Fotbalová katovna: Měl by Conte v Chelsea skončit?

07.02.2018, 15:01
Názory a komentáře
Zaujalo nás
Co se to děje s Chelsea? Je viníkem špatných výsledků trenér Antonio Conte, nebo je problém v něčem jiném? Vše ohledně aktuálního dění v londýnském klubu probírá čtveřice diskutujících v nové rubrice Fotbalová katovna.

Situaci kolem Blues rozebírají redaktoři serveru EuroFotbal.cz Honza Pikous a Víťa Srp, fotbalový reportér České televize Lukáš Pečeně a šéfredaktor webu NHL.cz a vášnivý fanoušek Chelsea Honza Šlapáček.

Piky: Pánové, na úvod: co se to vlastně s Chelsea děje?

Lukáš: Asi by se dalo říct, že to nemusí být nic zas tak fatálního. Špatný vstup do novýho roku, zranění, bída při neproměňování šancí - to se stalo i lepším týmům. V mých očích je to ale větší problém, který zásadně souvisí se dvěma špatnými přestupovými okny a neschopností využívat do mrtě kvalit hráčů, které Chelsea má. Což se třeba loni dařilo nadstandardně...

Šlapi: Minulý rok měla Chelsea daleko méně nabitý program, což podle mého hraje zásadní roli. V tomto ročníku je počet zápasu daleko vyšší, Chelsea od poloviny listopadu hrála v každém týdnu dva zápasy, což dávám za vinu i aktuální formě. Hráči toho mají moc, přichází častěji zranění a forma klíčových hráčů není bůhvíjaká.

Víťa: Ten největší problém z mýho pohledu je, že se kompletně vytratila jakákoliv důvěra mezi trenérem a vedením. Vedení se při přestupech handrkuje o každý milion, posily přivádí pozdě - klidně i na deadline - a ještě se většinou jedná o béčkový hráče, což Conte dost nelibě nese a nenechává si to líbit, z čehož pramení pak jeho útoky na tiskovkách a obecně špatná nálada.

Teď se k tomu navíc přidalo několik zraněných hráčů, což vyplývá z náročnýho programu a zřejmě ne zrovna dobře uzpůsobenýho tréninkovýho režimu od Conteho a ve výsledku ten tým tak vypadá úplně bez energie a prochází si podobnou krizí jako třeba Liverpool loni v lednu/únoru.

Piky: Oukej. Jestli to teda chápu správně, je na vině spíše vedení klubu než Conte?

Víťa: Z mýho pohledu určitě, Conte sice jako každý trenér dělá chyby, ale ta posloupnost je podle mě jasná, prvotní základ celýho tohohle pádu postavilo vedení v létě, kdy nebylo schopno přivést hráče, které bylo potřeba. Teď se například Contemu vyčítá, že krom špatných zkušených hráčů nepostaví neostřílené mladíky, což je kritika, kterou můžu akceptovat, na druhou stranu ale hnedka podotknu, že trenér Chelsea by se prostě nikdy neměl dostat do situace, kdy se v případě změny bude muset obrátit na mladíky s nula starty, protože nikoho jinýho nemá k dispozici.

Šlapi: Ano, taky mám takový pocit. Conte nedostává vytipované posily, vedení mu vždycky sežene levnější alternativu. Což se odráží v jeho práci. Věřím, že kdyby měl Conte alespoň poloviční podmínky jako Guardiola v City, kterému šejci přivedou každého, na koho si prstem ukáže, sestavil by daleko nebezpečnější tým.

Lukáš: Já víceméně souhlasím, jen podotknu, že nikdo z nás tady nevidí do kuchyně toho klubu. Realita a veřejné prohlášení trenéra, kterým máme, ať už jako fanoušci nebo i média (protože to je jediný výstup), tendenci bezbřeze věřit, nemusí být úplně to samé...

Obecně si myslím, že když se Chelsea vyčítá, že nemá dlouhodobou koncepci, tak to není úplně pravda. Koncepce Chelsea je najmout trenéra, vyhrát s ním pár trofejí, dovést ho na pokraj nervového zhroucení a pak ho vykopnout (smích). Což se musí změnit, jinak se to nikam neposune. Akorát teda nejsem přesvědčený, že to může změnit Conte. Pro mě jsou ty rozpory mezi Contem a vedením klubu příliš výrazný na to, aby to mohlo v budoucnu fungovat... nepochybuju, že Conte udělá jinde ještě velké úspěchy, ale v Chelsea už to podle mě nejde.

Piky: Co na tenhle názor říkáte, hoši?

Víťa: Že mu rozumím, ale záleží na úhlu pohledu - osobně chci, aby Conte alespoň dokončil sezónu, jelikož by podle mě nějaká drastická změna teď k lepšímu nevedla. Já sám bych byl nejradši, kdyby Conte vůbec odvolán nebyl, ale to zřejmě není vůbec reálné.

Šlapi: Souhlasím, že na první pohled ty rozpory nevypadají nejlépe, ale spíš mě trápí, že se to pravidelně opakuje. Podobně začal i konec Mourinha a tak si říkám, jestli není problém na jiných postech, než je post trenéra. Souhlasím s Víťou, aby Conte dodělal alespoň letošní ročník a pokusil se zachránit potápějící se loď.

Chelsea má štěstí/smůlu, že to de facto pokaždé po výměně kouče nějak vyšlo a stal se nějaký malý "zázrak", proto je vedení schopné při každé menší krizi vyměnit kouče bez mrknutí oka. Zároveň si ale myslím, že ta krize zatím není taková, aby se ten kouč vyměnil. Nepodařil se brutálně pouze jeden měsíc v sezóně, kdy byl nahuštěný program, pár zraněných hráčů. Dal bych Contemu čas, hráči za ním stále stojí. Porazí se Barcelona a všechno bude zase zalité sluncem.

Lukáš: Mě by třeba zajímalo, jak vnímáte ty menší věci, než je celek. Konkrétně třeba stavění Hazarda na hrot (ve chvíli, kdy máš Girouda), z mýho pohledu nepochopitelnou podporu Cahilla nebo situaci kolem Bakayoka. My se asi na tom celku totiž víceméně shodneme, ale tohle jsou věci, který já Contemu vcelku vyčítám a zajímalo by mě, jestli pro ně vidíte nějaký vysvětlení.

Šlapi:Hazard na hrotu - otázkou je, jak je na tom Giroud zdravotně, před přestupem byl na marodce, ne? Nasazování Cahilla též nechápu, potřeboval by na pár zápasů posadit na lavičku, aby se zklidnil. Bakayoka pochopit dokážu, před výbuchem na Watfordu se herně zvedal, je stále hodně mladý a podle mého v něm ten potenciál je. Pravda, zvyká si na PL pomaleji, ale příští rok bude ready. To já jsem spíše vysazený na Moratu, který je v mých očích téměř ve všem poloviční než Diego Costa. A dost možná, že i ta Costova dravost nám právě v poslední době hodně chybí.

Víťa: Hazard na hrotu je taková nouzovka, u které nečekám, že se v téhle sezóně ještě zopakuje. Conte totiž Michymu nevěřil a při pohledu na jeho výkony ani nebylo těžké rozluštit, proč tomu tak je. Giroud je po zranění, v Arsenalu měl před přestupem tuším svalový problém, načež tohle je pak Conteho klasika - dát hráči čas, zapracovat jej postupně, aby si neobnovil zranění. Nemyslím si a i doufám, že tím neříká - preferuji Hazarda na hrotu.

U Bakayoka je to hodně složité, ten kluk udělá krok dopředu a následně dva zpátky, horší je, že ten výběr je strašně omezený. S Fabregasem se rapidně zvýší kreativita, ale oslabí ta defenzivní báze týmu, Drinkwater je dost podobný pako jako Baka, ten proti Norwichu na vlastní půlce ztratil snad deset míčů. Jenom toho Cahilla vůbec nechápu.

Piky: Álvaro Morata. Přišel jako útočník číslo jedna, zatím předpoklady úplně nenaplňuje. Co říkáte na jeho přínos pro hru Chelsea?

Víťa: Zase je tam trochu ta potíž v tom, že Morata představuje posilu, která potřebuje čas. Poprvé v kariéře je totiž v roli jedničky, navíc se ví, že je náchylný na krátkodobou ztrátu sebedůvěry, takže tu bylo jasné riziko, že se může dostat do velké střelecké krize, což s Costou tolik nehrozilo. Na to ale klub měl zareagovat a mít na lavičce zkušeného útočníka, kterému trenér věří, nikoliv Michyho.

Jinak na Alvarovi se mi líbí jeho herní inteligence, kdy ví, kam si naběhnout, kde se pohybovat, co následně s míčem provést, aby mužstvu pomohl. Naprosto ale teču z jeho zakončení v jasných pozicích a teda úplně nejšílenější věc na něm je jeho neustálé padání, na tom skutečně musí ohromně zapracovat.

Šlapi: Morata mi jednoduše přijde zoufalý. Beru, první rok PL, první rok číslo jedna na hrotu, ale takový útočník v tom klubu potřebuje mít něco extra a to já u Moraty jednoduše nevidím, maximálně skvělé hlavičky, nicméně většina z nich byla po parádním pasu, že by to snad usměrnil dobře i N'Golo.

Diego byl hodně kritizován za padání a podobné věci, ale Morata se z toho trávníku skoro nezvedá. Kombinace taky zrovna není ideální. Ale co mě štve ze všeho nejvíc, je samotný pohled na něj. Zoufalý výraz v obličeji po jedné zahozené šanci musí dostat do kolen celý tým. Diego když něco posral, tak dřel, kopal, plival, potil krev pro tým. To mi u Moraty chybí.

Lukáš: Když jsem tu teda za odvolávače Conteho, tak okruhem ke Costovi - nebyla chyba, jak s ním zametl?

Šlapi: Byla, a dost možná zásadní, i z pohledu vedení. Nebylo to od Conteho šťastné řešení a je dost možné, že si právě tímhle proti sobě poštval vedení. Ale to je jen taková moje myšlenka.

Víťa: Mě by hodně zajímaly detaily, protože jestli je pravda, že chtěl Costa odejít v létě 2016, kdy pár dní netrénoval, načež to samé zopakoval v zimě 2017, tak se tomu vůbec nedivím. Nešťastný je ten způsob ve formě smsky, ovšem dle spekulací se to rozhodnutí udělalo už po zimním přestupáku a oznámilo se to agentovi Diega, takže to nebylo rozhodnutí udělané v emocích. Jestli se s tím vedení nesmířilo, tak pak je to obrovský problém, protože to skutečně znamená, že trenér v podstatě nemůže z týmu odpálit hvězdného hráče, aniž by jej to stálo místo. A bez téhle možnosti ta práce podle mě dlouhodobě prostě dělat nejde, to pak mají určití jednotlivci až příliš velkou moc.

Lukáš: Zas z druhého pohledu vidím trenéra, který se rozhodl odpálit hvězdu týmu, klub mu vyhověl, což mi přijde jako projev obrovské důvěry trenérovi. A on po půl roce zase vyžaduje nějaký veřejný projevy důvěry od vedení... u Matiče mi to přijde podobné - chtěl odejít 2016, Conte ho přesvědčil ať zůstane, ale z klíčového hráče udělal rotation... a pak kritizuje vedení, že ho prodali, když zjevně sám Matič o tu pozici co měl v Chelsea nestál. Já mám prostě potíž to nějak hodnotit, když do toho není vidět, no. To se těžko nad tím dumá.

Víťa: Z Matiče určitě žádnýho hráče do rotace neudělal, startoval ve většině důležitých zápasů a občas teda ustoupil ze sestavy Fabregasovi, na tom nic špatného nevidím.

Šlapi: Souhlasím, na můj vkus hrál Matić minulý rok až moc. Osobně mi jeho prodej nevadí, vadí mi jen to, že se prodal do týmu rivala.

Piky: Ještě k Moratovi. Honzo, ty jeho herní přínos na hřišti, o němž mluví Víťa, nevidíš? Na zoufalé koncovce se shodnete.

Šlapi: Já tam extra nějakou chemii mezi Moratou a zbytkem útoku nevidím, Morata nedokáže nabídnout moment překvapení, útočná fáze letos hodně trpí a ve většíně zápasů je to nudné kombinování před vápnem. Jediná chemie, která u Moraty funguje, je ta s Azpim.

Piky: A co Michy Batshuyai? Jedni tvrdí, že absolutně kvalit Chelsea nedosahuje, druzí naopak vyčítali Contemu, že mu nedal pořádnou šanci. Debut v BVB se mu každopádně povedl. Nebyla to chyba, poslat ho pryč?

Víťa: Neřekl bych, že by to byl úplně příšerný útočník, poněvadž to by ani nebyla pravda, například na střílení branek má skutečně mimořádný talent. Ovšem do Conteho stylu hry vůbec nepasuje, nezvládá se úspěšně zapojovat do základních kombinací v tom systému, a proto se vůbec nedivím, že mu Conte nevěřil a nestavěl jej.

Lukáš: Těžko se mi na něj dívalo v kombinaci. Ale je to podle mě jednoznačně hráč, na kterém bude stát budoucnost Chelsea. V Anglii krom Kuna nikdo nemá lepší poměr minuty/góly, v každém zápase, který letos odehrál celý, dal gól nebo přihrával. To, jak se to teď vyřešilo s půlročním hostováním, je podle mě ta nejlepší varianta, a jsem fakt přesvědčený, že po De Bruynovi nebo Salahovi si Chelsea nenechá dalšího mladého hráče s obrovskou budoucností utéct.

Šlapi: Michyho jsem neodepsal, ba naopak. Góly dávat umí, což prokazoval často. Nicméně stále to nebyl hráč pro základní sestavu a nastupováním z lavičky se zlepšit nemohl. Věřím, že až vyspěje, tak může být platným útočníkem, ať už v Chelsea, nebo někde jinde. Jen aby z toho posléze nebyl další Lukaku, De Bruyne a nebo Salah. Ale pro aktuální tým Chelsea bude rozhodně prospěšnější Giroud.

Lukáš: Dortmund na něj nemá opci, navíc on se vyjadřuje v tom smyslu, že chce hrát za Chelsea, tak snad to v budoucnu tak dopadne.

Piky: Když jsme zmínili odchod na hostování, jak se vám pozdávají příchody do mužstva? Na první pohled se zdá, že zatímco týmy Arsenalu nebo United mohutně posilovaly, Chelsea se spíše držela zpátky.

Šlapi: Konkurence přivedla zvučná jména, Chelsea jela v šetřícím módu a za peníze z prodeje Diega přivedla tři hráče na posty, kde ji tlačila pata. Záskok za Marcose, chybějící typ hráče, jako je Barkley, a hrot. Všichni to jsou spíše hráči pro budoucnost (kromě Girouda) a líbí se mi i poměr cena/výkon. Ale jestli tohle stačí na City/United? Myslím, že ne. Kupovala se spíš kvantita než kvalita.

Víťa: Pokud bych sečetl letní a zimní přestupové období, pak Chelsea neposílila dostatečně, nechybí tomu kvantita, ale spíše kvalita, většinu posil totiž představují hráči, kteří reálnými posilami nikdy být nemusí, případně budou potřebovat alespoň půl roku na rozehrání. Samotné zimní přestupové období špatné nebylo, ale ostatním klubům se nakonec podařilo ulovit kvalitnější hráče.

Lukáš: Za mě jsou to všechno zajímavá jména, ale reálná posila je jen Giroud.

Šlapi: Je to tak. Barkley půl roku mimo, Emerson odehrál letos jen pár minut. Oba jsou posilami spíš na příští sezónu než tu letošní, kde se do toho budou teprve dostávat.

Piky: Když Chelsea triumfovala v Lize mistrů, sezonu v domácí soutěži měli příšernou. Nabízí se paralela s rokem 2012, ovšem mají současní Blues vůbec šanci Barcelonu vyřadit?

Šlapi: Jsem přesvědčený o tom, že má. Jiná soutěž, nová motivace utlumit kritiku. Vyřadí se Barcelona a všechno bude zalité sluncem. A co si budeme povídat, Chelsea na Barcelonu zahrát umí. Pokud nebude pískat Övrebö, tak šance na postup je.

Lukáš: Tohle věštění z křišťálové koule je složité. Osobně pochybuju, že současná Barca (vlastně jakákoliv Barca) je tým, na kterým se dá chytit. Budu si to fakt hodně přát, ale nějak nevím, čím by je Chelsea mohla zaskočit. Snad jenom ta rivalita mezi kluby by to mohla zvrátit...

Víťa: Podle mě je bohužel ta šance na vyřazení Barcelony opravdu malá, tenkrát v roce 2012 to byl spíš zázrak, přičemž víme, jak to se zázraky chodí, obvykle se neopakují v průběhu šesti let.

Lukáš: Ještě jedna věc. Občas zaznívá názor, že Chelsea chybí osobnosti, jako byli Lampard nebo Terry. Není tomu tak? Jasně, vím, že je tam Azpi nebo Luiz, ale jestli prostě těch hráčům spjatých s klubem není málo. Třeba ve srovnání s United - Carrick, Valencia, Lingard, Herrera. A další věc, mluví se o angažování Enriqueho, co byste říkali na něj?

Šlap:: Nemyslím, že je to pouze o osobnostech. Ano, možná určitá síla to je, ale podle mého nic zásadního. Například City žádné TOP osobnosti nemají, mají spíš jen skvělé hráče. Enriqueho příliš neznám, čekal bych ale, že by nám dokázal probudit ofenzivně laděné hráče. Ale osobně doufám, že krizi přečkáme s Contem na lavičce.

Víťa: S osobnostma to slýchávám poslední dobou dost často, ale to není podle mě jen o Chelsea, s tím se potýká každý klub a jde z dost velké části i to, že ta dnešní generace je prostě jiná než ta před deseti lety a holt má trochu jiné charakteristiky, těch přirozených lídrů je už jen naprosté minimum.

V případě angažování Enriqueho si myslím, že se Chelsea dostane do velkých problémů, jelikož si moc neumím představit, jak bude vlastně na Conteho práci navazovat, filozofie obou koučů jsou úplně jiné. Takže podle mě bude potřeba zase velká přestavba, ztratí se čas, peníze se utratí neefektivním způsobem a pro Chelsea to bude znamenat další problémy.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (353)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele