EURO 2004: ITÁLIE

10.06.2004, 00:19
Aktuality
Itálie patří k favoritům. Ostatně - kdy nepatřila. Země, která má takové týmy, jako AC Milán, Inter Milán, Juventus Turín, AS Řím nebo Lazio Řím a hráče jako Del Piero, Totti, Vieri, Buffon, Nesta nebo Cannavaro, se nemůže spokojit s pouhou účastí. Vždy si klade vysoké cíle. Většinou ty nejvyšší. Italové chtějí titul, chtějí vylepšit druhé místo z minulého Eura. Podaří se?



FAKTA

301.230 km2

57.998.353 obyvatel

hlavní město Řím

11. místo FIFA





HISTORIE

Kde jinde existuje větší fotbalová vášeň než v Itálii. V Evropě není podobný fotbalový fanda, jako ten italský. Na konci XIX. století přivezli angličtí námořníci a obchodníci fotbal na Apeninský poloostrov. Do Janova, Turína a Milána zavítal nejkrásnější sport světa. Federace vznikla v roce 1898 a o sedm let později se stala součástí FIFA. První mezistátní zápas Italů přišel 15. května 1910 – výhra 6:2 nad Francii. Od té doby bylo těch vítězství a úspěchů nepočítaně. Squadra azurra, chlouba Italů.

Dva tituly mistrů světa v letech 1934 a 1938, zlato z OH 1936. Ve finále hraném v Římě (1934, vítězný tým na obrázku) porazila Itálie Československo 2:1 v prodloužení, v Berlíně, o dva roky později, Rakousko rovněž 2:1 a v Paříži v roce 1938 Maďarsko 4:2. Silvio Piola dal na MS 1938 pět branek, z toho dvě ve finále. Zlatým písmem jsou zapsána v historii tohoto národa jména Vittorio Pozzo (trenér), Luisito Monti Angelo, Schiavio a Guiseppe Meazza.

Druhá světová válka znamenala konec úspěchů, a to na dlouho i po jejím skončení. Stovky hráčů ze zahraničí začaly proudit do italské ligy a spolu s nimi vznikal také nezáživný obranný systém zvaný catenaccio. K zastavení poklesu kvality národního týmu měl sloužit zákaz startu cizinců v klubech italské ligy. Byl v platnosti od roku 1964 do roku 1980.

Ještě v roce 1966, na MS v Anglii, přišla ostudná prohra se Severní Koreou, ale o dva roky později, v roce 1968, porazili Jugoslávii 2:1 a stali se mistry Evropy. Gianni Rivera, Sandro Mazzola a Luigi Riva, nejlepší střelec reprezentace, dovedli tým až do finále MS 1970, kde podlehli Brazílii 1:4. Dvě čtvrtá místa na MS 1978, opět prohra s Brazilci, a na ME 1980, porážka na penalty s Československem, byla odrazovým můstkem ke třetímu titulu mistrů světa. Po problémech ve skupině, začalo zářit zlaté dítě italského fotbalu Paolo Rossi (foto), dal 6 branek a Itálie ve finále porazila tehdejší Německou spolkovou republiku 3:1.

V roce 1990 to byl opět Ital, kdo získal titul nejlepšího střelce. Salvatore Schilacci a jeho 6 branek. Slabá náplast na vyřazení Argentinou v semifinále a na penalty. Neapol nemohla uvěřit. O čtyři roky později, v USA, to byl Il Codino Roberto Baggio (foto), kdo vedl Itálii k triumfu. Byl to také on, kdo nejvíc naříkal po prohraném finále s Brazílií. Na penalty... Od té doby jen finále Eura 2000 a porážka s Francií... Dalo by se toho napsat mnoho o italském fotbalu. Itálie věří a je přesvědčena, že letos to vyjít musí!


HRÁČI

Mistři obrany. A kdo jiný než brankář je tím základním pilířem úspěšné defenzivní činnosti. Už jen jména náhradníků mluví za vše. Toldo a Peruzzi. Jedničkou ale bude nejmladší z nich - Gianluigi Buffon (foto). Zlomenina prstu ho vyřadila ze stříbrného týmu roku 2000. Dnes nechce stříbro. Chce zlato. Před ním milánská dvojka - Alessandro Nesta z AC a Fabio Cannavaro z Interu. Itálie bude hrát 4-4-2, ale střed pole se může stát lehce zranitelným článkem tohoto celku.

Možná se Trapattoni přikloní k rozestavení 4-3-3, což mu dá možnost využít Alessandra del Piera (foto) jako spojku mezi zálohou a útočným duem Christian Vieri a Francesco Totti. Záloha sice, až na Del Piera, postrádá ta největší světová jména, ale hráči jako Gennaro Gattuso, Cristiano Zanetti, Gianluca Zambrotta nebo Andrea Pirlo tvoří dohromady velmi silný střed pole. Znalců italského fotbalu je jistě mezi čtenáři víc než dost. Zkuste si proto v diskuzi zahrát na trenéra Itálie a sestavte tým tak, aby vyhrával a získal titul mistra Evropy. Závěrem jen slova Alessandra Nesty: "Když jsme ve formě, nemá na nás nikdo na světě. v roce 2002 jsme to pokazili. Letos, v Portugalsku, vše napravíme!"


TRENÉR

Giovani Trapattoni. Nejslavnější trenér italského fotbalu. Přišel k reprezentaci v červenci roku 2000, po překvapivém odstoupení Dina Zoffa. Rychle dosáhl úspěchu v podobě postupu na MS 2002. Rozpačitý výkon a rozpaky také nad vyřazením nechal zapomenout další postup, tentokráte na EURO 2004. Ale dvě remízy s Jugoslávií a porážka od Walesu mluví jasnou řečí - nebylo to jednoduché. Kariéra Trapattoniho - hráče nebyla zdaleka tak brilantní, jako ta trenérská. S AC Milán dva evropské poháry, 17krát reprezentant Itálie. Jako trenér začínal v AC Milán a po dvou sezónách si to namířil do Juventusu. To se psal rok 1976. Titul pro Juventus a čtyři další. A k tomu celkem 6 různých národních a mezinárodních pohárů. Slavná éra Juventusu. Slavná éra Trapattoniho. 10 let usilovné práce. Vrátil se do Milána a s Interem získal scudetto a Pohár UEFA. A šel zkusit štěstí do světa a vyhrál s Bayernem Mnichov Bundesligu. Není co dodat. Pan trenér. Možná s velkým T na začátku!


KVALIFIKACE

Skupina 9
07.09.2002Ázerbájdžán - Itálie0:2
12.10.2002Itálie - Srbsko a Černá Hora1:1
16.10.2002Wales - Itálie2:1
29.03.2003Itálie - Finsko2:0
11.06.2003Finsko - Itálie0:2
06.09.2003Itálie - Wales4:0
10.09.2003Srbsko a Černá Hora - Itálie1:1
11.10.2003Itálie - Ázerbájdžán4:0
1. Itálie17
2. Wales13
3. Srbsko a Černá Hora12
4. Finsko10
5. Ázerbájdžán4


PŘÍPRAVNÉ ZÁPASY

13.11.2003Polsko - Itálie3:1
16.11.2004Itálie - Rumunsko1:0
18.02.2004Itálie - Česko2:2
31.03.2004Portugalsko - Itálie1:2
28.04.2004Itálie - Španělsko1:1
30.05.2004Tunisko - Itálie0:4


PROGRAM NA EURU

14.06.2004Skupina CDánsko - Itálie0:0
18.06.2004Skupina CItálie - Švédsko1:1
22.06.2004Skupina CItálie - Bulharsko2:1


DRES

Brankář: tmavě modrá - tmavě modrá, světle a tmavě modrá
Hráči: modrá – bílá, bílá - modrá


TIP

druhé místo


ZAJÍMAVOSTI

Po prvním vítězství musela Itálie čekat dva roky a hrát osm zápasů, než vyhrála podruhé. A to nad Švédskem na OH...




Představení ostatních týmů skupiny C:
  Bulharsko  Bulharsko
  Dánsko  Dánsko
  Švédsko  Švédsko

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak reaguji na výzvu autora článku a přidávám svůj návrh

na základní jedenáctku Itálie: Buffon - Zambrotta, Nesta, Cannavaro, Panucci - Perotta, Pirlo, Fiore - Totti - Cassano, Vieri

Reagovat
HOST*

NO TAK TO URCUTE!!!!

KOUKAL SES VUBEC NEKDY NA AZZURRI???NE TY SES JEN CECH,KTERY SI MYSLI ZE VYHRAJOU CESI!!

BUFFON-ZAMBROTTA,NESTA,CANNAVARO,PANUCCI-PIRLO,GATTUSO-DELPIERO TOTTI FIORE-VIERI

mozna to tak nebude,ale Alex urcite neprijde o misto na ukor Cassana...

Jestli budes mit nakdy zajem tak prijd do diskuse na juventus.euweb.cz

Reagovat
HOST*Honza

chlapci nehadejte se, Cassano hrat v zakladu urcite nebude! bude to asi takhle (samozrejme na prvni zapas, behem turnaje se muze vsechno zmenit): Buffon; Panucci, Nesta, Cannavaro, Zambrotta; Perrotta, Zanetti, Camoranesi; Totti; Del Piero; Vieri!!! super brankar, super obrana, super zaloha, super utok! s tim, ze pujde jeste do hry Fiore az bude zdravy, asi misto Camoranesiho! FORZA ITALIA!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš, že nebude hrát Pirlo?

Reagovat
HOST*Honza

podle mne teda ne, ikdyz bych nebyl proti. spise si ale myslim, ze se tam dostane Fiore misto nekoho, az bude 100pro fit!

Reagovat
HOST*

Presne takáto zostava BUDE!!!Pirlo nemá nárok....V Trapovom systéme 4-2-3-1 nemá šancu

Reagovat
smazaný uživatel

Pozor. V článku bylo napsáno, že máme napsat sestavu, o které si myslíme, že by byla nejlepší a ne tu, kterou Trapattoni postaví. Já vím, že tam toho zoufalce Del Piera dá, ale dle mě je Cassano v lepší formě a je sehraný s Tottim.

Forza Roma

Reagovat
HOST*BESTie

já myslim že ideální je sestava zmíněná ve článku, akorát váhám zanetti a myslim že cassano určitě někdy dostane šanci zaskočit za del piera. Jináč Italové jsou nabitý k nevíře, budou podle mě ve finále, když je cestou nepotkaj francouzi nebo je s trochou štěstí vyřadíme my...

Reagovat
HOST*Honza

vsimli jste si, ze po zakladnich skupinach jdeme do krize se skupinou C! tzn. kdyz budeme prvni, tak at jsou italove radeji taky prvni. to plati i o druhem miste. ve ctvrtfinale bych je nebral. pak uz je to jedno! jinak dnes je presne 70 let od toho finale z r. 1934. Italie bude hrat 4-3-1-2 (popr 4-3-3)!!!!!!!! FORZA REPUBLIKA CECHIA! FORZA ITALIA!

Reagovat
smazaný uživatel

Itálii budu fandit, samozžejně až po nás a doufám, že se ukážou hlavně Pirlo a Gatusso.

Ať žije Sigma Forza Milán

Reagovat
HOST*Honza

spise Nesta

Reagovat
HOST*

Finale budou mit urcite,spis jak s nim nalozej.Sestava bude:

BUFFON

PANUCCI-CANAVARO-NESTA-ZAMBROTTA

CAMORANESI-ZANETTI-GATTUSO

TOTTI

DEL PIERO

VIERI

Reagovat
HOST*Mike

Finale budou mit urcite,spis jak s nim nalozej.Sestava bude:

BUFFON

PANUCCI-CANAVARO-NESTA-ZAMBROTTA

CAMORANESI-ZANETTI-GATTUSO

TOTTI

DEL PIERO

VIERI

Reagovat
alegre

Kdepak máte to finále?

Reagovat
HOST*

Italové jsou stejně nejlepší, prostě měli jen strašnou smůlu. Když už nevyhrajou ME, tak vyhrajou MS v Německu.

Reagovat
PJ

Reagovat
HOST*nikdo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele