EURO DENÍK - A JE TU ČTVRTFINÁLE!

24.06.2004, 13:15
Aktuality
Ani nám nedají vydechnout, vychutnat si radost. Včera skončil boj ve skupinách, dnes začíná čtvrtfinále. A hned šlágrem číslo jedna. Domácí Portugalsko hraje s Anglií! Ale dnešní deník bude nejen o tomto utkání, ale také o Francii, Dánsku, Řecku, rozhodčích a vůbec o všem možném. A tak "klik" a ...


... vítejte na EURO 2004! Dnes večer to bude Urs Meier (foto) ze Švýcarska, kdo bude mít první a poslední slovo, tedy hvizd, na Estádio da Luz v Lisabonu. Dostal totiž za úkol řídit první čtvrtfinálové utkání tohoto turnaje. Nebude to jeho premiéra, rozhodoval již souboje Španělsko - Rusko a Itálie - Švédsko. O den později bude krotit vášně a "temperamentuplný" boj Francie s Řeckem Anders Frisk ze Švédska. Ten má za sebou rovněž dva zápasy s píšťalkou, a to Německo - Holandsko a Portugalsko - Španělsko. My s netrpělivostí čekáme na jmenování muže v "černém", který nám bude pískat střetnutí s Dánskem. Jedno jméno ani šeptem nechceme vyslovit!

Portugalsko netrpělivě čeká na dnešní večer. Dá se říci, že celá země se stala jedním velkým fotbalovým hřištěm! V ulicích Lisabonu, ale i dalších měst, asi nenajdete jedno jediné auto, které by nemělo jako ozdobu vlajku této země. Obrovské plochy fasád domů jsou pokryty plakáty, z kterých na vás shlíží miláčci a hrdinové Portugalska. V autobusech vlastně cestují s vámi. Jen neplatí jízdné. Nemusí! Jsou to přeci ti naši! Z jedné fotky se na vás dívá Pauleta jako prodavač sýrů, na druhé tvrdí Figo, že ten a ten benzín je nejlepší, Rui Costa lehce přesvědčí o nutnosti mít na očích sluneční brýle "fashion", Nuno Gomes doporučí nej... hamburgery tohoto léta. Portugalsko prožívá fotbalové šílenství a vyřazení z turnaje ve čtvrtfinále by bylo národní tragédii. Scolari navenek působí klidným dojmem. Je to zkušený trenér a nepodléhá lehce emocím. Postup přes Anglii by znamenal krok k titulu. Podle mnoha je to právě dnešní soupeř, ze kterého je třeba mít respekt. Co bude potom?

O všem je rozhodnuto, ve všem je jasno. Pauleta nehraje, nastoupí tedy Nuno Gomes. Fernando Couto na lavičce náhradníků, přednost znovu dostane Ricardo Carvalho. Bude sledovat s napětím dění na hrací ploše, ale také taktické tahy trenéra Anglie Svena Gorana Erikssona, se kterým se zná z Lazia. A jaká slova zaznívají z tábora Portugalců? Nejvíce je to "soustředěnost", ale také nutnost hrát se stejnou chutí a bojovností jako proti Španělsku. Podaří-li se to, nic nestojí v cestě k postupu do semifinále.

Anglie spoléhá na hvězdu "okamžiku" Rooneyho, sílu Gerrarda, pohyb Beckhama, výbušnost Lamparda. Portugalsko věří v jistotu dvojice Carvalho - Andrade, neúnavnost Costinhi a Manicheho, rychlost a talent se zkušeností, což je na jedné straně Cristiano Ronaldo a na druhé Luis Figo. Na posledních 500 volných míst na stadiónu, lístky z rezervy fotbalového svazu Portugalska, čekají dnem i nocí na ulicích okolo stadiónu tisíce lidí. I pro ně, i za ně, bude dnes hrát národní tým pořadatelské země. Musí vyhrát...

Pravděpodobné sestavy:
Portugalsko: Ricardo - Paulo Ferreira, Carvalho, Andrade, Nuno Valente - Maniche, Costinga - Figo, Deco, Cristiano Ronaldo - Nuno Gomes.
Anglie: James - Gary Neville, Terry, Campbell, Cole - Beckham, Gerrard, Scholes, Lampard - Owen, Rooney.


O den později, tedy zítra, se představí favorizovaná Francie proti překvapení turnaje, Řecku. Pro obhájce titulu by tento zápas měl být jen devadesátiminutovou zástavkou na cestě do finále, za dalším triumfem. Jacques Santini je spokojen a největší radost mu udělal Thierry Henry (foto). Držitel Zlaté kopačky se totiž konečně potkal s gólem! A to je varování pro budoucí soupeře. Santini a s ním celá Francie si nepřipouští myšlenku na vyřazení a má v plánu odehrát na EURO 2004 ještě tři zápasy. Ale radost z branek Henryho, Zidana a Trezegueta mu kazí potíže se složením obrany. Wily Sagnol se již na tomto turnaji neobjeví, Williama Gallase trápí svalové zranění, Patrick Vieira netrénoval. A tak se asi objeví, znovu v základu, chybující Marcel Desailly...

Řecko páteční zápas s Francií očekává s napětím. Starost dělá všem zranění Giannakopoulose (foto), který nehrál proti Rusku a včera, sám, jen vyklusával na okraji hřiště. Traianos Dellas pociťoval únavu a do dnešního tréninku se nezapojil. Na lavici "hanby" dojde ke střídání stráží, zasedne na ni potrestaný Zisis Vryzas, ale do hry se vrací Georgios Karagounis, který si svůj trest odpykal v minulém zápase. Vassilios Tsiartas říká: "Bylo by lží nepřiznat, že jsme slabší než Francie. Ale jsme mezi osmičkou nejlepších, budeme hledat možnost, jak se pokusit soupeři utkání co nejvíce znepříjemnit." Národní tým, chloubu země, přijede povzbudit na 5 tisíc fanoušků. A mimo jiné, pro Řeky prémie za postup do čtvrtfinále dosáhla výše 2,3 miliónu eur... Stálo to zato, ne?


A co je nového u našich nedělních soupeřů? Dánsko je spokojeno s postupem a odmítá jakoukoliv debatu o dohodě se Švédskem ohledně oběma celkům vyhovujícího výsledku. Prostě to tak skončilo a basta! Diskuze uzavřena, hrajeme s Českem a moc radost z toho nemáme... Ale ne vše je u Dánů v poklid. Martin Jørgensen a bratři Niclas a Daniel Jensenovi se hlásí na listinu zraněných a zejména zdravotní stav Niclase je vážný. Pro něj turnaj, s největší pravděpodobností, skončil. Další dva mají 3 dny na vyléčení a měli by proti nám nastoupit. Ale o tom si budeme povídat v příštích vydáních EURO DENÍKU.

Osm týmů pokračuje, stejný počet se vydal na cestu domů. Překvapení? V každém případě vyřazení Španělů a Italů. Skupiny měli vylosovány na postup, přes Řecko a Rusko v jednom a Bulharsko se Švédskem, případně Dánskem, v druhém případě, měli bez problémů postoupit. Ale kvalitní liga, přeplněná fotbalisty ze zahraničí, nezajišťuje, a ani nemůže zajistit, kvalitní reprezentaci. Peníze ovšem ovládají svět a lid fotbalu milovný chce vidět všechny hvězdy, všechny nejlepší hráče světa, právě v tom svém klubu. Brazilci, Argentinci, Francouzi, ale také Češi, Nizozemci, Angličani a mnozí další, rozdávají radost z fotbalu v těchto zemích, zlepšují svou herní kvalitu ve vynikajícím sportovním prostředí, v lize nabité zápasy na vrcholné úrovni. A pak se v klidu vracejí domů a prodávají to, co se naučili, nebo přiučili, v dresu své země. Mnohdy právě v zápasech proti národnímu týmu té země, kde hrají ligovou soutěž. A tam se setkávají velice často s protihráči, které téměř neznají. Jsou to oni Juanové a Paolové, kterým zabrali místo v základní sestavě bohatého a mocného klubu a oni odešli do průměrného celku hrajícího ve středu tabulky. A tak se dá říci, že tudy cesta za zlepšením úrovně hry reprezentace Itálie a Španělska rozhodně nevede.

Postup Řecka je největším překvapením. Tím je ovšem také společný postup Dánska a Švédska. Měl to být jen jeden z nich! Který? Těžko říci, asi Dánsko. A tak tím překvapením je Švédsko. Ze skupiny D mohla překvapit snad jen suverenita reprezentace Česka, jeden z dvojice Nizozemsko - Německo vypadnout musel, alespoň z našeho pohledu ani jiná možnost nebyla.

Zítra se podíváme podrobněji na jednotlivé hráče našeho soupeře ve čtvrtfinále - Dánska.

A tak tradiční závěr:

KRASAVEC : MAREK HEINZ a MICHAEL BALLACK za parádní góly

OŠKLIVEC : PŘÍZNIVCI CHORVATSKA, kteří svým vystupováním podporují rasismus


Fotografie převzaty z www.euro2004.com, © Empics, Getty Images, AFP.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele