EVROPSKÝ FOTBALOVÝ VÍKEND

13.09.2004, 14:32
Aktuality
Fotbalová Evropa se po reprezentační přestávce vrátila opět do svých normálních kolejí. Do ligových bojů se o víkendu jako jedna z posledních zapojila i Itálie. Pojďme se podívat, co zajímavého fotbalový víkend přinesl...

Hrdinou víkendu byl ostrostřelec švýcarské Basileje Christian Gimenez (foto), do sítě Grasshoppers se trefil hned čtyřikrát!


Anglie

V anglické Premier League je již od úvodních kol jasné, že nás nic moc nového nečeká. V čele se suverénně usadil Arsenal, který má po pěti kolech stále plný počet bodů, vysoko aktivní skóre a ve svém středu dva nejlepší střelce ligy – Reyese s pěti a Henryho se čtyřmi brankami. V posledním kole si Gunners snadno poradili ve Fulhamu, kde se sice hodinu hledali, ale pak během deseti minut nastříleli tři branky. O stoprocentní bilanci, ale ne o druhou příčku, přišla Chelsea, která v Aston Ville uhrála jen bezbrankovou remízu. A děkovat může Petru Čechovi, který opět zachytal skvěle. Překvapením je špatná forma Manchesteru United. Ten opět ztratil, když alespoň bod za remízu 2:2 v Boltonu zachraňoval v poslední minutě, a na desátém místě ztrácí na čelo devět bodů. Svůj druhý gól v sezóně si připsal Patrik Berger, když svému Portsmouthu pomohl ke druhé výhře v řadě, tentokrát v poměru 3:1 nad Crystal Palace. Milan Baroš se v dresu Liverpoolu dostal na hřiště až na posledních dvacet minut, gólově vyšel naprázdno, jeho tým ale vyhrál lehce 3:0 nad WBA.

Španělsko

V La Lize se děly zajímavé věci. V sobotu ještě vše dopadlo víceméně podle předpokladů. Nejprve Valencia v Bilbau remizovala 2:2, když už po dvaceti minutách prohrávala o dvě branky, potom Real porazil Numancii, i když jen 1:0, trefil se Beckham, a v posledním utkání Barcelona přehrála Sevillu v poměru 2:0, když se o body postaraly letní posily Giuly s Larssonem. V neděli ovšem vybuchl další z aspirantů na pohárové příčky, Deportivo La Coruňa. Doma nad Osasunou sice vedlo 1:0 a po hodině hry, když už bylo vyrovnáno, šli navíc hosté do oslabení, ale i v deseti se dokázali prosadit, dvakrát se trefil Miloševič a senzační výsledek 1:3 byl na světě. Depor tak má po dvou zápasech jediný bod. Překvapivým byl také výsledek utkání Betis – Espanyol, hattrickem se blýskl útočník hostů Maxi Rodriguez a pomohl k celkové výhře svého týmu 4:1. Po dvou odehraných kolech tabulce s plným bodovým ziskem vévodí trio FC Barcelona, Atlétiko Madrid a Real Madrid.

Itálie

Serie A začala hned pěkným překvapením. Obhájce titulu, AC Milán, si měl lehce poradit z nováčkem z Livorna, jenže... Ve třetí minutě sice skóre otevřel Seedorf, ale už v minutě osmé byl vyloučen brankář Dida a navíc Cristiano Lucarelli proměnil penaltu. Milánští šli sice ještě jednou do vedení, krátce po změně stran opět zásluhou Seedorfa, za hosty ovšem opět srovnal Lucarelli a protože už se na skóre nic dalšího nezměnilo, skončil duel překvapivou remízou 2:2. Stejným výsledkem skončil i druhý sobotní zápas, Chievo bylo doma o něco lepším týmem, než Inter Milán, a remíza pro něj může být označena i za ztrátu dvou bodů. Skvělý start má za sebou Juventus, který vyhrál v Brescii. Hned při svém ligovém debutu se trefil Zlatan Ibrahimovič, druhou branku přidal Pavel Nedvěd, jehož koleno už je snad v pořádku, a na konečných 3:0 upravil Trezeguet. Římské AS porazilo díky trefě Montelly 1:0 Fiorentinu, Lazio si po stejném výsledku odvezlo body ze stadiónu Sampdorie, Parma doma jen remizovala 0:0 s nováčkem z Messiny.

Německo

V Německu se velmi dařilo českým střelcům. A zrodil se i jeden překvapivý výsledek. Dosud vedoucí Bayer Leverkusen odešel poražen ze hřiště nováčka z Mainzu, výsledek 2:0 domácí zařídili ve druhém poločase v rozmezí tří minut. Do čela se tak vyhoupl Stuttgart, který stejným výsledkem porazil Hamburg. Skvěle se v dresu Mönchengladbachu představil Marek Heinz, na výhře 3:1 nad mistrovskými Brémami se podílel jedním gólem a jednou asistencí, třetí branku pak v závěru přidal Ivo Ulich. Trefil se i další český reprezentační útočník, Jan Koller, svému Dortmundu ale pomohl jen k remíze 2:2 v Bochumi. Jiří Štajner sice z reprezentace vypadl, ale možná se tam opět rychle vrátí. V Hannoveru totiž opět ožil a v domácím duelu s Freiburgem dal během úvodních osmi minut hned dva góly. Vedení ale jeho tým ve druhém poločase ztratil a utkání skončilo smírně 2:2. Velmi dobře zahrál Kaiserslautern. Před včerejším zápasem neměl na kontě ani jeden bod, ale v Rostocku dokázal vyhrát 3:2, když vedl už 3:0, a odpoutal se tak ode dna tabulky. Tam naopak spadl nováček z Bielefeldu, který v Mnichově podlehl 0:1 Bayernu.

Francie

Čelo tabulky francouzské Ligue 1 se po pátém kole velmi vyrovnalo, hned čtyři týmy mají shodně 11 bodů. Díky nejlepšímu skóre překvapivě vede tým z Toulouse, který v sobotu porazil 3:1 Ajaccio. Na druhé místo spadly Méty, které doma remizovaly 0:0 s Bordeaux, třetí je Lyon, který vyhrál 2:1 v Rennes, společně s Bastií, která porazila 1:0 Bolfovo Auxerre. V závěsu se drží AS Monako, to o víkendu porazilo Strasbourg 3:1, poprvé se trefil i Saviola, který je v knížecím klubu na hostování z Barcelony. Bez vítězství stále zůstává ambiciózní Paris Saint-Germain, tentokrát jen remizoval 1:1 v Istres.

Česko

V čele Gambrinus Ligy se drží Sparta, která v domácím prostředí přehrála díky trefám Pacandy a Voříška 2:0 České Budějovice. Mistrovský Baník se opět trápil a Blšany doma porazil jen 1:0, branku dal navrátilec Lukeš. Druhé místo patří Brnu, které doma otočilo utkání s Opavou a vyhrálo 2:1, na třetí místo klesly Teplice, které v Jablonci jen remizovaly 1:1. Stejný výsledek se zrodil i v Mladé Boleslavi, kde nedokázala vyhrát Slavia. Olomouc měla co napravovat, v týdnu totiž vypadla z poháru ČMFS s třetiligovými Hranicemi. Náprava se zdařila, odnesla to Příbram, z Hané si odvezla třígólový příděl. První ligové body získaly Drnovice, nejtěsnějším výsledkem doma porazily Slovácko. V dnešní dohrávce Zlín přivítá Liberec.

Slovensko

U našich východních sousedů pokračuje úpadek slavných bratislavských klubů. Po Slovanu, který loni dokonce zkrachoval a sestoupil do druhé ligy, je na cestě za podobným osudem i Inter. Domácí debakl 1:5 s Ružomberkem jej zanechal bez jediného bodu na chvostu tabulky. Vedoucí Dubnica jen remizovala na hřišti Petržalky a toho ke stažení náskoku na jediný bod využili úřadující mistři ze Žiliny a také fotbalisté Banské Bystrice, oba týmy o víkendu vyhrály shodně 3:0.

Nizozemsko

V lize věčných soupeřů naší reprezentace, v Nizozemsku, není nic nového. Od samého úvodu jí vévodí trio PSV Eindhoven, Ajax Amsterdam a Feyenoord Rotterdam. Eindhoven o víkendu porazil 1:0 Waalwijk, vyhrál i Feyenoord, 3:1 nad Twente, a tak body ztratil jen Ajax. Ten sice v Den Haagu vedl už po půlhodině 3:0, nakonec ale své vedení neudržel a dovolil domácím srovnat na 3:3.

Belgie

Také v Belgii jsou v čele staří známí, první jsou Bruggy o bod před Anderlechtem. Oba o víkendu přivezli tři body ze hřišť soupeřů, Bruggy vyhráli 1:0 v Charleroi a Anderlecht 3:1 v Oostende. Příliš se nedaří Standardu Lutych, který zatím prohrál oba své dosavadní domácí zápasy a jen díky tomu, že vozí body zvenku (tentokrát remizoval 1:1 v Genku), drží se alespoň v horším středu tabulky.

Skotsko

Celtic sice v létě ztratil svého elitního střelce Henrika Larssona, ale jak se zdá, příliš mu to neublížilo. V sobotu porazil 3:0 Dundee a bez ztráty bodu je po pěti kolech jasně v čele. Druhý zpět ztrácí šest bodů. Nejsou to ovšem městští rivalové Rangers, ti opět zaváhali, remizovali na půdě Hearts a s osmi body jsou až čtvrtí.

Portugalsko

Start do sezóny se nepovedl Portu, poslednímu vítězi Ligy Mistrů. Remizovalo 1:1 na půdě Bragy a protože má většina ostatních na kontě už dva odehrané zápasy, patří Portu až 11. místo. Stoprocentní bilanci drží dva jeho velcí rivalové, Benfica a Boavista, a spolu s nimi ještě Vitória Setúbal. Šest bodů má i Sporting Lisabon, ten už má ale odehráno o zápas více.

Rusko

Už v pátek se v Rusku odehrálo derby moskevských CSKA a Spartaku. Slavnější Spartak už není co býval, topí se ve středu tabulky, zatímco CSKA bojuje o titul. A vede si dobře, v tomto utkání vyhrál 2:1, když skóre v prvním poločase otevíral Jiří Jarošík. Ligu vede Zenit Petrohrad o dva body právě před CSKA, o víkendu vyhrál 1:0 na půdě silné Samary. Vyhrály i další dva moskevské týmy bojující o přední příčky, Lokomotiv a Torpedo.


Na Faerských Ostrovech je tři kola před koncem rozhodnuto o tom, že HB Tórshavn obhájí titul. Suverén desetičlenné ligy za celou sezónu jen jedinkrát prohrál a o svém titulu rozhodl nedělní domácí výhrou nad nejbližším pronásledovatelem, městským rivalem B36.

Velké překvapení přineslo víkendové 20. kolo nejvyšší soutěže v Norsku. Suverén poslední dekády Rosenborg Trondheim totiž doma podlehl týmu Valerenga Oslo vysoko 1:4 a v tabulce má na druhý Tromsö jen tříbodový náskok. Třetí je pak o další dva body zpět právě Valerenga. Dokonce ligy však zbývá ještě šest kol.

Polské nejvyšší soutěži vévodí Wisla Krakov. Má skvělou formu, po pěti kolech má plný počet bodů a skvělé skóre 22:1. Zatím posledním, kdo poznal sílu loňského mistra, byl Pogoň Štětín – doma dostal 0:5.

Rakouský mistr GAK Graz doma překvapivě podlehl Austrii Vídeň 0:1 a toho využil třetí vzadu. Rapid doma porazil Admiru 2:1 (za hosty skóroval Tomáš Oravec) a vyhoupl se tak do čela tabulky.

Velice zajímavý výsledek přineslo osmé kolo první ligy ve Švýcarsku. Kdysi slavní Grasshoppers Curych sice v prvních sedmi zápasech dostali jen pět branek, o víkendu si ale uřízli pořádnou ostudu. Na půdě mistrovské Basileje totiž dostali výprask v podobě osmi gólů! Rovnou polovinu z nich nastřílel argentinský útočník Christian Gimenez, hosté se zmohli na jedinou odpověď...

Poslední dnešní zastávka patří Turecku. Již ve středu totiž na pražskou Spartu v Lize Mistrů čeká Fenerbahce Istanbul. Ten si o víkendu zatrénoval na půdě slabého Sebatsporu, zvítězil 4:1 a v tabulce mu patří druhé místo. Vede zatím suverénní (15 bodů z pěti zápasů) Trabzonspor, účastník Poháru UEFA.

Autor: Petr Starý

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Moc pěkný přehled o víkendovém dění na evropských fotbalových trávnících.

Reagovat
smazaný uživatel

Opravdu velmi obsáhlé, Faerské ostrovy mají taky ligu?

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, jenom za Romu nedával Cassano ale Montella. Cassano byl vyloučenej už před poločasem ze pravej direkt.

Reagovat
HOST*Honza

pekne, ale i pekny clanek!!!!

Reagovat
Webmaster

Díky, je to tak, nějak sem to poplet...

Reagovat
HOST*

Dost pěkně vypsané a detailní.Juventus byl dobrej a Ibrahimovič hned ve svý premiéře skóroval-co k tomu říci.

Reagovat
HOST*Jindros

že je to SKVĚLÍ !!!

Reagovat
HOST*Jindros

Ý

Reagovat
HOST*HOSTBogyc

SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

pakliže budou tyto články každý týden tak to bude paráda.Děkuji!!

Reagovat
Webmaster

Budu se snažit

Reagovat
HOST*

Tak s Coventry Porthmouth urcite nehral, ti hraji druhou ligu

Reagovat
HOST*al bunda

A toulouse neni novacek, hral ligu uz pred rokem . Ale jinak skvele poctenicko

Reagovat
HOST*sdf

Ještě by to chtělo tabulky a možná i sestavy a střelce, aby to bylo kompletní. Ale i tak je to dobrý

Reagovat
Webmaster

Tabulky se v těchhle přehledech objeví, to slibuju. Ale sestavy a střelce - to by se to celý několikrát protáhlo. Dají se (u zápasů těch nejznámějších lig) najít ve statistikách zápasu, stačí jen na stránce ligy na ten zápas kliknout. Možná se odkazy na tyto statistiky taky objeví v přehledech.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele