Gabon těsně před domácím APN odvolal trenéra Jorgeho Costu

05.07.2016, 09:03
Aktuality
Již za půl roku bude Gabon hostit svůj druhý Africký pohár národů, přesto se ještě tamější fotbalový svaz odhodlal k odvolání stávajícího trenéra národního týmu. Po dvou letech u seniorské reprezentace končí někdejší obránce Porta Jorge Costa...

Pod Costovým vedením již Aubameyang a spol. jeden Africký pohár absolvovali, loni v lednu si však v Rovníkové Guineji nevedli vůbec dobře a skončili již ve skupině za podceňovaným Kongem i domácím výběrem.

Jorge Costa, který ke Gabonu nastoupil v červenci 2014 ve věku pouhých 42 let, přesto dostal důvěru i pro nadcházející měsíce, kdy ovšem nezvládl jakkoliv přesvědčit. V první fázi kvalifikace o účast na příštím MS jeho Gabon jen s odřenýma ušima prošel přes outsidery z Mozambiku.

"Pokud měsíčně dostávám 70 tisíc euro, což ze mě dělá nejlépe placeného kouče v Africe, znamená to, že jsem také nejlepším trenérem," prohlásil kontroverzně letos v květnu Jorge Costa. Těsně předtím Gabon v přípravném duelu přitom podlehl Sieře Leone 0:1 a ihned vzápětí nestačil ani na Pobřeží Slonoviny.

Právě ona červnová prohra s úřadujícími africkými šampiony nakonec s odstupem jednoho měsíce majiteli 50 startů za portugalskou reprezentaci přeci jen zlomila vaz. O Costově nástupci chtějí mít na svazu jasno do konce července.

Další fáze kvalifikace mistrovství světa 2018, v níž na Gabon čekají družiny z Pobřeží Slonoviny, Mali a Maroka, startuje v říjnu.

Autor: Tomáš Daníček / worldsoccertalk.com

Komentáře (13)

Přidat komentář
Bakary3

to si Gabon muze dovolit takhle platit trenera ??

Navic jeste tohohle, ktery jako kouc nedokazal vubec nic, kdyby to byl nekdo s poradnym renome, ale takhke

Reagovat
fantomas

Tak plat je to sice velkej, ale to prohlášení o nejlíp placenym trenérovi bych bral s rezervou. Minimálně Sloni tehdy při APN museli platit Renardovi víc, Rajevac u Alžírska si teď taky beztak povede líp. A v Gabonu zase peníze sou, to ne že ne. Nenadarmo si ta země může dovolit dvakrát v takovym krátkym úseku pořádat APN.

Reagovat
Bakary3

Aha, diky obema :-)

No ja bych ho vyrazil snad jen za to vyjadreni, to jsem si o nem nemyslel, ze je to takovej tupec.

Reagovat
smazaný uživatel

To sú na tom jednotlivé asociácie v Afrike tak zle, že to opäť bude v Gabone? Navyše aj Rovníkova Guinea to mala 2-krát za pár rokov tuším.

Reagovat
fantomas

Hlavně CAF uplně sere na západ no. Roku 2019 se tam Afcon vrátí po více než 10 letech, přičemž dřív to bylo v podstatě jen na západě. Bezprecedentní šňůra - což by bylo celkem v pořádku, kdyby to aspon znamenalo, že se tak podporujou investice do infrastruktury třeba v Africkym rohu. Ale to ono ne, místo toho se opakovaně sází na prachatý malý země bez větší perspektivy (což teda platí speciálně pro EQG), a země, který to už nedávno pořádaly, a proto se nemusely ani hnout z místa (novináři, co byli loni v Guineji podruhý, zmiňovali několik přetrvávajících neduhů).

Zle na tom ani nejsou, spíš zvláštní logistika, tomu způsobu přidělování se divil v podstatě každej. Ale hrály v tom roli i jiný faktory, Alžírsko bylo třeba celkem jasnym favoritem pro příští rok (nepořádalo nic od 1990, přičemž jeho fotbal za poslední roky vyrostl nejzávratnější rychlostí), ale v očích CAF mu natuty uškodila ta smrt fotbalisty na stadionu při ligovym zápase.

https://www.theguardian.com/football/2014/aug/24/albert-ebosse-death-football-match-algeria

Reagovat
smazaný uživatel

Stále lepšie ako Equartorial Guinea

Reagovat
fabec1222

těží se tam Ropa, takže je tam peněz určitě dost

Reagovat
smazaný uživatel

Skôr dobré rozhodnutie, Gabon pod ním nehral nič moc. Na druhej strane ale otázka, či ten tím aj na nejaké oslnivé výsledky má...

Reagovat
Kongo

Ten tým má nejtalentovanější fotbalisty v Africe momentálně

Reagovat
smazaný uživatel

Podľa čoho to tak jednoznačne usudzuješ?

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že APN neusporiadáva Alžírsko alebo Maroko, teda krajiny v ktorých sú pekné štadióny a majú vačšiu šancu vyhrať turnaj. Samozrejme Gabon nie je zlý, lepšie ako Equartorial Guinea. Ale predsa, keď usporiadávali turnaj posledne tak boli radi že postúpili zo skupiny a vo štvrťfinále dokonale vyhoreli

Reagovat
smazaný uživatel

No aj ja by som rád videl turnaj v Alžírsku, lebo jeho generácia mi príde ešte lepšia než zlatá egyptská, no neviem, ako si prišiel na to, že na domácom šampionáte Gabon vo štvrťfinále vyhorel? V podstate ich s veľkým šťastím na penalty vyradilo Mali.

Reagovat
smazaný uživatel

Veď ja viem ako vypadol a preto som napísal že dokonale vyhorel už chápeš? Bolo to myslené tak že z dávkou smoly to vyhorenie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele