FIFA a UEFA podle soudu v Madridu zneužily v boji proti superlize své postavení

27.05., 13:14, aktualizováno 27.05., 20:20
Aktuality
Sídlo UEFA v Nyonu (© AFP)

FIFA a UEFA podle obchodního soudu v Madridu zneužily v boji proti superlize své dominantní postavení. Soud obě organizace současně vyzval, aby okamžitě přestaly projekt ohrožovat. Informovala o tom agentura AFP.

Superligu se před třemi lety pokusilo založit dvanáct velkoklubů, projekt ale kvůli obrovské vlně odporu nevydržel ani 48 hodin. Devět týmů se od něj poté odvrátilo a nadále ho oficiálně podporují jen Real Madrid a Barcelona.

FIFA a UEFA navíc hráčům i klubům za vstup do uzavřené soutěže pohrozila tresty, to ale soudní dvůr Evropské unie loni označil jako protiprávní. Nyní na něj navázal obchodní soud v Madridu, na který se obrátil promotér superligy společnost A22.

"Období monopolu je definitivně u konce," uvedl generální ředitel A22 Bernd Reichart v prohlášení. Verdikt soudkyně Sofie Gil Garcíaové označil za důležitý krok ke skutečně konkurenceschopnému a udržitelnému klubovému fotbalu v Evropě. Dodal, že UEFA po desetiletí potlačovala inovace a kluby by se neměly bát hrozeb sankcí jen za to, že mají nápady a komunikují spolu.

Podobné rozhodnutí vynesl loni v prosinci Soudní dvůr Evropské unie. UEFA trvá na tom, že ani nynější verdikt neznamená výslovnou podporu vytvoření superligy. "Rozsudek nedává třetím stranám právo připravovat soutěž bez povolení a netýká se žádného budoucího projektu ani žádné upravené verze stávajícího projektu," uvedla UEFA v prohlášení.

FIFA a UEFA navíc hráčům i klubům za vstup do uzavřené soutěže pohrozila tresty, to ale soudní dvůr Evropské unie loni označil jako protiprávní. Nyní na něj navázal obchodní soud v Madridu, na který se obrátil promotér superligy.

Superliga loni v prosinci zveřejnila nový návrh soutěže, podle kterého by v ní hrálo 64 mužských a 32 ženských týmů ligovým systémem. Zápasy by se konaly uprostřed týdne a přenosy z utkání elitních evropských celků by byly streamované zdarma.

Autor: ČTK

Komentáře (87)

Přidat komentář
Di Stéfano

Streamovane zdarma ale s reklamnými prestávkami …

Reagovat
LyEX

Skôr by si tam niečo dali ako "prvý rok", potom už by sa predával licencia normálne a nikto by nič nemohol povedať, bolo zdarma bolo

Reagovat
ratusek

ale jo, ať je prdel

Reagovat
kilobyte

Teď by si ostatní top kluby mohli založit vlastní super ligu.

Reagovat
Y.N.W.A

Proč by to mělo bejt protiprávní? Proč by FIFA s UEFOU nemohly vyloučit týmy ze soutěží, které pořádaj, maj obrovskou historii a fanoušci je maj rádi, když chtěj vzít kramle a založit si svůj novej trucpodnik? Ať jde Madrid někam!

Reagovat
kilobyte

Zneužívání svého postavení k budování monopolu?

Reagovat
Mishko

Reagovat
Pablos

To mi třeba právě nepasuje k tomu vyloučení ze svých soutěží… naopak tim právě dává konkurenci, si to dělejte a konkurujte nám, ale sami na sebe a v né našem.

Reagovat
kilobyte

Kdyby se to týkalo jen evropských pohárů, tak by to asi nebyl problém. Ale když hrozili hráčům, že nebudou moct hrát na MS a ME, tak je to zneužívání postavení.

Reagovat
Salfovic

Tak si můžou založit vlastní superMS a superME.

Reagovat
kilobyte

Tak tím pádem neexistuje zneužívání svého postavení, protože si vždy přeci můžeš založit/vytvořit vlastní produkt/službu.

Reagovat
Benfica

prečo by sa kluby, ktoré sa účastnia inej štruktúry ako má FIFA mali hrať aj v štruktúre FIFA, to isté hráči. Ak má zmluvu v mimo FIFA, prečo by sa účastnil súťaže FIFA a ešte "zadarmo"

to je ako s Olympiádou, klub môže tam nepustiť hráčov lebo to ide úplne mimo FIFU, preto ten turnaj vyzerá ako vyzerá

a vlastne prečo by kluby Superligy mali púšťať hráčov do inej štruktúry, akurát by sa tam mohli zraniť, čím by prišli o svoje príjmy (tým argumentuje NHL účasť hračov na OH)

a hlavne zväzy FIFA a UEFA nie sú ani omylom, žiadné monopoly vlastne UEFA už vôbec nie, lebo jej konkuruje CONCACAF, AFC, CAF,CONMEBOL a OFC

Reagovat
kilobyte

A proč by je měli z FIFA a nebo UEFA vylučovat?

Reagovat
Benfica

a prečo nie?

Ja by som ich vylúčil, lebo veď prečo by som mal akceptovať niekoho kto chce prejsť niekam inam.

Okrem iného pre kluby by to bol hlavne stret záujmov. Znova by sa zväčšil počet zápasov a tým viac rotácií hráčov. No a kde klub pošetrí hviezdy tak, aby tá druhá štrukúra nereklamovala, výpadok svojich príjmov kvôli tomu, že v jej zápasoch nehrajú divácky atraktívny hráči?

Ak che Perez (alebo niekto iný) superligu, tak nech si ju spraví, ale rovno nech si spraví aj nové kluby s dátumom založenia včera

Reagovat
kilobyte

Protože k vyloučení musíš mít důvod. Nemůžeš někoho vyloučit jen tak. Tedy můžeš, ale on se pak může soudně bránit. Zatím soudy dávají za pravdu klubům, že by to bylo neoprávněné vyloučení.

UEFA a FIFA o střetu zájmu vědí svoje.

Proč by měli zakládat nové kluby?

Reagovat
Benfica

Tak právne si to musia právnici FIFA niečím obhájiť. Možno už tam majú nejaké pravidlo o tom, že sa klub nemôže účastních iných súťaží a keď nie tak by si ho mali asi rýchlo vymyslieť.

a prečo by mali "kradnúť" niečo čo už má iný? Nová súťaž - noví súťažiaci

Reagovat
tortuga

O jakém vykrádání to mluvíš? Každý klub se může rozhodnout, jakou soutěž bude hrát. Tohle není NHL nebo NBA.

Reagovat
Benfica

tá superliga by bola v pozícií ako NHL a NBA, lebo obe fungujú mimo IIHF a FIBA

Reagovat
Benfica

a hej, každý klub sa môže rozhodnúť.. buď štrukúra FIFA alebo nejaký nový paškvil, ale ak sa rozhodne pre novú štrukúru, mali by byť anulované aj existujúce zmluvy s hračmi.. a to preto, lebo oni ich podpísali v štruktúre FIFA. Nech podpisujú nanovo, a kto tam nebude chcieť hrať, tak nech môže podpísať späť vo FIFA ako free agent

Reagovat
kilobyte

Právně si to zatím ničím neobhájili. Jen zkoušeli vyhrožovat.

Ale vždyť práva na ten klub patří klubu. Tak nechápu, co by měli krást. UEFA ani FIFA nemají žádná práva na kluby.

Reagovat
Benfica

no a ten klub exituje v nejakej štruktúre.. tak ak niekto chce vytvoriť novú štruktúru tak nech si vytvorí aj nové kluby.. alebo nech sa pôvodný klub nesťažuje, že ho z pôvodnej štrukúry vyhodili

jeden klub sa nemôže účastníť súťaže v 2 rôznych štrukútrach.. esasy

btw ani na Olympiáde nehrajú hráči za futbalovú federáciu ale za olymmpijskú federáciu... neviem čo je na tom ťažké pochopiť

Reagovat
kilobyte

Ne. Ten klub existuje i mimo tu strukturu. Jinak by asi nemohli být založený dřív než ty asociace. Původní klub si může stěžovat pokud to vyloučení je protiprávní.

Proč by jeden klub nemohl být ve dvou různých strukturách?

Proč teda hráč může být ve dvou různých strukturách, jak píšeš v případě Olympiády?

Těžké na pochopení toho bude asi dost, když to nechápeš. Protože tenhle článek je o tom, že kluby vyhrály soud s tím, že je UEFA nemůže vyloučit, tak jak ty tvrdíš.

Reagovat
Benfica

súd rozhodol, že nemôže potrestať kluby a hráčov, nie o tom, že ich nemôže vylúčiť. Kto donutí UEFA obnoviť licenciu v nejakej súťaži a na základe čoho? Problém by boli možno pokuty a zákaz repre zo strany FIFA. Ale vážne si myslíš, že nejaký boss by s odstupom pár rokov dovolil hračom riskovať zdravie v nejakej súťaži bez toho, aby z toho niečo mal? To by sa z MS a ME stal tiež len nejaký Škoda cup ako v hokeji.

Na OH hráči chodia so súhlasom klubov, pričom klub môže povedať nie bez postihov. Rozdiel je v tom, že OH FIFA rešpektuje.

Klub by nemal byť zapojený do 2 štruktúr naraz pretože tam hrozí konflikt toho, v akej súťaži a v akej miere by dané kluby využivali svojich najlepších hráčov. Je tu rozhodne veľký konflikt záujmov. To je niečo ako ja som mal v pracovnej zmluve, že nemôžem robiť Facebook reklamu pre inú firmu.

Nie, kluby nepôsobia v inej športovej štruktúre, ak áno daj príklad.

Reagovat
kilobyte

Jeden z těch trestů bylo vyloučení, čímž UEFA vyhrožovala. K neudělení licence musí mít důvod. Což není to, že se jim něco nelíbí, ale musí to mít podložené právně. Což prostě nemají.

Tak ale ty to máš ve smlouvě. FIFA a UEFA takovou smlouvu nemají.

Sice jsem nikde netvrdil, že kluby působí v jiné sportovní struktuře, tak nevím na co odpovídáš (už podruhé, o OH jsem taky předtím nemluvil). Ale třeba AUDI cup , Emirates cup a mnoho dalších turnajů, které už teď pořádají kluby sami.

Reagovat
Benfica

No práveže nie, ak nechceš niekomu udeliť licenciu tak ju proste nemusíš udeľovať. Ako jasné, asi to nerozhodne jeden človek.. muselo by to prejsť nejakým hlasovaním, minimálne na národnej úrovni, si to delegáti klubov môžu odhlasovať. Samozrejme ak pár klubov presvedčí zásupcov iných klubov..

FIFA a UEFA tie veci možno ošterene nemali v čase keď sa toto dialo, už si myslím, že si to jednotlivé federácie a ligy už ošetrili. Kinky7 nižšie píše, že v Anglicku si to už ošetrili. Tu ide len o to, čo si schvália na národnej úrovni a tam teda rozhodne môžu. Že potom sa nedostanú do LM, to už je samozrejmosť.

"Ten klub existuje i mimo tu strukturu." tak akú? V rámci futbalu prosím.

Pri OH ide o to, že klub háčovi môže zakázať tam ísť a to preto, lebo je to mimo FIFA. A dôvod prečo som spomenul OH je to, že tam tí hráči nehrajú za federáciu za ktorú hrajú na MS, ME, LN alebo v kvalifikáciach. Presne preto, lebo tie federácie sú súčasťou nie OH ale FIFA a pod konfederácií.

Tebou spomenuté turnaje sú pripravné zápasy a neoficiálne turnaje. To nikto nerieši.

Reagovat
kilobyte

Ne, k neudělení licence musíš mít důvod. To není jako, když nepozveš někoho na oslavu, protože ho nemáš rád.

Neoficiální turnaje jsou to z pohledu UEFA, protože nejsou v její struktuře. Stejně jako není superliga. Takže je to taky neoficiální turnaj. Že jsou to přípravné zápasy je jen o přístupu do těch zápasů, jinak v tom rozdíl není. Takže ty kluby jsou ve 2 různých strukturách. Jediné co bys mohl namítnout je, že to hrají před začátkem startu svojí ligy. Ale i během sezóny si kluby plánují zápas mimo strukturu UEFA.

Reagovat
Benfica

no ak si samá liga do stanov dá, že neposkytne licenciu pre klub, ktorý vstúpi do inej súťaže (kľudne aj napríklad FC Barcelna do Katalánskej ligy), tak nedostane licienciu do pôvodnej a ak sa budú chcieť vrátiť, tak nech sa páči od regionálnej ligy..

ale tie pripravné turnaje nemajú ambíciu, byť veľké.. nech sa superliga hrá cez leto, tak ako niekedy bola taká súťaž International Champions Cup a nikomu vadiť nebude.. problém je ak sa chceš cpať do oficialného kalendára a preberať oficiálne zápasy

Reagovat
kilobyte

To že si něco dají do stanov ještě neznamená, že to není protiprávní důvod. Protože oni vy si taky mohli dát třeba do stanov, že klub nesmí sídlit v Madridu.

Další věc je, že ligy už neorganizují národní asociace, ale sami kluby. A třeba ve Španělsku si nikdo nedovolí vyloučit z ligy Barcelonu a Real. To by jí mohli rovnou zrušit.

Reagovat
Benfica

A v čom by bol protiprávny dôvod, účať v superlige..

Jo, asocacie klubov, ale ak si tie kluby odhlasuju take pravidlo, tak nikde problem nebude.

Reagovat
kilobyte

Tak záleží, jak si to ošetří právníci. Jestli to udělají, tak pak bude velký boj. Navíc UEFA ani FIFA nemají pravomoc vyloučit někoho z národních asociací.

Kluby si to odhlasovat můžou. Ale budou se střílet do vlastní nohy?

Reagovat
Benfica

Tak, ak by odišli z

Anglicka - MC, Arsenal, MU, Chelsea, LFC

Španielska - Real, FCB, Atlético

Talianska - AC, Inter, Juve

Nemecka - Bayern, Dortmund (aktuálne možno Bayer)

Francúzska - PSG, prípadne OM a OL

Portugalska - SLB, FCP, SCP

Holandska - Ajax prípadne PSV

tak by tie menšie kluby v tých krajinách mali viac peňazí pre seba z TV práv, oveľa väčšiu šancu vyhrať ligu, dostať sa k ďalším peniazom z európskych súťaží..

a ako som písal už vyššie niekomu, kluby majú zmluvy s hráčmi v pre súťaže v rámci FIFA a UEFA, čiže platnosť zmluv pre superligu by sa dala minimálne napadnúť. To by mala byť možnosť získať free hračov z top klubov a nejaký by sa určite našli, nejaký by možno išli inam SA, USA.. btw to je iná téma, ale to radšej sa z SA ligy stane najlepšia liga sveta akoby mal vzniknúť nejaký súkromný paškvil.

Reagovat
kilobyte

Neměli by víc peněz. Měli by větší podíl, ale z o hodně menší částky. Protože největší hodnotu mají právě ty velké kluby a za ty se platí.

Kluby mají hráče registrované pod FIFA, ale smlouvy pod nimi nemají.

Reagovat
Benfica

Čo sa týka TV práv tak zmluvy sú uzatvorené na nejaký čas, čiže ak by mali šťasitie na načasovanie tak by to bola pre ostatné kluby hlavne v Španielsku zlatá baňa, tam sú tie TV práva predané tuším na viac ako 10 rokov, ale možno sa mi niečo mylí, tam sa toho v poslednom čase premlelo veľa.

Čo sa týka LM tak tá nie je závislá na kluboch.. len z tých čo som hore uviedol tak orkem MC, Realu, PSG a Bayernu tam chýbali aspoň rok každý z nich. Hlavne z anlgicka a nemecka by bolo úplne jedno, kto by tú LM hral, tam tá sledovanosť bude vždy a to ešte aj za predpokladu, že Bayern by otočil o 180 stupňov. Z pôvodných klubov, ktoré sa toho na deň zúčastnili tak reálne by možno chýbal iba Real a to možno len prvé 2-3 sezóny.

Veď len pre prehľad:

AC Milan to už sme si zvykli, že dlho chybal

Inter podobne

Juventus sama UEFA vyradila pre túto sezónu úplne a neublížilo jej to

Arsenal je účastník LM len sporadicky

Chelsea, bez tej to tiež ide a ešte asi nejaký čas to bez nej asi bude

Liverpool LM nehráva pravidelne, na jeho účasti či neúčasti atraktivita súťaže nezávií

Mancheste City by možno odniesol veľkú kvalitu čo sa týka hráčov, ale fanbase má mrte klubov väčšiu

Man Utd, ten má poseldné roky tiež celkom značné výpadky v LM

Tottenham, toho neúčasť si všimnú asi len ich fans

Atlético tiež nie je nejak zásadným klubom

FC Barcelona, no title no Messi no fans, sme sa bez nej tiež jej neúčasť nebola žiadnou príjmovou tragédiou

Real Madrid - to je stálica, dlhodobo si udržiava stabilnú fanbase, to by mohlo nejak uškodiť, ale nič z čoho by sa LM nespamätala..

keď si to tak zoberiem tak 7 z 12 klubov momentálne neponúkajú zas až takú veľkú divácku zábavu (na základe výsledkov poslendých v posledných rokoch)

čo sa týka zmluv hráčov, to neviem, len som chcel poukázať na možný problém. Lebo tým hráčom asi nedávajú do zmluvy to, že niekedy raz budú "musieť" hrať nejakú "neoficiálnu" súťaž, popravde nedivil by som sa, ak by to ligy a UEFA napadli

Reagovat
kilobyte

Možná by pár let z toho profitovali. Ale potom by byl velký úpadek. Možná, že by se i držitelé práv z toho snažili vyvlíknout. Přeci jenom by to byl "jiný" produkt.

U LM bys místo toho, jak bezvýznamné jsou kluby, které by mohli odejít, měl spíše řešit, jak významné jsou kluby, které by zůstali. Protože ty jsou na úrovni EL.

Reagovat
Benfica

Tak nemecké kluby s Bayernom na čele by boli zárukou záujmu, minimálne z nemecka.. aj tak čo sa týka európy to ťahajú nemci a angličania.. PSG je tiež v pohode.. btw kluby minimálne ako Mu, chelsea, tottenham, juventus, atletico sú tiež "úroveň EL"

také MU, Chelseu v pohode nahradí Newcastle, Tottenham zasa WHU alebo Aston Villa

za španielsko Real Sociedad, Athletic Bilbao, Girona nie sú o nič horšie ako Atletico, Barcelona bola slabá posledné roky a LM to vôbec neublížilo, ani keď tam nebola

v taliansku je to zujimavejšie, momentálne sú zaujímavejšie Atalanta ako Juve alebo AC, možno aj Bologna má potencial

čo sa týka tých ďalších klubov, tí bez bandwagonerov nemajú nič extra naviac, a bandwagoenri prebiehajú tam kde sa darí, čiže o LM by som sa nebal.. aspoň

ostatné krajiny by ostali tak ako sú.. len by sa tí bandwagori presunuli k iným klubom, silné jadra fans, ktoré to ekonomicky potiahnú majú akurát v PL a to skoro každý klub má potenciál a BL podobne

Reagovat
bobis21

A co porušení pravidel? To není důvod?

Reagovat
Axelrose

Proč by si měli zřizovat nové kluby. Real i Barcelona tady byly dřív než nějaká UEFA..

Navíc, kdyby do toho šly všechny ty "původní" zakládající kluby, tak by tam extra velká kvalita nezbyla.

Reagovat
Benfica

kde by nezbyla kvalita?

Reagovat
bobis21

Takže mají být nuceni držet týmy, které porušují jejich pravidla?

Nebo prostě nesmí mít žádná pravidla?

Jak si to teda představuješ?

Reagovat
Mass

Protože zneužily svýho postanení v následný odvetě proti superlize tím vyhrožováním a pod. Ty to tam nevidíš?

Reagovat
Y.N.W.A

Ne

Reagovat
LyEX

Oni sa tu strácajú viacerí ako tak pozerám, asi by im to trebalo zhrnúť do nejakých bodov aj keď nemáme k dispozícií žalobu ani rozsudky, tak to chápem asi takto:

1. Konfederácie ako UEFA, sú tvorené národnými zväzmi a tie zas klubmi, ktoré hrajú národné súťaže, UEFA vytvorilo LM, EL a KL a ME.

2. FIFA je medzinárodná federácia tvorená UEFA a ďalšími federáciami, a vytvorili MS.

3. Problém pri UEFA - hrozili cez zväzy vyhodením z národných líg, čiže hrozba, ktorá nebola vôbec v ich právomoci, je to národná súťaž, zároveň zákaz reprezentovania svojho štátu na ME pre hráčov, opäť síce je to organizované UEFA, ale je to v právomoci štátov, kto je ich reprezentant.

4. Problém FIFA, vyhrážali sa zákazom štartu hráčov na MS, opäť je to organizované FIFA, ale je na štátoch koho si zvolia ako reprezentanta.

5. UEFA vytvorilo nadnárodné súťaže a pravidlá pre kvalifikovanie sa do nich pre národné ligy, to neznamená, že sa môžu kluby rozhodnúť, že si založia inú nadnárodnú súťaž a nebudú štartovať v tej, ktorú vytvorila UEFA, ale hrajú ďalej národnú súťaž, ktorá je organizovaná zväzom štátu a žiadné pravidlá zväzu tieto kluby neporušujú a ani pravidlá FIFA, preto je protizákonné vytvárať tlak na národné zväzy a FIFA, ktoré zas vytvoria tlak na kluby a hráčov, že musia hrať tú súťaž, ktorú vytvorila UEFA, ináč nebudú hrať ďalšie súťaže, s ktorými nič nemá a ktorých pravidlá neporušujú. To je monopól a zneužívanie dominantného postavenia.

Reagovat
Ladas321

Pokud tam Real, Barcelona a další chtějí dostat kluby z PL, tak musí přestat hrát LM. Nedává smysl aby se založila Superliga a zároveň si kluby hráli i LM, ani by se to nedalo zvládnout. Pokud odejdou Real a Barcelona z LM, tak odejde i značná část diváků. Nabídnout menším klubům slušné prachy za to aby se připojili a může se začít první kratší sezóna.

Reagovat
Kinky7

Kluby z PL tam uz nedostanou kvůli anglické legislativě, německé tam nepustí fanoušci a šéf PSG je jedním z hlavounu UEFY takže jediná šance španělských týmu na superligu je domluvit se s Italama a říkat tě soutěži 6-8 týmu superliga

Reagovat
Maximm9

Uz se to resi tady asi po 10x. Staci napsat do google, ktere kluby to nepodporuji

Reagovat
tortuga

Reagovat
Grupma

Ty věříš víc Googlu, než místním odborníkům? Nechceš si založit vlastní SuperEF?

Reagovat
Maximm9

Googlu ne, jenom ho pouzivam na vyhledavani informaci vic verim oficialnim prohlasenim vsech klubu, kteri rekli, ze to nepodpori.

Reagovat
Grupma

však sranda jenom, ne?

Reagovat
tortuga

The Super League sources: “There are clubs that have privately signed to join The Super League but have publicly been against it.” @diarioas

Anas Laghrari, the general secretary for The Super League:

“We have spoken with around 50 clubs. About 20 of them are very, very motivated by the project. We already have enough clubs to start a competition. I don’t want to name them because I don’t want to expose them.”

Stačí si dát dvě a dvě dohromady a dojde ti, že Superligu nebudou začínat s Benficou a Neapolí, to by byl hazard s budoucností klubu, nesmysl.

Reagovat
Maximm9

Jsem presne cekal, kdo z fanousku Realu se ozve a bude tady za to bojovat a argumentovat

Ja jsem si prave dal dve a dve dohromady a vyslo mi, ze zadna Superliga nebude. Pokud vsechno jde podle planu a ma se zacinat uz pristi rok, tak nechapu, proc tech 20klubu nejmenuje no protoze by to neproslo uplne stejne jako minule, kdyz se to resilo a fanousci nekterych klubu sli do ulic.

Muzeme se tady bavit hodiny o tom, jestli to klapne nebo ne. Ty ses fanda Realu, ty si budes stat za tim, ze SL bude. Neberu ti to. Ja jsem ta druha strana, ktera si mysli, ze to neprojde. Jsou ligy/zeme, ktere to nepodpori a fanousci uz vubec ne.

Reagovat
tortuga

uvidíme za rok

Reagovat
bayern987

Reagovat
janinho

cakal si kym sa ozve fanda realu a hned pises ako keby vsetci madridisti chceli SL (Ty ses fanda Realu, ty si budes stat za tim, ze SL bude)... nie je ti to blbe? poznam vela madridistov, ktori ju nechcu. co neznamena, ze tym podporujeme UEFA, lebo ked som nadaval na Platiniho, tak mozem povedat, ze Ceferinovi (ktoremu trcia z Khelaifiho prdele len spicky topanok) Platini nesiahal co sa tyka korupcie a demagogie ani po clenky. to iste Infantino vs. skorumpovany Sepp...

Reagovat
Ladas321

Ze něco ted nepodporuješ neznamená, že za dva nebo tri roky se to nemůže změnit.

Reagovat
Ladas321

Tak se bude muset jít ještě k soudu na anglické půdě.

Reagovat
Kinky7

Jako že by se týmy soudily s svými fanoušky s FA a s anglickou vládou? Hmmm asi ne.

Reagovat
Kinky7

Totéž Bayern a Dortmund kde to jednoznačně fans odmítli což vzhledem k pravidlu 50+1 znamená žádnou superligu

Reagovat
Ladas321

Ale kdyby fanoušci Bayernu viděli, že LM upadá a Superliga jde na horu, tak by se stejně dřív nebo později museli připojit. Vzdy někdo musí udělat ten první krok.

Třeba City a Chelsea nechtěli podepisovat tu první dohodu, ale když jim ukázali kdo vše se už přidal, tak si nakonec uvědomili, že nemůžou zůstat mimo.

Reagovat
Grupma

Od konce 80. let tu bylo několik změn, přičemž založení LM místo PMEZ byla stejná revoluce jako nyní pokusy o superligu. Bohužel místo hledání cesty jak to zužitkovat se obě strany kously. Svým způsobem mi nedává smysl, aby ve skupinách LM byly spolu týmy jako Real a Plzeň. To odskočení je šílené. Takže představa další reformy se mi zamlouvá. Jen to lidi se Superligy vzali moc na honem a na truc.

Je v tom už prostě moc peněz a to způsobuje zatmění mysli.

Reagovat
Kinky7

Mně to smysl dává . A není to tak dávno co třeba donetsk malém Real vyřadil v skupině

Reagovat
Grupma

Ale jo. Jenže je to pořád víc a víc překvapení, než reálná šance. I pro naše týmy je ta EL fajn. Ostatně Sparta si to od Liverpoolu pěkně slízla i v EL. Liverpool v té formě patřil pravda do LM, ale tím spíš je to porovnání zřejmé.

Nevím, jaký formát by to mělo mít. Spíš narážím na to, že místo trucpodniku a "vy nám můžete" by věci prospělo, kdyby se v klidu sešli a zkusili to vyřešit.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Salfovic

Co? LM je jen přejmenovaný PMEZ. Postupné změny systému s tím moc nesouvisí, ty se děly i v PMEZ.

A celá SL je k hovnu, je jen o tom, aby nejbohatší kluby byly ještě bohatší.

Reagovat
tortuga

Proč si vymýšlíš, LM funguje na úplně odlišném principu než fungoval PMEZ a její zavedení byla revoluční změna podobná založení Superligy (jediný rozdíl je v tom, že se neměnil pořadatel soutěže), žádná pozvolná změna systému.

Reagovat
Salfovic

Tak mi tedy řekni, v čem se tak obrovsky lišil poslední ročník PMEZ a první ročník LM.

Reagovat
casstalus

Pokud si dobře pamatuji tak PMEZ byl už od předkol až do finále vyřazovací a hráli tam pouze mistři jednotlivých zemí, zatímco Liga Mistrů je pro více klubů a hlavní část začínala skupinami. Howgh.

Reagovat
Salfovic

Minimálně poslední ročník PMEZ byl taky na skupiny a LM hráli ze začátku taky jen mistři.

Howgh

Reagovat
janinho

podla mna je sucasny format LM to najlepsie co mozes vymysliet. s rozdelenim do kosov na zaklade 5rocneho koeficientu je to aj spravodlive, kluby z 1 krajiny sa tam stretnu az v playoff a mne sa naopak paci ta predstava, ze aj plzen si moze v skupine zahrat proti realu a nebudu medzi sebou hrat len ti velki.

SL v tom formate co prezentovali nechcem ani nahodou ale aj ten posahany novy format je proste totalny paskvil. jedna aj druha strana sleduje jediny ciel, zarobit viac penazi. Perez hlavne kvoli tomu aby vedel superit s klubmi ktore su dotovane arabskymi miliardami a Ceferin keby mohol tak pride s formatom, kde budu hrat kluby kazdy druhy den len aby zarobili este viac, bez ohladu na zdravie hracov.

Reagovat
PL28

Z pohledu českého fanouška nechápu jak tohle někdo může podporovat. Vy už nechcete, aby do naší malé země jezdili top evropské kluby? Když se občas mistrovi ligy zadari a sejde se to, že se tam dostanou?

Z pohledu Madridu, chápu, Pérezovi o fanoušky nejde, tady jde jen o ždímání peněz. To je celé.

Monopol? jakej? Monopol by byl, kdyby si UEFA nebo FIFA nějak zkoušeli legislativně zařadit v zemích TOP 5 lig, že kluby nesmí hrát fotbal mimo jejich soutěže. Nic takového se ale neděje. Vždyť Ceferin jim posledně vzkázal, ať si to klidně založí. Jaká bude ale reakce FIFA či UEFA, to je jejich věc. Když si upraví stanovy a vyloučí je dle nich, je to jejich věc. A když se to klubům nebude líbit, tak můžou přejít do té Pérezovi superligy. Nikdo jim v tom bránit nebude. Tak jakej monopol

Reagovat
Kinky7

problem byl v MS hlavne

Reagovat
PL28

To se ale týká hráčů, ne klubů. A o hráče Pérezovi a spol nejde v žádném případě

Reagovat
kilobyte

Skoro nikdo nechce superligu. Ale UEFA a FIFA by měli dostat přes rypák a uvědomit si, že ony jsou tady pro kluby a ne naopak.

Reagovat
janinho

AMEN!!!!!! presne toto tvrdim aj ja. tu uzavretu SL nechcem, ja chcem aby aj nase kluby mali moznost zahrat si proti gigantom. ale to co si robi UEFA a FIFA to je uz proste daleko cez ciaru. budu si menit formaty sutazi ako sa im zapaci len aby zarobili este viac, to je jedine co ich zaujima.

mne sa uplne najviac paci sucasny format LM, ME este so 16 muzstvami a MS s 32 muzstvami v letnom formate (nech sa cely arabsky svet so svojimi miliardami pojebe). nech podporia viac EL a EKL aby tam hrali lepsie timy a boli viac motivovane tam bojovat a bude vsetko ok.

kludne dam ruku do ohna, ze do 10-15 rokov bude finale europskej LM niekde v <> v Katare alebo SA a ich kluby budu dostavat divoku kartu do LM. Ako som pisal vyssie, nadaval som na skorumpovanych Platiniho a Blattera ale v porovnani s Ceferinom a Infantinom to boli totalni amateri. Posadit Khelaifiho do VV UEFA je proste take neskutocne WTF, ze sa cudujem, ze sa nad tym v podstate nikto nepozastavuje.

Reagovat
vestinustarychdubu

Coz o to, my prave chceme videt, ze i do nasi male zeme prijedou tyhle velky kluby z uplny spicky. Jenze to zacina narazet na to, ze tyhle velky kluby z ty naprosty svetovy spicky prestavaji chtit jezdit do tehle malych prdeli, jako je CR, a hrat tu, pro ne, naprosto bezvyznamny zapasy, ktery jim nedaji nic ani sportovne (kde pokud nevyhraji, si navic uriznou jen ostudu), ani extra financne - pro tyhle kluby je i cokoli sebelepsiho od nas proste divacky neatraktivni.

Ja osobne jsem samozrejme proti necemu, jako je superliga, mam rad presne ty zapasy kdy David umlati Goliase, ale driv nebo pozdeji to tak proste stejne dopadne. Stejne jako se tady casto vola po zuzeni ligy, aby bylo vic kvalitnich zapasu, tak presne to je pro kluby usilujici o Superligu taky hnacim motorem (az po penezich) - vic kvalitnich zapasu, ktery budou sportovne, marketingove a financne odpovidat, nez si jet nechat nakopat prdel nekam na oraniste do vychodni evropy, aby ti tam nejaky vyhrablo typu Krejci zrakvilo hrace, jehoz cenovka je minimalne jako rozpocet celyho toho klubu na rok.

Samozrejme, muze to ten klub spravne uchytit, ze “pojede rozdavat fotbalovou radost” i do krajin, kde proste ta uplne top kvalita neni, ale to uz je zase otazka toho, ze proste na tom zaroven chteji vydelat vic a vic penez. A vydela treba takovej Real/Barca vic na dvojzapase se Spartou/Slavii nebo s tymem jako je treba City/ManU/Juve kdokoli z ty svetovy spicky?

Reagovat
Unique

Reagovat
vestinustarychdubu

A ono i fanouskovsky - viz treba Plzen doma s Bayernem, kdy fans Bayernu opravnene nadavali na cenu listku. Samozrejme chapu Plzen, ze to napali, protoze atraktivni souper, a udelal by to jakykoli klub dneska, ale potom na to budou nadavat fans soupere, protoze se tahnou do nejaky cesky prdele, aby tam zaplatili nekolikanasobek toho, co by je to stalo doma, z to, ze budou koukat na to, jak tam v suchym triku vyklepnou nejakej (pro ne) bezvyznamnej tym.

Reagovat
Unique

Reagovat
Benfica

Reagovat
Laliga

Samozrejme že to je najmä o peniazoch, pretože ako každý správny ekonóm, nemá radosť že zisky ktoré generuje aj jeho firma, idú vo veľkom do vrecka darmožráčom z UEFA. Nie je to nič iné než vyradenie zbytočného prostredníka. Veď preto sa do tej "diabolskej" Superligy, pridali pôvodne aj kluby PL, pretože v tom videli krok správnym smerom. Dokonca na toľko, že boli ochotný opustiť tradičnú súťaž. Tak si to tu nemalujme ako nejakú totálnu sprostosť, ktorú tu presadzuje Perez. Pravda je skôr taká, že má jediný odvahu ísť do sporu z UEFA, ostatný stiahli ocas pri prvom probléme. Navyše tí dobráci z UEFA stále len pridávajú ďalšie a ďalšie zápasy. Tak si povedzme na rovinu, keď tu hovoríš že Perezovi nejde o hráčov, máš dojem že UEFA robí niečo čo by hráčom prospievalo? Projekt Superligy mňa osobne neoslovil. Pôvodný návrh bol príšerný z hľadiska nasadzovania. Po novom to v podstate je to isté ako "Liga národov". Nie je pravda že ju nemôže hrať český klub, ale musí sa kvalifikovať z nižšej súťaže(tak ako je LM a EL, má byť aj Superliga nie len jedna). Ak by LM ostala v aktuálnom formáte, bol by som jednoznačne proti Superlige. Teraz? S tou novou sračkou, my to už takmer fuk, pokojne nech začne Superliga. Veď ten nový formát LM je

Reagovat
Maximm9

Mne se ten novy format prave libi. Znam ten format z turnaju pocitacovych her a za me je to hodne fer a budou se muset snazit i ty velike kluby uz ve skupine. Bude rozhodovat i skore atd...

A taky to je super pro ty ''trpasliky'', protoze budou hrat po vetsinu casu prave taky s ''trpaslikama'', kteri taky prohrali.

To pro nich bude znamenat vice zapasu = vice penez.

Jedine co mi vadi je to, ze uz myslim klub z LM nebude po skupinach padat do EL, tak jako tomu bylo ted, ze 3 ve skupine sel do EL.

Reagovat
tortuga

A taky to je super pro ty ''trpasliky'', protoze budou hrat po vetsinu casu prave taky s ''trpaslikama'', kteri taky prohrali.

Ne, takhle ten systém nefunguje.

Reagovat
Maximm9

Tak bylo by takhle az treba po 3kole. Ze zacatku netusim, jak to bude nalosovane, ale potom budou hrat spolu tymy se stejnym skorem ne ? Takze pokud Real bude mit 3:0, tak nebude hrat s 0:3 Spartou treba, ale Sparta bude hrat se Celticem, ktery bude taky 0:3. Aspon takhle jsem ten format teda pochopil

Reagovat
tortuga

Takhle to možná mělo být původně, ale bude to tak, že týmy budou rozděleny do 4 výkonnostních košů po 9 (podle klubového koeficientu) a každému týmu budou vylosováni dva soupeři z každého koše (= 8 zápasů). Takže všechny týmy budou hrát stejný počet zápasů proti silným i slabým týmům.

Reagovat
Csaplárova past

Kluby stáhly ocas a odpískali to, ale obecně si myslím, že kdyby ty kluby vytrvaly a šly do války s UEFA, tak UEFA začne tahat za kratší konec. UEFA existuje jen díky těmto klubům a Bayern taky nechce hrát LM s nějakým Celtikem ... časem by se přidaly další kluby.

Lidi jsou akorát připosrání z každé změny a rychle si na věci zvykají ....

Reagovat
Maximm9

Ty kluby ale nebyly priposrane z UEFA, vetsina se posrala ze svych fanousku, jako treba Chelsea. Kde fanousci nechteli ani nechat odcestovat hrace na svuj zapas a P.Cech to musel uklidnovat

Reagovat
alias

At jdou s tou jejich Superligou do pr... tak jak nyní funguje fotbalová struktura soutěží jak klubových tak reprezentačních ve FIFA potažmo jejich konfederacích je naprosto unikátní , dokonalá a na sebe navazující jak po sportovní stránce tak po stránce solidární. To co se vyvíjelo století ted chce pár hamižných klubů totálně rozbít

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele