FOTBALOVÁ HOREČKA

16.11.2004, 10:10
Aktuality
Zatímco Evropa se do té pravé fotbalové horečky dostane až v roce 2005 a jih amerického kontinentu jen v poklidu přihlíží další procházce růžovým sadem národních týmů Argentiny a Brazílie, CONCACAF hraje ve středu vlastně o všechno! A to se jedná pouze o zápasy jakési semifinálové části! Vypadnou favorizované celky Jamajky a Kostariky? Kdo doprovodí do finále USA, Mexiko a Guatemalu?

Připomeňme si v krátkosti jaká je situace v jednotlivých skupinách před posledním kolem. V té první, podle očekávání, kraluje dnes již tradiční účastník MS, celek USA. Má 11 bodů za 3 vítězství a 2 remízy a náskok pěti bodů mu dává jistotu a klid do utkání s Jamajkou (6) na vlastní půdě. Ale borci z ostrova v Karibském moři mají dnes nervíčky na prasknutí! Musí vyhrát a vědí, že to je úkol jen těžko splnitelný. O druhé postupové místo se totiž ucházejí rovněž národní celky Panamy (5) a Salvadoru (4). Jsou to tedy velice jednoduché počty. Bod Jamajce stačí, ale nerozhodně musí skončit také zápas u Panamského kanálu...

V druhé skupině se zrodila senzace. Guatemala má 10 bodů a domácí utkání s Kanadou může v klidu odchodit. První nebo druhé místo má jisté, soupeři to poslední také nikdo "nesebere". Ale v San Pedro Sula, na severu Hondurasu, se hraje o život. Kostariku zde čeká peklo na zemi. Domácí taktizovali již dávno před dnem "D" a oznámili FIFA, že oba schválené stadióny jsou nezpůsobilé pro odehrání kvalifikace o postup na MS 2006! Liga se na nich sice hraje, ale... Proč Hondurasu tak záleželo na přeložení tohoto souboje na daleko menší stadión Francisco Morazán v San Pedro Sula?

Ten "Olympijský", z roku 1996, má kapacitu 38 tisíc diváků, ale je to takový spartakiádní Strahov. Fanoušci nemají kontakt s hráči, atletická dráha a další sektory pro technické disciplíny jim v tom brání. Trávník není v dobrém stavu, při dešti mizí pod vodou. A jsme pořád ještě v období zimním, tedy deštivém. Dalším faktorem jsou dva nevydařené zápasy, s Guatemalou (2:2) a s Kanadou (1:1), tedy i jistá pověrčivost. Hlavní město Tegucigalpa má jeden jediný stadión, Generál Tiburcio Carias, z roku 1948, který pojme stejný počet diváků jako onen “Olympijský”. Zde není tartanem pokrytý běžecký ovál, ale hliněný okruh. A znovu to samé, kontakt neexistuje, fandí se z dálky. A tak se poslala informace na FIFA a ta, kupodivu, změnu schválila! Bude se hrát na jakési kombinaci Viktorky Žižkov a vršovického ďolíčku, tedy ještě když tam stála dřevěná tribuna. Stadión byl před několika roky uzavřen jako neodpovídající požadavkům současnosti a pořádaly se na něm různá náboženská shromáždění, druhotřídní koncerty, školní akademie... a taky zde hasiči sušili hadice! Jeho výhodou je ale bezprostřední blízkost tribun s hrací plochou. Hráči doslova cítí dech fandů v zádech. A vyhrálo se zde historicky poprvé nad Mexikem, odvěkým a neporazitelným rivalem, a Jorge Campos pustil dva góly doslova mezi nohama! Nervozita? Asi ano. Je vyprodáno, 16 tisíc lístků zmizelo za půl hodiny!

Fronta na lístkyTady se bude hrát

Kostarika se má na co těšit. Po porážce v prvním zápase skupiny (Kostarika - Honduras 2:5), musí ve středu hosté alespoň remizovat. Při stejném počtu bodů rozhodují vzájemné zápasy! Kostarika (9) a Honduras (6) hrají opravdu o život!

Ve třetí skupině je asi rozhodnuto o všem. Mexiko neztratilo ani bod, má skóre 19:1 a Svatý Kryštof a Nevis bude jen dalším obětním beránkem na cestě do Německa. I druhý postupující bude podle očekávání. Trinidad a Tobago potřebuje bod a ten v domácím prostředí v souboji se Svatým Vincentem a Grenadinami jistě získá.

A co následuje po této kvalifikační středě? Po celý rok 2005 se bude hrát finálová, šestičlenná, skupina. Každý s každým, doma - venku. Postupují první tři, tým ze čtvrtého místa bude věřit v úspěch při souboji se stejně umístěným celkem z Asie. A pak již čeká ono vysněné Německo...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (18)

Přidat komentář
HOST*yarda

Hm, tomu říkám článek s informacemi z první tedy spíš z vlastní ruky Hondurasu bych přál postup taky, vždyť na mistrovství světa chyběli pěkně dlouho (jestli se nepletu tak o osm let déle než my ) Ani Trinidad to nebude mít lehké, když bude hrát s dvěma soupeři naráz Snad jim pomůže Tobago

Reagovat
exmafie

Jamajka musí postoupit na MS,to by se Bob Marley obracel v hrobě,kdyby to nevyšlo...

Reagovat
HOST*autor

Ale to neni ani zdaleka vše. Dnes jsou noviny zabaleny v plakátu na kterém je fotografie národního týmu a všemu vévodí titulek : CATRACHOS CON GARRA! (odvaha). A kolem dokola je samé OE!OEEE!OE! Včera přiletěli z USA, kde byli na soustředění, a na letišti je čekalo asi tak 5 tisíc lidí. Po celou cestu do hotelu CLARION stáli po obou stranách ulice tisíce lidí, vlajky v rukou, oblečeni do dresů reprezentace Hondurasu, karavana aut, motocyklů a dalších dopravních prostředků, která doprovázela autobus s hráči měla několik kilometrů. Večer na kanálech 3, 5, 9 a 11 se mluvilo jen a jen o tomto utkání, ostatní programy zmizely z obrazovek. Nikomu to nevadí, nikdo neprotestuje. Ve středu zápas začíná v 18:00, ale přenos je již od 8:00!!!!! Zpravodajské pořady na ostatních tel. stanicích, které mají začátek mezi 17:00 a 20:00 jsou zrušeny nebo přeloženy. Honduras je na dalších 48 hodin jeden velký FOTBALOVÝ BLÁZINEC!!!!!

Reagovat
HOST*yarda

Pero qué dedicación, hombre!

Reagovat
smazaný uživatel

Držím palce Hondurasu.

Reagovat
smazaný uživatel

Já stejně tak. Sympatické jsou mi sice oba týmy (Kostarika hlavně díky Wanchopovi, který za mě kdysi v CM sázel jeden gól za druhým;)), ale Honduras si to zaslouží a takové šílenství, jaké autor popisuje, se už vidí málokdy ...

Reagovat
HOST*klkl

Je to udělaný pěkně dementně. Asie má na MS 3-4 místa a to i přesto že týmy Číny a Saud. Arábie naprosto vybouchly!!!! Naopak taková Austrálie s hráči z Premier League v čele s Kewellem A Vidukou musejí ještě hrát se silným týmem z Jižní Ameriky. Zajímalo by mě, jakej debil to vymejšlej. Každýmu musí bejt jasný, že týmy, které se na šampionát nedostanou (Austráli, Skotsko, Finsko,.....) by rozhodně hráli o 100 % lépe než Čína nebo Saud. Arábie.

Reagovat
smazaný uživatel

Pozor na to. Asie má 4 až 5 míst. 5. tým Asie hraje se 4. týmem CONCACAF. To je i malinká chybička v závěru článku.

Navrhoval bych, aby těch 6 týmů, co bude hrát evropskou baráž nehrálo proti sobě (3 evropské dvojice). Ale aby se k těm 6 evropským týmům přilosovaly týmy z jiných kontinentů. Tak by se aspoň ukázalo, kdo je lepší.

Reagovat
HOST*autor

Omlouvám se za chybu.

Reagovat
HOST*klkl

Myslim si ale, že Asie si nezaslouží takový počet míst. Férový by bylo, kdyby vítěz Oceánie šel rovnou na MS nebo alespoň hrál baráž s nějakýmy Asiaty. Asie by měla mít 3 místa + báráž se zmiňovanou Austrálií- pak by se ukázalo, že hráči z Premier League jsou lepší, než např. tým, který dostane od Německa 8 gólů...

Reagovat
HOST*alegre

Určit počet postupujících z každého kontinentu tak, aby byl spravedlivý, je prakticky nemožné. Jsou tam zájmy nejenom sportovní, ale také ekonomické. Na přenos zápasu kvalitních týmů, např. Česko-Nizozemsko, se bude dívat asi tak 20 miliónů diváků. Kolik se ale bude dívat na utkání Číny s kýmkoliv? Stovky miliónů! Reklama na Nestlé pak zaplatí náklady na dalších deset ztrátových přenosů. FIFA se sice ohání rozvojem fotbalu, ale jde jen a jen o peníze. Kvalita je v Evropě, jižní Americe a sem tam se někdo na malou chvíli ukáže….

Reagovat
smazaný uživatel

A Čína na MS 2006 už nepostoupí.

Reagovat
HOST*autor

Dnes v Hondurasu: titulky novin. DEN D, HODINA H….

K tomu fotografie zasněného trenéra. Dětská příloha (Můj super deníček) má pod fotografii několika dětí v dresech Hondurasu a s pomalovanými tvářemi v batvách modré a bílé titulek: A GOLEAAAAAAR! Sportovní příloha má dnes 20 stran a vévodí ji foto dvou reprezentantů se sklenkou sektu v ruce: NA SLÁVU!

Foto branky a titulek: PROTRHNOUT JI! Desítky fotografii, názorů, tipů…….Jsem uprostřed fotbalového hurikánu! Právě nyní mi kurýr na motorce přivezl pozvánku od redakce deníku EL HERALDO, k sledování zápasu z lóže VIP na virtuálním stadiónu v hale Nacional de Ingenieros Coliseum, 4 projekční gigaplátna, pivo SALVA VIDA zdarma….Již věříte, že Honduras je země fotbalu zaslíbená?!

Reagovat
smazaný uživatel

To Ti závidím.

Reagovat
HOST*autor

Díky, zítra napíši jak to probíhala. Zápas se hraje od 00:00 evropského času.

Reagovat
HOST*autor

Titulek v novinách, den po zápase: Upřímnou soustrast Honduras. Titulní strana v barvě černé, velké písmeno H a z něho stéká slza......Kostarika hrála chytře!

Reagovat
smazaný uživatel

TO je škoda.

Reagovat
HOST*brekeke

Pamatuju si, jak hrála Kostarika na MS. Viděl jsem jen jeden zápas a to s Turky, ale to co s nima předváděli, to sem v životě neviděl. Takovejch šancí....Turci mohli děkovat bohu, že zápas skončiil remízou. Kostarika je dobrá

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele