Fenerbahce plánuje slavnou dekádu

08.03.2008, 13:52
Aktuality
Turecké Fenerbahce se letos probojovalo už do čtvrtfinále Ligy mistrů, ale to by v blízké budoucnosti neměla být vůbec žádná výjimka, ba právě naopak. Prezident klubu Aziz Yilidrim si je jist, že se do deseti let Fenerbahce dostane na úroveň nejlepších klubů Evropy.

"Do desíti let budeme na úrovni Chelsea, AC Milán či Realu Madrid, to je nevyhnutelné," hýří sebevědomím Yilidrim. Po nedávných úspěších, kdy Fenerbahce překonalo turecký rekord v počtu bodů ve skupinách Ligy mistrů a jasně doma dominovalo nad Galatasary, ovládla klub z Instanbulu eufórie.

"Dalších deset let bude patřit Fenerbahce, každý to bude muset akceptovat. Ještě jsme nedosáhli našeho plného potenciálu, ale udělali jsme první krok v cestě, která ještě rozhodně nekončí."

Tahle slova jsou sice poměrně dost kontroverzní a nad budoucností klubu se dá spekulovat, avšak nelze Yilidrimu upřít obrovský pokrok od doby, co v klubu v roce 1998 nahradil Ali Sena. Na řadu se dostalo zvětšení stadiónu, větší proklamace značky klubu ve světě a i díky tomu se Fenerbahce stalo alternativou pro přední světové hráče. Vždyť v nedávné době se v tureckém velkoklubu ocitli hráči jako Nicolas Anelka, Pierre van Hoojdonk či Ariel Ortega.

Legedendární Zico na trenérské lavičce je přitom další lákadlo pro kvalitní fotbalisty. Vždyť právě on hrál klíčovou roli v přestupu Roberta Carlose. Bývalý obránce Realu Madrid se tak připojil k Alex de Souzovi, Mateja Kežmanovi či Stephenu Appiahovi.

Jak nicméně tvrdí analytici ESPN, Fenerbahce může zažít skvělé roky, ale nikdy se nezařadí k těm největším evropským klubům. Historie je totiž proti nim. Ze stejného důvodu nebude Chelsea se svými penězmi a úspěchy nikdy na výši Juventusu, Liverpoolu, Bayernu či Barcelony. Klub si zkrátka nemůže koupit slavnou historii, a to ani v době milardářů, kteří se do fotbalu zapojují.

Historie tedy dává dva zmíněné cíle - AC Milán a Real Madrid – ze hry, ale přesto se může Fenerbahce stát jedním z nejsilnějších celků Evropy, podobně jako Chelsea.

Autor: Petr Kilian / soccernet.espn.go.com

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

zas velka huba

Reagovat
smazaný uživatel

dobrá článek

Reagovat
Staenly10

Nemyslim si ze se to stane.

Reagovat
Slejdy

podle me tak bude

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím no, spíše Yilidrim narostla křídla po jednom postupu do čtvrtfinále, trochu zoufalé řeči.

Reagovat
smazaný uživatel

ovi

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas typický jižanský sebevědomý žvásty .... trochu pokory pane prezident

Reagovat
smazaný uživatel

mozná?

Reagovat
smazaný uživatel

nikdo nevi jak to bude, je to malo pravdepodobny ale ne nemozny

Reagovat
smazaný uživatel

Impossible is nothing.

Reagovat
smazaný uživatel

cesky please

Reagovat
smazaný uživatel

Nic není nemožné.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

Spíš nemožné neexistuje

Reagovat
Talker

Jak nicméně tvrdí analytici ESPN, Fenerbahce může zažít skvělé roky, ale nikdy se nezařadí k těm největším evropským klubům.

Vždyt o tomhle vůbec nemluvil,řekl,že se stanou jedním z nejsilnějších klubů evropy,proč teda rozebíraj historii?

Reagovat
smazaný uživatel

Řekl, že bude na úrovni AC Milán, mimojiné.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli si nekoupi kvalitniho brankare tak na tom budou porad stejne.Demirel je fakt dira.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja je nechápu proč chcou být jako Čukotka nejsou to hlupáci.Být takový umělý trapny klub

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele