EURO DENÍK – KONEC, BRONZ, DÍKY

02.07.2004, 08:24
Aktuality
Sen to byl krásný. Trval do 105. minuty zápasu s Řeckem. Pak přišla hlavička Dellase a ta nás krutě probudila. Nedělní finále bude bez nás. Škoda. Tak zase někdy příště. Kvalifikace na MS 2006 klepe na dveře. A stejně - bylo to krásných 20 dnů...

Začalo to jako proti Dánsku. Naši do zápasu doslova vletěli a chtěli rozhodnout hned v jeho úvodu. Ve 3. minutě to byla bomba Rosického, po které se břevno řecké branky třese snad ještě teď. O další dvě minuty později to byla Jankulovského střela z 10 metrů, kterou Nikopolidis jen s námahou vyrazil na roh. Až po půlhodině hry se dostali do šance i hráči Řecka, Vryzas donutil k zákroku Petra Čecha. A znovu to byl Jankulovski, který protáhl Nikopolidise, tentokráte ve 33. minutě. Při této akci se zranil Nedvěd a to rozhodlo. Od této chvíle jsme ztratili nejen střed hřiště, ale především jistotu. Jakoby si s odchodem Pavla Nedvěda ostatní hráči přestali věřit, začali hrát bojácně. Koller nevyhrával hlavičkové souboje, Baroš byl perfektně střežen, Poborskému chyběla přesnost, Rosický se vytratil, Grygera nepřinesl pro tým vůbec nic.

A Karlu Brücknerovi poprvé nevyšlo ani střídání. Vladimír Šmicer nejenže Nedvěda nenahradil, ale díky stereotypnosti své hry nedokázal vnést nejistotu do zadních řad soupeře. V 60. minutě skákal Baroš s Kollerem na centr u vzálenější tyče, ale ani jeden z nich nedokázal dopravit míč do sítě. V 80. minutě to byla asi nejkrásnější akce celého zápasu. Na tři doteky, Rosický narazil Kollerovi a ten z jasné pozice jen těsně vedle. To samé, co se střely týče, předvedl Milan Baroš a znovu to bylo o tři minuty později. Utkání v normální hrací době skončilo 0:0. Řecko se nesnažilo hrát fotbal, jen organizovaně čekalo na naše útoky, které ovšem tentokráte postrádaly důraznost a přesnost. A pak to přišlo.

Otto Rehhagel udělal něco, co snad nikdo nepředpokládal. Poslal své svěřence do útoku. A naši znervózněli a znejistěli ještě mnohem více. Charisteas lehce vyhrál souboj před pokutovým územím a mnoho nechybělo ke gólu. Mohl ho dát Giannakopoulos, ale Petr Čech byl proti. Nepoučitelní! Stejný hráč minutu nato už už napřahoval ke střele, Koller mu na poslední chvíli ukopl míč.

Karel Brückner nestřídal. Ve 103. minutě Tsiartas perfektně zahrál trestný kop a naše obrana nechala v klidu hlavičkovat Dellase. Vždyť my jsme si o ten gól přímo říkali! A Řecko nás vyslyšelo. Pár vteřinek před koncem první části prodloužení, díky nepozornosti naší obrany, dostalo Řecko dárek jak z nebes. Rohový kop. Ten zahrál opět Tsiartas a našel u bližší tyče neobsazeného Dellase. Jeho hlava se nespletla, míč skončil v síti. Sotva jsme stačili rozehrát, ukončil Collina zápas...

Tím také skončil ČESKÝ SEN... Sen nás všech, kteří jsme fandili a věřili... Nezatracujme naše fotbalisty. Poděkujme jim za krásné chvíle, která nám darovali. Finále nebude hrát lepší tým. Hraje ho ten šťastnější. Ale osobně si myslím, že fotbalově znamená účast Řecka ve finále EURO 2004 sice obrovské překvapení, ale zároveň i krok zpět ve vývoji fotbalu. Jejich hra postrádá atraktivnost a útočné prvky. A to je to, po čem divák touží... Ale pogratulujme k postupu a nezapomeňme, že i tak, je FOTBAL TOU NEJKRÁSNĚJŠÍ HROU NA SVĚTĚ!






A je tu další trenér, který to po EURO 2004 raději vzdal. Plamen Markov z Bulharska uznal svůj podíl na vyřazení a nepřijal nabídku prezidenta BFS Ivana Slavkova na prodloužení smlouvy. Bez bodu, skóre 1:9, to by asi otrávilo každého...

Vedení UEFA přivítalo postup Řecka do semifinále, protože se tím "okysličuje" krev evropského fotbalu. Ale v tu samou chvíli je nutno položit si otázku: proč vypadly ve skupinách nebo ve čtvrtfinále týmy, jejichž hráči pravidelně nastupují za nejlepší kluby Evropy? Potvrzuje se to, co jsme mohli vidět již na MS 2002. Obrovská zátěž ve velkých klubech, jako třeba Realu Madrid, nedává možnost hráčům obnovit svou fyzickou sílu, psychicky jsou rovněž vyčerpáni a mnohdy postrádají dokonce i radost z fotbalu. Liga a 38 zápasů v ní, pohár Copa del Rey, Liga Mistrů, přípravná utkání, finančně atraktivní, ale velice úmorný pobyt v Asii, kde sehrají další zápasy, ale také absolvují desítky autogramiád, fotografických sezení, natáčení reklamních šotů, a do toho start v reprezentačním dresu v kvalifikaci, v přátelských zápasech, den co den tréninky, přesuny na dlouhé vzdálenosti od města k městu, to vše ubírá síly. A ty, společně s chutí hrát, chybí při vrcholných událostech, jako je například EURO 2004.

Co čeká takového Baroše po tomto turnaji? Jen pár dnů radosti a odpočinku, velice relativního, protože každý s ním bude chtít mluvit, pozvat ho na besedu, fotečka do rodiného alba a podobně. A pak návrat do Liverpoolu, příprava na sezónu začíná, 15. srpna je na pořadu první kolo, start v LM, reprezentace, kvalifikace o postup na MS 2006... No nemá jeden chuť s tím seknout a jít třeba na houby, nebo se natáhnout u rybníka? Nezlobte se, ale ony ty peníze nejsou všechno! A pak se nemůžeme divit, když přijde pokles formy, vidíme vyčerpané hráče pohybující se po hrací ploše jakoby bez jiskry, náchylné ke svalovým zraněním. I to je obrovská daň fotbalu. Ztrátu soukromí nevyjímaje.

Ale fotbal je jako droga, láká milióny, okolo něj se točí astronomické částky v dolarech, eurech, librách, ale i korunách a rublech, za přestupy, reklamy... UEFA si mne ruce, autorská práva na přenosy bude moci příště zase zdvihnout. Vždyť jen semifinále Portugalsko - Nizozemsko sledovalo u televizních obrazovek v pořadatelské zemi 85,4% ze všech diváků a v Holandsku to bylo dokonce 86,4%. Tedy jen něco okolo 14% se dívalo na jiné programy! A tak únava sem a únava tam, jedeme dál. Cirkus jménem fotbal na jeho cestě křížem krážem po planetě jménem země nikdo a nic nezastaví!


Ale nemluví se jen o hvězdách nejjasněji zářících. Mnohdy i ti, kteří prosedí dlouhé minuty na lavičce náhradníků mohou rozhodnout zápasy, postupy... Sven-Göran Eriksson říká: "Dnes se nedá hrát jen s 11 fotbalisty, jako tomu bylo dříve. Jsou zápasy, v kterých je náhradník tím rozhodujícím faktorem v boji o vítězství!" Tisk v Anglii mu ovšem vyčítá jednu právě takovou a nepříliš povedenou změnu. Emil Heskey, který vystřídal Wayna Rooneyho, fauloval, a dal tak Francii příležitost k vyrovnání z následujícího trestného kopu.

Ale na potvrzení jeho slov je tu jiný příklad. Shodou okolností se týká opět Anglie, ale má pro ni velice hořkou příchuť. Bylo to ve čtvrtfinálovém zápase s Portugalskem, kdy se povedl mistrovský tah trenérovi Portugalců Scolarimu. Za stavu 0:1 poslal na hrací plochu postupně dvojici náhradníků Simãa Sabrosu a Héldera Postigu, kteří vystřídali Costinhu a Figa. V 83. minutě Simão centroval a Postiga hlavičkoval. Znamenalo to vyrovnání, prodloužení, a v něm branka dalšího náhradníka Ruie Costy, penalty a postup pro Portugalsko. Ale potvrdilo to slova Erikssona o nepostradatelnosti výborných náhradníků... Scolari se vůbec v magii střídání vyzná. V utkání se Španělskem nechal o poločase v šatně Pauletu a poslal na hrací plochu Nuno Gomese. Ten se mu za důvěru odvděčil, dal gól a Portugalsko postoupilo ze skupiny. Cristiano Ronaldo rovněž střídal, ale jeho branka proti Řecku znamenala jen snížení na 1:2.

Ale nemůžeme zapomenout na vrchního mága všech trenérských mágů Karla Brücknera. V zápase proti Lotyšsku dal branku na 2:1 Marek Heinz, proti Holandsku na 3:2 Vladimír Šmicer a proti Německu na 2:1 Milan Baroš! Že všichni střídali? Samozřejmě, o tom právě mluvíme. Ale oni dokonce dali branky, které znamenaly vítězství!! A v tom je ona trenérská síla osobnosti Karla Brücknera! Nebo taky kousek štěstí???

A můžeme pokračovat. Louis Saha nastoupil 15 minut před koncem utkání se Švýcarskem a jeho první setkání s balónem znamenalo vysunutí Henryho a jeho branka na 2:1 pro Francii. Ale ne všechna střídání přinesla úspěch. Eriksson si vysloužil kritiku za výměnu v utkání s Portugalskem, kdy mu tento tah nevyšel v případě, kdy Phil Neville a Owen Hargreaves nastoupili místo Paula Scholese a Stevena Gerrarda, Dick Advocaat si vytrpěl své, když v zápase s námi nesmyslně a nepochopitelně střídal nejlepšího útočníka Ariena Robbena.


Neodpustím si závěrem pár slov k rozhodčímu Collinovi. Nepochybuji, že je jedním z nejlepších na světě. Ale jeho touha po protagonismu někdy škodí fotbalu. A jestliže v roce 2000 viděl penaltu v barvě oranžové, měl jí dnes vidět i v barvě bílé. Oba zákroky byly hodně podobné... Věřme, že držení Kollera v pokutovém území neviděl. Ale jestli ho neviděl úmyslně, tak se zařadil na listinu nepřátel fotbalu. Minimálně toho našeho, českého! Ale za naše vyřazení asi opravdu nemůže...



KRASAVEC : ČESKÁ REPUBLIKA, za radost z fotbalu i přes ten dnešní smutek

OŠKLIVEC : KAŽDÝ, kdo se dnes zachoval podle hesla "kam vítr tam plášť", a začal slovem špinit to, co ještě včera vychvaloval


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.


Soutěž o dres národního týmu Hondurasu svého vítěze nemá. To je vzhledem k tomu, že Češi prohráli s Řeckem, vcelku pochopitelné. Dres si tedy schováme a "do placu" dáme zase někdy jindy...


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (23)

Přidat komentář
HOST*yarda

Hm, supr článek, bohužel teď jsou už všechna ty "kdyby" k ničemu. Musíme poděkovat našim za jejich výkony (a "poděkovat" p.Collinovi za jeho) a držet jim palce v kvalifikaci na MS, kam by se po 16 letech mohli konečně probojovat. Smůla je jen to, že u toho už nemusí být Poborský či Nedvěd.

P.S. Pro autora: Nemohl bych dostat aspoň půlku toho dresu? Nebo třetinu? Tak aspoň rukáv!

Reagovat
PJ

Já doufam že si to Karel rozmyslí a končit ještě nebude.. A Nedvěd, ten se podle mě reprezentace určitě nevzdá. I když je fakt, že za dva roky už budou oba možná za zenitem... A místo nich toho moc neni. Jedině že by se pořád zlepšoval Plašil a Rosický někam přestoupil a probudil se...

Reagovat
HOST*trojka

Kluci hráli perfektně. Collina pískal tak, jak to umí jenom on. Brückner dle mně mel střídat v 70 minutě, když viděl, že to nejde. Čerstvý hráč - lepší hráč. Připadne mi, že tam kluky nechal pěkně vydusit ať si to vyžerou.

Reagovat
smazaný uživatel

Za zenitem nebudou nikdy.Co dovede Karel na pravo nikdo nedokáže. Potřebujeme utočníka,Baroš dal sice 5 golů,ale v playoff hrál strašně.Kollera si hlídaj 5 hráčů,tak bohužel nedává tolik golů.Baroš by potřeboval aby hrál. Zatim nic moc a myslim si že je přeceňovanej

Reagovat
exmafie

No,Baroš je skvělej útočník,ale souhlasím s tím,že pokud by pravidelně nastupoval (třeba v Aston Ville),šel by s výkony hodně nahoru....S Karlem taky souhlas,jen aby ho nenapadlo vzdát se repre,když mu to zatím tak šlape...

Reagovat
PJ

Mnoooo... Vem si že Karlovi bude za dva roky 34. Sice je fakt, že to neni zas tak moc a i starší ještě hrajou, ale myslim že tak, jako teď, na tom už nebude... Náš útok je považovanej za jeden z nejlepších na Euru a ty myslíš, že potřebujeme útočníka? No nevim. Že by hrál Baroš strašně, to sem si nevšim. Dánům dal dva góly. Teď v semifinále byl celej zápas osobně hlídanej a při tom se hraje sakra blbě. Je fakt, že potřebuje hlavně hrát, ale rozhodně neni přeceňovanej. Je to jedna z hvězd Eura.

Reagovat
smazaný uživatel

Baroš je famózní útočník, jakého jsme dlouho potřebovali. Je mladý, rychlý, dravý, sebevědomý a hlavně střílí góly. Stačí se podívat na statistiku, ve 30 zápasech dal 21 gólů, což je něco neuvěřitelného. Vzhledem ke svému věku je téměř jistý, že dlouholetý rekord Antonína Puče padne (34 gólů v 60 zápasech). Samozřejmě ho předtím může překonat ještě Koller (29 gólů v 55 zápasech), případně Šmicer (25 gólů v 72 zápasech). Ale opakuju vzhledem k Milanovu věku...Já myslím, že pokud Karel Poborský bude pokračovat a doufám v to, konečně se dostanem na MS a budem mít navíc i štěstí. Rosický mezitím vyzraje, stejně jako další mladší hráči...Akorát musí Brückner teď začít zkoušet i další hráče, ať to nedopadne jako tenkrát Chovanec, který prostě na své hráče nedal dopustit a možná právě kvůli tomu jsme prohráli v baráži s Belgií...Každopádně jsem už na kvalifikaci straaašně natěšený...

Reagovat
alegre

To je moc dobře že jsi natěšený, tak nějak by to mělo být. Král je mrtev(EURO), Ať Žije král (KVALIFIKACE MS)!!

Reagovat
smazaný uživatel

Ale musím říct, že to nebude nic lehkého. Sice již tradičně máme Nizozemce, ale ti budou chtít jako pokaždé "konečně porazit ty Čechy". Ale myslím, že na ně umíme. Potom nevyzpytatelní Rumuni, tým, kterému když se daří, tak je nebezpečný, ale jeho hráči se nechají lehce vyprovokat a dělají chyby (podobně jako Turci). Překvapit můžou Finové. T sice zaostávají za svými severskými kolegy Dánskem, Švédskem i Norskem, ale mají spoustu mladých rychlých hráčů, jako je Forssell, Sjölund nebo Väyrynen, šéfuje jim Jari Litmanem a Sami Hyypiä, což jsou ostřílení borci. Takže pokud se trenérovi Muurinenovi podaří skloubit tyto hráče dohromady, můžou dělat problémy. Přesto si myslím, že je zvládneme. Dále máme ve skupině Makedonii, tak na tu by jsme si měli dát zvláštní pozor, protože je to tým, který se hodně podceňuje, ale už jednou nám dokázal, že hrát umí (remizovali jsme s ní 1-1). Celkově dost nepříjemný soupeř, hlavně až budem hrát v Makedonii. No a skupinu doplňují dva velcí outsideři Arménie a Andorra, což jsou spíše týmy na rozestřílení se a doufám, že právě v těchto zápasech nastoupí Koller a Baroš, aby konečně překonali ten letitý Pučův rekord:). No, těším se, ale budu daleko radši, až to budem mít za sebou a MS před sebou, které bude v Německu, což je velká výhoda jak pro hráče, tak hlavně pro fanoušky, tak už právě pro ně (nás) by to měli naši hráči konečně vybojovat. A jelikož je to těžká skupina, doufám, že Karel Poborský bude pokračovat, protože si nedovedu na pravé straně skoro nikoho jiného představit...

Reagovat
smazaný uživatel

TAk se koukni z jinýho hlediska. Koller vezme na sebe 3 hráče(tim pomáhá Barošovi),ale nemůže se vůbec dostat do šancí ( v čechách je strašně podceňovanej a všichni mu nadávaj,což nechápu ) a Baroš dává goly,ale i proti Dánům hrál strašně.Když mu to budepadat tam furt,tak je to super,ale když mu to tam nepadne,tak je z něho průměrnej hráč.Uvidíme další sezonu,buď mám pravdu já nebo ty

Reagovat
smazaný uživatel

Proti Řekům se Baroš kromě jedné střely na branku vůbec neprosadil a bylo to kvůli osobce, kdy prakticky neměl žádný prostor. Ale nádherně šlo vidět, že když se rozběhl s míčem do dvou obránců, kteří stáli před ním, tak ti obránci prakticky neměli šanci. To samé proti Dánům nebo Němcům, kdy dal téměř stejné góly, rozběhl se na křížně do levé strany a ti obránci tam byli a ozdobu, nebyli schopni mu yvkopnout ani míč. To je typický brejkový hráč, řekni mi, kdy jsme naposledy měli takového útočníka. Samozřejmě, na typ hry, kdy bychom nutně potřebovali dát gól a tlačili do plných, navíc do úporné soupeřovy obrany, tohle by nebyla jeho parketa, když nemá prostor, tak se těžko prosadí, lépe řečeno není tak vidět, pak stačí, aby dostal jednu lepší přihrávku a on s ní gólově naloží...co se týče Kollera, tak taky celkem nechápu, proč ho lidi kritizují. Jeho úkolem je sklepávat balóny právě na Baroše nebo Nedvěda. Úplně ukázková akce byla při vyrovnávajícím gólu proti Nizozemcům, kdy Nedvěd nádherně odcentroval, Koller sklepl prsama přesně na Baroše a ten krásnou ránou vyrovnal. Prakticky všechny Čechovy odkopy a výkopy nejdřív směřují ke Kollerovi a proti Řekům jsem to zvlášť sledoval. Do 70. minuty Koller tyhle míče sbíral snad všechny, později už byl zřejmě unavený a nedokázal ve vzduchu tak bojovat (a já se mu vůbec nedivím). Akorát bych mu vytkl slabší nasazení při rozích a přímácích, protože dává málo gólů právě ze standarte, přesto že má přes 2 metry...Ale nechápu, koho tam tedy lidi chtějí místo Kollera dát. Lokvence? To je úplně stejný typ, akorát na mnohem slabší úrovni. Šmicera? To není typický útočník. Heinze? Jediná možná náhrada. Lidi pořád hledí na to, jestli dal Koller gól nebo nedal a podle toho posuzují. Ale já si myslím, že kdyby vypadnul ze hry, narušil by tím Brücknerovu taktiku a to celkem výrazně. To je můj názor.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně jsi to vystihnul s Kollerem MAX-WESSLO. Když si 95% naší populace v CR myslí že Koller je kopyto a nic neumí,tak proč ho tam teda dává Bruckner.On ví proč,je nenahraditelnej jako Nedvěd,Poborský,... Jenže bohužel to nikdo nikdy asi nepochopí

Reagovat
PJ

Jenže on je útočník a ten je od toho, aby mu to tam padalo. A to Barošovi padá, když už se dostane do šance, tak jo hodně efektivní. Honza Koller je taky skvělej hráč, taky nechápu proč mu někteří nadávaji. Koller - Baroš, to je přesně ta ideální dvojice útočníků. A když je za nima rozehrávač Nedvěd a po křídle lítá Poborský, tak ta ofenzíva prostě nemá chybu!

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně a ještě máme na střídačce vynikajícího Šmicera a Heinze

Reagovat
smazaný uživatel

No Šmicer se mi zase tak moc nezamlouvá. Podle mě by mu vyhovělo, kdyby přestoupil do klubu s menší konkurencí, aby pravidelně nastupoval. Protože to, co on spálí za jediný zápas, to je něco neuvěřitelného. Maro Heinz ve svých 27 letech má v podstatě kariéru ještě před sebou. A do začátku MS se můžou objevit ještě další útočníci. Tím nemyslím trapáky typu Tomáše Doška, což je útočník, kterého já například nemůžu vůbec vystát. Ale můžou chytnout formu útočníci, jako třeba Svěrkoš, dále je tu ještě Štajner, kterému se taky může zadařit, nebo můžou přijít i strikeři z naší ligy, Rezek, Papadopulos, případně pokud by se probudil Jun...myslím, že v útoku toho je dost a záleží na tom, jak se kdo prosadí v lize. Čekám, že v následující sezóně prokáže své schopnosti Papadopulos, protože už tři sezóny po sobě měl Baník vynikajícího střelce (Baroš, Svěrkoš, Heinz). Teď je řada právě na Papadopulose...

Reagovat
PJ

On se Papadopoulos vrací do Baníku? Mno, myslim že mu zkušenosti z Arsenalu (i když nahrál) dost pomůžou... Ale odešel Matuš, jednou nohou pryč je i Heinz, chtělo by to eště jednoho, pokud chce Baník hrát stejně, jako letos...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nevím, ale proti dánům na sebe Baroš taky tahal obránce a více bež koller. A není pravda, že je podceňovanej,vždyť fakt nic nehraje, už pomalu ani ty obránce neváže.

Reagovat
HOST*veri

Nevim proč si většina lidí myslí že za to můžou kluci z národáku ale může zato ten debil kolina ....

Reagovat
smazaný uživatel

Collina za to může taky částečně.Ale svádět to na něj je typicky český.Každej čech už mě s takovýma kecama s... Prostě mu to nesedlo a udělal chybu. V tom zápase jsme měli jen smůlu a nikdo za to vyloženě nemůže

Reagovat
PJ

Já to taky nesvádim jen na Collinu, vyhrát sme to měli my. Ale že by to Collinovi, "nejlepšímu" na světě, nesedlo a udělal chybu? To by se nejlepšímu nemělo stát. Ať už to udělal úmyslně nebo ne, jeho chyba to byla a tim pádem i on má určitej díl viny na našem vyřazení.

Reagovat
alegre

Collina má jeden velkej problém.Všichni o něm tvrdí, že je nejlepší na velém světě a on tomu uvěřil. A myslí se, že je neomylný. To se stává, viz prezident jedné světové velmoci, viz jeden známý zpěvák atd.

Reagovat
PJ

Mno, pořád lepší než Špidla. Ten si to o sobě myslí sám a stačí mu to, aby tomu věřil

Reagovat
alegre

Špidla je klasickej narcista! A politici vůbec! A Collina je narcista,politik,gauner a taky v.l!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele