Galliani se bojí o italský fotbal. I Francie nás dohání, říká

04.08.2011, 19:16
Aktuality
Italský fotbal zažívá v posledních letech na evropské i mezinárodní scéně znatelný úpadek a další obavy nyní vyjádřil generální ředitel AC Milán Adriano Galliani. V příštím roce předskočí v žebříčku UEFA Itálii Němci a Galliani si myslí, že zanedlouho se před Serii A dostane také francouzská Ligue 1...

V sezoně 2012/13 už nebude moci italská nejvyšší soutěž počítat se čtyřmi místy v prestižní Lize mistrů, protože koeficient bude hrát do karet německé Bundeslize. To jen potvrzuje trend poslední let, kdy je italský fotbal na ústupu. Ředitel Rossoneri Adriano Galliani se navíc obává, že se před Serii A dostane také francouzská Ligue 1.

"Italský fotbal byl původně luxusní restaurací, ale teď se z něj stala obyčejná pizzerie," srovnává dnešní poměry Galliani. "Naší pozici zaujala Ligue 1. Přesto ale budu nadále bojovat za italský fotbal, ačkoliv se zdá tento boj předem prohraný," uznal Galliani v rozhovoru pro La Gazzetta dello Sport.

Podle vedoucího muže milánského AC je velký problém především v penězích, zejména v příjmu z televizních práv. "Jedním z problémů italského fotbalu je způsob, jakým se dělí příjmy ze zahraničních televizních stanic. Zatímco AC Milán za loňskou sezonu vydělal 73 milionů eur, kluby jako Barcelona nebo Real Madrid vydělávají přes 140 milionů eur. To je velký rozdíl," prozradil Galliani.

A právě od problémů s financemi se odvíjejí další záležitosti jako odchod těch nejlepších hráčů do zahraničí. "Jestli ním zahraniční kluby berou hráče? Platí za ně a to opravdu hodně. Stačí se jen podívat na přestupy Alexise Sáncheze a Javiera Pastoreho," dodal Galliani.

Autor: Ondřej Holzman / goal.com

Komentáře (467)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele