FINÁLE FA CUP: PREVIEW

20.05.2005, 20:41
Aktuality
Premier League zdárně dospěla ke svému konci, a tak celá fotbalová Anglie upírá zraky ke Cardiffu, neboť právě v tomto městě se hraje finále nejstarší fotbalové soutěže na světě - FA Cupu. Zápas slibuje opravdový zážitek, protože se v něm utkají dva fotbaloví giganti - Arsenal Londýn a Manchester United.

Souboj poražených, tak by se dal nazvat zápas o korunního prince Anglie, oběma aspirantům na královskou korunu totiž dokonale vypálila rybník londýnská Chelsea. V Anglii je tento pohár velmi prestižní a oba finalisté proto nastoupí v nejsilnějších možných sestavách. Navíc už se nemají na co šetřit, pro oba týmy je to poslední zápas. A pro oba je to také poslední možnost získat v této sezóně nějakou trofej.

Alexi Fergusonovi bude chybět obranná dvojice Gabriel Heinze a Garry Neville kvůli poraněnému kotníku, respektive tříslům. Větší starosti má však manažer Arsenalu Arséne Wenger, kvůli zraněné achilovce do finále totiž nenastoupí nejlepší střelec Premier league Thierry Henry. Nahradit by ho měl José Antonio Reyes, který vynechal ligový zápas v Birminghamu, po jednozápasové pauze se do sestavy vrací také Lauren.

Něco málo z historie...
Samozřejmě je myšlena historie obou finalistů v FA Cupu. Arsenal FA Cup vyhrál devětkrát, celkem se do finále dostal po sedmnácté. Kanonýři mají svému soupeři co oplácet, byli to právě Rudí ďáblové, kteří tým z Highbury minulý rok vyřadili v semifinále poháru brankou Paula Scholese ve Villa Parku. Navíc oba vzájemné zápasy v Premier league vyhrál Manchester (2:0 a 4:2), v Carling cupu Arsenal podlehl týmu z Old Trafford 0:1. Gunners si skalp Manchesteru připsali pouze na začátku sezóny, když v poháru Community Shield, v němž se každoročně střetávají vítěz Premier League a vítěz FA Cupu z předchozí sezóny, zvítězili 3:1. Manchester United je v FA Cupu o málo úspěšnější, z vítězství se radoval jedenáctkrát, ale stejně jako Arsenal hraje finále po sedmnácté. Svěřenci Alexe Fergusona trofej obhajují, ve finále loňského ročníku přesvědčivě porazili druholigový Millwall 3:0.


Vzájemná bilance
celkem Arsenal Man Utd remíza
liga172637030
FA Cup11551

Vzájemné zápasy v FA Cupu
rok kolo
19064.Man Utd2:3Arsenal
19374.Arsenal5:0Man Utd
19515.Man Utd1:0Arsenal
19624.Man Utd1:0Arsenal
1979fináleArsenal3:2Man Utd
1983semifináleMan Utd2:1Arsenal
19885.Arsenal2:1Man Utd
1999semifináleMan Utd0:0Arsenal
1999semifináleArsenal 1:2Man Utd
20035.Man Utd0:2Arsenal
2004semifináleArsenal0:1Man Utd

Letošní sezóna - Arsenal
kolo
3.Arsenal2:1Stoke City
4.Arsenal2:0Wolves
5.Arsenal1:1Sheffield Utd
5. Sheffield Utd0:0 (pen. 2:4)Arsenal
čtvrtfináleBolton0:1Arsenal
semifináleArsenal3:0Blackburn

Letošní sezóna - Manchester Utd
kolo
3.Man Utd0:0Exeter
3.Exeter0:2Man Utd
4.Man Utd3:0Middlesbrough
5.Everton0:2Man Utd
čtvrtfináleSouthampton0:4Man Utd
semifináleMan Utd4:1Newcastle


Finálové utkání můžete v sobotu 21.5. od 16:00 sledovat ve formě online přenosu na www.eurofotbal.com.

Tip Eurofotbalu: Arsenal - Manchester 1:2

Autor: Jiří Mikulčák

Komentáře (6)

Přidat komentář
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně tohle zajímavé

Reagovat
smazaný uživatel

Zaujimave...

Reagovat
HOST*Shevchenko

velmi Zaujamave...

Reagovat
smazaný uživatel

Fandím dobrému fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

arsenal-manchester 3:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele