Evropské ligy chtějí upravit reformu Ligy mistrů. Dostane se na více mistrů?

23.10.2021, 14:50
Aktuality
Evropská asociace klubů ECA by ráda ještě upravila reformu Ligy mistrů, podle které se bude hrát od sezony 2024/25. ECA věří, že získá více míst pro mistry jednotlivých zemí namísto nejslavnějších klubů, které "měly slabší sezonu", jak je plánováno.

Liga mistrů se už od sezony 2024/25 nebude hrát v základních skupinách jako doposud, ale v jedné jediné o 36 týmech. Každý z účastníků má odehrát deset zápasů namísto dosavadních šesti. O pořadí zápasů a soupeřích se má rozhodovat tzv. švýcarským systémem, který se používá například při šachových turnajích.

Do play-off postoupí po základní části nejlepších osm mužstev přímo a celky na 9. - 24. místě budou hrát o postup do osmifinále v baráži.

Jedno ze čtyř účastnických míst navíc má podle původních plánů připadnout čtvrtému týmu francouzské ligy. Další tři pak nejvýše postaveným klubům v evropském žebříčku, které se do LM nekvalifikovaly z domácí soutěže. V praxi by to znamenalo další místo navíc pro celky z nejsilnějších zemí jako Anglie, Španělsko, Itálie či Německo.

ECA chce po UEFA, aby namísto "zásluh z minulosti" rozhodovalo o kvalifikaci do Ligy mistrů i nadále čistě sportovní hledisko a aby zbylá tři místa připadla mistrům z lig, které jsou v žebříšku koeficientů na nižších místech.

"Myslím, že nakonec ke změnám dojde," uvedl jeden z funkcionářů ECA Jacco Stewart, s tím, že jasno má být do poloviny prosince.

Autor: Jiří Fišara / goal.com, sport.aktuality.sk

Komentáře (56)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Spíš to vidím tak, že Liga mistrů se bude posouvat dál v tom směru, aby v ní hrály jen kluby z top lig (kromě top 5 ještě přiberou Nizozemce, Portugalce a možná Belgičany) a mistrům z ostatních zemí zjednoduší cestu do EL (přímé nasazení do skupiny pro ty s nejlepším koeficientem, nasazení do posledního předkola pro ostatní), kde i trochu přidají na odměnách, aby jim zavřeli hubu.

Reagovat
smazaný uživatel

A to by bylo špatně?

Reagovat
Liquid

rozhodně, protože LM má být pro mistry a ne pro neúspěšné favority top lig

Reagovat
Remt

Souhlasím. trochu jsem se zděsil když jsem se podíval s kým to vlastně souhlasím:D

Reagovat
Benfica

Liga majstrov nakoniec ostane bez majstrov..

Reagovat
dave30

Jestli to nebude tím, že tim mistrovstvím se myslí spíš nejvyšší kvalita týmů, nikoliv jejich umístění v ligách.

Reagovat
Benfica

Slovensky, český preklad to možno naznačuje ale Champions League je celkom jednoznacna.. nemoze byt niekto povazovany ako champion ak nevyhral ligu, a uz vobec ne ak ju nevyhral ani raz vo svojej historii

Reagovat
dave30

Chápu, ale já tam jasně vidím posun k tomu, aby to bylo pro nejlepší týmy. Už od zrušení PMEZ a zavedení právě LM.

Reagovat
Benfica

tak potom nech zmenia ten názov.. nech o tom kto z tých nemajstrovských tímov je lepší rozhodne predkolo.. čo sa týka LM tak rozdelenie priamych miest a predkôl bolo ideálne to do roku 2018..

Reagovat
dave30

LM je značka, která je zde téměř 30 let. Něco jako Paříž - Dakar, ti se také nepřejmenovali. Hned od vzniku to přece vůbec nebylo jenom o mistrech jednotlivých lig, to by nemuseli rušit PMEZ. Ať se nám to líbí nebo ne, je to prostě soutěž pro vyvolené. Něco jako luxusní restaurace a restaurace pro normální lidi (v tomto případě EL a KL).

Reagovat
Benfica

máš pravdu, len musíš dať šancu stať sa vyvoleným aj niekomu inému, kto si ty zaslúži.. čo ja viem majstrovi nizozemska, česka, alebo belgicka.. o tom je športová súťaž, inak by to bolo ako v tej "Super lige"

Reagovat
dave30

Když se chceš stát vyvoleným, tak to nejprve dokaž (v těch předkolech). No a když to budeš dokazovat dlouhodobě, tak poroste koeficient týmu i země a ty se tam potom dostaneš přímo. Jinak Nizozemci i Belgičané tam mistra mají a Češi, Chorvaté, Srbové a ti další si to místo musí vydobýt (přes předkola). Zní to krutě, ale náš, chorvatský či srbský mistr sponzory zajímá daleko méně, než 5-6 tým z top lig. To je prostě současný svět. Rovnost pro všechny? I ty bláhový. I když se nám to nelíbí.

Reagovat
Benfica

popravde netuším kto má priamo majstrov v LM teraz, ale ak to je top 10 líg podľa koeficientu tak je to ok, za mňa ok.. btw vrátil by som to tak, ako bolo, že 4 z top 3-4 líg hrali posledné predkolo a zrušil by som aj tú majstrovskú a nemajstrovskú časť v predkole.. už keď chceme mať rovnosť.

Futbal sa hrá pre fanúšikov a nie pre sponzorov, teda aspoň tak sa to hovorí a keďžte to tak hovoria tak nech podľa toho nastavujú aj pravidlá..

Reagovat
dave30

To máš těžké. Hraje se pro diváky, ale platí to sponzoři. Takže udělej něco, co se nebude líbit sponzorům a jak to asi dopadne? Také se mi některé věci nelíbí, ale jsem realista.

Reagovat
dave30

Například v loňském finále LM žádný mistr nebyl...

Reagovat
fenixLFC

Ma fo byt sutaz najlepsich timov

Reagovat
Liquid

k tomu aby byli nejlepší si to musí vybojovat ve vlastní lize, 4 tým z Itálie dle mě nemá právo pro přímou účast oproti třeba mistru Ruska

Reagovat
fenixLFC

ked je trebars 4. tim z talianska lepsi ako majster ruska tak tam ten majster nema co robit pretoze si to vykonnostne nezasluzi.

Reagovat
Liquid

ale výkonostně blablabla, průměr holandslý ligy taky dokážet vyřazovat CZ nebo Tiraspol a má přímo jen 1 nebo 2 týmy....

Reagovat
dave30

A co je špatného na tom, že si účast vybojuješ tim, že podáváš dlouhodobě výborné výkony v evropských pohárech a máš tím vysoký koeficient? To je jako něco horšího než vyhrát nějakou srandaligu?

Reagovat
Chlupatá máma

Až se bude udělovat cena pro největšího retarda EF, budeš patřit mezi favority.

Reagovat
The Krupy

Reagovat
smazaný uživatel

Správne. Je dobré vidieť, že ešte sa nájdu ľudia, ktorí sa neboja použiť hlavu na rozmýšľanie.

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně ten plán co ustanovila UEFA a proti kterému jde ECA, aby tam byly něktére týmy jen za koeficient ikdyž by v lize skončily třeba 7. byl fakt na hlavu padlý a krajně nesportovní.

Reagovat
fenixLFC

ECA chce po UEFA, aby namísto "zásluh z minulosti" rozhodovalo o kvalifikaci do Ligy mistrů i nadále čistě sportovní hledisko

ked chcu aby rozhodovala sportova vykonnost tak by vsetky zostavajuce miesta mali pripadnut najvacsim ligam

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ať se o ně pobijou v každé dané sezóně v předkolech o LM. Na zásluhy nasrat.

Reagovat
dave30

A co si představuješ pod pojmem zasluhy? To, že si klub svými výkony v evropskych pohárech vybojuje vyšší koeficient je něco špatného? To je jako něco horšího než získat titul v nějaké horší lize? Mně se to tedy nezdá.

Reagovat
smazaný uživatel

Do LM se má jít za výkony v předešlé sezóně.

Reagovat
dave30

Jj, a ještě by to měli být pouze mistři. Kdyby to tak chtěli, tak neruší PMEZ a nezavádí LM.

Reagovat
ratusek

Oni fakt od roku 2024 budou hrát podle té zhovadilosti?

Reagovat
smazaný uživatel

Do té doby než vymyslí nějakou ještě komplikovanější blbost s ještě větším počtem zápasů.

Reagovat
didosh

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Tigerinho

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se tento švýcarský formát líbí, ale přeci jenom bych ocenil jisté změny.

1) Bez playoff, klidně 17 zápasů každý tým.

2) Kvalifikace do LM z EL, která by se hrála obdobným systémem. Postup/sestup = 8 týmů.

3) Jistotu účasti v evropských pohárech v další sezóně by mělo jen 36 týmů v LM, zbytek by svou účast musel potvrdit v národních ligách.

4) Každá země by měla jednu volnou místenku do pohárů pro případ, že by třeba z Anglie už hrálo 7 týmů ligu mistrů, tak by 8. tým dostal možnost hrát o účast v KL (která by byla vlastně kvalifikací do EL (ta by se hrála švýcarským systémem, ale její týmy by neměli jistotu příštího roku, pakliže by se z ligy nekvalifikovaly).

5) KL by se hrála skupinově, nahoru do EL by postupovalo 8 týmů + nejlepší týmy (proměnlivý počet), co by nahradily týmy, jenž v domácích soutěžích nepotvrdili účast v EL.

Reagovat
Gazdo

Tvl to je blbost sorry

Reagovat
cink

Reagovat
Benfica

Reagovat
ratusek

17 zápasů každý tým? K tomu každé dva roky MS i ME? Budou hrát roboti?

Reagovat
dave30

Jak si představuješ, že by mohlo fungovat MS každé 2 roky s ME? To snad dohromady nejde, když kvalifikační cyklus má zhruba 1,5 roku? To jako že by se hrála pouze kvalda na MS a podle ní by se hrál v lichém roce pouze závěrečný turnaj ME? Také by to tak asi šlo, ale já si myslím, že FIFA chce kontinentální šampionáty úplně zrušit. Jinak mi to tam opravdu nevychází.

Reagovat
ratusek

však já si tu pičovinu nepředstavuji a ani nechci. Tyhle novoty ničí fotbal, jak ho známe. A mě to nebaví. Sleduji naši ligu a zbytek mě moc extra nezajímá. jen kouknu na výsledky a stačí mi to.

Reagovat
dave30

Jasně, ale nejsi jediný který tady nesouhlasí s MS každé 2 roky a zároveň ME. S tím samozřejmě nemůže souhlasit nikdo, protože nárůst počtu zápasů v kvalifikacích by byl takový, že by to nešlo realizovat. Takto to prostě nemůže být nastaveno. Proto by mě zajímalo (asi nejen mě), jak to FIFA myslela?

Reagovat
smazaný uživatel

To je blbost zase

Reagovat
Gazdo

Preco nechat nieco co funguje? Podme to rozbit od zakladov UEFA

Reagovat
didosh

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
ratusek

Reagovat
cink

Reagovat
John Obi Mikel

Nechte to, jak to je dpč

Reagovat
ratusek

uplně ten fotbal znechucují

Reagovat
cink

Píííííčovina

Reagovat
cink

zkažená neděle

Reagovat
dave30

Švýcarský systém je určitě daleko spravedlivější, než nějaké losování. Jen to navýšení počtu zápasů (finalisté budou hrát o 2 zápasy více, než normálně) je v už tak nabitém kalendáři celkem problém. Jinak nechápu ty negativní reakce na doplnění těch 4 míst. Opravdu někomu přijde divné, že si tým vybojuje účast v LM na základě svých dlouhodobých výsledků v evropských pohárech (tím má vysoký koeficient) na úkor někoho, kdo vyhraje nějakou srandaligu? Co je na tom tak divného, když to má být soutěž pro ty nejlepší?

Reagovat
Benfica

Definuj sranda ligu.. pre mna je to napriklad italska..

Reagovat
dave30

V tom případě nemá cenu definovat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele