GAMBRINUS LIGA - 20. KOLO

21.03.2005, 22:42
Aktuality
Gambrinus Liga má za sebou neúplných 20 kol a pomalu začíná být jasno o tom, kdo vystřídá ostravský Baník na mistrovském trůnu. Sparta v sobotu přehrála Liberec 2:1 v utkání, které doprovázelo několik sporných momentů. V několika dalších zápasech se pak slabším celkům podařilo uloupit body svým papírově silnějším soupeřům. Největším šokem však byla prohra Slavie v Drnovicích.


České Budějovice - SK Kladno   0:0

Zápas se už od začátku nesl v rychlém a útočném tempu a divácky byl velmi atraktivní. Důvod k radosti mohl konečně mít Miroslav Matušovič, na jedné z tribun visel transparent s nápisem: "Maty 28, vítej na Letný". Domácí zpočátku sázeli na vysoké míče na Medunu, který je poté sklepával do "druhé vlny". Skóre však otevřel v 18. minutě Slepička, který se po Dortově přiklepnutí dostal sám před Blažka a prostřelil jej. Domácí fanoušci ale nemuseli na vyrovnání dlouho čekat, v 26. minutě se trefil Zelenka střelou z hranice pokutového území. Ve 35. minutě se do dalšího sóla po chybě sparťanské obrany dostal opět Slepička, tentokrát ale Blažek svůj tým podržel.

V 58. minutě přišel první sporný okamžik, když Pospíšil upadl ve sparťanské šestnáctce po faulu Homoly, sudí Helebrant ale namísto odpískání penalty ukázal žlutou kartu Pospíšilovi za nesportovní chování. O pár minut později se už do svého třetího samostatného nájezdu dostal Slepička, byl ale opět neúspěšný. Ve druhém poločase byl Liberec lepším týmem a Sparta se do útoku dostávala jen výjimečně. Liberec byl neustále usazený na sparťanské polovině, přes domácí obranu se ale do vyložené šance nedokázal dostat. Nevyužité šance hostů nakonec byly potrestány, v 81. minutě vyšel kouči Hřebíkovi tah se střídáním. Medunu nahradil Čech a Matušovič se vysunul do útoku. A o chvilku později právě poslední jmenovaný hráč skóroval, když mu parádním obloučkem za obranu přihrál další střídající hráč Jan Šimák. Liberec si tak po dvou jarních remízách připsal prohru i přesto, že se ukázal jako lepší tým s větším počtem šancí.

"My jsme byli v krizi dvacet minut ve druhé půli. Soupeř se mohl dostat rychle nahoru, jenže další šanci neproměnil a my se po střídání dostali do vedení," řekl Hřebík.

"Viděl jsem aspoň čtyři podivné situace v domácí šestnáctce, které pokaždé skončily lépe pro Spartu a takových situací byla celá řada na celém hřišti," upozornil Griga.


Slovan Liberec - Viktoria Žižkov   0:0

Pražané začali v Drnovicích hodně aktivně a v prvních deseti minutách se usadili na polovině domácích. Vypracovali si několik slibných šancí, které ale neskončily gólem. Největší šancí byla Vlčkova nastřelená tyč v 7. minutě. Tento zápas byl pro Slavii první venku hraný na jaře a po úvodním náporu ještě netušili, jak bude neúspěšný. Drnovice poslaly první střelu na slávistickou branku až v 18. minutě, Bouškův pokus šel nad. Slávisté si převahu udržovali prakticky celý první poločas a Drnovičtí se začali probouzet až před přestávkou.

Do druhé půle nastoupila úplně jiná Slavia, než jaká byla vidět na začátku zápasu. Aktivitu tak převzali domácí a v 59. minutě se k míči po chybě slávistické obrany dostal Holub, přihrál Holendovi a ten po krátkém sprintu prostřelil z dvaceti metrů Kozáčika. Csaplár zareagoval výměnou útočné dvojice, nejprve v 58. minutě přišel Kuka za Vlčka a v 68. Adauto za Fořta. V 75. minutě se ale Drnovice radovaly podruhé. Po rohovém kopu se k míči dostal Zbožínek, a jeho střelu z úhlu tečoval Bejbl do brány. O čtyři minuty později sice Slavia korigovala, když po Kolouškově přihrávce střílel Zbončák do prázdné brány, na vyrovnání se už ale hosté nezmohli.

"V úvodu jsme měli štěstí. Ale pak už jsme hráli v obraně dobře a dařilo se nám eliminovat soupeřovy útoky. Po dvou gólech už jsem si myslel, že v klidu dojdeme k vítězství. Ale Slavia rychle vstřelila gól a měla i další šance," řekl Mazura.

"Pokud chceme uspět na hřišti soupeřů, tak musíme šance, které jsme si vypracovali v úvodu utkání, proměnit. Musím ale ocenit i výkon Drnovic, které hrály na hranici svých možností a přispěly ke kvalitnímu utkání. Máme dost zúžený kádr, což se také na našem výsledku podepsalo," zhodnotil Csaplár.


1. FC Brno - Sigma Olomouc   0:0

Opava, nabuzená po úspěchu z minulého kola, kdy porazila doma Brno 2:0, získala další cenný skalp. Tentokrát ukončila domácí neporazitelnost Jablonce a trenér Palička tak zažil vynikající návrat na stadion svého bývalého působiště. V úvodu měli více ze hry domácí, postupem času se ale začali více prosazovat hosté. Rozuzlení zápasu přišlo před koncem prvního poločasu, v 43. minutě. Kiša převzal přihrávku na hranici jablonecké šestnáctky, tam si připravil pozici pro střelu a technicky k levé tyči překonal Špita.

Ze začátku druhého poločasu byl Jablonec opět lepším týmem, Opavu ale několikrát podržel, stejně tak jako v prvním poločase, výbornými zákroky gólman Bobok. Opavští šli jasně za vítězstvím a vyrovnat už Jablonci nedovolili. Opava tedy rázně vykročila za záchranou a vyhrála již druhé utkání v řadě.

"Začali jsme vlažně, nedali jsme dvě nebo tři šance a na druhé straně obrovskou neproměnili hosté. Přes toto varování jsme si dvě minuty před přestávkou nechali dát gól," řekl Rada.

"Předsunuli jsme náš pressing, domácí s tím měli problémy a znervózněli. Možná k tomu přispěl i hrbolatý terén, na kterém se nedá hrát kombinační fotbal. Po přestávce jsme vedení udrželi organizovanou a obětavou hrou. Jablonec spíše nakopával balony, přesto nás zatlačil a bylo to napínavé," uvedl Palička.


Siad Most - FK Mladá Boleslav   0:0

Fotbalistům Olomouce jarní domácí premiéra vyšla. Zlín sice porazili nejtěsnějším možným rozdílem 1:0, každopádně tři body získali a posunuli se v tabulce na čtvrté místo před Jablonec. Výhra se urodila už ve čtvrté minutě, to zahrával Kobylík rohový kop, na který nejvýše vyskočil domácí kapitán Kučera a hlavou překonal brankáře Baránka. Sigma ovšem po vstřeleném gólu neubrala na aktivitě, naopak dále hrozila a byla lepším týmem. Žádnou šanci už ale domácí v první poločase nevyužili.

Po přestávce nastoupil Zlín s jasným cílem - vyrovnat. A podle toho se také odvíjela hra, hosté už si dovolovali mnohem více a působili aktivnějším dojmem. Pokaždé, když se ale dostali do dobré šance, ztroskotali na vynikajícím Vaniakovi, který svůj tým hodně podržel. Asi největší šanci na vyrovnání měl v 83. minutě Fujerík, který se před domácím gólmanem ocitl sám, Vaniak ale fantasticky vyrazil. V druhé minutě nastaveného času mohla ještě Olomouc zvýšit své vedení. König se taktéž ocitl sám před Baránkem, trefil ale jen jeho nohu. K odraženému míči se poté dostal Bednář, přestřelil ale prázdnou branku.

"Z naší strany se mně líbil první poločas, předvedli jsme řadu kombinačních akcí, i když nebyly dotažené. Ve druhém poločase byl ale lepší Zlín. Problémy nám dělali zejména střídající vysocí hráči, na které obrana míče nakopávala. Naše obranná fáze byla velice dobrá, naopak útočníci zklamali," konstatoval Uličný.

"Byli jsme odevzdaným soupeřem a nezvládli jsme standardní situace Sigmy, i když jsme se na ně celý týden pečlivě připravovali. Ve druhém poločase jsme hráli aktivněji a vypracovali si jednu nebo dvě gólové šance. Branku jsme však nedali," řekl Hapal.


Bohemians 1905 - FK Jablonec   0:0

Ostravští fotbalisté zatím drží na jaře stoprocentní bilanci a proti relativně slabé Příbrami chtěli v nastaveném trendu pokračovat. Úvod byl pro domácí ze říše snů. Přesně po osmnácti sekundách hry rozvlnil síť Metelka po Pospěchově centru. Příbram mohla srovnat už za dvě minuty, technickou střelou z hranice šestnáctky se prezentoval Otepka, jeho pokus však skončil těsně vedle tyče. Baník si pak vypracoval převahu, do gólového zakončení se však nedostával.

Baníku se povedl i vstup do druhé půle. Dvakrát za sebou se ocitl Pospěch sám před brankářem Sňozíkem, ani jednou ho však nepřekonal. Jak se blížil závěr druhého poločasu, příbramští začínali být čím dal více nebezpečnější. Vše vyvrcholilo v 84. minutě. Kouči Tobiášovi se povedlo střídání, když na trávník poslal Navrátila. Tomu přihrál Mendy a nový muž na hřišti neměl problém se zakončením do odkryté branky. Ten samý hráč ale zavinil penaltu ve třetí minutě nastaveného času. Ve vlastní šestnáctce totiž stáhl za dres Žůrka a Megera proměnil nařízenou penaltu.

"Penalta byla naprosto spravedlivá. Mužstvu slouží ke cti, že i v závěru po příbramském vyrovnání strhlo vítězství na svou stranu," řekl Jarabinský.

"V mých očích jsme tady uhráli remízu, ta by možná slušela i celému utkání. Domácí byli v úvodu mírně lepší, ale pak jsme si i my dokázali vypracovat brankové příležitosti a zaslouženě dali i gól," uvedl Tobiáš.


Tescoma Zlín - Viktoria Plzeň   0:0

Nováček z Mladé Boleslavi už stihl ve svých dvou jarních zápasech o body v posledních minutách zápasu oloupit silné Teplice a Slavii. Tentokrát sami hráči Boleslavi pocítili, jaké to je, přijít o dva body v samém závěru zápasu. Zápas domácích proti Blšanům sledoval prakticky úplně zaplněný stadión - bylo na něm přítomno 4980 diváků, přičemž kapacita je 5000 míst. Že nebyly dva body se silnými soupeři náhodné, potvrzovali boleslavští již od začátku zápasu pěkným, ofenzivním fotbalem. První branka padla v 25. minutě. Cigánek z poloviny hřiště našel přesným pasem Bednáře, který udělal gólmanu Chvalovskému kličku a vstřelil první gól zápasu. Stejný stav vydržel až do konce prvního poločasu.

Ve druhém poločase hosté zvýšili aktivitu a branka domácích byla v ohrožení častěji. V 63. minutě Schulmeister tváří v tvář Millerovi netrefil bránu a v 77. minutě jeho tečovaný centr skončil na tyči. Domácí pak ještě několikrát podržel gólman Miller a Polodnovy nůžky odkopával z brankové čáry obránce Krátký. Remízu přinesla až 88. minuta a závar před brankou domácích po rohovém kopu, ve kterém se nejlépe zorientoval Polodna.

"Měli jsme rozhodnout už v první půli, šancí jsme na to měli dost a dost. I ve druhé půli jsme vedení několikrát mohli potvrdit, ten zápas jsme měli určitě vyhrát. Remíza je ztráta, proto nemohu být spokojený," uvedl Uhrin.

"Vedení jsme soupeři umožnili naší chybou, ale dál jsme chtěli hrát, pokoušeli se často o zakončení. V první půli to ale nemělo takovou úroveň, jako v té druhé. Ve druhém poločasu jsme předvedli náš nejlepší jarní výkon, měli jsme spoustu šancí a nakonec ten kýžený gól dali. Na šance jsme tady mohli vyhrát, ale i tak jsem s bodem spokojený," okomentoval Bílek.


Sparta Praha - FK Teplice   0:0

Brněnští fotbalisté si zatím pod vedením kouče Kotrby připsali jednu výhru a jednu prohru. Sérii 1-1-1 zkompletovali ve svém prvním jarním zápase před domácím publikem. Oba týmy začaly opatrně, velkou šanci měli Jihočeši už v sedmé minutě, kdy se do brejku dostal Vyskočil, Václavík však včasným vyběhnutím nebezpečí bez problémů zlikvidoval. Největší šancí prvního poločasu byl Mezlíkův nájezd ze 44. minuty. Naložil s ním ale nejhůř jak mohl, slabou placírkou vystřelil přímo na brankáře. I tak se ale míč ještě odrazil k nabíhajícímu Sieglovi, který se s ním posunul až téměř na hranici malého vápna, měl před sebou odkrytou bránu, ale zcela nepochopitelně nahrál vedle sebe, kde byl pouze jeden z budějovických zadáků. Do kabin se tak odcházelo za stavu 0:0.

Festival zahozených šancí Brňanů pokračoval i ve druhém poločase. Musil uličkou našel do vápna nabíhajícího Mezlíka, ten mohl z první střílet, místo toho si ale míč posunul a vzápětí o něj přišel. V 68. minutě celý stadión ztichl, když sledoval neuvěřitelný kiks domácího Živného. Ve vlastní šestnáctce, nikým neatakován, si dal míč příliš daleko před sebe a přímo namazal na střelu Vyskočilovi, fantastickým zákrokem se ale opět blýskl Václavík. Odražený míč se dostal k Plockovi, i jeho střelu však Václavík vyrazil. Velmi nebezpečný byl pro hosty slovenský obránce Had, který často pořádal útočné výpady, v 80. minutě se odhodlal i ke střele, jeho nebezpečnou ránu však brankář Kafka kryl. Závěrečnému náporu domácích budějovičtí úspěšným betonem odolali a Brno tak doma nevyhrálo už v šestém zápase v řadě.

"Začali jsme hodně nervózně a dvacet minut jsme prohospodařili. Pak jsme si vytvořili tlak a v závěru poločasu šel Mezlík sám na branku. To byla tutovka, která mohla určit jiný průběh druhé půle. Sami jsme hostům nabídli gólovou šanci. To, co provedl Živný, je těžko k pochopení," konstatoval Kotrba.

"Už zápasy doma se nám herně povedly, takže jsem rád, že jsme dobrý výkon konečně korunovali bodovým ziskem. V prvním poločase jsme se po dvaceti minutách dostali pod tlak, ale ve druhém jsme hráli poctivý fotbal a měli jsme i dvě gólové šance. Ale i s bodem jsem spokojený a určitě pro nás bude psychickou vzpruhou," uvedl Žák.


Baník Ostrava - Slavia Praha   0:0

Utkání začalo velmi svižně a už ve druhé minutě se do šance řítili Benát se Sunsingem. Místo střely však Benát nahrál svému kolegovi do ofsajdu a celá akce tak vyšla naprázdno. Necelé čtyři tisícovky diváků na stadiónu v Uherském Hradišti pak sledovalo už od 18. minuty přesilovku Teplic. Dostálek nejprve fauloval a poté ležícímu Feninovi šlápl do rozkroku, rozhodčí si toho ale všiml, s čímž nejspíš Dostálek nepočítal a uviděl tak červenou kartu. Slovácko se ale vyloučením nenechalo rozhodit a celku Teplic bylo důstojným soupeřem. Fotbal, který oba týmy předváděly, ale příliš atraktivní nebyl a šancí se také mnoho neurodilo.

Početní převahu začaly Teplice více využívat až v poločase druhém. Územní převaha ale nevyúsťovala v žádné vyložené šance. Občas zahrozilo i Slovácka, jako třeba v 71. minutě, když Ivana přihrával dobře postavenému Nezmarovi, jeho střela však skončila přímo v náruči gólmana Poštulky. V 76. minutě nastřelil Rilke po hlavičkovém závaru před brankou domácích břevno. O chvilku později se pak dostal před brankáře osamocený Verbíř, střela mu ale nesedla a Drobisz si ji bez problémů pohlídal. Utkání tak po neproměněných šancích Teplic dospělo k bezbrankové remíze.

"Nechápu náš vstup do utkání, v němž jsme soupeře pustili do vyložené šance, při níž nás zachránilo postavení mimo hru. Dostálkův faul určitě šel posoudit diplomatičtěji. Ještě si prohlédnu video, ale zřejmě jej nebudu posuzovat tak jako Petrželovo vyloučení proti Drnovicím. Remíza je asi spravedlivá a vyjadřuje náš bojovný výkon. K ničemu vážnějšímu jsme soupeře nepustili," řekl Molnár.

"V prvním poločase tým odvedl vůbec nejhorší výkon za mého teplického působení. Hráli jsme bojácně, těžko jsme mohli pomýšlet na vítězství. Po změně stran jsme hráli o něco lépe, ale náš výkon byl hodně křečovitý. Nedokázali jsme využít dlouhou početní převahu," uvedl Mareček.


Tabulka:
1. Sparta Praha20163141:1451
2. FK Teplice1989217:1333
3. Slavia Praha1995528:1832
4. Sigma Olomouc1993720:1830
5. FK Jablonec1977519:1628
6. Baník Ostrava1977523:2328
7. Slovan Liberec1987428:1325
8. Tescoma Zlín1957719:2322
9. 1. FK Drnovice1855820:2320
10. 1. FC Brno1955914:2620
11. Chmel Blšany20551016:2920
12. Mladá Boleslav1939719:2418
13. Marila Příbram19451017:3217
14. 1. FC Slovácko2069517:1515
15. SFC Opava1956820:2315
16. České Budějovice19261115:2312



Autor: Jan Werner

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*vazquez

Sparta je majster,to je jasné..Akurát s tým,čo teraz väčšinou hrajú,no v Lige majstrov neviem-neviem Zatiaľ sa vyhovárajú na zimu,uvidíme keď sa oteplí.

Reagovat
HOST*Dutch

Hellebrant vyrobil první chybu už ve druhé minutě, kdy Kisel srazil Homolu... Když už je vidět chvályhodná snaha o napodobení opravdových sportovních novinářů, měla by být alespoň co nepřesnější.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobry 3 body.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
HOST*Dutch

Do předchozí reakce se vloudila chybička - poslední slovo má být samozřejmě "nejpřesnější".l

Re:vasquez - Sparta se na nic nevymlouvá. Nevím, čí jsi fanoušek ty, ale až tvůj tým dokáže alespoň desetinu toho, co Sparta, můžeš se do ní navážet!

Reagovat
HOST*jiri - fcb

Náhodou, já jsem Sparťan, ale souhlasím z Vazquezem. Je jasné, že na ledu v Opavě a v blátě v Budějovicích se hrát fotbal nedal a tudíž se Sparťané vymlouvat na terén můžou, ale doma s Opavou a Libercem se hrálo na krásném trávníku a hra stejně stála za prd, takže má Vazquez pravdu, že s touhle hrou a hlavně obranou to bude v LM další blamáž To co předvádí obrana, je absolutně neskutečný. Jedinej kvalitní bek je původem záložník Sivok, ale na všechno stačit nemůže, protože. Johana napravo je tragickej, dělá chyby, nechává projít protihráče a ani do útoku nic nevymyslí. Ve středu měl hrát se Sivokem Homola, ale on prakticky neexistoval. Nebyl vůbec vidět, kromě toho nehoráznýho kiksu, kdy si před Slepičkou sedl teatrálně na zadek. Na pravo hraje Petráš, tzn. další tragéd. Dozadu hrůza. Jedinou výhodou je, žde dokáže podpořit útok. V záloze tomu dává korunu další tragéd Hašek. Jak takovýho starýho kopáče mohli ještě koupit? Proč tam radši nezkouší Hřebík nějakého mladého kořeňa s perspektivou do budoucna? Toto jsou otázky, na které bych chtěl slyšet odpovědi.

Reagovat
smazaný uživatel

Náhodou v LM fandím takisto Sparte-okrem Realu-.A práve preto ma štve,že taký klub ako je Sparta,potrebuje doma takúto nedôstojnú pomoc,ako keby nevedeli vyhrať ligu aj bez toho.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele