FR. LIGA: OHLÉDNUTÍ ZA PODZIMEM 2003

02.01.2004, 19:26
Aktuality
První místo okupuje už od pátého kola bezkonkurenční Monako, daleko za ním se navzájem předhání grupa velkých pronásledovatelů, mezi nimiž nechybí ani překvapení z Nice a Sochaux. Ve středu tabulky znuděně plave zklamaný Guingamp a ode dna se odráží hodně pozdě probuzené Le Mans. To je současný stav francouzské nejvyšší soutěže po 19. kolech.

Hráči z malého knížectví na jihu země mají o jeden zápas méně (odložený kvůli jejich účasti v LM) a přesto si vytvořili velký, sedmibodový náskok na druhý Lyon. Jasně hovořící statistika (třináct výher, tři remízy a pouhé dvě porážky v Lyonu a Rennes) je logickým vyústěním kvalitní hry, v níž vyniká skvělá ofenzíva a úspěšné zapojení mladých talentů jako jsou Evra či Squillaci. Mezi nimi se neztratil ani náš Jaroslav Plašil, byť jeho vystoupení v barážovém kvalifikačním dvojutkání o postup na juniorské ME se Švýcary české fanoušky o jeho kvalitách příliš nepřesvědčilo. Tým ambiciózního trenéra Deschampse samozřejmě táhnou zkušení borci Giuly (právě vyhlášený třetím nejlepším fotbalistou země), Rothen nebo Roma. Zvláštní kapitolu tvoří útočné duo. Dříve málo známý Chorvat Dado Pršo, dnes lákaný předními evropskými velkokluby, zastínil svými výkony největší hvězdu týmu, z Realu Madrid příchozího Fernanda Morientese, asi největší letní přestupové překvapení na starém kontinentě. Je pravda, že Španěl byl delší dobu zraněný, přesto se od něj ale asi očekávalo více. Francouzští odborníci, namlsaní výkony Monaka v obou ligách (v čerstvé paměti je ještě za vše hovořící výhra nad La Coruňou 8:3), navíc nadšeně hovoří o možném úspěchu v nejslavnější klubové soutěži…

Po několika sezónách, kdy se velkoklubům (s výjimkou Lyonu) příliš nedařilo, je vše opět při starém. Tzn. v popředí se objevují slavní giganti Marseille, Lyon, Paříž Saint-Germain a Auxerre, po nichž uctivě pokukují další velikáni Nantes a Lens. Především v Marseille však panuje velká nespokojenost. Vítěz LM z roku 1993 v létě hodně investoval do posil (Syčev, Mido, Christanval), neúspěšně se během listopadu snažil získat také brankáře Bartheze z Manchesteru United, ovšem vyřazení z LM a dvanáctibodová ztráta na čelo tabulky tomu zdaleka neodpovídá. Pod trenérem Perrinem se třese židle a dá se očekávat, že začátek nového roku tady přinese dalekosáhlé změny. O místa v nabité sestavě se snad nemusí bát dva Češi. Štěpán Vachoušek hraje od začátku sezóny, nejdříve se mu celkem dařilo, pak si však prožil menší krizi a teprve v posledních zápasech se zase začíná dostávat zpět do formy. Velmi by mu pomohlo, kdyby dal konečně gól. To se naopak podařilo Rudolfu Skácelovi, jenže ten zas doplácí na to, že nemůže hrát v evropských pohárech a potvrzovat v nich své výkony z šampionátu.
Pravým opakem Olympique je PSG. Tým z hlavního města obměňuje kádr pravidelně každý rok, velké hvězdy se tu jen střídají, ovšem na slavnou éru z poloviny devadesátých let (pětkrát v řadě semifinále evropských pohárů, z toho roku 1996 triumf v PVP) ne a ne navázat. Zlomem by mohla být letošní sezóna, tým chytil velkou formu, hraje kolektivně, vyhrál např. v Marseille a vyplácí se zřejmě to, že tady není žádná vyložená superstar (jako Anelka nebo Ronaldinho v minulosti). V tabulce je třetí jen díky horšímu skóre za Lyonem.
Mistr z posledních dvou let totiž doplácí na nevyrovnané výkony a nabitý kalendář. Velmi ofenzivně laděný celek (Elber, Juninho, Luyindula) dokázal postoupit do osmifinále LM, porazit třeba Nice 5:0 a Marseille 4:1, ale pak jen remizovat s Bastií. Celkově průměrné Auxerre drží v kontaktu s elitou především famózní střelec a vedoucí muž tabulky kanonýrů Djibril Cissé (14 branek). Bordeaux nezvládlo vstup do sezóny a výsledkem byl odchod trenéra Elieho Baupa. Ovšem současný herní projev mužstva, již ovlivněný novým trenérem Pavonem ukazuje, že na jaře ještě může nyní jedenáctý celek pořadí pořádně zamíchat kartami.

Loni páté Sochaux pokračuje v dobrých výsledcích, zanechává dojem především kvalitou své hry a potvrzuje své pohárové ambice. Hráči Guy Lacombeho ztrácejí pouhý bod na duo OL – PSG a rádi by promluvili do kvalifikace o Ligu mistrů, ve které by se při pohledu na to, jak deklasovali Dortmund (alespoň dle francouzských odborníků), určitě neztratili. Podobným příjemným překvapením je loni dlouho vedoucí a přitom často podceňované Nice, snažící se napevno usadit mezi místní špičkou. Sází především na pevnou obranu.
Své sny může po špatných letech naplnit i Štrasburk, z desátého místa také není do Evropy tak daleko. Ukazuje se, že loni tam trenér Hašek odvedl dobrou práci, klub je dobře připraven a pokud si odpustí občasné výkonnostní propady, nemusí být pro něj pohárová Evropa žádnou fikcí. Hrají za něj i dva Češi. David Kobylík pravidelně odvádí dobrou práci v záloze. Václav Drobný se smutně proslavil dopinkovou aférou, momentálně je zproštěn obvinění a může si opět začít pomalu vybojovávat místo v základní sestavě.

Především dozadu se musí ohlížet celky Rennes, Bastie, Lille a Montpellieru. I když žádný z nich není nyní bezprostředně ohrožen sestupem, budou muset všechny čtyři ještě hodně bojovat, aby si zajistily setrvání v nejvyšší soutěži. Rennes, doma neporažené a s cennými skalpy Monaka a Lyonu, se může spoléhat především na brankáře Petra Čecha, nejlepšího hráče týmu a nejlepšího brankáře celé soutěže. Odchytal všech 19 zápasů a drží si vynikající průměr jednoho obdrženého gólu na zápas. Špatně to vypadá s loni sedmým Guingampem, který jen čtyřikrát vyhrál, avšak dvanáctkrát prohrál.

Boj o záchranu se Ajacciu, Métám, Le Mans a Toulouse, celkům bez velkých hvězd i ambicí, předpovídal již před začátkem sezóny, takže jejich současná pozice na samém chvostu tabulky není žádným překvapením. Pouze u zmátořeného Le Mans (pět bodů v prosinci) se zdá, že by na jaře mohlo hrát lépe a z pásma sestupu se vymanit.

Nejbližší, 20. kolo francouzské ligy, se odehraje v sobotu 10. ledna.

Tabulka:
1. Monako 42 b.
2. Lyon 35 b.
3. PSG 35 b.
4. Sochaux 34 b.
5. Auxerre 32 b.
6. Marseille 30 b.
7. Nice 29 b.
8. Lens 28 b.
9. Nantes 27 b.
10. Štrasburk 26 b.
11. Bordeaux 26 b.
12. Rennes 23 b.
13. Bastia 23 b.
14. Lille 22 b.
15. Montpellier 21 b.
16. Ajaccio 19 b.
17. Méty 16 b.
18. Le Mans 16 b.
19. Guingamp 15 b.
20. Toulouse 12 b.

Autor: Lubomír Pavlan

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*adam

Teď zrovna koukam na fr.pohár Marseiile-Štrasburk...Ten Skácel je borec, nejlepší hráč na hříšti. Myslím, že ještě o něm hodně uslyšíme.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele