Finále Evropské konferenční ligy skončilo pro FAČR ziskem čtyři miliony korun

05.09.2023, 19:53
Aktuality

Finále minulé sezony Evropské konferenční ligy v Praze mezi West Hamem a Fiorentinou skončilo pro Fotbalovou asociaci ČR (FAČR) ziskem čtyři miliony korun. Po jednání výkonného výboru to na tiskové konferenci uvedli zástupci FAČR. Asociace použije prostředky na sportovní projekty v druhém pololetí letošního roku.

"Projekt finále se samozřejmě připravoval rok od chvíle, kdy jsme ho dostali přidělený. Výkonný výbor v úvodu jasně konstatoval, že hospodářský výsledek musí být nula, ne horší," podotkl předseda FAČR Petr Fousek.

"Někteří žijí v domnění, že tyhle akce jsou kasovní záležitost pro pořadatele. Ale musíme si uvědomit, že všechny výnosy patří UEFA. My tam máme spoustu neekonomických profitů. Čekáme ještě na závěrečnou zprávu UEFA. Každopádně tenhle kladný výsledek by měl být odpovědí na to, že tu cirkulovaly fámy, že to skončí schodkem," dodal Fousek.

Finále se odehrálo 7. června a v pražském Edenu ho sledovalo 17.363 diváků. Z triumfu se radoval anglický West Ham, který v základní sestavě s českými reprezentanty Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem porazil Fiorentinu 2:1. V dresu "Fialek" až v nastavení zasáhl do hry další Čech Antonín Barák.

UEFA si podle FAČR organizaci finále velmi pochvalovala. "Pro nás to má zaprvé krátkodobý přínos, je z toho nějaký finanční výnos, má to nefinanční efekty. Současně to bereme jako investici. UEFA to utkání vyhodnotila jednoznačně pozitivně. Je to něco, z čeho může český fotbal profitovat, můžeme hostit další akce," podotkl generální sekretář FAČR Michal Valtr.

"Moje přání je kongres UEFA, který tu naposledy byl myslím v roce 2001. Není tajemstvím, že bych ho sem chtěl přivést. Samozřejmě zájemců je mnoho. Další možností je konání výkonného výboru UEFA. U sportovních záležitostí se už těžko budeme moci ucházet o finálová utkání, ale můžeme pomýšlet na některé turnaje nižších mládežnických kategorií," uvedl Fousek.

Výkonný výbor dnes také na příští zasedání 3. října pozval Ericha Brabce, který je zatím dočasně pověřeným technickým ředitelem a kandidátem na tuto funkci. Pozice je uvolněná poté, co v červenci skončil Zdeněk Psotka.

Autor: ČTK

Komentáře (16)

Přidat komentář
kilobyte

Tu reklamu po Praze platila asociace a nebo město?

Reagovat
Bakary3

Skvělá zpráva (krásný kapesny), určitě budou efektivně investovány

Reagovat
emisarpravdy

4 miliony jsou dnes na hezkej víkend.

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Bakary3

Vždyť to už je skoro rozhodčím na večeři

Reagovat
Pablos

,, Je to něco, z čeho může český fotbal profitovat, můžeme hostit další akce… některé turnaje nižších mládežnických kategorií. " Jako v pohodě, já jsem rád, že tu to finále bylo… ale tyhle zveličovací cinty

Reagovat
kilobyte

Hlavně je to vtipný v tom kontextu, když kvůli stěžování na malý stadion teď UEFA takové akce na tak malý stadion už asi dávat nebude.

ME u21 jsme hostili před 8 lety a ME u19 před 15 lety. Takže to finále nám to nijak neumožňuje, jak se snaží naznačit.

Ale jsem teda zvědavý, kdy se přitáhnou nějaký mládežnický repre turnaj, když o tom tak básní.

Reagovat
Shevchenko

Jako třeba ME U17 jsme nehostili nikdy, jen když to bylo U16 někdy před 25 lety. Nevím na co čekají, hraje to 16 týmů, tedy celkem upgrade oproti ostatním mládežnickým turnajům, stejně bude dlouho trvat než nám dají zase ME U19, natož U21. Akce Fify navíc budou dávat spíš mimo Evropu, takový je trend, i když MS U20 bylo nedávno v Polsku, tím spíš to ale sem nedají.

Reagovat
kilobyte

16 týmů hraje už i na ME u21. Na 16 týmů potřebuješ více stadionů. Co jsem koukal, tak to většinou hrají na 8 stadionech. To už jsme asi na hraně našich možností.

Reagovat
Pablos

Právě no, další vliv to má na úplné hovno... abys mohl pořádat nějákej turnaj U17 třeba

Reagovat
Pablos

Místo aby tam bylo třeba... díky pořádání jsme se ujistili, že je potřeba mít národní stadion s větší reprezentativní kapacitou.

Reagovat
noustres

Doporučuji část z tržby darovat SAE, na rozvoj fotbalu, do každé vesnice i kapka pomůže.

Reagovat
oli9

Na tak malém stadionu naposled

Akce skončila v plusu zejména díky zalohám na kelímky od piva, které fanoušci házeli na hrací plochu a tudíž záloha propadla pořadateli akce

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
buzna

Pokud by byla záloha na jeden kelímek 100 Kč a každý druhý fanoušek by na hrací plochu hodil 2 kelímky, je to 100x10000x2 = 2M

Reagovat
Rizek

Já bych spíš řekl, že to skončilo ostudou kvůli malému stadionu. Tak jsem to všude četl.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele