FA CUP - 5. KOLO

18.02.2006, 17:28, aktualizováno 20.02.2006, 00:20
Aktuality
FC Liverpool v FA Cupu po 85 letech porazil Manchester United a postoupil do čtvrtfinále, bohužel to není ta nejpodstatnější informace z tohoto utkání. Určitě nerad na něj bude vzpomínat záložník Manchesteru Alan Smith, v závěru si vážně zlomil nohu a byl odvezen do nemocnice. Dál jdou i Charlton, Newcastle, Chelsea, Middlesbrough a Birmingham, Bolton s West Hamem a Aston Villa s Manchesterem Citz si vzájemné souboje zopakují.

Alan Smith na hřiště přišel až v 77. minutě, za stavu 1:0 pro domácí Liverpool. Měl posílit snahu o vyrovnání, kdyby však kouč Ferguson věděl, jak skončí, určitě by jej na hřiště neposílal. Alan Smith se ve výskoku pokoušel zblokovat střelu norského obránce Johna Arne Riiseho, pak však špatně dopadl na zem, vykloubil si kotník a zároveň zlomil nohu. Vážnost zranění dokumentovaly i reakce ostatní hráčů, i to, že Smith potřeboval kyslíkovou masku. "Vypadá to na hodně dlouho. Je to nejhorší zranění, jaké jsem kdy ve fotbale viděl," okomentoval ztrátu po utkání Sir Alex Ferguson. Smith byl okamžitě odvezen do nemocnice a podstoupil operaci, která byla úspěšná. Pauza, která jej čeká, by mohla být až devítiměsíční.

Samotný zápas se pro Manchester, který nastoupil i bez Ferdinanda, jehož trápí poraněný sval, nevyvíjel dobře už od začátku. Liverpool celý první poločas dominoval, Reina v brance se ani jednou nezapotil. Ani jeho protějšek Van der Sar příliš práce neměl. V 18. minutě ještě brilantně vyrazil Kewellovu hlavičku, po následném rohu už však kapituloval. Hlavičku Petera Crouche srazil jen do tyče, od níž míč doputoval do branky. United po přestávce přidali a vytvořili si šance, v těch největších neuspěli Ryan Giggs a Cristiano Ronaldo. Nepomohlo ani sedmiminutové nastavení, Liverpool se raduje z postupu do čtvrtfinále.

V zápase Boltonu s West Hamem se diváci dlouho nudili, první půle nabídla jen minimum šancí. Druhá už byla bohatší, ale branku nepřinesla. Největší šanci hostů zmařil hlavičkou do boční sítě Ashton, domácí Giannakopoulos dal gól z ofsajdu a i přes závěrečný tlak domácích utkání skončilo 0:0 a týmy tak čeká odveta na hřišti Hest Hamu.

Charlton byl proti třetiligovému Brentofdu jasným favoritem a dokazoval to od samého začátku, už od třetí minuty vedl zásluhou Darrena Benta. Na další góly v síti hostů si diváci museli počkat, na konci poločasu přidal druhou branku z přímého kopu Jay Bothroyd a na 3:0 zvýšil po přestávce Bryan Hughes. Bylo rozhodnuto, za hosty už jen střídající Isaiah Rankin snížil.

Newcastle se v souboji se Southamptonem dlouho trápil, bez zraněného dua Owen - Shearer chyběl spolehlivý zakončovatel. Domácí dvakrát trefili brankovou konstrukci, jednou se míč o břevno otřel i po střele hostujícího Madsena. Newcastle měl viditelnou převahu a v 69. minutě se dočkal jediného a vítězného gólu, po centru N'Zogbii se trefil Kieron Dyer, pro nějž to byl první start od loňského srpna.

Birmingham to na hřišti Stoke City neměl vůbec jednoduché. Domácí měli mírně navrch a vytvořili si šance, krátce po přestávce však jediný gól zápasu dali hosté. Pennantův roh prodloužil Martin Latka a o postupu Birminghamu do čtvrtfinále rozhodl Mikael Forssell. Domácí se tlačili za vyrovnáním, proti tomu však byl gólman hostí Maik Taylor, který pochytal několik dobrých šancí.

Preston North End před utkáním s Middlesbrough 25krát v řadě neprohrál, sérii však neprodloužil. I zde domácí druholigový tým udával tempo a na branku Marka Schwarzera pálil jeden míč za druhým, ale žádný se neujal. Špatnou koncovku domácích tak potrestal Ayegbeni Yakubu, posunul svůj tým do čtvrtfinále dvěma góly.

Jako ve špatném snu si museli připadat fanoušci Chelsea, kteří se přišli podívat na utkání s třetiligovým Colchesterem. Hosté se totiž slavného soupeře nezalekli a ve 28. minutě se dokonce dostali do vedení, když si dal vlastní gól Ricardo Carvalho. To už měli hráči Colchesteru na svém kontě i jednu nastřelenou tyč. Chelsea ještě do přestávky vyrovnala, ve 37. minutě zásluhou Ferreiry. Do druhé půle kouč Mourinho poslal duo Lampard, Joe Cole a Chelsea začala konečně hrát to, co se od ní čekalo. Hostům docházely síly, přesto domácí na vítězný gól čekali až téměř do konce. V 79. minutě jej z dorážky po Crespově střele dal Joe Cole, v závěru pak Cole po pěkném sólu přidal ještě jeden.

Aston Villa přivítala Manchester City a měla s ním co dělat. Hosté měli hlavně v první půli navrch a několikrát byli blízko vstřelení úvodní branky. Po přestávce Villa přidala a hra se vyrovnala, šance se střídaly na obou stranách. První se ujala v 72. minutě - po Davisově uličce se prosadil Milan Baroš a Villa vedla. Hosté se však dočkali zaslouženého vyrovnání, v úplném závěru se hlavou po rohovém kopu trefil teprve 17letý Micah Richards a zajistil tak opakování zápasu na hřišti City.


18.2.
Liverpool - Manchester United1:0
Bolton - West Ham0:0
Charlton - Brentford (III)3:1
Newcastle - Southampton (II)1:0
19.2.
Preston NE (II) - Middlesbrough0:2
Stoke City (II) - Birmingham0:1
Chelsea - Colchester (III)3:1
Aston Villa - Manchester City1:1

Autor: Petr Starý

Komentáře (8)

Přidat komentář
HOST*

prajem skore uzdravenie,podobne veci ma desia

Reagovat
smazaný uživatel

Není to tak dávno, co tady chodil jeho "fanoušek" a vyřvával, jak má rád, když všem láme kotníky apod. No a rup a je to tady, ale naopak. Nechc iteda říct, že za to smith za toho fanouška může nebo že bych mu to přál, ale je to celkem ironie.

Reagovat
HOST*Becks

Alane seš tvrdej chlapík,uzdravíš se a budeš zas v pohodě....přál bych ti abys to stih do MS,ale podle toho co jsem slyšel nevim nevim..seš borec a super hráč.....united přišli o dalšího záložníka a jsem zvědav jak si s tim poradí sir Alex,Glory Glory Man Utd

Reagovat
HOST*Mandos.8

Jasný přeju taky brzké uzdravení. A ať je do MS zdravej, ať se pak ve finále může s Českem poprat o Zlato.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl si to ty, co tu před pár dny vychvaloval brutální zákroky Smithe a Keana? Jinak ne že bych Smithovi přál něco špatnýho, ale aspoň si teď uvědomí, jak příjemný je soupeřům to, když jim zajede kolíkama do kotníků a bude dost inteligentní na to, aby si z toho vzal poučení.

Reagovat
HOST*Becks

Doufam,že bude hrát pořád svůj styl a bude hrát pořád stejně tvrdě a agresivně jako teď,Smith a Keane jsou prostě borci,bez Smithe to teď nebude ono,ty jeho skluzy mi budou chybět

Reagovat
smazaný uživatel

Agresivně ať si klidně hraje, ale doufám, že to s tim lámáním kostí ti posledně ujelo, protože obdivovat něco takovýho na něco ukazuje...

Reagovat
HOST*Becks

Počkej možná jste to špatně pochopili nebo jsem to špatně řekl já,ale mně se samozřejmě nelíbí když někomu zlomí nohu to ne!!!!!Mně se líbí,že se nebojí o nohy a umí hrát pěkně od podlahy!!!Ale nechci aby si to vyložil někdo takk že se mi líbí když někomu zlomí nohu to ne!!!!!!!!!!!!!!Prostě se mi líbí agresivní hra,ale nic víc navíc!!!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele