Fabrice Muamba: Od války v Zairu až k novinařině

22.11.2013, 09:30
Aktuality
Jen málo sympatičtějších lidí se pohybuje v anglickém fotbalu. Fabrice Muamba patřil k oblíbencům fanoušků, spoluhráčů i protihráčů. Osud mu však do vínku kromě fotbalové slávy nadělil neštěstí v podobě srdeční příhody přímo na hrací ploše. K fotbalu se již Muamba nevrátí, přesto svůj životní elán neztratil a vyhlíží světlé zítřky v budoucí "kariéře".

Přestože Fabrice Muamba působí na své okolí bezstarostně a nadmíru optimisticky, život mu dosud několikrát ukázal svoji zastřenou tvář. Před vkročením do úspěšné fotbalové kariéry, které tak nemilosrdně utnula tipec srdeční zástava, vyrůstal v Zairu. V dnešní Demokratické republice Kongo propukla za jeho dětství občanská válka. Po vraždě jeho strýce se rodina rozhodla odletět do Anglie a požádat o azyl.

"Žili jsme spořádaným životem. Užíval jsem si času s kamarády, rodinou. Jenže když začala válka, všechno se změnilo. Byl jsem velmi mladý, nevěděl jsem, co se děje," vypráví Muamba. A fotbal? "Ten mě moc nebral. Bavilo mě kopat do balónu, ale že by to pro mě byla nějaká mánie, to se říct rozhodně nedá."

Přesto nakonec v kolébce fotbalu k nejpopulárnějšímu sportu přimkl a díky nespornému talentu prošel všemi mládežnickými kategoriemi anglické reprezentace. Výběr do 19 let dokonce vedl z pozice kapitána a právě v devatenácti letech již dostal první pozvánku do jednadvacítky. V ní nastoupil do 33 utkání, čímž se po Jamesi Milnerovi stal druhým nejčastěji hrajícím fotbalistou v "juniorce" Albionu.

"V určitém věku jsem věřil, že by jednou mohla přijít pozvánka do seniorské reprezentace," zmínil Muamba. Nestalo se tak. Agilnímu záložníkovi se nicméně dařilo kariéru nadále pěstovat a během tří povedených let v Boltonu se stal jednou z jeho hlavních opor. Během čtvrté sezony ovšem přišel zlom, na který s husí kůží vzpomíná celá fotbalová Anglie.

"Četl jsem o tom incidentu v novinách, ale nikdy jsem ho neviděl na videu." Moment, o němž Fabrice Muamba s opatrností hovoří, se udál 17. března roku 2012. V televizním utkání čtvrtfinále FA Cupu mezi Boltonem a Tottenhamem se záložník po 41 minutách hry skácel k zemi a bylo jasné, že je zle.

Už na trávníku inkasoval dva elektrické šoky, jeden v uličce do kabin a několik dalších na ambulanci. "Fabrice byl 78 minut mrtvý," uvedl bez skrupulí klubový lékař Boltonu. Po dlouhých hodinách práce doktorů a k radosti celé Anglie se nakonec usměvavý fotbalista dostal z kritického stavu.

Malý červíček však Muambovi zůstal. Vzhledem k závažnosti jeho stavu však vskutku titerný. "V první řadě jsem se musel smířit s tím, že už nikdy nebudu hrát fotbal," pronesl smířeně. Jeho srdce podstoupilo příliš velkou zátěž na to, aby ještě rodák ze Zairu mohl pokračovat v profesionální dráze sportovce. Jeho první návrat na Reebok Stadium po operaci nicméně jeho fotbalový běh zakončil nadmíru stylově. "Vaše podpora je ohromná, jsem vám nesmírně vděčný. Děkuji!" vzkázal fanouškům v rozhovoru.



Nyní bývalý záložník Boltonu žije s manželkou a dvěma dětmi v Cheshire. "Je pro mě odměnou, že jsem stále zde a mohu trávit čas se svými nejbližšími." Když se však jeho syn Joshua chopí na zahradě míče, Muamba se k němu nepřipojí. "Fotbal je jen práce jako každá jiná. Těším se na své příští zaměstnání," dodává.

Tím by pro 25letého sympaťáka mohla být novinařina. Na začátku listopadu například coby reportér navštívil Stamford Bridge. "Pracuji v televizní show, která běží na afrických stanicích. Zpovídáme pro ni fotbalisty, je skvělé být nyní na druhé straně jako novinář," vnímá pozitiva svého nového "angažmá". Na začátku roku se ostatně v ITV podílel na vysílání Afrického poháru národů.

Muamba se v rozhovoru pro BBC přiznal, že se nyní navíc věnuje studiu sportovní žurnalistiky a byl by nesmírně vděčný, kdyby tímto způsobem dostal ve fotbalovém světě druhou šanci. "Vaše místo ale nechci, nemusíte se bát," ubezpečil redaktora se smíchem. Emocí, která k jeho osobnosti patří stejně jako kdysi fotbalový míč.

Autor: Marek Ustohal / bbc.co.uk, chelseafc.com

Komentáře (43)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Pěkně Usty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Emqick

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Free_player

zrovna pod tímhle článkem sis tuhle sračku mohl odpustit

Reagovat
Diego2

Reagovat
smazaný uživatel

Z důvodu?

Reagovat
božský John

Na provokatera si dostal ban, tak ses vratil k tomuhle nebo co ?

Reagovat
smazaný uživatel

Jakého provokatera? A co je na tom k provokaci proboha? Vždyť jsem napsal, že je ten článek supr, zase tu z diskuze nedělejte pietní místo.

Reagovat
božský John

Mne je naka pieta uplne ukradena, kor kdyz nikdo neumrel, ze jo...spis mi jde o multiple nicky

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, já tu u sebe zažil jeden multiple nick, ale to byly asi 2 příspěvky, on tu pak řádil i dál?

Reagovat
JimBob

Krása, video jsem viděl poprvé a taky málem slza ukápla

Reagovat
smazaný uživatel

cau hraje tu nekdo fifu 14? potreboval bych vedet kde se tam dat najit jako naky turnaj nebo sezonu si zahrat treba aniglickou ligu nebo tak neco ?? diky

Reagovat
Darren Fletcher

to iste som sa pytal vcera, s bratom zvykneme hrat pohare dvaja v jednom time a teraz tam nikde moznost hrat iba hocijaky pohar nevidim

Reagovat
Darren Fletcher

*nik nereagoval

Reagovat
Diego2

Ono to tam je ale to menu mi prijde dost neprehledne....proste treba v tom listovat

http://i1.ytimg.com/vi/8iwbUDg-b8E/maxresdefault.jpg

Mrkni na to okenko team inform s logama barcy a liverpoolu v pravo dole toho okenka jsou takove cerne tecky a jedna bila....to znamena ze to okenko ma vic moznosti...na PSku se to posouva pravym analogem.......tohle je ono

Proste nektere okna maji vic moznosti...a takto je to tam poschovavane....

Reagovat
Darren Fletcher

tvl no diky, vecer na to kuknem

Reagovat
smazaný uživatel

hezkej článek, i s tím videem

Reagovat
Darren Fletcher

pekne, emotivne...ale mohol sa ho moderator nieco opytat, aspon nech povie ahoj, ste fantasticki.teraz chudak sam nevedel co robit a ako dlho tam stat

Reagovat
Diego2

Diky za clanek paradni

Reagovat
smazaný uživatel

Co na to Pat Rice?

Reagovat
Counter

Reagovat
smazaný uživatel

Je mi ho hrozně líto, měl celou kariéru před sebou. Ale hlavní je zdraví, vše ostatní jde stranou

Reagovat
jester Radka Bejbla

Reagovat
cristiano.K.

hm, tak dneska už mám brečení za sebou

Reagovat
miguel bain

Má klučina v životě štěstí i když fotbal nemiloval, dostal se na vrchol, utekl vlastní smrti a teď se snad bude mít dobře jako novinář. Pro mě by sice fotbal nebyla práce jako každá jiná, ale přeju mu jen to nejlepší

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

Asi prvý článok, čo som si prečítal na ef.

Reagovat
terry

Reagovat
Counter

To sis nečetl ani ten "můj" o Suárezovi?

Reagovat
Chazy

Taky to tak u mě možná bude.

Reagovat
smazaný uživatel

Wenger: "Chamberlain has not had a setback. He is one month away from competition."

Wenger also says AFC are "in the process" extending Per Mertersacker's contract. "He has 1 and a half years left - there is plenty of time."

Výborné správy, akurát to "plenty of time" si mohol odpustiť po predchádzajúcich prípadoch (nie že by som si myslel, že nám Per zdrhne, ale predsa).

Reagovat
SunFells

Lepší to vyřídit zavčasu, ať ani nezačíná s nekalými myšlenky, až přijde někdo s něčím konkrétním.

Reagovat
Jardin

spíš mě překvapilo, že Podolski má být ještě 3 týdny out. Na to, že se mluvilo o tom, že by mohl být ready už tenhle víkend.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kissak

Fabriiiiice neskutečnej sympoš

Reagovat
fantomas

Zopakuju stokrát zopakovaný - nereálnej sympaťák. Snad to někdy dopracuje až do MOTD třeba, by se na to možná zase začalo dát koukat...

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
The Krupy

Nádherne napísaný článok, chytilo ma to za srdce

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele