Fousek odmítl kritiku ze zahraničí, že finále Konferenční ligy hostí "malý" Eden

25.05.2023, 18:08
Aktuality

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek odmítl kritiku některých zahraničních médií, že se finálový zápas Evropské konferenční ligy letos v červnu koná v pražském Edenu, který má kapacitu necelých 20 tisíc míst. Podle šéfa FAČR se UEFA snažila najít rovnováhu mezi různě velkými členskými asociacemi a umožnit pořádání finále i menším zemím. Fousek na tiskové konferenci připomněl, že FAČR se svou kandidaturou uspěla s velkým náskokem hned v prvním kole hlasování. Finále v Edenu mezi West Hamem a Fiorentinou podle něj vyjde UEFA na několik milionů eur.

Kapacita stadionu v Edenu na finále byla z 19.370 míst snížena na 18 tisíc, oba kluby pro své fanoušky dostaly přes pět tisícovek vstupenek. "Zaznamenal jsem určitou kritiku v zahraničních médiích, že se finále hraje na poměrně malém stadionu. To musím odmítnout. V UEFA je 55 členských asociací, dvě třetiny, možná tři čtvrtiny z nich nedisponují takovou infrastrukturou, aby se mohly do budoucna ucházet o pořádání finále," uvedl Fousek.

"Já ve výkonném výboru UEFA představuji asociaci střední velikosti, jsou tam mnohem menší země, které nemají zdaleka takový stadion jako my. Okruh kandidátů, kteří se mohou o podobné akce ucházet, se zužuje. UEFA musí hledat balanc mezi tím, aby se finále hrála jen v úzkém okruhu zemí na stadionech s gigantickou kapacitou a aby byla přístupná i pro ostatní kandidáty. Měli jsme sedm protikandidátů, jejichž okruh se postupně zužoval a nakonec jsme zvítězili s obrovským náskokem. Výkonný výbor UEFA naši kandidaturu zvolil hned v prvním kole," poznamenal Fousek.

Připomněl, že Eden v roce 2013 hostil evropský Superpohár mezi vítězem Ligy mistrů Bayernem Mnichov a Evropské ligy Chelsea. "Superpohár se do roku 2013 hrál jen v Monaku, poté s jeho pořadatelstvím UEFA začala putovat. My jsme s Prahou byli první mimo Monako. Jde o nesmírně úspěšnou soutěž, která navštívila celou řadu zemí jako Finsko a podobně. UEFA zároveň snížila kapacitu právě kvůli přijatelnosti pro více zemí. Je potřeba nabídnout i tenhle pohled," doplnil nedávno zvolený člen výkonného výboru UEFA.

Připustil, že znovu dotáhnout finále jedné ze tří klubových soutěží UEFA do Prahy už zřejmě nepůjde. "Finále Konferenční ligy bude v Praze skoro určitě naposledy. V rámci UEFA probíhá neustálé zpřísňování nároků na kandidatury u Ligy mistrů, Evropské a Konferenční ligy. Kapacita stadionu pro příští finále bude nepoměrně vyšší než nyní u nás nebo vloni v Albánii," řekl Fousek.

Finále financuje UEFA. "Rozpočet se pohybuje v řádech jednotek milionů eur. Ale je to akce UEFA, nechceme mluvit za ni. Myslím, že specifikace takhle postačí," poznamenal Fousek.

Ve finále druhého ročníku Konferenční ligy se mohou představit tři čeští hráči. Barvy West Hamu hájí reprezentační kapitán Tomáš Souček a obránce Vladimír Coufal, za Fiorentinu nastupuje záložník Antonín Barák. Fousek věří, že povedené finále pomůže FAČR získat další akce.

"Filozofie současného vedení FAČR je taková, že permanentně usiluje o to, aby přiváděla významné zahraniční akce do Prahy a celého Česka. Máme na co navazovat. V novodobé historii se v Praze odehrál Superpohár, v Česku bylo i mistrovství Evropy v kategorii do 21 let v roce 2015," řekl.

"Byl bych rád, kdybychom se zhostili pořadatelství tak, aby UEFA byla spokojená a otevřelo nám to dveře k získávání dalších akcí. Doufám, že tohle není naše poslední pořadatelství. Neříkám, že půjde vždy o jedno utkání, ale třeba o turnaje úrovně mistrovství Evropy nižších kategorií nebo žen do 19 let. Pak jsou zde mimo sportovní akce. Rád bych sem přivedl kongres UEFA, který v Česku 20 let nebyl," dodal Fousek.

Autor: ČTK

Komentáře (35)

Přidat komentář
Pablos

No na jednu stranu, je to na finále málo no hlavně díky tomu, že polovinu sežere UEFA pro sponzory... to je pak na hovno no. Na druhou stranu je tohle, ale od UEFA dobrý, že dává příležitost i takovým zemím. No a pak je tu ještě jeden pohled, že škoda, že to je ale trošku voda na mlýn pro FAČR, že nemá moc žádný vnější tlak na to, té Spartě trošku vyhovět a taky zatlačit na to zhotovení národního stadionu.

Reagovat
Kiss Me Polka!

5 West ham

5 Fiona

3 volny prodej

Pro uefu zbývá 5k

Reagovat
Pablos

Ok

Reagovat
Rudy

Jen fanousci West Hamu by obsadili celou kapacitu stadionu.

Reagovat
fenixLFC

celu kapacitu by obsadili tak štyrikrat...

Reagovat
fenixLFC

preco by mal zvaz vyhovovat sparte a vyhotovvat narodny stadion? bud nech si postavi sparta svoj vlastyn velky stadion. staviat velky stadion zo statnych penazi a dat ho niektoremu klubu je nefer voci vsetkym ostatnym klubom

Reagovat
Pablos

Protože Sparta ho bude sama financovat a nabízí ho jako národní stadion i… a FAČR se k tomu stále nevyjadřuje a celé se to protahuje. Kdyby FAČR řekla ano, tak se vše může urychlit. Tak se věci mají.

Reagovat
Lukáš_6

Ano , ale jako národní stadion to nabízí proto , protože by to postavili na místě současného stadionu evžena rošického na Strahově ( přímo vedle svého tréninkového centra) který už je nějaký ten pátek nevyužívaný. Ten ale patří svazu . Takže to asi bylo myšleno takhle , darujte nám pozemek a my za vlastní peníze postavíme národní stadion s velkou kapacitou , který ale bude patřit nám . Za mě je to slušná nabídka

Reagovat
Mass

Jj každý by se hned přetrhl, aby Křetínskému daroval pozemky.

Reagovat
netopier

Finálové zápasy by sa nemali hrať na štadiónoch pod 40 000. A ak chcú malé krajiny hostiť takéto zápasy, tak nech si postavia poriadny štadión. Takto z toho nemajú nič ani fans oboch finalistov a ani bežní česi, ktorí sa tam len tak nedostanú.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Proč by z toho neměli mít nic?

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
7kaka7

Lidí se můžou jít podívat jak angláni fandí na Staromáku jinak k lístkům se dá, počítám, dostat jenom se štěstím. Takže je to spíš prezentace Prahy a asociace, než něco pro české fanoušky.

Reagovat
Kiss Me Polka!

myslel jsem pro fanousky ze zahranici, proc by z toho nemeli nic mit. uplne stejne by se jich cast nedostala, kdyby dostali 10k listku, nechapu, proc by si to ti na stadionu (a vlastne i ve fanzone) nemeli uzit

Reagovat
fenixLFC

lol pre ceskych fanusikov fans tych samotnych klubov su dolezitejsi

Reagovat
Zephyr

Reagovat
Bakary3

Reagovat
kilobyte

Hlavně je to pro nás ostuda. Pochybuji, že 2/3 a už vůbec ne 3/4 asociací nemá takovou infrastrukturu, aby se mohli ucházet o finále. To je jen výmluva.

Reagovat
Martin9719

Skvělá řeč jak si to obhájit. Jako by po Evropě bylo málo stadionů kde se každoročně hraje LM a velký finálový zápasy už roky. Pokud chtějí soutěži skutečně udělat reklamu tak potřebují zároveň aby se to zpřístupnilo pro co nejvíc lidí. V Polsku je spousta velkých stadionů ještě z Eura např. Dát takový zápas do Edenu je výsměch všem fanouškům. Za rok se to může hrát třeba v Hradci, však ta kapacita zase o tolik menší není.

Reagovat
kilobyte

V Polsku byla teď dvakrát EL.

Blbý je, že to nechtějí moc dávat na stejná místa. Takže kdyby se tady náhodou postavil stadion 25-30k, tak se tam dlouho nic hrát nebude.

Reagovat
Martin9719

To máš uplně jedno skoro, se to může hrát např. v Eindhovenu nebo Amstru, těch stadionů po celý Evropě je tolik.

Reagovat
Modi6

Mám pocit, že ti co rozhodují nepředpokládali, že se do finále EKL dostanou tak atraktivní týmy. Vloni AS Roma a Feyenoord, letos WHU - Fiorentina.

Zřejmě vycházeli z toho, že o tu soutěž nebude valný zájem a ve finále se ocitnou nepříliš atraktivní týmy z Ukrajiny, Maďarska, Rumunska, Bulharska, Norska, Švédska, Polska, Rakouska, Švýcarska, Chorvatska, Srbska apod. Některé země z důvodu, že nechci rozpoutat vášně, raději neuvádím.

A ono se to v obou ročnících kupodivu vyvinulo jinak! Což je moc dobře!!

Reagovat
kilobyte

Tak ono, kdyby se tam dostal tým z těchto zemí, tak by ten zájem byl taky dost velký.

Reagovat
lampas

Ostuda to je, když větší a lepší stadiony mají i státy jako Albánie, Makedonie, nebo Slovensko.

Reagovat
John Obi Mikel

Loni se to hrálo v Tiraně, co má taky cca 20 tisíc. To se to taky takhle řešilo?

Reagovat
ratusek

Ne. Za to může ten váš klub z Anglie Poděkuj Součkovi

Reagovat
andrew96

V Česku logicky ne.

Reagovat
Largo

Reagovat
Zephyr

Ano, řešilo.

Reagovat
kilobyte

Tak ono jinak zní, když máš přes 20k a nebo když nemáš ani 20k.

A řeší se to, protože nám to dělá špatnou pověst. Kdyby si stejně stěžovali na Albánce, tak nám to může být jedno.

Reagovat
Muffi

Nekteri to tu obhajovali, pry je to dobre i pro fanousky z mensich zemi.

Ja psal, ze je to picovina, obzvlast vuci fanouskum. Mala kapacita znamena predrazene lupeny, takze pro fandu West Hamu z Prahy by bylo snazsi a levnejsi se dostat do Varsavy, Lipska ci Vidne.

A pokud si dobre pamatuju, snizeni ze 30 na 20 000 pridava jen nas, slovaky albanii a Norsko. Zbyle zeme maji vetsi stadiony.

Reagovat
Witcher

Si nepamatuju že by takhle breceli fans bayernu a Chelsea když se tady hrál tenkrát superpohár v parádní atmosféře super zvladnutej.A to je jinej kalibr.this Is not lm,this Is not El this Is fucking konferenční liga

Reagovat
kilobyte

Protože pro ně byl superpohár přinejlepším druhořadá soutěž. Finále dlouhodobé soutěže je prostě víc.

Reagovat
7kaka7

To + klub jako West Ham se do dalšího finále evropské soutěže nemusí dostat další 50 let nebo taky nikdy. Takže ti co mu fandí celý život, u toho logicky chtějí být.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to ostuda, mělo se hrát Za Lužánkami, kapacita 50k už by snad Anglány neurážela.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele