Fotbal pro fanoušky?

15.05.2009, 15:42
Aktuality
Fanoušci CSKA demonstrativně trhali lístky před semifinálovým zápasem Ruského poháru s Dinamem. Chtěli tím protestovat proti jejích vysokým cenám. V semifinále zápasu Ruského poháru 13. května proti sobě nastoupily týmy CSKA a Dinamo. Tento zápas se odehrál tří dny poté, co na tom samém stadionu Chimki Arena v 8. kole Premier Ligy Armějci vyhráli nad Dinamem 2:1.

Řeklo by se - týmy jsou stejné, trávník taky. Pro Dinamo ten zápas vyšel taky nastejno. A přesto by se našly rozdíly. Dokonce celkem podstatné. O tom, že se jednalo o pohárový zápas a počasí bylo podstatně horší oproti ligovému zápasu, nemluvě.

Jestli v neděli na podmoskevský stadion přišlo 10900 fanoušků, tak ve středu, jak ukazovalo elektronické tablo stadionu, sedělo na tribunách kolem 6100 lidí.

Samozřejmě, že se jednalo o zápas, který probíhal během pracovního týdne, takže nějakou část diváku lze odečíst. I počasí, chladné a deštivé, je schopné usadit na gauč před televizi toho největšího milovníka fotbalu. Ale o to nejde.

Fanoušci CSKA se rozhodli bojkotovat semifinále poháru kvůli, podle nich, příliš vysokým cenám za vstupenky. Fandové Armějců vyzývali k bojkotu už před ligovým zápasem 8. kola, jenže se nedokázali sjednotit. A tak byl sektor B, který je vyhrazen pro hosty, zaplněn z více jak dvou třetin. Proto si tentokrát fanoušci počínali razantněji.

Vše začalo tím, že se na CSKA fan webu objevila nová zpráva o bojkotu semifinále Ruského poháru jménem fanoušku z CSKA ULTRAS. Mezitím představitele ULTRAS ráno 12. května postavili hlídku vedle prodejen lístků v Chimki a vyzývali všechny, aby nekupovali lístky na pohárový zápas. Hlídka byla ovšem celkem rychle odehnána poté, co vedení Dinama pohrozilo, že zavolá policii. Navíc generální ředitel Dinama Dmitrij Ivanov nabídl Armejským ULTRAS 500 lístků na zápas zdarma, ale fanoušci se jich zřekli.

Hodinu před začátkem zápasu se před pokladnou hostů na Chimki Aréně vytvořila fronta. Lidé v armějských šálách kupovali lístky. Nikdo je nepřesvědčoval, ať si lístky nekupují. A asi by se jim to nepodařilo, protože hned vedle stála policie, která tam měla hlídku. Avšak několik fanoušků, když už si koupili lístek za 500 rublů (305 Kč), poodešlo stranou a před televizními kamerami ho demonstrativně roztrhali.

Představitel Celoruské organizace fanoušků CSKA, který celou akci koordinoval, to komentoval slovy: "12. května mi opravdu volal generální ředitel fanklubu Dinama Alexandr Bykovskij a nabídl 500 lístků na tento zápas do sektoru hostů zdarma. Ale armáda fanoušků CSKA je mnohem početnější než 500 lidí. Jen organizovaný fanklub čítá víc než 16000 lidí. A my nemáme žádné vyvolené. My si ceníme každého fanouška. A proto rozdělovat na ty, kdo pojede zdarma a kdo zaplatí 500 rublů, nemůžeme."

Autor: Alexandr Mironov

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Contro il calcio moderno...

Reagovat
Lahvac-CZ

Blbá ruská liga ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
daewa

Kde se hrabe na českou Lahváč ligu, viď?

Reagovat
Slejdy

jejda ty tragosko

Reagovat
smazaný uživatel

Blbej Lahvac-CZ ...

Reagovat
smazaný uživatel

Ruskou ligu nesleduju, přiznávám se. Ale tohle by sis měl nechat vod cesty z hospody, maňásku.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší tým, nejlepší fanoušci...

Reagovat
smazaný uživatel

Ale prosimte

Reagovat
smazaný uživatel

Moderni fotbal neni uz davno o divakovi,ale je to byznys.

V rusku si stezuji na ceny listku,ale je to problem vetsi casti evropy,zkuste si zajit v Londyne na Arsenal nebo Chelsea,tohle uz neni pro kazdeho..

Reagovat
smazaný uživatel

To je sice pěkné, ale koukni se jaká je životní úroveň ve Velké Británii a v Rusku? Plus nezapomeň na kvalitu lig (ikdyž ta propast se zmenšuje )

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak zajímavý článek

Reagovat
smazaný uživatel

V poslednim tydnu se kolem fanousku a kolem "calcio moderno" v Rusku dely teda mnohem podstatnejsi veci, nez bojkot listku CSKA ....navic tahle akce byla dost rozporuplna, pac ikdyz v Arene Chimki jsou ceny listku pomerne nadsazeny na to, ze domaci muzstvo je uplne marny - ale s ohledem na ceny listku ve zbytku ligy to neni nic hroznyho.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak ocenuju, ze je tu dalsi autor pro Rusko .... ale kdyz uz si vybral clanek z fans sceny, bylo by urcite jeste zajimavejsi (a mnohem podstatnejsi, dulezitejsi ..) zminit to co se ted za posledni tyden deje v Rusku kolem akce ve Vladivostoku, kde ochranka BEZDUVODNE nepustila domaci fanousky na VLASTNI stadion v zapase proti Lipetsku.

Na to nasledujici akce v Piteru (kde se resily i vlastni problemy na vlastnim stadione - coz je dalsi kapitola sama pro sebe) a potom po cely zemi, ktery pokracovaly akci "Rozstrilejte nas vsechny" v Moskve na Spartaku a potom po cely zemi.

Kdyztak neco trosku vic tady: http://fczenit.blog.cz/0905/fanousci-v-petrohradu-vystoupili-proti-policii

Reagovat
smazaný uživatel

myslím,že v rusku se schyluje k něčem obrovskému.vladivostok,zenit,ted cska...možná se stane nemyslitelné a tábory se spojí proti policii a dojde k obrovskému neštěstí

Reagovat
smazaný uživatel

K zadnymu nestesti nedojde, o to se nebojim. Vsichni vedi, ze jakejkoliv fyzickej utok, nasili a podobne by byla voda na policejni mlyny. Vzdyt i proto to ted v Piteru skoncilo "jenom" odchodem ze sektoru. Konkretne v Piteru ted zastupci fanousku jednaj s vedenim klubu a vedenim bezpecnostni sluzby o urovnani a navraceni stavu do doby pred letosni sezonou, kdy vsechno fungovalo - hlavne odvolani vedouciho bezpecnostni sluzby mistra Fedotova. Nikdo nechce zadny nasilny ciny.

Dokonce i spartakovci na akci reagovali tim, ze se rozhodli bejt na sektoru tentokrat "hodny" (ani zadny svetlice, dymy atd) a protestovali transparentem a pak taky odchodem ze sektoru.

Reagovat
smazaný uživatel

no.zatím to tak je.ale jestli nezačnou fanoušky respektovat a oni do toho půjdou,pak dojde k neštěstí právě proto, že policejní fyzický atak bude opravdu hodně silný

Reagovat
irik

Já bych si nebyl tak jistý, ono Já nezám podrobnosti, ale rusové, to je skoro jak Němci, prostě když už, tak už (příkladem budiž cokoliv, v této rovině ale spíš ruští neonacisti), jenom jsou rusové trochu méně civilizovaní, a nemyslím to ve zlém, nebo tak, že neví co je vidlička, ale náturou.

Reagovat
smazaný uživatel

Alespon ze strany Zenitu ti muzu rict, ze si tim jistej jsem ...z nasich si toho jsou vsichni vedomi. Nikdo z ultras zenitu nechce zajit k nasilnostem a podobne, cilem je domluva s vedenim bezpecnostni sluzby, ktera ma cely tohle na svedomi. Pan Fedotov z bezpecnostni sluzby si vzal za cil "bojovat s fanousky" (sam to tak doslovne rek) a ted to tak vypada.... nasim cilem je mit znova volnost na stadione, volnost v choreografiich, pyrosou.... ale i takovejch banalitach jako je volnej pristup na stadion a podobne (coz ani tohle ted neni mozny).

Vsude sou samozrejme individuality co k rane nejdou daleko, ale mluvim z osobni zkusenosti a za pohledu ultras jako celku.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak CSKA byla uplne oddelena akce, nemela s temahle ostatnima nic spolecnyho

Reagovat
smazaný uživatel

Hezké počtení. Připomíná mi to předraženost lísktů na Edenu, který jsem jako českobudějovický fanoušek navštívil o víkendu. Namísto oslavy titulu s co největším počtem fanoušků..........hnus.

Reagovat
božský John

Je to fakt,když jsem šel na Lokotku,tak někam doprostřed na solidní místa mě to stálo 500rublů(300 korun cirka),pro cmě jakožto pro hosta,kterej tam jde jednou to je za hubičku pomalu..ale co třeba obyč.fanoušci? Ceny jsou fakt hrozný...do kotle to stojí někde 250 rublů...ale za tu atmosféru,kterou vytváří by měli chodit zadarmo...

Reagovat
smazaný uživatel

V Petrohradu sou listky od cca 900 rublu vejs

Reagovat
božský John

Tě buh...tam je jinej kurs rublu?:D

Reagovat
smazaný uživatel

Jinej zajem o fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

Beztak je vetsina stadionu prodana na permice

Reagovat
Arbiter

Mám takový pocit, že zrovna na CSKA do kotle to těch 250 rublů doopravdy stojí

Reagovat
smazaný uživatel

Contro il calcio moderno....Něco podobného zažívají fans baníku, budějovice dali do sektoru baníku lístek za 250 a do okolních sektorů jen za 100...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele