EURO DENÍK - KONEČNĚ TO ZAČALO

13.06.2004, 10:40
Aktuality
Nervozita se stala minulostí, organizátoři ukázali, že vše zvládli na jedničku. Ale hned první den utrpělo celé Portugalsko šok! Porážku od Řeků si před zápasem nepřipouštěl vůbec nikdo. Co se stane, když domácí nepostoupí ze skupiny? Kdo ví. Dnes je jisté, že v zápase s Ruskem půjde o přežití. A jak "přežívají" například hráči...




...České republiky? Nemají obavy ani z Lotyšska, ani ze zranění. Bojí se úmorného vedra, které panuje v místě konání prvního zápasu, Algarve. Trenér Karel Brückner dnes poslal hráče zpět do hotelu a řekl: "Tak v tomhle horku se trénovat nebude. Šetřete síly, zítra bude trénink hned po rozednění, to snad nebude na teploměru čtyřicítka, jako dnes odpoledne!" Nejvděčnější pohled mu za toto rozhodnutí věnovali Pavel Nedvěd, rozbolela ho z horka hlava, a Tomáš Rosický s Markem Jankulovskim, ti zase potřebovali odpočinek pro drobná zranění.

Brücknerův kolega na lavičce našich soupeřů z Nizozemska, Dick Advocaat, si na teplo nestěžoval a dával najevo optimismus. A to i v případě zraněných Clarence Seedorfa (foto) a Edwina van der Sara. V pátek trénoval Seedorf naplno, včera ho nechali odpočívat, dnes se uvidí, jak bude jeho organismus reagovat, v pondělí se rozhodne a v úterý...? Prý na 100% nastoupí! Van der Saara prst přestal bolet, a tak bude brankář Fulhamu proti Německu hájit barvy Oranjes. Na tréninku se dnes Nizozemci soustředili na centry, rohové kopy, úniky po křídlech. A penalty? "Proč? Tam máme jistotu, ty bude střílet Ruud Van Nistelrooy," odpověděl Dick Advocaat.

A co je nového u dalšího z našich soupeřů, Němců? Ti si vzali příklad z našich. Ne co se útěku před horkem týče. Jen zavřeli dveře a řekli, že ode dneška trénují bez diváků a dalších špionů. A ať se Nizozemci začnou klepat strachy již dnes, protože to, co na ně vymyslí, nemá obdoby! Co to asi může být? Jedna z variant je hrát jen na jeden útočný hrot. A posílit obranu. Mají prý supertajné informace o tom, jak budou hrát Oranjes. A to z důvěryhodných zdrojů! A tak zapracovalo video, šikovné ruce sestříhaly kilometry materiálu a každý hráč teď ví, jak se hýbe jeho budoucí protivník... Nejhůř jsou na tom brankáři. Ti vyfasovali dokonce informace o pohybu míče!?!

O Italech se říká, že bez dobře zavřených zadních vrátek na hřiště ani nevylezou. Jiného názoru je Christian Vieri: "Hrajeme na dva hroty a další dva nás podporují po křídlech. Tomu říkáte catenaccio?" A má pravdu. Bude hrát ve dvojici s Francescem Tottim, Mauro Camoranesi a Alessandro Del Piero je budou jistit ze střední řady. "Já se bavím fotbalem, který předvádíme společně s Tottim, je fantastický!" A víte, kdy Vieriho baví fotbal nejvíce? Když vyhrává! A koho ne! A co dál dnes řekl hráč pyšnící se přezdívkou "Býk"? Že je dobré mít na lavičce hráče, jako Antonio Cassano, že mnozí z jeho kolegů vyhráli v klubech řadu trofejí, ale s reprezentací nic, že letos to konečně vyjde... Vieri bude zcela určitě hlavním trumfem a od první minuty za něj budou mluvit góly.

Ale ne všechno vyvolává na EURU 2004 úsměv a naději. Prohry Portugalska a Ruska se ještě dají napravit a v dobré vše obrátit. Ale pro brankáře Chorvatska Stipeho Pletikosu (foto) už není žádné zítra. Zranění ho vyřadilo z kádru a "evropské zítra" bude pro něj až za čtyři roky. Ještě se čeká na vyjádření lékaře UEFA a bude povolán Vladimir Vasilj z NK Varteks. Trenér Otto Barič se ještě nerozhodl, ale vše nasvědčuje tomu, že se v brance proti Švýcarsku představí Tomislav Butina z Clubu Bruggy.

To Marcel Desailly (foto) dopadl o něco lépe. Sice dnes proti Anglii nenastoupí, ale naděje pro něj existuje. Po zranění, které utrpěl v přípravném zápase s Brazílií, ještě není ve 100% formě, a tak bude zatím na šanci čekat na lavičce. Kapitánskou pásku bude mít na rukávu Zinedine Zidane, Lilian Thuram a Mikaël Silvestre to budou jistit ze zadní linie.

Zahajovací ceremoniál se nesl ve znamení moře, jako symbolu života a svobody. Stadión v Portu se tak na několik minut proměnil v oceán plný ryb, na pomyslných vlnách se pohyboval koráb, který pod velením portugalského kapitána objevil před více než pěti sty lety Nový svět. Hudební motivy Renata Juniora, v podání orchestru Gulbelkian, doplnily celkovou atmosféru, diváci na tribunách se spolupodíleli na celkovém barevném dojmu, který postupně z modře oceánu přešel do palety barev v podobě vlajek zúčastněných zemí.



"Quinas", maskot Eura, se pak rozloučil s touto vlajkoslávou, ale jen aby přivítal jinou. Sto dětí vběhlo na trávník, vlajky v jejich rukou symbolizovaly budoucnost světa, rovnoprávnost ras a národů. A pak se již dostalo na fotbal. Pomalu se uprostřed hřiště začal formovat symbol Eura, srdce s fotbalovým míčem uprostřed. Srdce plné vášně, která se jmenuje FOTBAL! Tisíce balónků se vznesly, právě tak, jako jednotné volání diváků: PORTUGAL, PORTUGAL... To ještě nikdo netušil, že po úvodním zápase bude slyšet jméno jiné země...

A jelikož komentář k zápasům prvního dne najdete na jiném místě, dochází na pravidelné jmenování našich:

KRASAVEC: ANTONIOS NIKOPOLIDIS za výkon, kterým "znechutil" radost z fotbalu všem střelcům Portugalska.

OŠKLIVEC: HORKO, které nenechá v klidu trénovat naše reprezentanty.

Zítra se setkáme znovu, EURO DENÍK bude mít číslo 5!


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele