EUROFOTBAL TOP11

19.08.2003, 22:39
Aktuality
V uplynulých přibližně dvou měsících jste se mohli podílet na vytvoření ideální jedenáctky celé fotbalové Evropy. Anketa nyní skončila a nastal čas sčítání hlasů. Popravdě řečeno, nebylo to moc práce, účast nebyla valná, ale i tak jste Top11 vybrali...

Do ankety se rozhodlo zapojit 55 z vás, ovšem jen 37 lidí odeslalo své hlasy. Očekával jsem rozhodně víc, ale zřejmě zapůsobil fakt, že anketa probíhala v období, kdy se toho na fotbalovém pódiu moc neděje a spousta lidí si raději užívala prázdnin a dovolených.

Téměř na každý post se našel jeden jasný favorit, který své konkurenty převýšil o hodně. Do svých výběrů jste, jak se dalo čekat, zařazovali spoustu českých fotbalistů, kteří by na to, z objektivního pohledu, asi neměli. Celkově se však do Top11 dostal jen jeden z nich, Pavel Nedvěd. Ale o tom později, začneme od začátku, od zadních řad.

Králem mezi tyčemi se podle vašich hlasů stal Gianluigi Buffon z Juventusu Turín – na post brankáře jej zařadilo 21 hlasujících. Patrně právem, i mezi odbornou veřejností je považován za nejlepšího brankáře na světě. Na druhém místě se – podle zahraničních pozorovatelů jistě překvapivě – umístil Petr Čech za Stade Rennes, dostal 7 hlasů. Třetí pak skončil Iker Casillas z Realu Madrid se dvěma hlasy, dalších sedm brankářů dostalo po jednom hlasu.

Na levé straně obrany také nebylo co řešit – s 24 hlasy jste na tento post obsadili brazilského zadáka Realu Madrid Roberta Carlose. Ten na svém místě zřejmě nemá konkurenci, nejenže stíhá perfektně bránit, ale prakticky celá levá strana hřiště je jeho a svými výpady často ohrožuje branku soupeře. Druhý se třemi hlasy skončil Christian Chivu z Ajaxu (o potvrzení jeho přestupu do AS Řím nemáme zprávy), o třetí místo se podělili Ashley Cole z Arsenalu, Marek Jankulovski z Udinese a Paolo Maldini z AC Milán.

I mezi stopery jste si našli dva jednoznačné vítěze. Vůbec nejvíce hlasů ze všech hráčů – 29 – dostal Alessandro Nesta z AC Milán, k tomu jej dva z vás zařadili na pravý kraj obrany. Spolu s ním by jste nejraději viděli Ria Ferdinanda z Manchesteru United, kterého vybralo 15 z vás. Další stopeři zaostali o hodně vzadu, po třech hlasech dostali Marcel Desailly z Chelsea, Paolo Maldini z AC Milán a Paolo Montero z Juventusu.

Na pravé straně obrany nikdo výrazně nezáří, i odborníci by s výběrem toho nejlepšího váhali. Vy jste však jednoho, kdo mírně převyšuje ostatní, našli – Liliana Thurama z Juventusu. Svůj hlas mu dalo deset účastníků ankety. Na druhé místo jste vybrali Zdeňka Grygeru (4 hlasy), čerstvou posilu Ajaxu, o třetí místo se dělí Carles Puyol z Barcelony a opět Paolo Maldini z AC Milán (po třech hlasech).

V záloze to již bylo o něco zajímavější. Zde bylo celkem jasné, že budete často vybírat Pavla Nedvěda, ale kam s ním? V Juventusu hraje střed zálohy, v reprezentaci většinou nastupuje nalevo. Většina z vás si jej zřejmě lépe pamatuje z reprezentace – na levý kraj zálohy jej vybralo 15 hlasujících. Jako střední záložník dostal 10 hlasů, dva z vás jej dokonce umístili na pravou stranu. Zpět k levé straně – za Nedvědem se umístil Ryan Giggs z Manchesteru United, dostal 5 hlasů, třetí pak se třemi hlasy skončil Zinedine Zidane z Realu Madrid.

Střed zálohy opanoval francouzský kouzelník z Realu Madrid Zinedine Zidane, který od vás dostal 20 hlasů. Své místo v Top11 si jistě zaslouží, zřejmě jen málokdo toho s míčem u nohy dokáže tolik, co hvězda Realu. O druhé místo se podělili Pavel Nedvěd a Patrick Vieira, oba dostali 10 hlasů, ale protože českému reprezentantovi patří pravá strana, do středu se k Zidanemu postaví jeho krajan Vieira, defenzivní štít Arsenalu. To se zdá být ideálním složením – jeden ofenzivně laděný technik s geniální přihrávkou, druhý rozbíječ soupeřových akcí. Za jmenovanou trojicí se s pěti hlasy umístil další český fotbalista, záložník Dortmundu Tomáš Rosický, následovalo několik hráčů se dvěma hlasy.

Pravý okraj záložní řady měl svého jasného vítěze. Celé léto se snad o nikom jiném nemluví a nepíše tolik, jako o Davidu Beckhamovi. Jeho přestup z Manchesteru United do Realu Madrid byl událostí číslo jedna, Beckham na sebe upoutal hodně pozornosti a možná také trochu díky tomu s přehledem kraloval vašim výběrům – dostal 16 hlasů. Má však i nesporné fotbalové kvality, jeho kopací technika nemá chybu a zřejmě ani konkurenci. Druhý se čtyřmi hlasy skončil Sánchez Joaquín, talentovaný španělský mladík z Betisu Sevilla. Až za ním, se třemi hlasy, skončil další nositel velkého jména – Portugalec Luis Figo.

Největší tlačenice se dala čekat v útoku a také se tak stalo. Na Evropské scéně září hned několik skvělých střelců a lze skutečně jen stěží jmenovat jednoho, který by nad ostatními vynikal. Projevilo se to i ve vašem hlasování, první tři elitní útočníky oddělují pouhé dva hlasy. Tím nejlepším se nakonec podle vás stal Francouz Thierry Henry z londýnského Arsenalu, který získal 14 hlasů, vedle něj by se postavil paradoxně jeho největší konkurent – Nizozemec Ruud van Nistelrooy z Manchesteru, který dostal o hlas méně. Jen třetí místo zbylo na Raúla Gonzálese (12 hlasů), jeden z klenotů Realu Madrid. A za ním skončil jeho spoluhráč Ronaldo, kterého do Top 11 zařadilo osm z vás. Pátý pak se šesti hlasy skončil Christian Vieri z Interu Milán.

Nejlepší fotbalisty podle vás rodí Francie – země galského kohouta má mezi výběrem hned čtyři zástupce. Další země, Anglie a Itálie, zde mají dva zástupce. Z hlediska klubů mají nejlepší fotbalisty v Realu Madrid a Juventusu Turín, oba kluby mají v Top 11 tři své hráče.

Ideální jedenáctka podle návštěvníků www.EuroFotbal.com: Gianluigi Buffon (Itálie, Juventus Turín) – Roberto Carlos (Brazílie, Real Madrid), Alessandro Nesta (Itálie, AC Milán), Rio Ferdinand (Anglie, Manchester United), Lilian Thuram (Francie, Juventus) – Pavel Nedvěd (Česko, Juventus), Patrick Vieira (Francie, Arsenal), Zinedine Zidane (Francie, Real Madrid), David Beckham (Anglie, Real Madrid) – Thierry Henry (Francie, Arsenal), Ruud van Nistelrooy (Nizozemsko, Manchester United).

Autor: Petr Starý

Komentáře (43)

Přidat komentář
antimadrista

Moc by mě zajímalo, proč jste dali přednost Thuramovi před Carlesem Puyolem :-( Jinak s tou zálohou bych docela souhlasil, nebejt tam Nedvěda, toho bych vyměnil za Ronaldinha. A co se týče útoku, tak ten bych zcela změnil, dal bych tam Saviolu s Raúlem.

Reagovat
PJ

Jestli to třeba nebude tim, že si většina lidí nemyslí, že by byl Puyol nejlepší... Já osobně sem teda dával Cafúa (nebo jak to napsat :-)). Záloha - co by tam proboha dělal Ronaldinho? Kdyby teď byl v Manchesteru a ne v Barceloně, taky bys ho tam prosazoval? A kdyby do Barcy přestoupil Beckham, toho bys tam pak určitě taky chtěl, co? Ten útok - Saviola neni špatnej, ale jsou i lepší, já bych tam dal Vieriho a Raúla...

Reagovat
smazaný uživatel

Cafú měl (stejně jako celá Roma) slabší ročník. Raději Ronalda než Raúla. Ronie vystřílel Realu dvě trofeje a nebýt zranění, tak měl zaděláno na třetí.

Reagovat
antimadrista

Cože??? Ty dáváš přednost tomu brazilci před vaším jediným klenotem? Styď se :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Tady nerozhoduje srdce, ale rozum.

Reagovat
antimadrista

Tak to u mě je srdce na 1. místě.

Reagovat
antimadrista

Fakt je to, že Ronaldinho je nejlepším hráčem Barcy a Barca si zaslouží mít zastoupení v allstars týmu.

Reagovat
PJ

Ale taky je fakt to, že je spousta záložníků, který si zasloužeji bejt před Ronaldinhem. A že si Barca zaslouží mít tam hráče - za co? Za šestý místo v lize? Sundej ty růžový brejle... :-)

Reagovat
antimadrista

Protože se snaží hrát krásnej fotbal.

Reagovat
HOST*antibarca

S tím svým ,,krásným fotbalem"má barca obrovské úspěchy.Opravdu se jen snaží.Stačí se podívat na poslední čtyři roky.Ani ten katalánskej pohár nedokáže vyhrát.

Reagovat
smazaný uživatel

Tys hlasoval pro Raúla? Tak to asi kecáš. Já tam nedal Thurama ani Puyola, ale popravdě řečeno, Francouz si to zasloužil víc. Byl spolehlivý v domácí lize i v LM, což se o Carlesovi říci nedá. Záloha je super, útok také sedí. Nemůžu se ovšem zbavit dojmu, že jde spíše o dlohodobý světový all-star tým než konkrétně o poslední sezónu.

Reagovat
PJ

Mno, to je docela možný, že to bude dlouhodobej allstars :-)

Reagovat
antimadrista

Já proti Raúlovi vůbec nic nemám. Sice není tak dobrej jako Saviola, ale je to nejlepší španělskej útočník a tak má u mě místo v sestavě. Nikdy mu ovšem nezapomenu, jak zkurvil tu penaltu proti Francii.

Reagovat
HOST*antibarca

Saviola lepší než Raul?Ten trpaslík,co se stále snaží přehlavičkovat dvoumetrové obránce a po zemi hraje taky hovno?HA HA HA HA

Reagovat
HOST*Skye

Nebuď tak zaslepený...Thuram je tam zřejmě proto, že na kraji turínské obrany odváděl po celý rok stabilně velice dobré výkony a s Juve došel až do finále Champions League, vyhrál domácí ligu a odehrál hodně těžkých zápasů. Barcelona hrála letos otřesně a Puyol na tom nic nemění. Ronaldinhu je podobný případ, hrál "pouze" v PSG průměrnou evropskou soutěž o pohárech pořádně nemluvě. Pavel Nedvěd je hlavní tahoun Juventusu, tady není -myslím- co řešit, navíc je to vyloženě týmový hráč, což se o Ronaldinhovi tolik říct nedá. Nechci být jizlivý, ale příjde mi, že se spíš rozhoduješ na základě klubové příslušnosti, než na základě skutečné výkonosti jednotlivých hráčů.

Reagovat
antimadrista

Já jsem objektivní a objektivně řečeno Barca byla ve čtvrtfinále lepší než Juventus a postoupit měla tudíš ona a ne on a zastoupení v allstars týmu měla mít taky ona a ne on.

Reagovat
PJ

A objektivně řečeno Baca skončila v lize šestá a Juventus první... Ty objektivní nejsi, to snad sám musíš vidět...

Reagovat
antimadrista

Mě fascinuje jak tu furt předhazuješ to 6. místo, jinej argument nemáš co? :-)

Reagovat
PJ

Jinej neni potřeba, výsledek celý sezóny je myslim dostatečně objektivní a pádnej argument, ne?

Reagovat
antimadrista

Jo a co novej rekord LM ?

Reagovat
PJ

Jo, ten se Barce poved. Ale o tom sme se myslim loni bavili dost a dost, že neměla pořádný soupeře... Já myslim výsledky ligy...

Reagovat
antimadrista

No jo no a sme opět na začátku. Ty si vždycky nějakou tu výmluvu najdeš co?

Reagovat
PJ

To neni výmluva ale fakt, kterej ti tady potvrdili všichni, jenže ty si to neumíš připustit. Necháme toho, tady se prostě neshodnem :-)

Reagovat
HOST*Skye

To je argument jak od malého dítěte. Kdyby byla Barca ve čtvrtfinále lepší, tak postoupí ona a ne Juventus. Není co řešit.

Reagovat
antimadrista

Smůla v tom byla.

Reagovat
HOST*

saviola je sice mladej ale NISTELROOYOVI je peknej lempl

Reagovat
antimadrista

Tak to brrrr hochu. Saviola si ty šance i připravuje, kdežto ten holaňdan si vždycky musí počkat než mu to spoluhráči zaříděj.

Reagovat
smazaný uživatel

Já psal úplně stejnou až na Thurama, tam sem psal Maldiniho a místo Henryho sem dal Ronalda. Ale jinak myslim že dobrý.

Reagovat
antimadrista

Četli ste dneska MF Dnes? Byl tam pravdivej článek o Beckhamovi, že prej nestojí ani za kopeček zmrzliny a že prej fanoušci Realu už si to začínají uvědomovat. Zápas proti Valencii prej skončil pro Beckhama totálním fiaskem, jeho výkon byl ubohej. Někteří fanoušci Valencie se prej dokonce k němu otáčeli zády, když měl míč na svejch kopačkách a hučeli na něj :-)

Reagovat
PJ

To, za co Beckham stojí, se ukáže až v zápasech, kde o něco půjde... Že se mu nepoved jeden zápas - no bože, to se toho stalo...

Reagovat
antimadrista

Kdyby takhle hrál Ronaldinho, tak ho tu roznesete na kopytech.

Reagovat
smazaný uživatel

To mu měli jako tleskat a oslavovat ho? Když mu to nepůjde, tak se prostě posadí na lavičku. Tím se naskytne šance pro Gutiho, což by bylo při jeho božské formě super. Beckham ale pro Real znamená hodně. Když se zraní jeden z trojice Figo - Zidane - Beckham, tak to nebude problém, na hřišti stačí jen dva ( a to máme ještě skvělého Solariho). Bohužel ale musím připustit, že v defenzívě to začíná skřípat. Nejenže nepřišel za Hierra žádný stoper, ale Queiroz dokonce bez náhrady uvolnil Flavia a Celadese a teď je na odchodu i rebel Makelele. A náhrada? Sotva dvacetiletý odchovanec Borja Fernández! Na konečné soudy je ještě čas, uvidíme za 10 dní.

Reagovat
PJ

Mno, to vám tam těch defenzivních záložníků moc nezbyde...

Reagovat
antimadrista

Řeknu ti, že v tuhletu dobu by vám každej průmernej tým s průměrným útokem dal tak 2 goly, to by nebyl problém a jestli odejde Makelele, tak je s vámi konec.

Reagovat
smazaný uživatel

Nic ještě není ztraceno, v neděli byla obnovena jednání s Valencií o Fabienu Ayalovi. Střed zálohy by hrál skvělý Cuchu Cambiasso, ale musel by se takticky ukáznit.

Reagovat
antimadrista

No, už moc času vám nezbejvá.

Reagovat
smazaný uživatel

Buffy, Dida (cassillas?, to jste mě rozesmáli)- Baroš (Henry), Figo (Beckham vůbec ne a Nistelroy taky!), Ronaldo (co je s tim Morientesem teď??)- Nedvěd, Zidane, Ballack (Zambrotta)- Thuram, Nesta, Carlos, Ferdinand

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo je to Nistelroy? Toho neznam. Ale Nystelrooy si kazdopadne misto v All-Star tymu zaslouzi!

Reagovat
PJ

Nistelrooy :-)

Reagovat
smazaný uživatel

:-)

Reagovat
smazaný uživatel

Ruuuuuud van Nistelrooy :-)

Reagovat
PJ

Nojono, ale nechybí ti tam eště jedno u? Nebo dvě? :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Nechybí. Já u toho vždycky soptím, když to slyším.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele