Evropské poháry: Odměna i komplikace

10.05.2013, 10:00
Názory a komentáře
Německý fotbal se zásluhou Bayernu a Dortmundu těší velké úctě v celé Evropě. V letošní sezoně se hned několik papírových outsiderů podívalo na pohárové pozice, ale ne vždy rychlý vzestup znamená výhru. Na minulá představení překvapivě úspěšných celků bundesligy se dívá komentátor Eurosportu Honza Homolka.

Celý rok makáte, trápíte favority, bojujete, abyste si zahráli v Evropě. Pro tradiční účastníky s nabitými kádry a silnou lavičkou typu Bayernu žádný problém. Ale sem tam se objeví celek, který překvapí a vykope si postup do pohárové Evropy. To přináší odměnu pro fotbalisty, vrchol pro věrné publikum. Ale zároveň také odpovědnost a leckdy i pokles formy či prodej klíčových hráčů.

Příkladem budiž letošní Freiburg, hrající nad své možnosti, bojující nad očekávání dobře. Christian Streich zvolil výbornou cestu, tým skvěle napadá, je produktivní, zvládá standardní situace a je velmi důrazný. Dá se říci, že letošní Freiburg je prototypem klubu s menším rozpočtem, ale velkým srdcem. Možná z toho bude Evropa. Ale taky problémy s odchody hráčů, rozpad kostry týmu a příští rok anglické týdny, které se mohou projevit poklesem výkonnosti a nabitým programem.

Minulost ukazuje, že leckdy účast v tolik očekávaném klání dopadla fiaskem, byť dnes už je německý klubový fotbal vládcem Evropy a propadáky se nečekají. Pro kluby měla účast v Evropě a případný prodej klíčových hráčů fatální důsledky i v bundeslize. Může to být i případ Freiburgu, vždyť Flum a Rosenthal mají namířeno do Frankfurtu a Max Kruse do Gladbachu. A právě loňský rozpad kostry týmu Gladbachu stál za výpadkem a neúčastí "Hříbat" v Lize mistrů. Tady je výčet některých překvapivých účastníků evropských pohárů posledních sezón a jejich úspěšnost v dalším období:

2010/11: Mainz výbornými výsledky trápil čelo bundesligy, jenže v létě se pakoval z Evropské ligy po výbuchu s rumunským GAZ-Metanem a pak spadl na 13. místo.

2008/09: Hertha skončila čtvrtá, postoupila následně ze skupiny Evropské ligy, aby neustála boj na dvou frontách. V lize vyhrála pět zápasů, byla nejhorší a sestoupila.

2006/07: Šestý Norimberk také postoupil ze skupiny v Evropě a dopadl stejně jako Hertha o dva roky později. Z bundesligy i vinou úzkého kádru spadl.

2005/06: Frankfurt postoupil do Evropy, v ní vyřadil dánské Bröndby, ale ve skupině byl bez výhry poslední. Bundesligu tak tak zachránil 14. místem.

2004/05: Do Evropy si cestu proklestil Mainz, po vyřazení arménské Miky a islandského Keflavíku narazil na Sevillu a vypadl. V lize další rok jedenáctý.

2003/04: Pátý tým bundesligy z Bochumi překvapil všechny. V prvním kole Poháru UEFA ale přišel o postup přes Lutych v nastavení gólem Curbela. Z tohoto šoku se Bochum nevzpamatovala a v sezoně sestoupila do druhé bundesligy.

2002/03: Kaiserslautern si vybojoval místo v Poháru UEFA, po dvou porážkách s Teplicemi odpochodoval a v bundeslize byl patnáctý, těsně nesestoupil.

Autor: Honza Homolka / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (65)

Přidat komentář
Puskas

a není toto plošná záležitost?

Reagovat
The Krupy

Talianske kluby by si od nich mali brať príklad.

Reagovat
The Krupy

Nie priamo reakcia na článok, aby sme sa vyhli nepresnostiam. Myslím si to čo Puskas, je to tak skoro všade.

Reagovat
Kongo

Španělské týmy to zvládají celkem v pohodě.

Reagovat
smazaný uživatel

a anglické tohle vůbec neřeší, protože žádné hráče nevychovávají, jen kupují

Reagovat
smazaný uživatel

newcastle letos

Reagovat
DreamTeam

neni pravda sice nesestupuji, ale ten propad v lize kdyz nejaky mensi klub hraje v evrope je taky u vetsiny spanelskych klubu

Reagovat
H.N.T.

presne tak viz. Athletic

Reagovat
Ferguson6

Ale to nie je zrovna menší klub.

Reagovat
Kongo

No jo,ale aspoň jednu frontu zvládnou nad očekávání.

Reagovat
db18

Občas taky - třeba Celta Vigo

Reagovat
smazaný uživatel

A co teprv my? Udělali jsme třetí místo, vypadlo se s Bělorusem a od té doby nad námi visí smrtka se jmenovkou "Bankrot" a hrajem už třetím rokem o záchranu.

Reagovat
db18

vy o sestup ale hrajete úspěšně - Celta Vigo sklouzla do druhý ligy a pak hned do třetí

Reagovat
smazaný uživatel

A to jsme na tom hůř než oni. Ještěže to někdy jistí AAA

Reagovat
georgeo

otázka je, zda zmíněné týmy byly natolik dobré, aby se udržely i bez pohárů

Reagovat
Arne

Bochum nemám tušení, ale Hertha i Norimberk se měly zachránit. Tam byly hlavní problémy jinde, špatný začátky a pak ještě horší výměny trenérů. Ale EL (nebo Pohár UEFA) jim rozhodně nepřispěly.

Reagovat
jv

To samý právě bylo v Bochumi, odkud odešel Hašemian, Freier, Buckley, Fahrenhorst a náhrady se úplně neosvědčily (tehdy kromě jiných taky Lokvenc a Trojan).

Reagovat
Arne

Ale Neururera asi nechali až do konce, ne? U nás bylo blbý, že to Favre de facto sám zabalil a Funkel se moc nepovedl. V Norimberku je tohle stálo všechno. Blažek v knížce psal, že s von Heesenem vůbec netrénovali, jen chodili po hřišti a vysvětlovali si taktiku. Což je nepochopitelný, když on jako hráč působil pod Happelem.

Reagovat
jv

Nechali, on to měl asi taky trochu "za zásluhy" a navíc oni spadli nějak těsně.

Reagovat
smazaný uživatel

Tehdy za Galatasaray válel Baroš a mám za to, že se prosadil i ve vzájemném utkání s BSC.

Reagovat
db18

tak ale z penalty proti Drobnýmu

Reagovat
smazaný uživatel

A i to se počítá

Reagovat
jv

Reagovat
Arne

Ale bylo to v sezóně, kdy jsme sahali po titulu. O rok později jsme vypadli až s Benficou ve vyřazovačce.

Reagovat
smazaný uživatel

Však proto se počítá i branka z penalty A jestli si tak nějak pamatuji, tak Galatasaray tam byli jako doma díky fanouškům

Reagovat
Arne

Jo, to byli... Jen nechápu, jakou souvislost má celý to vlákno od Baroše dál.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak když tak detailně, tak to ber jako zpátky do minulosti aneb "Teeeeď se podíváme na to, jak Hertha hrála s Galatasaray".

Reagovat
Arne

Spíš teď se podíváme, kde všude a proti komu všemu hrál Bary.

Reagovat
smazaný uživatel

Tenhle tým nejde nemilovat bez posil se ale budeme potácet na samém dne...musí nekdo prijit

Reagovat
Ferguson6

Ale ide... Ale snáď sa zachránia

Reagovat
uff

U španielskych si pamätám Celtu Vigo ,Villareal kt. vypadli, keď hrali ligu majstrov

Reagovat
smazaný uživatel

Villarreal v Lm byl úžasnej

Reagovat
db18

Bochum hrála pohár UEFA?

Reagovat
Arne

Jasně, Neururer. A vám tehdy učaroval Hašemian.

Reagovat
smazaný uživatel

Knírač je legenda!

Reagovat
db18

OT: 10:51 Elia sešrotoval své Bentley

Reagovat
stas87

aku ma podla teba teraz trznu hodnotu?aspon 4 miliony?

Reagovat
db18

to snad ještě jo...

Reagovat
smazaný uživatel

to auto?

Reagovat
jv

Podle TM šest mega.

Reagovat
smazaný uživatel

debil

Reagovat
Pokahontas

,,po výbuchu s rumunským GAZ-Metanem"

Dobrá slovní hříčka...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Freiburg pristi rok aspon skupina EL

Reagovat
Arne

OT: Kvist na odchodu ze Stuttgartu, prý je pro Labbadiu moc defenzivní.

Reagovat
jv

Taky Stuttgart nechápu, ale jeho snaze odejít se nedivím. Náhradou má být Rudy, což by nemělo být citelným oslabením, i když podle všeho ho TSG nebude chtít prodat. Začíná se nám to však rozjíždět pěkně...

Hamburk bude potřebovat peníze a prodeji Sona se tak podle všeho nebude bránit - mezi hlavní zájemce patříme my a Spurs (kde by tam hrál, netuším). Dokonce je na prodej i Aogo. Pozornost Kloppa se podle všeho jinak obrátila do Freiburgu a rád by přivedl Diagneho a Gintera (toho asi později), ale prezident prohlásil, že už prodávat nemusí, tak uvidíme, každopádně Diagne by se k nám hodil.

Reagovat
Arne

Já bych bral spíš Gintera, navíc je to fanda Dortmundu... Prodej Aoga bych moc nechápal, sice se zpátky vzadu chytil Jansen, ale Aogo hrál v záloze dobrý zápasy. Nevím, co tam zase budou vymejšlet.

Reagovat
jv

Fakt? To jsem netušil. Tak údajně měl Kloppo chtít hned Diagneho jako náhradu za Santanu a peníze by dal i na Gintera s tím, že by zůstal ve Freiburgu ještě třeba rok hostovat, ale ten jejich prezident jeho odchod smetl ze stolu a nechce prodat ani Diagneho (prý mají peněz dost, ale potřebují taky hráčskou kvalitu).

Reagovat
smazaný uživatel

Diagne by byla dobrá volba (místo Teleho)..

ale ten Aogo

Reagovat
Arne

Tele je Santana?

Reagovat
smazaný uživatel

jop, ale ne, že by byl tele je to jen jeho přezdívka, no..

Reagovat
jv

Tak oni potřebují peníze na posily (spíš Fink je chce) a ty prostě nejsou, takže se bude muset nejdříve někdo prodat, jednoduchý. Volba teda padla na Sona a Aoga, asi dva nejcennější a potenciálně prodejný hráče.

Reagovat
db18

...pro ně škoda, že ty nejlepší posily vyfouknul Stuttgart

Reagovat
jv

To jo. Ale třeba Werder se taky mohl o Schwaaba pokusit, další sezónu by to dost možná byl jejich nejlepší obránce.

Reagovat
db18

to jo - hlavně by vytvořil větší tlak na Gebreho... takhle by se měli pokusit sehnat aspoň někoho na hostovačku (Zimmermann? O něm se hovořilo taky jako o velkém talentu a nakonec mu Janstchke nedal šanci)

Reagovat
jv

těžko říct, jestli by je vytrhl, popravdě jsem do ve Fürthu skoro hrát neviděl. Když už ale od nich někoho vzít, tak jednoznačně Mavraje, to by mohl být pro současný Werder dost možná ideální hráč, přeci jen na větší jména to asi těžko bude. Navíc je mu teprve pořád jenom 26 let. Časem taky nebude špatný ten Baba, ale u něho to chce pár let počkat.

Reagovat
db18

No nevytrhl - ale horší než Gebre v současný formě by být neměl (a teď jsem koukal, že se i spekuluje o příchodu Clemense - ikdyž si myslím, že on má větší ambice)

Reagovat
jv

Zrovna Brémám by se docela hodil a měl by takřka jistý základ, ale taky se mi nechce věřit, že by nechtěl výš (třeba to Schalke).

Reagovat
db18

Jedině teda Schalke a z S04 roční hostovačka u SVW, než vypadne Bastos

Reagovat
jv

Kolik byla ta klauzule?

Reagovat
db18

3 mil. €

Kdyby nepodepsali Petersena nebo slušně prodali problémové duo, tak by to dát měli

Reagovat
jv

Mohli by. Na takového Arnautoviče by si pak ve Werderu už dost možná nevzpomněli (nedostatky by Clemens hravě vynahradil pracovitostí a přístupem, přesně tím, co současné Brémy potřebujou).

Reagovat
jv

Je fakt, že Gebreho v současné (ne)formě by neposadil jen málokdo.

Reagovat
db18

ale teď BILD zveřejnil článek, kde zmiňuje hráče, kteří odchází (i na volný přestup)

a je tam například Manuel Friedrich, Metzelder, Madlung, Kahlenberg, Ivanschitz...

...takže na stopera mají možnost přivést zkušené alternativy (namísto Prödla) a dopředu to taky není bída (jen plat by mohl být problémem)

Reagovat
jv

Jméno Ivanschitze se už dokonce v souvislosti s Werderem někde objevilo, ale má po něm "jít" taky Hertha.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele