GAMBRINUS LIGA - 25. KOLO

02.05.2005, 23:23
Aktuality
25. kolo Gambrinus ligy přineslo hned několik dramatických duelů. Fotbalisté Sparty zavítali do Olomouce a výhrou se velmi přiblížili titulu. Ten jim pak definitivně přiklepla Slavia, která v pondělní dohrávce porazila Teplice a Sparta už nemůže být z prvního místa sesazena. Zlomový zápas zvládly České Budějovice, když porazily Opavu, rozjetou Příbram na vlastním stadiónu zastavilo Brno.


FK Jablonec - Tescoma Zlín   0:0

Jak již bylo zmíněno, Sparta si na Moravu prakticky přijela pro titul. Jelikož má ale na druhé Teplice obrovský náskok, ani případné zaváhání v sobotním duelu by jí už titul na 99% nesebralo. Zatímco Olomouc je po výhře z minulého kola v Brně zpátky v přímém boji o pohárové pozice. Jak řekl trenér Uličný, cílem Olomouce je probojovat se do pohárů, Sigma by tedy brala jak druhé, tak třetí místo. Motivace tedy oběma týmům rozhodně nechyběla, i když domácím šlo přeci jen o výsledek zápasu o něco víc. Trenér Hřebík udělal oproti minulému zápasu Sparty dvě změny v sestavě. První byla vynucená, Matušovič nemohl hrát kvůli karetnímu trestu, a tak nastoupil Urbánek. Druhá změna se týkala útoku - místo Juna dal tentokrát sparťanský kouč důvěru brněnskému odchovanci Pacandovi.

Zápas začal velmi opatrně, ani jeden z týmů nechtěl hned v úvodu otevřít obranu a pouštět se do zběsilého útočení. V úvodní desetiminutovce sice Sparta zahrávala tři rohy, první šanci si ale vytvořila Olomouc. Do úniku se dostal Babnič, Blažek zareagoval vyběhnutím a když byli oba hráči vedle sebe, tak Babnič upadl. Pád ovšem dost přifilmoval, a tak celá akce skončila odkopem od Blažkovy brány. První poločas byl vyrovnaný, Olomouc si ale dokázala vytvořit více šancí a to především aktivním Kobylíkem, po jehož centrech ale útočníci zakončovali nepřesně. Když už to vypadalo, že poločas skončí bezbrankovou remízou, tak se Pacanda odměnil Hřebíkovi za důvěru. Na levé straně šestnáctky si parádně počkal na nabíhajícího Zelenku, kterému přesně přihrál, a ten pak přízemní střelou k pravé tyči otevřel skóre.

Do druhého poločasu nasadil trenér domácích Uličný třetího útočníka Michala Hubníka a Olomouc si vytvořila v úvodu druhé půle velký nápor, během něhož zahrávala několik rohů. I přesto se však gól nedařilo vstřelit. Převaha domácích skončila až v 67. minutě, kdy si nešťastně vstřelili vlastní gól. Hudec chtěl zahrát hlavičkou domů na Vaniaka, ten ale jeho úmyslu neporozuměl a míč tak doputoval až za brankovou čáru. Snažil se jej ještě doběhnout Poborský, který Hudce při hlavičce atakoval, to se mu však nepodařilo. Olomouc vlastní branka zaskočila a několik minut hrála velmi nervózně, postupně si ale opětovně vytvořila tlak a dál se snažila výsledek zkorigovat. Obrovskou šanci na zdramatizování zápasu měli domácí po centru Michala Hubníka, kdy míč prosvištěl pokutovým územím Sparty a následnou střelou se pak prezentoval Pečnik, Blažek s ní ale problémy neměl. V 80. minutě vystřídal Pacandu Jun, který tři minuty po svém nástupu na hřiště zahrával penaltu. Špiláček totiž v levém rohu vápna fauloval Zelenku. Dosavadní nejlepší střelec Gambrinus Ligy si však s penaltou příliš šťastně neporadil - netrefil vůbec bránu, míč se pouze zlehka otřel o levou tyč. Olomouc se nevzdávala ani v závěru a dál si vytvářela šance, i přes neoddiskutovatelnou snahu ale svěřenci trenéra Uličného gól nevstřelili.

"Nepodařilo se nám přerušit brejkovou šanci Pacandy, který klamnými pohyby zdržel chytře míč a Zelenka naběhl z druhé vlny. Měl ho hlídat Kobylík, ale zůstal stát," řekl Uličný. "Ve druhém poločase jsme pod dojmem jednobrankového náskoku spoléhali na brejky a věřili, že se dostaneme za obranu soupeře. Neřešili jsme ale dobře finální situace," uvedl Hřebík.


České Budějovice - 1. FC Brno   0:0

Existenční zápas. I tak se dal označit souboj dvou posledních týmů Gambrinus Ligy. Zatímco České Budějovice řeší výhradně sestupové problémy, Opava se, jak známo, již delší dobu potýká i s problémy existenčními. Ani netřeba zdůrazňovat, že poraženému týmu by se výrazně snížila šance záchrany v nejvyšší soutěži. Případná remíza by pak příliš nepomohla ani jednomu z klubů.

Zápas začal velmi zostra a úvod patřil fotbalistům Opavy, kteří v prvních deseti minutách zahrávali tři rohové kopy. České Budějovice výrazně zahrozily ve 14. minutě, kdy gólman Bobok předvedl skvělý zákrok proti Pivoňkově hlavičce. Oba soupeři se pak střídali v útočné aktivitě, zlom v utkání ale měla přinést až 31. minuta. Lafata byl sražen v šestnáctce hostů a sudí Bouše nařídil pokutový kop. Dva a půl tisíce diváků na budějovickém stadiónu však viděla pouze Kuličovu střelu do náruče Boboka. Z protiútoku pak Zahrozil aktivní Zeher, gólu však nedocílil. I přes neproměněnou penaltu začali Jihočeši více kontrolovat hru a před koncem poločasu Slezany prakticky úplně vymazali ze hřiště.

Podobný obraz hry byl nastolen i v úvodu druhého poločasu a obrana Opavy začínala čím dál více chybovat. Zasloužený gól domácích nakonec přišel až čtvrthodinu před koncem - v 76. minutě Kulič napálil míč do Boboka a Svoboda již neměl s dorážkou problémy. Opava vsadila vše na útok, jediné co z toho ale bylo, byl další gól v její síti. V 83. minutě odčinil Kulič zahozenou penaltu a po sólovém průniku po levé straně nedal Bobokovi prudkou střelou šanci. Opava poté úplně složila zbraně a domácí tak dokráčeli důležitému vítězství.

"Když jsem přišel k mužstvu, blikalo na konci tunelu světýlko, teď tam svítí jasněji," řekl Cipro. "Žádná superkvalita k vidění nebyla, hráče na obou stranách poznamenala nervozita. Penalta byla jak ze silvestrovského pořadu, rozhodčí ji odpískal dávno poté, co míč opustil hrací plochu. Hráčům nemohu mnoho vytknout, snad jen, že nedali gól. Nic nevzdáváme, do konce soutěže se budeme snažit," vyjádřil se Palička.


FK Mladá Boleslav - Baník Ostrava   0:0

Tým zpod Ještědu je stále ve hře o třetí pohárové místo a Drnovice se zdály být lehkým soupeřem pro další krok k naplnění pohárových ambic. Naopak Drnovice chtěly vybojovat tři body k postupu směrem do klidnějšího středu tabulky. Momentálně sice nebyli přímo ohroženy sestupem, ze středu tabulky ale dolů není daleko. Papírovým favoritem duelu byl určitě Liberec, i když některé jeho výsledky z minulých kol byly pouze střídavě dobré.

Domácí zřejmě uklidnilo to, že jsou favority a začátek zápasu vzali na lehkou váhu. Aktivitu tak přenechali hostům z jižní Moravy. V úvodu zápasu nastřelil Adamec tyč a v průběhu prvního poločasu se hosté dostali i do další velké šance - po rohu se míč dostal k Ševelovi, který ale z pěti metrů překopl prázdnou branku. Jedinou šancí domácích byla Papouškova střela z přímého kopu ve 14. minutě, kterou gólman Bureš vyrazil na roh.

Kouč Griga poslal do druhé půle místo Doška Zápotočného, radovali se ale hosté. V 55. minutě unikl Adamec a nahrál nepokrytému Holendovi, který do prázdné branky hlavou vstřelil úvodní gól zápasu. Liberec se o vyrovnání pokoušel především zvýšenou střeleckou aktivitou, žádná ze střel však Bureše překvapit nedokázala. Naopak hosté udeřili podruhé - v 72. minutě. Akce se zrodila po Holubově přihrávce na Holendu, který obešel Poláka a následně nacentroval na Smutného, který úspěšně zakončil. Liberec už se na odpověď nezmohl a tak Drnovice po Slavii ukořistily další tři body na úkor favorita.

"Podobně jako dnes to bylo i v zápasech se Zlínem a Mladou Boleslaví. Dnes nám navíc chyběl hráč, který by dal chytrou finální přihrávku, a nenašel se bohužel ani takový, který by vyhrál silou osobní souboj s výbornými stopery Drnovic," uvedl Griga. "Spoléhali jsme se na to, že by se nám mohl povést nějaký brejk, a že Liberec potom bude hrát pod tlakem nervózně. Moji svěřenci dnes hráli na doraz a vyplatilo se," řekl Mazura.


Slavia Praha - Slovan Liberec   0:0

Další z derby moravských týmů nabídlo 25. kolo Gambrinus ligy. Celek z Uherského Hradiště cestoval do nedalekého Zlína s cílem potvrdit dobrou formu. Stejně tak domácí Zlín se chtěl ještě více odpoutat od sestupových míst a více se zabydlet v klidném středu tabulky. Proti domácím však hrál fakt, že na jaře ještě nedokázali zvítězit.

Za třemi body vyrazili aktivněji hráči Zlína a vytvořili si mírnou územní převahu, gólman Drobisz však v úvodu derby neměl s jejich pokusy příliš velké problémy. První střela na zlínského brankáře Kořínka přišla ve 14. minutě, ke označení gólová jí však chybělo hodně. Skóre zaslouženě otevřel Zlín po dvaceti minutách hry. Celá akce začala u Janíčka - ten přihrál Zapletalovi, na jeho centr si naběhl Žemlík a z minimální vzdálenosti prostřelil Drobisze. Branka dodala domácím sebevědomí, hru ovládli ještě více a po půl hodině se tak hrálo téměř výhradně před brankou Slovácka. I přes značnou převahu se jim ale do konce prvního poločasu gól vstřelit nepodařilo a jelikož byla výše zmiňovaná střela hostů ze 14. minuty za první půli jediná, odcházel Zlín do kabin s jednobrankovým náskokem.

Ve druhém poločase oživili hru nově příchozí Ordoš a zejména Ivana, který v minulých utkáních předváděl vynikající výkony. Zlínská taktika do druhého poločasu byla jasná - precizní defenzíva a hra na rychlé brejky. Nedobře hrající Slovácko se už ale neprosadilo, stejně tak jako forvardi Zlína při brejkových situacích, a tak si domácí připsali zasloužené tři body. Slovácku se ve Zlíně opravdu nedaří - už třikrát za sebou se mu tam nepodařilo skórovat. "Na hráčích byla vidět nervozita spojená s pocitem zodpovědnosti, protože jsme dlouho nevyhráli. Ale všem hráčům patří dík, protože nakonec se jim povedlo dovést zápas do vítězného konce," uvedl Hapal. "Předvedli jsme přesně to, jak se fotbal nemá hrát. Vlastní vinou jsme se připravili o dobrý výsledek. Je mi líto našich fanoušků, kteří na derby cestovali, protože takový výkon si nezasloužili. Každý z nás by se měl stydět," prohlásil rozzuřený Molnár.


SK Kladno - Sparta Praha   0:0

Svěřenci Jiřího Kotrby přijeli do Příbrami s jasným cílem - naplno bodovat. Už před začátkem duelu ale bylo jasné, že proti rozjeté Příbrami to nebude nic snadného. Sám Kotrba Příbram čtyři roky vedl a už před utkáním prohlašoval, že zná recept na příbramskou defenzívu. Brňané do utkání nastupovali s vědomím, že jsou momentálně na sestupové pozici, a po šestizápasové šňůře bez vítězství si už konečně museli uvědomit, že nebezpečí sestupu je velmi blízko.

Brněnští utkání pojali vážně už od prvních minut a na hřišti jasně dominovali, což také přineslo gólový úspěch. V 19. minutě kopal Černý roh a jeho přetažený centr na vzdálenější tyč využil nikým nekrytý Trousil. Příbramští zadáci si i dále museli dávat pozor na nebezpečné brejkové situace hostů, sami si ale žádnou gólovou šanci vytvořit nedokázali. Za otřesný výkon byli domácí "odměněni" ve 40. minutě. Situace jak přes kopírák, opět roh, který zahrával Černý, opět stejný centr, akorát tentokrát hlavičkoval Zelenka. Ještě před odchodem do kabin ale duel zdramatizoval třetí gól hostů, protože padl do vlastní sítě - po rohovém kopu Otepky se míč odrazil do sítě od brněnského zadáka Radka Mezlíka.

Tentokrát ale Brňané nechtěli připustit další zvrat v zápase, až moc dobře měli v paměti zarytý zápas proti Zlínu, kdy přišli o třígólové vedení. V 54. minutě se Švancara po Zelenkově přihrávce dostal do brejku a vyřešil jej velmi elegantně. Vybíhajícího brankáře Pařízka přehodil a Brno tak vedlo 3:1. Do konce zápasu se už ani jeden z týmů neprosadil, brněnské fandy ale ještě mohlo potěšit střídaní, ve kterém se do hry dostal Patrik Siegl, který se vrátil po zranění. Diváky pak ze sedadel ještě zvedla první minuta nastaveného času, kdy své nervy povolili příbramští fotbalisté. Lesák nejdřív fauloval strůjce všech brněnských gólů Černého a pak do něj ještě z bezprostřední blízkosti napálil míč. Černý vstal a do Lesáka strčil, to už se ale řítil Otepka, který Černého srazil na zem. Všichni tři hráči dostali červenou kartu.

"To, jak jsme hráli do 60. minuty, prostě nemůžu pochopit. Bylo to jedno velké lajdáctví, nedůslednost a podcenění. Dostali jsme dva góly po standardkách, to je neomluvitelné. Pořád jsme jen tahali za kratší konec. Brno bylo stále o krok napřed a vyhrálo naprosto zaslouženě," řekl Tobiáš. "Podruhé jsme dali tři góly venku, ale ve Zlíně to bylo po lepším výkonu. Teď nás čekají těžké zápasy se Slavií a s Ostravou. Před zápasem v Příbrami jsem si říkal, že z těch tří utkání musíme udělat pět bodů. Máme tři a věřím, že další přidáme v domácích zápasech. Mrzí mě vyloučení Černého, ale i Otepky. Myslím, že rozhodčí mohl tuto situaci posoudit citlivěji. Zápas se sice hrát tvrdě, ale rozhodně ne na tři červené karty," uvedl Kotrba.


Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň   0:0

Po dvou ligových prohrách si fotbalisté ostravského Baníku minulý týden spravili náladu deklasováním Slavie v Poháru ČMFS. Vyhráli suverénně 5:1 a před zápasem 25. ligového kola proti Mladé Boleslavi zřejmě nikdo nepochyboval jejich výhře. Ostravané nyní mají dvě možnosti, jak se probojovat do vytoužené pohárové Evropy - buď ze třetího místa v Gambrinus Lize, nebo výhrou právě v již zmiňovaném domácím poháru, kde jsou k úspěchu již velmi blízko.

Papírové předpoklady nedělního ligového zápasu se začaly naplňovat už v úvodu střetnutí. Boleslav přijela na sever Moravy betonovat, jejich zeď však vydržela pouze do 21. minuty, kdy se po Metelkově centru prosadil Magera. Mladoboleslavští po inkasované brance hru více otevřeli a vrcholem jejich útočného snažení v prvním poločase byla Bednářova povedena hlavička, kterou ale Vašek brilantně vyrazil na roh.

Po necelé čtvrthodině druhého poločasu zasadili domácí Boleslavi druhý úder. V 63. minutě centroval Pospěch a Tomašák hlavou zvýšil na 2:0. Domácí se pak soustředili hlavně na pohodové ubránění výhry a i přes některé další šance, které si dokázali vytvořit, se již skóre neměnilo.

"Boleslavští hráči mají nejvíc překvapení venku. Vědí, co chtějí a umí toho dosáhnout. My jsme navíc měli problémy se sestavou, a proto jsem moc rád, že jsme zápas zvládli," řekl Jarabinský. "K první půli jsme přistoupili možná až příliš lehkovážně. Po inkasovaném gólu jsme začali hrát, ale soupeř se prosazoval z brejků a po takové situaci přidal druhý gól. Domácí byli hodně důrazní před brankou a to rozhodlo," prohlásil Uhrin.


Siad Most - Bohemians 1905   0:0

Blšany se stále více přibližují sestupovým pozicím, zatímco Jablonec už pouze z povinnosti dohrává sezónu. Aktivita tak měla padnout na domácí tým. Jablonec ale přijel do Blšan především s cílem nedostat gól a podle toho také hra vypadala. Blšanští útočníci rozhodně neměli svůj den a ti jablonečtí jako by ani nebyli na hřišti.

První poločas nenabídl jedinou nebezpečnou střelu a diváci na stadiónu, jichž se sešly necelé dva tisíce, se museli krajně nudit. Po poločasové přestávce měl útočné snažení domácích oživit uzdravený Střihavka, i ten ale propadl totálně nudné hře, kterou oba týmy předváděly. První vážnější šance celého zápasu tak přišla až v 68. minutě, kdy od postranní čáry až těsně před Chvalovského prokličkoval Šenkeřík, koncovka ale byla mizerná - Šenkeřík netrefil slabou přízemní střelou bránu. V závěru duelu byla převaha Blšan výraznější a v 82. minutě si vypracovaly největší šanci duelu - Devátý ale tutovku zazdil a skóre se tak neměnilo. V zatím jednom z nejnudnějších zápasů letošní sezóny tak Blšany doma remizovaly s Jabloncem 0:0. Zatímco hostům může být remíza prakticky jedno, blšanští fotbalisté už jsou pouze tři bodu od sestupové pozice. Krom toho už osm zápasů nevyhráli a další kolo budou hrát zřejmě existenční utkání v Opavě.

"Sice jsme se dostali do dvou šancí, ale nebyly natolik vážné, abychom mohli pomýšlet na ohrožení branky,"komentoval bezbrankovou remízu Bílek. "Neviděli jsme žádné špičkové utkání, ale musíme si uvědomit, že pro hráče to nebyl jednoduchý zápas. Ještě v týdnu trénujeme v osmi stupních, ale dnes tu bylo k třiceti," uvedl Rada.


Viktoria Žižkov - FK Teplice   0:0

Pro Slavii jeden z nejklíčovějších zápasů, v přímém souboji mohla bojovat se svým rivalem o druhé místo zajišťující předkolo Ligy Mistrů. Slávisté by sice případnou výhrou pouze snížili náskok Teplic na tři body, stále by ale měli čtvrteční dohrávku v Brně k dobru. Zatímco domácí Slavia tedy musela vyhrát, hosté z Teplic by se zřejmě spokojili i s bodem. Na straně domácích absentovali kartami potrestaný Sedláček a zraněný Piták, na straně hostů pak zranění Hunal a Sabou, dále pak Poštulka, který si poranil zápěstí a v brance ho nahradil Kolář.

Úvod zápasu příliš líbivý nebyl. Územní převahu ale měli po většinu prvního poločasu fotbalisté z Teplic. Ke konci první půle slávisté hru vyrovnávali. Ve 40. minutě přišla první gólová šance - Fenin v samostatném nájezdu udělal gólmanovi Kozáčikovi kličku, kterou ale gólman Slavie vystihl. Neproměněnou šanci Teplic pak Slavia potrestala. Už se hrálo nastavení, když Bejbl rozehrával ze středu hřiště na Zbončáka, který nacentroval na Fořta a ten střelou z blízka Koláře překonal.

Úvod druhého poločasu patřil hostům, kteří byli aktivnější, ale také značně přitvrdili svou hru. I přes převahu jak územní, tak herní, se ale hostům nedařilo vyrovnat, i když měli několik větších šancí. Bezmocnost teplických v útoku se jim nakonec stala osudnou. Po dalším brejku se dostal sám před Koláře Fořt a zvýšil na 2:0. Na vyrovnání ani na zkorigování výsledku se už Teplice nezmohly, Slavia tedy vyhrála a boj o předkolo Ligy Mistrů tak bude ještě hodně napínavý. Dost může napovědět už zmíněná dohrávka tento čtvrtek, kdy Slavia zavítá do Brna.

"Věděli jsme, že utkání je hodně důležité pro další vývoj ligy. Kdyby se nám nepodařilo vyhrát, asi těžko bychom mohli pomýšlet na druhé místo. V první půli na nás byla vidět zbytečná nervozita. Přesto jsme vstřelili v závěru poločasu branku, která se ukázala jako rozhodující. Teplice byly nepříjemným soupeřem. Vítězství má pro nás velkou cenu, je to ale teprve začátek. Musíme jít od zápasu k zápasu, bude to ještě náročné," komentoval Jarolím. "Nezbývá mi než soupeři pogratulovat. Střetnutí se pro nás vyvíjelo velmi slušně, ale Slavia je zkušená a rozhodla gólem do šatny. Mrzí nás to, důležité však je, že jsme hráli aktivně a nezalezli. Prohráli jsme se vztyčenou hlavou," vyjádřil se Mareček.


Tabulka:
1. Sparta Praha25194249:1961
2. FK Teplice251110428:2243
3. Slavia Praha24117634:2340
4. Sigma Olomouc25115927:2838
5. Baník Ostrava2599731:2736
6. Slovan Liberec25118636:2235
7. FK Jablonec2589824:2433
8. Tescoma Zlín25611825:3029
9. 1. FK Drnovice25771125:2728
10. Marila Příbram25771125:3728
11. Mladá Boleslav25511924:3026
12. 1. FC Slovácko25910624:1825
13. 1. FC Brno24661222:3624
14. Chmel Blšany25591120:3424
15. České Budějovice25561423:3321
16. SFC Opava25591123:3018



Autor: Jan Werner

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Prekvapilo to vôbec niekoho?Sparta a stále len Sparta.No,uvidíme ako im to pôjde v ďalšom ročníku Ligy majstrov.

Reagovat
Xavi

Překvapilo? Jako myslíš, že Sparta vyvázla z korupce jako že nic?? Né, tak to mě rozhodně nepřekvapilo!!! Jinak Sparta získavá titul poslední dobou "jen" liché ročníky, takže zase taková nadvláda to není. V LM bude záležet s jakým kádrem tam půjdou! Jestli zase odejdou 2-3 opory a místo nich příjdou hráči co LM nikdy nehráli, tak bez pochyb si nezahrají ani pohár UEFA

Reagovat
smazaný uživatel

Na korupciu som tentokrát vôbec nemyslel.Chcel som povedať,že Sparta ostáva jediné české mužstvo,ktoré sa dokáže presadiť-aspoň čiastočne -aj v LM.Domáci titul je pre nich skôr povinná jazda,aj keď ako hovoríš,nevyhrá každým rokom.

Reagovat
HOST*

na to co se u nás děje a kam se český fotbal dostal buďme rádi alspoň za to 1mužstvo

Reagovat
Xavi

zapomněl jsem se podepsat

Reagovat
smazaný uživatel

z poslednich 6ti zapasu uhrajeme 13 bodu

Reagovat
smazaný uživatel

To by ste mali,lebo inak-druhá liga volá.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele