrotu zůstal jen Polodna. Přesto jsme si i v útoku dokázali vytvořit dost nebezpečných situací, ale nedokázali jsme je dotáhnout do zakončení. Jinak bychom mohli rozhodnout daleko dříve," řekl Bílek.


Tescoma Zlín - FK Mladá Boleslav   0:0

Pro hosty z Liberec byl tento zápas jedna z posledních možností, jak si alespoň uchovat kontakt se špicí bojující o pohárové příčky. Slovácko, které v posledních kolech provázely nepřesvědčivé výkony, ale také potřebovalo vyhrát, aby zažehnalo návrat do boje o záchranu. Zatímco domácí trenér po nepovedeném minulém kole zamíchal sestavou, Griga dal šanci stejným hráčům, kteří minulé kolo prohráli s Drnovicemi.

V úvodu duelu byl aktivnějším týmem Liberec. V 19. minutě musel pro zranění střídat Molnár, který se srazil s pronikajícím Polákem. Slovácko v průběhu první půle spoléhalo na brejkové situace, ty se mu ale zakončovat nedařilo. Po změně stran se vývoj hry otočil, a lepším týmem byli domácí. Liberec spíše kopíroval hru Slovácka z prvního poločasu a pouze vyčkával na rychlé brejky. Slovácká převaha byla postupem času stále více evidentnější, ale když byl nápor domácích největší, inkasovali. V 68. minutě Papoušek hlavičkoval na Doška, ten vystřelil, gólman Drobisz míč pouze vyrazil pouze před Slepičku a ten se již nemýlil.

Slovácko bylo gólem zaskočeno a přestávalo se dostávat do šanci. Hru pak oživil až v 81. minutě střídající Nezmar, který nakonec rozhodl i o dělbě bodů. I když rozhodčí signalizoval, že nastaví tři minuty, hrálo se nakonec téměř šest minut nad rámec normální hrací doby. Liberci se osudnou stala 94. minuta, kdy se po špatném odkopu jednoho z obránců míče zmocnil právě Nezmar a prostřelil brankáře Čecha.

"Měli jsme v prvním poločase problémy v soubojích, nezískávali jsme odražené míče. Ve druhém poločase jsme měli sice hru pod kontrolou, ale rozhodla jediná chyba, po níž nás Liberec krutě potrestal. Až ohromná snaha a touha neprohrát zápas nám přinesla branku v nastavené čase," uvedl Molnár. "Zápas byl z obou stran velmi kvalitní a měl infarktový závěr. Chtěli jsme po nevydařeném zápase s Drnovicemi naplno bodovat. Remíza nás mrzí a body nám mohou chybět," řekl Griga.


FK Teplice - Slavia Praha   0:0

Ani jeden z týmů sice ještě před zápasem neměl jistou záchranu v lize, přesto se dal souboj označit za boj o střed tabulky. Hosté ze Zlína nastoupili do utkání bez zraněného Lesoty, úvod zápasu jim ale vyšel a byli lepším týmem, několik velkých šancí však bravurně zlikvidoval gólman Drnovic Bureš. Domácí v prvním poločase nepředvedli směrem do předu prakticky vůbec nic, důležité souboje ve středu hřiště prohrávali a přes obranu Zlína se jim nedařilo přejít. Zato Zlín si ještě do konce prvního poločasu několik velmi nebezpečných šancí vytvořil - v nich se ale opět vyznamenal gólman Bureš a i lepší tým tak vyšel po první půli gólově naprázdno.

Po poločasové přestávce se vývoj hry změnil. Drnovice vrhly více sil do útoku a náhle to byli domácí, kdo na hřišti nejen dominoval, ale také dával góly. V 60. minutě odcentroval z levé strany Adamec a Holub hlavou utrhl vedení na stranu Drnovic. Trenér Hapal zareagoval na inkasovaný gól posílením útoku a Drnovice se více začaly soustředit na defenzívu. Útočná hra hostů se domácím líbila, mohli podnikat rychlé brejky a jeden takový skončil v 73. minutě gólově. Autor první branky, Holub, se prosadil po pravé straně a přihrál nabíhajícímu Holendovi, který nabídnutou šanci proměnil. I přes mohutný nápor hostů v závěru se už na výsledku nic nezměnilo a Drnovice si tak připsaly tři body na své konto.

"V prvním jsme nehráli žádný oslnivý fotbal. Soupeř nás zatlačil do obrany, spoléhali jsme hlavně na brejky. Ale ve druhém poločase se nám podařilo vstřelit dvě důležité branky," řekl Mazura. "S výsledkem nejsem spokojen. Přitom jsme v prvním poločase hráli velice dobře, nastřelili jsme břevno, měli jsme i další šance, které jsme neproměnili. Soupeř nás hned z první akce ve druhém poločase potrestal," uvedl Hapal.


Slovan Liberec - FK Jablonec   0:0

Zápas, ve kterém měly Teplice předvést, že na druhé místo v tabulce mají. Předvedená hra ale jako by spíš připomínala zápas týmu, který se již smířil s tím, že druhý nebude a týmu, který se po sérii dobrých výsledků až příliš mnoho nechal ukolébat tím, že ho se již záchranářské boje netýkají.

Teplice měly po většinu první půle mírnou převahu, hosté spoléhali na protiútoky, ze kterých si ale žádnou velkou šanci vytvořit nedokázali. První gól přišel ve 41. minutě. Po levé straně se až do pokutového území hostů prokličkoval Szabo a nahrál Maškovi, který dal svůj desátý gól v sezóně.

Ve druhém poločase hrály i přes vedení Teplice velmi nervózně. Příbram špatně nehrála, domácí do šancí nepouštěla, ale sama byla při útočných snahách bezzubá. 10 minut před koncem měly Teplice šanci vedení pojistit po Pařízkově chybě, Ryškovu dorážku ale z brankové čáry vykopl Podrazký.

"Za první půli bych se divákům chtěl omluvit. Je to hlavně o psychice, takhle slabý první poločas jsme letos ještě neměli. Ale vykopali jsme tři body, to je v této fázi sezóny velmi důležité," prohlásil Mareček. "Porážka 0:1 je nejhorší, jaká ve fotbale existuje. Porážka mrzí o to víc, že jsme tady nesehráli vůbec špatný zápas. Zvlášť v tom složení, v jakém jsme sem přijeli," konstatoval Tobiáš.


Sigma Olomouc - Viktoria Žižkov   0:0

Fotbalisté Olomouce se stále nevzdávají v boji o příčky zajišťující evropské poháry a Jablonec, který už sezónu pouze dohrává, vypadal jako snadný cíl pro plný bodový zisk. Do Jablonce dorazila Sigma bez Kováře a Pečnika, ale i přes toto oslabení byl moravský tým favoritem. Jablonec už doma třikrát za sebou prohrál a tak chtěl tuto nelichotivou bilanci napravit.

V úvodu utkání předváděly oba týmy aktivní fotbal, ale s malým množstvím šancí. Asi největší šanci otevřít skóre v prvním poločase měl domácí kapitán Weber, pro kterého to byl 350. ligový zápas. Ve 31. minutě vyslal na Vaniaka parádní střelu, gólman hostí se ale blýskl vynikajícím zákrokem.

V první půli měl Jablonec mírně navrch a tento trend pokračoval i v půli druhé. Přesto to byli hosté, kdo otevřel skóre. V 62. minutě centroval Glos až z hloubi pole na Königa, který byl nedostatečně pokryt a hlavou překonal Špita. Z akce prakticky po rozehrání mohli domácí srovnat, tečovaná Loučkova střela ale skončila těsně mimo bránu. V 81. minutě mohl vyrovnat Šenkeřík, ale i jeho hlavička jen těsně minula bránu. A když další šanci Jablonce v 87. minutě opět zlikvidoval výborný Vaniak, mohl si Jablonec přičíst čtvrtou domácí prohru v řadě, naopak Olomouc druhou výhru venku v řadě.

"Teprve po obdrženém gólu jsme začali hrát nátlakově, ale to už bylo pozdě. Sami hráči si musí sáhnout do svědomí, jestli pro výsledek udělali všechno," řekl Rada. "Soupeř hrál na podzim famózně, ale na jaře má doma asi nějaké problémy. Chtěli jsme toho využít a hrát agresivně, což se podařilo," komentoval Uličný.


Bohemians 1905 - 1. FC Brno   0:0

Konečně! Těžko hledat slova, kterými mohl brněnský fanoušek popsat domácí vítězství svého klubu. Klubu, který doma od 11. září minulého roku nedokázal žádného svého soupeře porazit. Nakonec se mu tuto tristní bilanci podařilo zlomit až proti, možná trochu překvapivě, o poháry bojující Ostravě. Po šesti domácích prohrách a třech remízách se tak domácí konečně mohli radovat, naopak Ostrava prohrála venku již potřetí v řadě, což je alarmující. Svůj jednoznačně nejlepší zápas za celou sezónu odehrál Petr Švancara, který byl po celou dobu nesmírně aktivní - v útoku nebezpečný a svým neustálým napadáním mařil soupeřovi rozehrávku už v počátku.

Začátek zápasu se ale nesl v opatrném tempu a oba soupeři chybovali. Zhruba po čtvrthodině oťukávání se začal hrát pohledný fotbal, ale bez šancí. Ta první gólová přišla ve 25. minutě, když Zelenka parádně vyslal do brejku Švancaru, který v nájezdu elegantně překonal gólmana Vaška. Brno se po vstřeleném gólu nevrhlo do obranné ulity, ale naopak. V 27. minutě mělo další vyloženou šanci, Schuster ale z blízka těsně překopl bránu. Příliš ho to ale mrzet nemuselo, o chvíli později, v 30. minutě už to bylo 2:0. Siegl centroval na Trousila a ten z levé strany hlavičkoval obloučkem až do vzdálenějšího rohu branky. Šance brňanů ale stále nebraly konce, v 35. minutě šel Švancara opět sám na Vaška, parádně ho obhodil a míč zapadl do sítě, jenže asistent sudího zapískal ofsajd, který nebyl, za což byl také potrestán stopem na dva zápasy. Do konce poločasu zahrozila i Ostrava, s několika nepříliš nebezpečnými střelami si ale Václavák bez problémů poradil. Dvě minuty před přestávkou byl střídán Cigánek kvůli lehkému otřesu mozku.

Do druhého poločasu pak kouč Jarabinský připravil další dvě změny, Žůrek nahradil Bystroně a gólmana Vaška nahradil v brance Raška. Hned v úvodu ale mohla Ostrava opět inkasovat, když Švancara z hranice šestnáctky mířil do pravé šibenice, vyznamenal se ale Raška. Další výrazné šance už druhý poločas nepřinesl, brněnští pečlivě bránili, napadali už ve středu pole a hosty do šancí nepouštěli. Ani sami už ale i přes několik příležitostí gól nedali.

"Vyvarovali jsme se hrubých chyb, po kterých jsme v předchozích zápasech dostávali rozhodující góly. Výhru venku, z Příbrami, bylo potřeba potvrdit tříbodovým ziskem doma. Se Slavií se to nepodařilo, ale měli jsme ještě jednu šanci. Potřebovali jsme se dostat na 27 bodů, protože si myslím, že třicet bodů bude stačit na záchranu," konstatoval Kotrba. "Na začátku měly šance oba týmy. Jako první proměnili domácí, a to rozhodlo. V prvním poločase se hrál ještě zajímavý fotbal, ve druhém to vypadalo, že oba týmy jsou s výsledkem spokojeny. Z naší strany mě to hodně mrzí," řekl Jarabinský.


Baník Ostrava - České Budějovice   0:0

Na výhru Českých Budějovic na Slavii si asi vsadil jen málokterý odvážlivec. Ale kdo tak učinil, zřejmě si hodně vydělal. Jihočeši, bojující o záchranu, na Slavii vyhráli 2:0 a sešívaní si tak opět velmi zkomplikovali cestu za druhým místem zajišťující předkolo Ligy Mistrů.

Úvod zápasu jednoznačně patřil domácím, kteří se velmi často ocitali v nebezpečných situacích přímo v budějovické šestnáctce. Žádnou šanci z úvodu ale proměnit nedokázali, čehož mohli jen litovat. Po těchto promarněných příležitostech se ke slovu dostali hosté, vytvořili si až do konce prvního poločasu převahu a hrálo se prakticky jen na půlce Slavie. Gólově ale budějovičtí svůj tlak nezužitkovali, a tak se do kabin odcházelo za bezbrankového stavu.

Slavia se ale z prvního poločasu nikterak nepoučila a už v 48. minutě inkasovala, když se po centru postranní čáry prosadil Kulič. Slavia potom začala hrát o mnoho aktivněji a snažila se dostat hosty pod tlak, to se ale příliš nedařilo. Pak přišly dvě za sebou jdoucí Fořtovy tutovky, které ale zázračně vychytal Filipko a když i v další gólovce neuspěl Vlček, přišel další trest. V 79. minutě podnikl samostatný průnik Svoboda, naservíroval míč Kuličovi a ten podruhé rozvlnil síť. Po druhé trefě jihočechů začali diváci ze Strahova odcházet a zápas se tak dohrával pouze s velmi malým počtem přihlížejících diváků. Ti, co odešli, ale o nic nepřišli, Slavia už se nezmohla ani na zkorigování výsledku. Boj o záchranu je díky budějovickému zisku ještě velmi otevřený.

"Za soupeřem jsme zaostávali v nasazení, v agresivitě, nedohrávali jsme osobní souboje. Doslova jsme promrhali celý první poločas a ve druhém jsme kvůli nedůslednosti ve vlastním malém vápně brzy dostali gól," konstatoval smutně Jarolím. "Abych se přiznal, tak jsem si myslel, že jsme dali gól moc brzy. Ale po přestávce nás podržel brankář Filipko, který chytil tři góly," řekl Cipro.


Tabulka:
1. Sparta Praha26194350:2161
2. FK Teplice261210429:2246
3. Slavia Praha26127735:2543
4. Sigma Olomouc26125928:2841
5. Slovan Liberec26119637:2336
6. Baník Ostrava2699831:2936
7. FK Jablonec2689924:2533
8. 1. FK Drnovice26871127:2731
9. Mladá Boleslav26611926:3129
10. Tescoma Zlín26611925:3229
11. Marila Příbram26771225:3828
12. 1. FC Brno26761324:3727
13. Chmel Blšany26691122:3527
14. 1. FC Slovácko26911625:1926
15. České Budějovice26661425:3324
16. SFC Opava26591224:3218



Autor: Jan Werner

Komentáře (6)

Přidat komentář
Xavi

Škoda, že Slávii ještě netrénuje Csaplár:o) Ten by zase klasicky řekl, že se hrál vynikající fotbal a že hráčům nemá co vytknout

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak , v tomhle byl tréňa nenahraditelnej

Reagovat
HOST*

co takhle napsat něco o 2. lize?

Reagovat
smazaný uživatel

Keby nehrala Slavia o LM,prisahal by som ,že to predali.

Reagovat
Xavi

Sudí Hojsík nesplnil fyzické testy a UEFA ho stáhla z listiny pro zápas jedenadvacítek Irsko - Izrael. Já už nevím jestli se mám tomu smát nebo nad tím brečet

Reagovat
Xavi

soráč!!! Královec a né Hojsík!!! Hojsík dostal jen trest za nějaký chyby

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele