EURO DENÍK - PORAZÍME NIZOZEMSKO?

19.06.2004, 16:31
Aktuality
A je tu sobota 19. června. Tu minulou vše vypuklo a dnes již známe jména dvou týmů, které si poslední kolo zahrají jen pro čest. Ale nakonec i pro slávu. Rusko může nechat mimo hru Řecko a Bulharsko Itálii. Nás však dnes zajímá jediné utkání. Česká reprezentace bojuje proti Nizozemsku a vítězství jí zajistí postup do čtvrtfinále.

Bude dnes brankář Petr Čech bezchybný? To je samozřejmě naše velké přání. Turnaj jsme sice zahájili výhrou, ale rodila se těžce. Snadná vítězství ani zdaleka nezocelí kolektiv, jako ta, rodící se minutu po minutě v boji muže proti muži. Petr Čech si to velice dobře uvědomuje a dodává, že úvodní zápas proti soupeři, jakým bylo Lotyšsko, je pro brankáře něco jako zlý sen. Vlastně se poprvé dotkl míče ve chvíli, kdy ho měl za zády, v síti. Dnes je toto utkání minulostí a Petr Čech je plně soustředěn na souboj s Nizozemskem. Nebojí se a je přesvědčen, že obavy musí mít náš soupeř. V kvalifikaci jsme si s Nizozemci věděli rady a není důvod myslet na nemožnost zopakovat stejný výkon a stejný výsledek. Budeme držet palce a těšit se na dobrý fotbal a na tři body pro naše reprezentanty.

Ale je tu jeden problém. Nebudeme na hrací ploše jen my. Proti nám se postaví jedenáct ke všemu odhodlaných bojovníků, kteří odloží nizozemské dřeváky, obují si kopačky těch nejfamóznějších značek a místo tulipánů budou rozdávat své fotbalové umění. A že umí, o tom snad nikdo nepochybuje. Jedním z nich je Paul Bosvelt. Jeden z 23 nominovaných. Nevyčnívá příliš z řady. Ale dnes se něj bude dívat celé Nizozemsko. Má za úkol uhlídat Pavla Nedvěda. A to znamená, že bude na očích vlastně celých 90 minut, protože kde je míč, tam je Nedvěd, kde je Nedvěd, tam je upřen pohled všech na stadiónu i u televizních obrazovek. No a je zcela logické, že "hlídací pes" by měl být přítomen rovněž.

Poslední slovo bude mít Dick Advocaat, který si s touto myšlenkou zahrává. Ale koho nechá na lavičce? Sneijdera, který hrál proti Německu dobře? Asi ano, protože proti obraně Němců měl možost uplatnit své ofenzivní přednosti. Od Česka se ovšem dá očekávat útočnější pojetí hry, a tak se musí hledat někdo kdo má defenzivní schopnosti. A tady je právě šance pro Bosvelta.

A kdo bude hrát v útoku? Dostane příležitost Patrick Kluivert po boku Ruuda van Nistelrooije, autora vyrovnávací branky v úvodním zápase? Ani dnes se pravděpodobně nepředstaví Overmars a Robben, kteří se jen pomalu dostávají do optimální formy po zranění. Pierre van Hooijdonk si stěžuje na bolest zad, Wilfred Bouma má svalové problémy. Vypadá to na výjezdní lazaret, ale uvidíte, jak se z toho rychle dostanou a dnes večer na nás vletí jak stádo bizonů. Ale my máme schopnosti z nich během pár minut udělat poklidně se pasoucí ovečky. A je nám jedno, zda nastoupí Michael Reiziger nebo John Heitinga, Clarence Seedorf nebo Rafael van der Vaart. To je problém pro Dicka Advocaata.

My totiž myslíme na jedno: Jan Koller, Karel Poborský a Milan Baroš dali Nizozemcům góly v kvalifikaci, proč by to nemohli zopakovat dnes? Jako vtip by to bylo dobré, ale je celkem jedno, kdo ty branky dá. Budou-li tři, paráda, ale i za jednu budeme vděčni. Samozřejmě když soupeř vyjde na prázdno. Trenér Karel Brückner ví ovšem velice dobře,že Nizozemsko není Lotyšsko, a že jeho pojetí hry je mnohem útočnější. Proto asi nechá v úvodu sedět na lavičce náhradníků Milana Baroše a pošle na hrací plochu defenzivnějšího Vladimíra Šmicera. V tom případě by střed pole vypadal následovně: Poborský - Rosický - Nedvěd - Galásek - Šmicer. Ale to zase moc obranně nevypadá, co?

A Koller sám na hrotu? Proč ne, byť góly poslední dobou nedává. I tak se nabízí otázka, zda by přece jen nebyl lepší Baroš! Nebo oba? Ale nechme to na Karlu Brücknerovi, on si s tím jistě poradí. Daleko větší bolest hlavy má ovšem se složením obrany. Bolf hlídat Nistelrooije nebude, je nachlazen. A tak bude tento přetěžký úkol svěřen Davidu Rozehnalovi. Zdeněk Grygera by měl být v pořádku. Co nyní zbývá na nás? Všichni k obrazovkám a mačkat palečky!

Jeden se obává zranění, druhý Nedvěda, třetí... Tím třetím je trenér německé reprezentace Rudi Völler. A víte, z čeho má obavy on? Z horka! Ale co nadělá. Doby, kdy na východ od hranic Německa chtěl kdekdo poručit větru a dešti jsou v nenávratnu, a tak ani pro radu nemá kam jít. Budou si to teplíčko muset vynechutnat, chlapci od Rýna, stejně jako ostatní!

A bumbat, hodně bumbat... Ale zanechme legrácek a podívejme se, co Rudi vymyslel proti Lotyšsku. Výhra je povinností, tak, jako tomu bylo u nás. Ale ta dřina! Sestava? Arne Friedrich a Jens Nowotny jsou lehce zraněni, ale v zápase by nastoupit měli. Ostatní v pořádku a připraveni nepodcenit Lotyšsko. To by se nemuselo vyplatit. Proto posílí útok, kde by vedle Kevina Kuranyie mohl nastoupit Fredi Bobič.

A teď jen pár slov o ostatních událostech:

Portugalsko musí vyhrát, nám stačí bod. V tom je naše výhoda. Neporazili nás 23 roků, proč by měli měnit historii právě tuto neděli! Vyřazení by znamenalo národní tragedii a obrovskou ostudu. To jsou slova, která zaznívají ze španělského tábora. Optimismus je krásná věc. Ale ten mají oba týmy. Kdo postoupí? Kdo překvapivě vypadne? Pomůže Rusko oběma? V neděli budeme chytřejší...

Rusko a Bulharsko sehrají ještě jeden zápas a pak se zařadí mezi diváky. Oba tyto celky ale mohou zamotat hlavu svým posledním soupeřům. Rusko se pokusí porazit Řecko, které i přes případnou prohru může postoupit. To pro Itálii není jiné cesty, než vyhrát nad Bulharskem. Ale ani to nemusí stačit. Budou-li Dánové se Švédy remizovat a Itálie vyhraje, budou mít všichni po pěti bodech. Ve vzájemných zápasech pak jen remízy, bude tedy rozhodovat skóre vzájemných zápasů. Vlastně tedy počet gólů. A ten Italové dali jediný. Remíza 2:2 v severském derby tak Itálii pošle domů, i kdyby Bulharům naložila deset...

Další velice zajímavá situace se vyvinula ve skupině B. Švýcarsko si pro jistotu zarezervovalo místenky ve vlaku, který má jméno "Vyřazení", ale kdo ví? Porazí-li v posledním zápase Francii....., ne nesmějte se, i to se může stát! Chorvatsko hraje o postup s Anglií a tam je to mnohem jednodušší. Výhra znamená postup, každý jiný výsledek dovolenou. Angličané jsou na koni a sesedat se jim nechce.

A tradiční...

KRASAVEC : ČESKÝ FANDA, který věří….

OŠKLIVEC : BATISTA, rozhodčí z Portugalska, který to trochu přehnal a kazil radost z fotbalu...


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (37)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Už prohráváte.

Reagovat
smazaný uživatel

Barceloňáku nedělej mi ostudu Jsem co se klubů týče fandou Barcy. Když už tam píšeš takový "píčoviny", tak se přejmenuj z Barceloňáka třeba na "Ňouma,Blb" apod.... Je ti to jasný

Reagovat
PJ

No ono Barceloňák a Ňouma je vlastně synonymum...

Reagovat
HOST*nawri

presne tak

Reagovat
HOST*Bill

Přesně!o tomhle synonymu by měli učit na školách

Reagovat
antimadrista

ha ha ha...

Reagovat
PJ

Ty se moc nesměj, ty seš totéž...

Reagovat
antimadrista

Klídek bobe

Reagovat
smazaný uživatel

Adios Espaňa bobku

Reagovat
HOST*Maňa

KLídek

Reagovat
HOST*Honza

musim se ti smat

Reagovat
antimadrista

Já tobě taky.

Reagovat
HOST*milanista

Antimadristo seš k smíchu

Reagovat
HOST*nawri

ses ubohej mas fotra spanela nebo co??Neznam takovyho kokota jako ses ty...

Reagovat
antimadrista

Ubohej seš ty.

Reagovat
HOST*Maňa

Kdo?????????????????????????????????

Reagovat
HOST*milanista

No jo a už sme vyhráli!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Jsme nejlepšííííííííííííííííííííííííííííí. Hoši děkujem...

Reagovat
antimadrista

Jako za co? Za to si nic nekoupíš.

Reagovat
HOST*Bill

Copak,nervy pracujou

Reagovat
PJ

Ale ale, došly argumenty, tak plácáš do větru? Nech toho a zalez někam do díry za těma svejma pos**** holanďanama...

Reagovat
smazaný uživatel

To nejsou Holanďani! To jsou napůl Surinamci(Davids, Seedorf...)

Reagovat
HOST*milanista

Nádhernej zápas!!!Paráda!!!Prostě parááááááááááááááááda!!!!!!!!!!

Reagovat
HOST*milanista

Tak co Barceloňáku ještě si myslíš že hrajem(češi) špatnej fotbal?Myslím že ti tvoji španělé maj co závidět.Doufám že vám zejtra portugalci zavřou tlamu.

Reagovat
HOST*zuki

Myslim,že naší předvedli nejlepší fotbal na euru 2004.Škoda,že to nesedlo lepší Pavlovi Nedvědovi.Mohl to bít nejlepší gol turnaje.To byla nádhera.Myslim,že zahráli super.AŤ jim to vidrží.

Reagovat
HOST*nikdo

Bylo to super!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Pánové, nemá někdo kompletní videozáznam??? Mně se to nahrálo jen do té doby, kdy dal Baroš vyrovnávací gól a pak nám nějakej kretén vyhodil pojistky nebo co. Jsem ochoten poskytnout jako protihodnotu i menší úplatek (alkohol aj.)

Díky.

Reagovat
HOST*Honza

mam pro tebe dobrou zpravu, pokud to jeste nevis, ten zapas by mela zitra opakovat CT2ka, ale nevim to stoprocentne...

Reagovat
HOST*yarda

Díky, díky, už se točí

Reagovat
smazaný uživatel

To je divný. VY, co se navážíte do Antimadristy, je vás asi 15 a všichni mu nadáváte stylem, že jeden něco napíěše a dalších 14 to opíše v jiným slovoshledu. No jo,a ale co se od vás dá tak čekat????

Reagovat
HOST*yarda

Hm, tak si nejdřív přečti, co píše zmíněný subjekt, a pokud jsi rozumný, pak pochopíš i reakce ostatních.

Reagovat
HOST*

Tak to je zase jiné téma, na to máme asi jiný názor....

Ale cokoli napíše, tak to začnete kritizovat už jen proto, že to píše on, kdyby to napsal někdo jiný, tak to nikomu nevadí. Jste všichni zaujatí.

Reagovat
HOST*yarda

Hm, jenže on je tu problém, že Antimadrista píše v drtivé většině samé voloviny, tudíž se reakce všech ostatních dají pochopit, žádnou zaujatost v tom nevidím.

Reagovat
HOST*Dr. Kyslík

Sakra, ten nadpis je jméno, to není nadpis...

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, takže ha ha ha a smajlík je volovina. Podívej se, každý příspěvek má smajlík y ty píšeš smajlíky a nikdo ti 3krát nezopakuje ať se nesměješ...

Reagovat
HOST*yarda

Hm, tak pokud je tohle na mě, tak zpola nechápu a zpola se divím, protože to, čemu ty říkáš smajlík, je spíše určen jako výraz hraničící se smutkem či rezignací (rolleyes - oči v sloup)

Reagovat
smazaný uživatel

no tak ne smajlík ale ksichtík no. O to tady vůbec nešlo, tak neslovíčkuj. Jestli jseš inteligentní, tak jsi pochopil, co jsem myslel.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele