Favoritem skotské Premier League je Celtic

13.08.2010, 18:21
Tipy a analýzy
Skotská nejvyšší soutěž klepe na bránu nového ročníku a všechny týmy se pokusí opět dosáhnout co nejlepšího výsledku. Cílem je rozhodně také uspět v pohárové Evropě, v té totiž skotský fotbal pomalu a jistě upadá. Fanoušci se opět těší na souboj o titul mezi Celticem a Rangers, tentokráte jsou mírnými favoriti zelenobílí. Jezdci totiž přišli o svého kanonýra Krise Boyda.

RANGERS FC

Rangers v posledních dvou letech ovládli Skotsko a rádi by se z titulu radovali i potřetí v řadě, ale může se jim to povést i přes vlnu letních odchodů? Jedno je jisté, tak velký rozdíl mezi oběma glasgowskými giganty, jako byl v minulé sezóně, už neuvidíme. Gers zaznamenali přes letní přestávku čistku týmu, lze tedy odhadnout, v jak vysokém je klub zadlužení, když i Walter Smith, jehož trenérské umění přineslo v posledních třech letech šest trofejí, nemůže moc dělat s výrazně oslabeným týmem.

Z vítězného kádru přes léto zmizeli Steven Smith, DaMarcus Beasley a Nacho Novo, po vypršení smlouvy odešel do Middlesbrough nejlepší střelec ligy Kris Boyd a do Anglie byli prodáni také Danny Wilson a Kevin Thomson. Rangers naopak přivedli pouze jednoho útočníka, Jamese Beattieho a musí se tak spoléhat na kombinaci mládí, v čele s Johnem Fleckem (v současné době zraněný), Andym Littlem a Kylem Laffertym a zkušeností Lee McCullocha a Kennyho Millera.

Důležitá bude pro Rangers sehranost nové sestavy týmu, štěstí na zranění a i další sezóna se Stevenem Davisem, Davidem Weirem a Madjidem Bougherrou. Vzhledem k finanční situaci se budou Rangers zřejmě muset do budoucna výrazněji zaměřit na výchovu mladých hráčů a jejich zařazování do seniorského fotbalu. Většina financí získaných z prodejů a také z Ligy mistrů totiž končí rovnou v bance a na větší příchody nových posil prostě není.

Waltera Smithe zřejmě čeká nejtěžší sezóna na lavičce Rangers a podobný výsledek jako v posledním ročníku, kdy se Gers po závěrečném kole nacházeli jedenáct bodů před svým úhlavním soupeřem Celticem, se momentálně očekávat nedá. Rangers však mohou oproti Celticu těžit ze zkušeností Waltera Smithe, který trůn pro nejlepší mužstvo Skotska rozhodně nehodlá bez boje přenechat Celticu.
Tip na umístění: 2. místo

CELTIC FC

Skotský fotbal se v poslední době nemůže v žádném případě měřit se špičkovými evropskými ligami, těžko přechází i přes papírově slabší soupeře. To potvrdil v letošní sezóně také Celtic, který vypadl v 3. předkole Ligy mistrů s portugalskou Bragou. Navíc v prvním utkání si uštědřil ostudu, prohru 0:3 nikdo nečekal.

V tom druhém sice naděje žila, jenže portugalský celek vsítil branku na úvod a vše bylo ztraceno. Nyní tedy jde do nového ročníku s jasným cílem. Vrátit se na trůn a pokusit se prolomit bránu Champions League. Cesta to opět nebude snadná, avšak Celtic se může rozehrát do výtečné formy. V uplynulém ročníku sice bylo pozdě a ztráta se dohnat nedala, nyní se může karta bez problémů obrátit. V přípravě zelenobílí ukázali, že nechtějí patřit na druhou kolej.

Zúčastnili se známého Emirates Cupu a narazili na nejvěhlasnější soupeře. Sympatický výkon podal skotský výběr v přípravě proti Arsenalu, kde prohrál 2:3, Manchesteru United podlehl 1:3. Po remíze se Sportingem si připsal nejcennější výsledek v zápase s Lyonem, kde uhrál remízu 2:2. V kádru Celticu se opět jako každý rok děly věci. Na post manažera byl dosazen Neil Lennon, jenž už v průběhu loňské sezony nahradil neúspěšného Tonyho Mowbraye. Kandidáty byli též Martin O'Neill, Roy Keane a Giovanni Trapattoni. Jenomže ti nakonec angažmá odmítli. Co se týče hráčského kádru, ten prošel velkou apokalypsou.

Ztrátou je odchod záložníka Aidena McGeadyho do Spartaku Moskva, po dlouhých letech opustil prostor mezi tyčemi polský gólman Artur Boruc, který zamířil do Florentiny. Lennon si po jeho odchodu velmi přál zkušeného gólmana, a proto ukázal prstem na anglického reprezentanta Davida Jamese. 40letému harcovníkovi totiž vypršela smlouva v anglickém Portsmouthu.

James ale nakonec dal přednost Bristolu City, proto je v hledáčku též německý brankář Timo Hildebrand. Celtic posiloval především defenzívu, do Celticu už přišel Charlie Mulgrew z Aberdeenu, reprezentant Koreje Čcha Tu-i a také mladičký Mexičan Efraín Juárez. Zálohu vyztužil izraelský fotbalista Beram Kayal, ofenzívu posílili útočníci Gary Hooper a Daryl Murphy ze Sunderlandu.

Navíc v současné době se nejvíce hovoří o příchodu forvarda Manchesteru City Craiga Bellamyho. Nicméně z klubu by ještě během přestupního období mohli odejít Georgios Samaras nebo Andreas Hinkel. V útrobách Celticu řádila velká bouřka, vedení tak chce konečně úspěch. A názor odborníků je takový, že Celtic se opravdu dokáže konečně vrátit do své staré formy.
Tip na umístění: 1. místo

DUNDEE UNITED

Dundee United dlouhodobě patří mezi skotskou špičku, letos opět bude zastupovat skotskou čest na evropské scéně. Ovšem úlohu rozhodně nebude mít snadnou, ve čtvrtém předkole Evropské ligy se střetne AEK Athény, týmem otřískaným bohatými zkušenostmi na evropské scéně. Dundee má jasný cíl. Skončit hned těsně za nejlepší dvojicí a obhájit třetí příčku. Tým i v letošním ročníku povede Peter Houston, který v klubu působí od minulého roku. V přípravě se Houstonovým svěřencům příliš nedařilo. Na půdě druholigového anglického Hullu prohrál 1:2, doma s Wiganem 1:3. Jediný úspěch si připsal proti druholigovému Livingstonu, se kterým remizoval 2:2.

Dundee loni zažilo velký boom v národním poháru, který dokonce vyhrálo. Obhájit letošní cíle proto bude hodně složité. Dundee United ještě minulou sezónu postihla velká pohroma, kvůli zdravotním komplikacím s kolenem totiž musel ukončit kariéru kapitán Lee Wilkie. Důležitým krokem Houstona bylo udržení obránce Garryho Kennetha, který měl podle tisku namířeno do Birminghamu.

Smlouvu prodloužila jedna z hvězd Danny Swanson, kterému původní kontrakt vypršel letos v létě. V klubu se v přestupném období rozšířila slovenská kolonie, opět podepsal kontrakt s brankářem. Jedničce Dušanu Pernišovi bude krýt záda dvacetiletý mladíček Filip Mentel. Z týmu odešel útočník Kevin Smith do Notts County, jinak však kádr výraznějšími změnami neprošel. A určitě by klubové vedení bylo rádo, kdyby se neměnil loňský scénář ani v lize, ani v národním poháru.
Tip na umístění: 4. místo

HIBERNIAN FC

Ligová sezóna ve Skotsku teprve odstartuje, na manažera Johna Hughese je však už nyní vytvořen velký tlak. Jeho tým byl totiž z Evropské ligy vyřazen slovinským Mariborem hned ve třetím předkole a evropské dobrodružství tak skončilo ještě dříve, než pořádně začalo. Tlak je o to větší, že druhá polovina sezóny nebyla pro Hibernian zrovna povedená. Hughes se na lavičce Hibs udržel i přes nevyrovnané výkony týmu z poslední sezóny, zachránil ho jen skvělý start do ročníku, štěstí na zranění a dvě velké posily, Anthony Stokes a Liam Miller.

S novou sezónou však všechny kluby začínají od nuly a očekávat od Hibernianu zopakování čtvrtého ligového místa nelze ani náhodou. Posílit už tak velice silnou ofenzivu přišel ještě záložník Edwin de Graaf, problémy však znovu mohou pramenit z chybující obrany. Na problémový post pravého obránce byl podepsán Michael Hart z Prestonu, z Norwich City navíc přišel střední bek David Stephens. Nejistá je v Hibernianu budoucnost Sola Bamby, o kterého byl zájem z Anglie.
Tip na umístění: 7.místo

MOTHERWELL FC

Mohlo to být největší překvapení loňského roku, ovšem Motherwell nedokázal dobrou formu udržet po celou dobu, a proto se nakonec musel spokojit s pátým místem. Měl ovšem štěstí, do pohárové Evropy se totiž díky úspěchu Dundee United v národním poháru nakonec probojoval. A dvěma koly prošel nedávno s velkým úspěchem.

Nejprve si poradil s islandským klubem Breidablik, poté bez větších problémů přešel přes norský Aalesund. Ve 4. předkole ho vyzve první vážnější mančaft, dánské Odense. A to rozhodně má zkušenosti s evropským fotbalem. Motherwell příliš přípravných zápasů neodehrál, soustředil se především na Evropskou ligu a to se mu nyní náramně vyplácí. Motherwell před sezónou příliš neposiloval, ovšem prodloužil smlouvu několika klíčovým fotbalistům. Hned po skončení roku se rozhodl nadále hájit žlutofialové barvy obránce Steven Saunders, v průběhu ročníku došlo ke stejnému postupu i u záložníka Steva Jenningse, útočníka Jamie Murphyho a i obránce Jonathana Page. Krátkodobou smlouvu dostal též "věčně zraněný" Marc Fitzpatrick.

I Motherwell stále spoléhá na osvědčenou jistotu, na lavičce totiž bude pokračovat Craig Brown. Jeho osobním cílem bylo udržet i další hráče základní sestavy, jako John Ruddy, Lukas Jutkiewicz a Mark Reynolds, o kterého projevil zájem nováček Premier League Newcastle United. Nicméně v klubu zůstal prozatím právě jen on, gólman Ruddy zvolil Norwich City a Jutkiewicz Coventry City. Motherwell tak má před sebou velmi těžký úkol. Udržet se v nejlepší šestce a k tomu se pokusit opět probojovat do Evropské ligy. Pokud se mu povede začátek, klidně může tento cíl splnit.
Tip na umístění: 6. místo

HEART OF MIDLOTHIAN

Manažer Jim Jefferies má za sebou těžké léto. Vše bylo přichystáno k návratu legendy Tynecastlu, záložníka Paula Hartleyho, který však nakonec skončil v konkurenčním Aberdeenu. Jambos tedy doposud nepřivedli ofenzivního záložníka, také hon na Craiga Brysona z Kilmarnocku totiž skončil neúspěchem. Jestli se Hearts podaří vstřelit stejně jako v minulé sezóně 35 gólů, není zatím jisté, tým sice posílili Kevin Kyle z Kilmarnocku a Stephen Elliott z Prestonu, jsou však na ně kladena až příliš velká očekávání.

Vyztužit obranu přišel z Falkirku Darren Barr, ofenziva zůstává na podobné úrovni jako v poslední sezóně, důležitější však bude, aby se Heart of Midlothian konečně vyhnula zranění klíčových hráčů. Hearts si věří na vrchní polovinu tabulky a je dost možné, že napodobí umístění okolo šestého místa z poslední sezóny.
Tip na umístění: 3. místo

HAMILTON ACADEMICAL

Přestože od něj nikdo velké věci neočekával, Billy Reid dotáhl Hamilton v minulé sezóně na dobré sedmé místo, povede se mu však podobný výsledek zopakovat i v nadcházející sezóně? Bohužel se v Hamiltonu opakovala situace z minulého roku, kdy do Wiganu odešel nejtalentovanější hráč týmu James McCarthy, teď stejným směrem zamířil i další obrovský talent z líhně Accies, James McArthur. Reid sice přes léto doplnil tým řadou hráčů s ligovými zkušenostmi, jako jsou Gavin Skelton, Jack Ross, či Gary McDonald, ovšem McArthurova tvořivost bude jistě v záloze chybět a kapitán Alex Neil ho jen těžko nahradí.

Jisté je, že konkurence ze spodní části tabulky tento rok pořádně prověří stabilitu výkonů Accies, po dobré sezóně mnohdy přijde u menších týmů pád, který si naposledy vyzkoušeli například v Kilmarnocku a Falkirku. Cílem Hamiltonu bude znovu záchrana, ovšem hodně se musí spoléhat na slabší kluby bojující o udržení, zejména na nich bude záviset jeho další budoucnost v nejvyšší soutěži.
Tip na umístění: 9. místo

ST. JOHNSTONE

Loňský nováček soutěže měl jako hlavní síl stanovenu záchranu, místo toto se sestupu vyhnul o rovných šestnáct bodů a sezónu dokončil na skvělé osmé příčce. Přes léto se konal na McDiarmid Parku velký výprodej, se kterým se však Derek McInnes vypořádal s ledovým klidem a do mužstva přivedl zkušené fotbalisty.

Útok například posílil vysoký Angličan Sam Parkin a v bráně by měl úřadovat finský reprezentant Peter Enckelman, který v minulosti působil v Aston Ville a Blackburnu. St. Johnstone má před sebou důležitou sezónu, ale pokud napodobí výkony z minulého ročníku, měl by se sestupu znovu vyhnout.
Tip na umístění: 8. místo

ABERDEEN FC

Aberdeen bude chtít rozhodně vylepšit loňskou sezónu, konečné deváté místo bylo pro tradičního účastníka evropských pohárů velkým zklamáním. Aberdeen do nového ročníku příliš změn neudělal. Udržel stejného trenéra a hlavně udržel stejného sponzora. Tím bude stále Team Recruitment, se kterým skotský klub prodloužil smlouvu o jeden rok. Na lavičce slavného celku nadále zůstává Mark McGhee, který i po zpackané sezóně dostal důvěru. A do letošní sezóny má rozhodně větší cíle. Z klubu odešlo několik známých jmen, ovšem kádr určitě o tolik slabší není.

Před sezónou z týmu odešel důležitý obránce Mark Kerr, který si vybral angažmá v Řecku. Vedení klubu rozvázalo smlouvu Stuartu Duffovi. Smlouva naopak vypršela Garymu McDonaldovi, jenž si vybral za své nové působiště Hamilton. Největší posilou je třiatřicetiletý záložník Paul Hartley. Ten měl na výběr kromě Aberdeenu také Hearts, tentokrát však dostal přednost klub s červenou barvou ve znaku.

Hartleyho si totiž dlouhodobě přál McGhee, příchod z Bristolu City byl realizován na konci července. Dalšími nováčky v týmu jsou záložník Yoann Folly, útočník Scott Vernon a reprezentant Severního Irska Rory McArdle. Aberdeen bude moci do prvního utkání nastoupit v téměř kompletní sestavě. Mírné problémy měl pouze Jamie Langfield, nad jeho startem proto visí otazník.

V přípravě se Aberdeenu celkem dařilo, dvakrát zvítězil a dvakrát remizoval. Nutno však říci, že se neutkal s žádným prvoligovým mančaftem. Aberdeen je pasován na umístění do šesté pozice, avšak nejvíce nevyzpytatelný výběr uplynulého roku může vskutku obsadit jakoukoliv příčku.
Tip na umístění: 5. místo

ST. MIRREN FC

Úkol St. Mirrenu je každý rok stejný. Udržet se v nejvyšší soutěži a opět se pokusit překvapit favority. A to se St. Mirenu v každém ročníku daří, Celtic i Rangers mají alespoň jednou do roka s tímto výběrem obrovské problémy. St. Mirren má navíc zvláštní dar, že se vždycky v kritické situaci dokáže zvednout a na poslední chvíli zachránit vše, co se dá. Důkazem toho je loňský ročník, kde byli Saints několikrát na hraně. Loni získali záchranářskou naději až v předposledním kole, nakonec obsadili desátou pozici s pouhým tříbodovým náskokem na sestupující Falkirk. Narozdíl od jiných mančaftů v SPL změnil St. Mirren manažera.

A zvolil si poněkud netradičního šéfa. Na lavičku totiž přichází zcela neznámý Danny Lennon. Gus MacPherson totiž po sedmi letech lavičku svého srdečního výběru opustil. Jako hráč Lennon působil celý život ve Skotsku, ovšem jako trenér bohaté zkušenosti nemá. Aktivní kariéru totiž ukončil teprve před dvěma lety, poté čtyřicetiletý šéf trénoval dvě sezóny třetiligový Cowdenbeath, který loni dovedl do druhé ligy. Avšak není třeba předem házet flintu do žita. V přátelských zápasech nenarazili Saints na žádného silnějšího soupeře, přímo je proto prověří až ligový ročník.

Lennon udělal radikální řez sestavou, do klubu totiž přivedl několik nových jmen. Doposud jich je hned devět. Na druhou stranu ale mnoho hráčů v kádru nezůstalo, odešlo zhruba deset hráčů. Nejvýraznějším oslabením je odchod hvězdného Billyho Mehmeta, který zamířil do Turecka. Smlouvu prodloužili pouze záložník Steven Robb a Garry Brady. Jen čas ukáže, jestli velký třesk St. Mirrenu pomůže. Je ovšem možné, že se chodilo se džbánem pro vodu tak dlouho, až se ucho prostě jednou utrhnout musí...
Tip na umístění: 12. místo

KILMARNOCK FC

Kilmarnock měl v poslední sezóně velké starosti se záchranou, od propasti ho nakonec dělily pouhé dva body. Přitom klub vedli dva uznávaní manažeři Jim Jefferies a Jimmy Calderwood, ale zdá se, že dlouhodobě nelze ve finančně velmi slabém Kilmarnocku působit. Úkol udržet tým v nejvyšší soutěži nakonec dostal Mixu Paatelainen, bývalý manažer Hibernianu. Plusem je pro něj jistě udržení playmakerů Mehdiho Taouila a Craiga Brysona, což je zřejmě jediná šance, aby tým zůstal nad vodou.

Kvůli finanční situaci klubu nemohla přes léto proběhnout větší přestavba kádru, která by se po nevydařené sezóně jistě hodila, tým tak posílili jen záložník David Da Silva z CSKA Sofia a hostovat přišel z Chelsea obránce Ben Gordon. Kilmarnock nemá na dlouhodobé působení v nejvyšší soutěži a je dost možné, že se s ním po konci sezóny rozloučíme.
Tip na umístění: 10. místo

INVERNESS CT

Časy se mění, staří kohouti se vracejí. Inverness byl tradičním účastníkem SPL a v poslední době bylo nemyslitelné, aby spadl o patro níže. Ovšem to se právě v sezóně 2008/2009 stalo, když rozhodlo závěrečné kolo. Inverness se ale jako většina mančaftů nepoložil a dokázal suverénním způsobem vykopat nejvyšší soutěž zpátky. A nyní ho tedy čeká zkouška ohněm, ve vyrovnané soutěži bude záchrana hodně složitá.

Nicméně v Inverness dobře vědí, že stále mají kádr na to, aby se třeba porvali i o první šestku. Hodně důležité bude, jak zvládnou domácí utkání, na kterých právě jim hodně záleží. Klub navíc kádr hodně posílil a vyztužil zkušenostmi, z důležitých opor navíc neodešel téměř nikdo. Vedení klubu se rozhodlo, že prodlouží smlouvu dvěma veteránům Stuartu Golabekovi a Royi McBainovi. Šestatřicetiletí matadoři si tak na sklonku kariéry opět zahrají mezi skotskou smetánkou. Inverness chce ale pracovat také koncepčně a proto hned na začátku přestupního období získal dva nadějné mladíky. Z Izraele přišel útočník Gil Blumanshtein, z Newcastle United poté dorazil též gólman Max Johnson.

Nedávno navíc kouč Tedy Butcher vyztužil defenzívu, když získal čtyřiadvacetiletého beka Kennyho Gilleta. Největšími posilami jsou ale obránce Kevin McCann, který přichází z Hibernian a také jeden veterán - útočník Chris Innes. "Klub ztratil své největší hvězdy, když sestoupil. Nyní ale kádr vhodně doplnil a jsem přesvědčen, že se můžeme bez větších potíží zachránit," uvedl zkušený Innes. A je pravdou, že provinční klub do ligy vskutku patří. Pokud budou zkušenosti s mládím spolupracovat, klidně se Inverness může dožít první ligy i v příštím roce.
Tip na umístění: 11. místo

Autor: Viktor Sandev, Vít Sedlák

Komentáře (43)

Přidat komentář
smazaný uživatel

nečekaně

Reagovat
smazaný uživatel

podla mna je vacsi favorit Rangers .... ziskali slusneho strelca z PL a ostal im v time Kenny Miller .... vypredaj v Rangers bol podstatne mensi ako v Celticu .

Reagovat
smazaný uživatel

taky si myslím

Reagovat
RC

Jednoznačně

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Kde jsou ty doby, kdy těm nejlepším zatápělo Hearts , hned by to bylo zajímavější než furt dokola

Reagovat
smazaný uživatel

moje řeč, v SPL jsou zajimave 2 zapasy v sezone, tim to konci

Reagovat
smazaný uživatel

Čtyři, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

3

Reagovat
smazaný uživatel

5

Reagovat
Losinho

Rangers

Reagovat
RC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

som zvedavy na celtic zajtra 13.15 na Sport 1 zacina SPL .... aspon nieco .... kedze PL nemozem pozerat

Reagovat
smazaný uživatel

Mišůn na plac

Reagovat
smazaný uživatel

dobrej hráč, v FM jsem ho měl ve Slávii a válel! potom ale odešel pryč...

Reagovat
zelda

Reagovat
smazaný uživatel

James Beattie definitivně mění dres, anglický útočník přestoupil ze Stoke City do Rangers.

Reagovat
smazaný uživatel

pre Rangers skvela posila s Millerom mozu vytvorit skvelu dvojicku

Reagovat
smazaný uživatel

jj Beattie je dost dobrá posila

Reagovat
smazaný uživatel

dobra posila sa nikdy nepozna dopredu. to mozes povedat az ked cosi odohra.

ma na to potencial a schopnosti (napriek veku - 32) ale tieto uvahy si treba zatial nechat.

nasiel by som ti x-pripadov sa ked "dobra posila" zmenila na dobry prepadak.

Reagovat
Ferguson6

Tak dufam, ze sa nam podari ziskat aj Barazita A ak si Beattie, Miller a Naismith sadnu, tak Rangers nestoji nic v ceste za titulom

Reagovat
smazaný uživatel

mam rad Rangers ale viac ako titul by som im doprial nejaky uspech v LM ... bo tam to je katastrofa posledne roky ..... tento rok je tusim posledny pre W.Smitha na lavicke Rangers takze bola by to idealna rozlucka !

Reagovat
Ferguson6

Tak tiez by som bol rad, keby sme aj v LM uhrali aspon stvrtfinale ale to bude velmi tazke. Ale verim, ze napodobnime Inter a v roku 2011 budeme oslavovat treble

Reagovat
smazaný uživatel

Quadruple ! Champions League, SPL, Scottish Cup, CIS Cup.

Reagovat
smazaný uživatel

myslím že největší favoritem jsou Rangers.. neříkám že Celtic na to nemá.. ale tenhle rok budou slavit protestanti

Reagovat
mithro

Aberdeen

Reagovat
domingo

Plánuju zkouknout něco jako Inverness - St.Mirren

Reagovat
smazaný uživatel

To je niečo ako Polonia Bytom - Zaglebie Lubin ...

Reagovat
smazaný uživatel

Článok super ... aj som sa niečo dozvedel, ani nebol dlhý a otravný ... ... akurát asi o 3/4 hráčoch nemám ani šajnu o koho sa jedná ... ešte by som k tomu možno uvídal najpravdepodobnejšie zostavy, nech je v tom lepší prehľad

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic

Reagovat
Ferguson6

Realne by to mohlo skoncit takto:

1. Rangers

2. Salaty

3. Dundee Utd.

4. Aberdeen

5. Hearts

6. Hibs

7. Motherwell

8. Inverness

9. St. Johnstone

10.Kilmarnock

11.Hamilton

12.St. Mirren

A najskor som pisal toto, az potom si pozriem co je v clanku

Reagovat
smazaný uživatel

ale myslím, že Hibernian by mohol byť vyššie...

Reagovat
smazaný uživatel

aj bude... Tipujem ze zo zaciatku by mohol aj konkurovat Old Firms. Maju silny utok, Stokes, Riordan, Nish patria k tym naj v lige. A upozornujem ze Edwin de Graaf z Bredy je vyborna posila. Hibs uz dostavali novu tribunu namiesto na jar zburanej East Terrace, kapacita stadiona sa zvysila na 20,150. Hibs budu hryzt spicu, a ze skoncia lepsie nez mestsky rival Hearts o tom ani nepochybujem.

Reagovat
Ferguson6

Tak si ich v tej mojej tabulke vymente ak chcete

Reagovat
Liquid

jsem fanda Celticu, mám i suvenýry odtamtud, ale co hrajou poslední dobu je bída, podle mě je favorit Rangers

Reagovat
smazaný uživatel

Skoda ze som nemal cas napisat preview, to by bola ina kava...

Ale praca nepusti, nebol cas. V kazdom pripade strucne moj nazor:

............................................................................................................

Boj o titul - 2 horse race, ako inak.

Otazka je ci sa budu na konci smiat modri alebo zeleni.

Vsetci viete (ktori nie tak uz viete) ze fandim Rangers, pre mna najlepsiemu klubu na svete.

Zaujmem vsak v tejto otazke objektivny postoj a ten mi vravi ze titul ziska - Rangers.

Dovody:

1. Letne transfery:

Celtic presiel v lete velkymi zmenami, bude potrebovat cas kym si to vsetko sadne (ak si vobec sadne) a uvod sezony bude preto dolezity ale aj narocny.

Uz zapasy proti Brage cosi v tomto smere naznacili.

Rangers su pokope, zakladna 11-ka je stale silna, kader zohraty.

Tu vidim velku sancu na to ze jazdci pojdu na uvod do trhaku.

Celtic este caka predkolo EL, kym Rangers zacina rovno v skupine LM v polovici septembra.

Bod pre Rangers.

2. Straty klucovych hracov:

Celtic prisiel o McGeadyho, Rangers o Boyda.

Obe straty su z mojho pohladu rovnakeho vyznamu. McGeady bol najlepsi hrac Celticu v uplynulej sezone (sorry Keano), Boyd najlepsi strelec muzstva.

Tu niet koho zvyhodnit, obaja sa budu nahradzat tazko. Je mozne ze jednotlivec sa nenajde a bude to na time aby hendikep tychto strat dokazal nahradit.

50-50

3. Manazeri:

Co si budeme navravat, stary lisiak (Smith) proti bazantovi (Lennon). Posledna sezona v manazerskom kresle tak uspesneho Smitha predsa nemoze byt bez trofeje. On da do toho vsetko a prave tym dokazal vzdy nabudit az nakazit aj samotnych hracov.

Bod pre Rangers.

4.Brankari:

Reprezentant McGregor ktoreho vykonnost uz prerastla ramec SPL versus vecny nahradnik Zaluska?

Bod pre Rangers.

5. Obrana

Tu vidim este vacsi rozdiel nez pri brankaroch. Defenziva Rangers bude pevna ak o zula, zohrata stoperska dvojica, Webster ako jediny novy bol v minulej sezone na hostovani v Dundee Utd a mal vynikajucu tam vskutku vynikajucu sezonu.

Neviem presne co ocakavat od obrany Celticu...Nemozem sa ubranit pocitu ze pustit McManusa , Caldwella i Naylora bola kardinalna chyba. A za take sa zvycajne pyka.

Bod pre Rangers.

5.Zaloha.

Celtic prisiel o jedineho tvoriveho hraca tejto formacie, McGeady chybat bude.

Rangers ma takeho hraca v Davisovi a ten zostava. Klucovy hrac Celticu bude Scott Brown, avsak viac v smere bojovnosti a pristupu. Potencial priblizit sa vykonom McGeadyho ma najskor Maloney. Ale zdravy Maloney, co bolo v minulej sezone - skoro nikdy.

Zaloha jazdcov vyzera stale dobre. Davis je motor, Edu sa bude tlacit do zakladu (a opravnene), McCulloch bude hrat defenzivneho spolahlivo, kridla Naismith ci mlady Fleck mozu vyletiet. Hlavne Naismith sa mi pacil v priprave, povodom utocnik (hraval este s Boydom kedysi v Kilmarnocku), teraz skor prave kridlo, zaloznik. Ubudlo golov ale pribudli nahravky na ne.

Bod pre Rangers.

6. Utok

Jedina disciplina v ktorej moze Celtic svojmu rivalovi konkurovat.

Samaras, Murphy, Fortune, Rasmussen, Hooper. Pri tomto vypocte vsak nastava dilemma - kto s kym? Ani ja neviem... Byt na mne - Fortune, Hooper. Rasmussen dobry zolik z lavicky.

U Rangers je vsetko jasne. Od Kennyho Millera sa ocakava ze prevezme zezlo po Boydovi (co sa golov tyka). Naplnit to moze, avsak nastava problem kto nahradi potom jeho goly.

Lafferty to nebude, vecne zraneny Velicka tiez nie. Zostava dnes ziskany James Beattie.

20 golova meta prenho nemusi byt privysoka, vzhladom na jeho nedavnu minulost (hraval malo lebo sa pohadal s trenerom Stoke Pulisom alebo bol zraneny) to vsak mozu byt aj prilis velke oci.

Kazdopadne - Bod pre Celtic.

Musim sa priznat ze nemam rad predsezonne prognozy.

Preto upozornujem ze toto preview sa tyka momentalnej chvile. Do konca transferoveho okna zostavaju este 2 tyzdne, zmenit sa moze vela. Naviac pride januar ktory obcas dokaze divy a muzstvo zmeni na nepoznanie. Preto nemam rad preview.

Ale toto som napisal rad. Pre Vas. Majte radi SPL, kazdy vikend LIVE na Sport 1,2.

Ked uz nebude v telke juzny sused z Anglicka, dajte si kazdy vikend porciu pravej Scottish whisky. Urcite bude chutit.

Reagovat
smazaný uživatel

Výborne napísané, ale verím, že to bude boj o titul až do konca, nech to je zaujímavé...

Reagovat
Kokesh

Rangers si jdou pro titul.

Reagovat
Ferguson6

Ze sa ti to chce tolko pisat Ale pravdaze, ze s tebou suhlasim Ale skoda tiez odchodu Thomsona, jedneho z najlepsich zaloznikov v SPL a problem Rangers bude tiez v nahradnikoch, takze dolezite bude ostat zdravy V kazdom pripade je uz teraz iste, ze Rangers ligu vyhraju aj 3krat v rade

Reagovat
smazaný uživatel

No a na zajtra tutovka: Inverness - Celtic 1.

Lebo viete co vlastne znamena "CELTIC"?

C eltic

E ven

L ost

T o

I nverness

C aley.

Reagovat
Ferguson6

Vieme ale zatial to tak nevyzera

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele