Evropské koeficienty po pohárovém týdnu (3)

04.09.2014, 14:54
Aktuality
Zaujalo nás
Dvouměsíční letní boje v předkolech evropských pohárů jsou u konce. Ještě před startem hlavních fází Ligy mistrů i Evropské ligy si shrneme předkola z pohledu národního koeficientu. Největším ziskem v této fázi se může pochlubit Chorvatsko, následováno Běloruskem, Švédskem a Bulharskem, tedy třemi zeměmi, jejichž mistři se dokázali prokousat až do Ligy mistrů.

Srovnání elitních soutěží, jejichž kluby odehrály v předkolech jen malou porci utkání, zatím vyznívá vyrovnaně. Ztrátu minimálně jednoho klubu utrpěly všechny kromě Serie A, která zase ovšem kvůli nezdaru Neapole v nemistrovské části play-off vyšle do Ligy mistrů pouze dva zástupce.

Česká i slovenská liga prošla sítem předkol s jedním klubem, které se představí v Evropské lize. Sparta Praha a Slovan Bratislava si to navíc rozdají dokonce v přímém souboji v jedné skupině, jejímž papírovým favoritem je zmíněná Neapol.

Na úvod je třeba připomenout, že pohárové výsledky z aktuální sezóny završí pořadí národních koeficientů za pětiletku 10/11 - 14/15, která je určující pro nasazování do evropských pohárů v sezóně 2016/2017.

Top 5

Španělsko bude po třech letech v základních skupinách nekompletní. Baskický Real Sociedad nezvládl odvetu v Krasnodaru a ve skupinách EL se tak představí pouze dva celky. Zato do LM jde Primera División díky postupu Athletic Clubu Bilbao přes Neapol již počtvrté v řadě ve čtyřech. V plné síle do LM a také pouze ve dvou do EL půjde i Anglie. Arsenal zvládl nástrahy nemistrovské kvalifikace o LM již počtvrté ze čtyř pokusů během posledních šesti let, kdy se tento formát hraje. Naopak mimo hru je finalista FA Cupu Hull City, který nedokázal vyřadit Lokeren. Mimochodem belgický celek se do základní skupiny EL dostal až na druhý pokus, když před dvěma lety jej ve 4. předkole zastavila Plzeň. Stejným počtem týmů v základních skupinách obou pohárů se může pochlubit také Německo.

Hned ve třech půjde díky postupu FC Porta do LM Portugalsko, které je aktuálně dokonce na čtvrté příčce před Itálií. Ta se v nejprestižnější klubové soutěži představí jen s dvojicí klubů, ovšem dvojnásobná převaha ve srovnání s portugalskými zástupci v EL dává tušit, že se Itálie na konci roku na čtvrtou příčku vrátí. Tedy pokud kluby Serie A vezmou EL vážně a uvědomí si, že hrozba propadu na pátou příčku po více než 30 letech a nedávná ztráta jedné pozice v LM jsou dány právě mizernými výsledky z posledních let v EL.

6. až 10. místo

Velké věci se dějí v boji o důležitou šestou příčku (dva týmy přímo do LM). Před Francii, která překvapivě přišla v Rumunsku o Lyon, se natlačilo Rusko, které zase mrzí výpadek Lokomotivu v duelu s kyperským Apollonem Limassol. Ligue 1 však přeci jen má k dispozici o jeden tým v EL navíc a šesté místo si může uzmout zpět. O dva celky přišla Ukrajina, již o tři Nizozemsko, desítku pak uzavírá Belgie, která kvalifikací prošla úspěšně a ztratila jen jednoho zástupce.

Souboj o 12 a 15. místo

Důležité pozice především pro nasazování do různých fází LM. Dvanácté (respektive třinácté místo v případě kvalifikování se obhájce trofeje do základní skupiny LM) zajišťovalo podle formátu z posledních let mistrovi země přímou účast v základní skupině Ligy mistrů. Protože však již v příštím ročníku (2015/2016) dochází k drobným úpravám a účast v základní skupině připadne i vítězi EL, nemusí mít v krajním případě jistotou základní fáze LM ani mistr země z 12. pozice.

Od příští sezóny navíc vstoupí v platnost další novinka, ve které hraje důležitou roli 12. příčka v pořadí národních koeficientů. Přímo do skupin EL totiž postoupí vítězové národních pohárů nejen z prvních šesti (jako v posledních dvou ročnících), ale hned dvanácti zemí Evropy. Dále pak také tři týmy, které se umístí na pátém místě v prvních třech nejsilnějších ligách a čtvrtý tým ze čtvrté ligy podle národního koeficientu. To však znamená, že z předkol postoupí do EL místo dosavadních 31 týmů pouhých 22. A to není dobrá zpráva pro země od třináctého místa níže, kterým sice v předkolech ubydou silní soupeři z předních lig, ubydou ovšem postupová i místa.

O důležité 12. místo tedy svedou bitvu Švýcarsko, Turecko a Řecko, jejichž týmy se v letní kvalifikační fázi předvedly v dobrém světle. Do tohoto boje bohužel nezasáhne aktuálně čtrnácté Česko, které sice ještě bodově dýchá zmíněné trojici na záda, ovšem samotná Sparta nemůže početné přesile konkurovat. Postup Sparty tak alespoň znamená, že by se Česko nemělo strachovat o nejlepší patnáctku, což ještě před takovými třemi lety představovalo nedosažitelný cíl. Ze zadních pozic by na nás mělo tlačit jen Rumunsko, které jde do EL se dvěma týmy. Další země jsou za námi s již větším odstupem a Rakousko, Kypr ani Chorvatsko by ztrátu cca 5 až 6 bodů stáhnout neměly. Až konkrétní zápasy však ukážou, jak Sparta zástupcům zmíněných zemí bude odolávat.

Důležitou otázkou také zůstává, kolik bodů ztratíme v boji se srovnatelnými státy kolem 15. pozice za aktuální, zatím nevydařenou sezónu, která bude český národní koeficient ovlivňovat dalších pět let. V probíhající sezóně se nedaří ani Rakousku, Polsku či Dánsku, úplně ze hry je Izrael. Hned pěti týmy dělí svůj zisk Kypr, který byl do aktuální sezóny nasazen ze čtrnácté pozice. Mimochodem tento "handicap" pro země na 13. až 15. pozici čeká Česko v příští a věřme, že i v té další sezóně. Nejlépe se naopak v předkolech vedlo Chorvatsku a Bělorusku, které navíc své již tak vysoké letošní konto budou ještě navyšovat dvěma zástupci.

Především díky postupu úřadujících mistrů do LM (tedy čtyřem bonusovým bodům) narostl skokově národní koeficient také u Švédska, Bulharska a Slovinska. Zisk dalších bodů v konkurenci nejlepších evropských klubů však pro Malmö FF, Ludogorec Razgrad a NK Maribor nebude snadný. Relativně povedené léto má za sebou také Slovensko, které již v kvalifikační fázi nahrálo jednak více bodů než Česko, a jednak také více bodů než v šesti ze svých posledních osmi sezón. Slovan má navíc možnost tuto hodnotu ještě vylepšit. Z již vyřazených států uhrál nejvyšší zisk za letní předkola Kazachstán.

Kazachstán na klubové scéně

Kluby z Kazachstánu se v evropských pohárech objevují od sezóny 2002/2003, kdy se Kazachstán stal tehdy 52. členským státem organizace UEFA. Z posledního místa žebříčku národních koeficientů se Kazachstán postupně prokousával až na aktuální 32. pozici. Každým rokem navíc zástupci ekonomicky silné ligy dosahují stále lepších výsledků. Vrcholem jsou poslední dvě sezóny. V té loňské díky historické premiéře jednoho z klubů v základní skupině evropských pohárů, v té letošní díky nejvyššímu historickému zisku.

Ze začátku patřily exotické kluby ze střední Asie spíše mezi otloukánky a v úvodních pěti sezónách se na evropské scéně ani jednomu z šestice FK Atyrau, Kairat Almaty, FK Astana, Irtyš Pavlodar, Tobol Kostanaj a FK Aktobe nepovedlo z celkem deseti případů postoupit. Přes více než jednoho soupeře se některému z klubů z Kazachstánu povedlo postoupit až před dvěma lety, v sezóně 2012/2013. To když rozjeté FK Aktobe zastavil ve třetím předkole EL belgický Genk. Největšího úspěchu dosáhl Kazachstán na klubové scéně loni. FK Aktobe přešlo dokonce přes tři soupeře a v kvalifikaci EL skončilo až těsně před branami základních skupin na Dynamu Kyjev. Irtyš Pavlodar pro změnu způsobil šok v Bulharsku, když v prvním předkole EL zdolal zdrceného vicemistra Levski Sofia, který o pár týdnů dříve přišel o titul v posledním zápase domácí ligy kvůli vlastnímu gólu čtvrt hodiny před koncem. Do historie se však nejvíce zapsal jiný celek. Šachter Karagandy prožil nezapomenutelné léto 2013. Ve druhém předkole LM nejprve vyřadil běloruského favorita BATE Borisov, který si v posledních letech navykl na hlavní skupinovou část evropských pohárů. Ve třetím předkole pak narazili horníci z Karagandy na další překvapení, albánského mistra Skënderbeu Korçë. Postup si i přes bláznivý průběh odvety vybojoval Šachter, který pak ve čtvrtém předkole LM zaskočil na vlastním hřišti i Celtic vítězstvím 2:0. Odvetu na ostrovech však lépe zvládl slavnější skotský celek a Karaganda tak putovala do základní skupiny EL, kde vybojovala remízy s kluby Maccabi Haifa a AZ Alkmaar. Celkový zisk do národního koeficientu pro sezónu 2013/2014 se zastavil na hodnotě 3.125.

Ještě vyšší zisk do národního koeficientu připsal Kazachstán letos, byť se tentokrát žádnému z týmů do skupinové fáze protlačit nepodařilo. Jedenáct vítězství a pět remíz ve 24 zápasech znamenající postup přes sedm soupeřů včetně Hapoelu Tel Aviv či AIK Stockholm dalo dohromady 3.375 bodu, což je nejvíce ze států, které jsou pro letošní sezónu již mimo hru.

S Kazachstánem mají zkušenosti i dva české a dokonce čtyři slovenské kluby. Pro Viktorii Žižkov nebyl před jedenácti lety problém přejít v předkole poháru UEFA přes FK Astanu. Čerstvou a varovnou vzpomínku pak mají hráči Slovanu Liberec, kteří předloni až díky gólu v prodloužení přešli ve druhém předkole LM přes zmíněný Šachter Karagandy. Stoprocentní bilanci s Kazachstánem má také Slovensko. Čtveřice Púchov, Artmedia Petržalka, Slovan Bratislava i Zlaté Moravce si se soupeřem z Kazachstánu také poradila.

Bude zajímavé sledovat, zda bude vzestup klubů z Kazachstánu pokračovat i v dalších sezónách, a strašák v podobě daleké cesty na východ se tak začne týkat stále více a více klubů i z elitních fotbalových zemí.

Výpočet národních koeficientů

Vedle standardních 2 bodů za vítězství a 1 bodu za remízu (nyní v předkolech pouze polovina, tedy 1 a 0,5) hrají důležitou roli body bonusové. V současném formátu připisují kluby do národních koeficientů 4 body za účast v základní skupině LM a 5 bodů za postup z ní do osmifinále LM. V jarních vyřazovacích bojích pak týmy vylepšují národní koeficienty ještě vždy jedním bodem za účast ve čtvrtfinále, semifinále i finále obou pohárů. Tyto zisky se dělí počtem všech klubů jednoho státu, které v sezóně do pohárů nastoupily. V případě Česka to tedy jsou dva body za dvě vítězství Mladé Boleslavi, dva body za dvě vítězství Liberce, půl bodu za remízu Plzně a čtyři body za tři (domácí) vítězství a dvě remízy Sparty. To vše se dělí počtem čtyř českých klubů - letos tak Česko zatím získalo 2.125 bodu.

Koeficienty UEFA
 ZeměCelkemLetosM LMM ELT LMT EL
1.Španělsko82.9993.2144342
2.Anglie69.9623.1424342
3.Německo66.5583.0004342
4.Portugalsko55.0492.7503332
5.Itálie53.8432.3333324
6.Rusko44.1653.3333322
7.Francie43.7502.2502423
8.Ukrajina37.1662.0002413
9.Nizozemsko36.8121.9162412
10.Belgie30.2002.6002313
11.Švýcarsko29.5752.1002312
12.Turecko28.8002.2002312
13.Řecko28.1002.4002313
14.Česko27.3752.1252301
15.Rumunsko24.2993.1252302
16.Rakousko22.9251.3751301
17.Kypr21.7002.7001311
18.Chorvatsko21.2504.6251302
19.Izrael21.0001.3751300
20.Bělorusko19.5004.2501311
21.Polsko19.0002.2501301
22.Dánsko18.0001.1001302
23.Švédsko17.3253.5001310
24.Skotsko16.1502.2501301
25.Bulharsko16.0003.5001310
26.Norsko14.3752.2001300
27.Srbsko13.3752.2501301
28.Slovinsko12.8753.2501310
29.Slovensko11.2502.7501301
30.Ázerbájdžán11.2502.3751301
31.Maďarsko11.0002.1251300
32.Kazachstán10.3753.3751300
33.Moldavsko10.0001.7501300
34.Gruzie9.3751.2501300
35.Island8.0002.5001300
36.Bosna a Hercegovina7.5001.7501300
37.Finsko7.4001.6001301
38.Lichtenštejnsko6.0002.5000100
39.Makedonie5.8751.1251300
40.Irsko5.7502.0001300
41.Černá Hora5.6250.7501300
42.Albánie5.3750.8751300
43.Lucembursko5.1250.5001300
44.Severní Irsko4.8751.3751300
45.Litva4.5000.5001300
46.Lotyšsko4.2500.2501300
47.Malta4.2080.1251300
48.Faerské ostrovy3.5001.3751300
49.Estonsko3.5001.5001300
50.Wales2.8750.1251300
51.Arménie2.7500.3751300
52.Andorra0.8330.5001200
53.San Marino0.4990.0001200
54.Gibraltar0.2500.2501200
Celkem - celkový aktuální koeficient. Body letos - část koeficientu získaná v této sezóně. M LM a EL - počet míst v pohárech platný pro sezónu 2016/2017. T LM a EL - počet týmů zbývajících v aktuální sezóně pohárů

Autor: Martin Lavický

Komentáře (74)

Přidat komentář
Rarášek

V klidu čecháčci, Sparta vyhraje EL.

Reagovat
smazaný uživatel

Snad,jo

Reagovat
smazaný uživatel

Spanielska futbalova nadradenost.

Reagovat
smazaný uživatel

Šílený.

Reagovat
smazaný uživatel

ještěže je ti to krásně k hovnu

Reagovat
mario23

ale stejně je PL lepší liga.

Reagovat
smazaný uživatel

ani nahodou

Reagovat
mario23

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší je Německá.

Reagovat
mario23

Reagovat
smazaný uživatel

v čem? jedně finančně.

Reagovat
mario23

atraktivita, koukatelnost, vyrovnanost několika špičkovejch týmů, lepší herní styl, atd.

Reagovat
smazaný uživatel

ale ta vyrovnanost nekolika spickovej tymu nestaci na spicku europy momentalne

Reagovat
smazaný uživatel

Atraktivita a koukatelnost mluví pro BL, vyrovnanost viz níž, herní styl pořád BL.. výsledkově jednoznačně PD.

Reagovat
smazaný uživatel

"atraktivita, koukatelnost, lepší herní styl" --> tvoj subjektivny pohlad

"vyrovnanost několika špičkovejch týmů" --> nezmysel

Reagovat
smazaný uživatel

A stejně MS pořádně posrali.

Reagovat
johnik

poďme koeficient!

Reagovat
olymp

jedem HELLAS!!! zkusme tu 12.pricku ..

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Sandstorm

Vzhledem k finančním možnostem naší ligy a kvalitě naší repre je celkem mazec, že jsme na 14.příčce. Z těch lig druhýho sledu jsme vlastně na prvním místě. Bohužel dlouho trvat to asi nebude. Postupně se tam vystřídali Rumuni, Dánové, Kypr, Rakousko...dlouhodobě tam nikdo nevydrží. myslím, že časem zase klesneme někam na to 18.místo...

Reagovat
smazaný uživatel

vsak tam taky patrime

Reagovat
smazaný uživatel

Co s tim má co společnýho repre?

Reagovat
smazaný uživatel

ze v cesky lize hraje nejvic cechu?

Reagovat
Feind

z techle tymu se bojim jen rumunu, na ostatni si myslim, ze v pohode mame

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, v pohodě..

Reagovat
smazaný uživatel

Rumunsko půjde před nás

Reagovat
smazaný uživatel

Letos určitě ne..

Reagovat
smazaný uživatel

Těžko

Reagovat
smazaný uživatel

Chorvatsko a Bělorusko..

Reagovat
smazaný uživatel

portugalsko pred italii

Reagovat
FC Porto FC

nedivím se

Reagovat
smazaný uživatel

aha uz sem to asi dlouho nevidel, italie posledni 2 roky stahuje naskok

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsko predbehlo Taliansko len pred par tyzdnami, ale ak sa neudeje nic zvlastne, tak sa to zase otoci, pretoze najblizsie odpadne sezona, v ktorej Portugalsko ziskalo o 7 bodov viac ako Taliansko.

Reagovat
smazaný uživatel

ze jo

no pak jsem koukal sem http://www.coen.wz.cz/ a tam italie posledni 2 roky stahuje, asi vypadl/ne rocnik kdy nahrala vic italie

Reagovat
smazaný uživatel

ale tak pokud by sparta teoreticky EL vyhrala tak by sme se mohli posunout na 12 misto ne?

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
Feind

a meli bychom 3 tymy v lm

Reagovat
didosh

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

EL vyhraje Porto.

Reagovat
smazaný uživatel

Oni bezproblemov postupia zo skupiny

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
smazaný uživatel

Jak teoreticky? Já už mám koupenou jízdenku do Varšavy.

Reagovat
smazaný uživatel

Se dívám že Itálii dochází dech. Dnes je konkurenceschopny akorát JUVE

Reagovat
smazaný uživatel

no...není

Reagovat
mayday

Nějakej klubismus a nesmyslný půtky dětí o co největší vyzdvihování svýho klubu jsou mi ukradený, ale při podívání se na tvý oblíbený kluby jsem se celkem pobavil

Reagovat
smazaný uživatel

jsem rád, že jsem tě pobavil

Reagovat
smazaný uživatel

Itálie je v posledních letech slabá.. Letos v EL snad Turín a Inter něco uhrajou, Neapoli nevěřím, pač ti budou jezdit na venkovní hřiště opékat párky a ne hrát fotbal. V LM snad zahraje něco Juve..

Reagovat
smazaný uživatel

věřím, že Roma taky..

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
nani92

to bude tuhý súboj s Azerbajdžanom a derby so Slovinskom

Reagovat
Feind

na jednu stranu nam to vsem prijde strasne na hovno, mit v zakladnich castech evropskych soutezi jen 1 tyden, ale za nama na tom moc tymu lip neni. a z 15asi taky tezko vypadnem

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli neudržíme tu 15, tak už fakt nevim, já jsem udělal dost, ted je na řadě Sparta

Reagovat
smazaný uživatel

Rusko před Francii?

Reagovat
mario23

15. místo snad v suchým triku. ale příští rok už nebude stačit jen 1 klub ve skupinách...

Sparta, Plzeň, Teplice, Jablonec, Boleslav

Reagovat
smazaný uživatel

Teplice, Jablonec a Boleslav jsou v Evropě schopní porazit max. celky z Bosny nebo Malty.

Reagovat
Agnar

Viz. Feyenoord, Celtic, Kaiserslautern ap. (Teplice)

Reagovat
smazaný uživatel

v roce 2002 nebo kdy to bylo? Berná mince no

Reagovat
smazaný uživatel

Ta maltska hymna je paradna. Linkin Park

Reagovat
ďuriLFC

Tragedia.Hymny posrate,navšteva katastrofálna a ešte aj šebogol trapny

Reagovat
didosh

OT:Neví někdo kde dávají Itálie-Nizozemí?

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Legia Varšava dostala od Evropské fotbalové unie pokutu 80.000 eur (2,2 milionu korun) za transparent, kterým fanoušci polského klubu UEFA kritizovali. Při utkání play off Evropské ligy s Aktobe rozvinuli obří parodické logo UEFA s prasečí hlavou a výsledkem 6:1, kterým připomínali dvojzápas Legie s Celticem Glasgow v 3. předkole Ligy mistrů. Doprovodili ho nápisem "Protože nezáleží na fotbale, ale na penězích"

běžte už fakt do prdele celá tahle mafinérie

Reagovat
Liquid
Reagovat
smazaný uživatel

Komedie...

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby je vyloucili z EL -

Reagovat
smazaný uživatel

Na Spartě proti tomu taky protestovali

Reagovat
smazaný uživatel

Francouzi to teda dopracovali...a může za to PSG

Reagovat
adalbertus

Slovensko před Maďarskem

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
smazaný uživatel

Proc je tak dulezite 12. misto?

Reagovat
smazaný uživatel

Uz to vidim v clanku..Pri prvnim cteni jsem tenhle odstavec nejak preskocil

Reagovat
Rišan

Po nečekaném a šokujícím kolapsu Plzně doma (snad si opravdu chtěli zahrát jednou ligu bez pohárového zatížení, jež se teď přeneslo na Spartu) můžeme pustit z hlavy nějaký postup výš. Spíš se máme připravovat na to, aby se to v pěti příště neopakovalo - mám na mysli zejména toho druhého do LM (nebude to třeba zrovna Sparta?), který narazuí hned napoprvé na silného soupeře.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele