EURO 2004: FRANCIE

14.06.2004, 03:03
Aktuality
Obhájce titulu z posledního evropského šampionátu je i tentokráte horkým adeptem na prvenství. Francouzský tým je opět tvořen skvělými individualitami, mezi nimiž hrají prim Zinedine Zidane a zřejmě nejlepší fotbalista současnosti Thierry Henry. Cesta za obhajobou však nebude pro svěřence Jacquese Santiniho vůbec jednoduchá…





HISTORIE

K prvnímu mezistátnímu zápasu nastoupil francouzský tým před sto lety, kdy v Brusselu remizoval s domácí Belgií 3:3. V témže roce se Francie stala jednou ze zakladatelských zemí organizace FIFA. Samotný fotbalový svaz, Francouzská fotbalová federace, se svého založení dočkal v roce 1918. Reprezentace se zúčastnila hned premiérového mistrovství světa v Uruguayi v roce 1930, kde sice dokázala porazit Mexiko 4:1, avšak ani tento výsledek jí k postupu do další fáze nestačil. Podobným výsledkem pak pro Francii skončilo i mistrovství světa o čtyři roky později. O něco lépe se týmu vedlo na další schůzce světové elity. V roce 1938 se šampionát uskutečnil ve Francii, která se s turnajem rozloučila ve druhém kole porážkou s pozdějšími mistry z Itálie.

O dvacet let později získali Francouzi první medaili. Ve Švédsku dovedla dvojice Raymond Kopa a Just Fontaine svůj tým až k bronzu. Druhý jmenovaný se stal největší hvězdou turnaje. Původně sice jel na šampionát jenom jako náhradník, jenomže při zranění několika spoluhráčů dostal šanci a za důvěru se trenérovi bohatě odvděčil. Vstřelil totiž neuvěřitelných 13 branek, což je i do dneška nejlepší střelecký počin.

V šedesátých letech o francouzský fotbal příliš velkou díru do světa neudělal. Vše se však změnilo s příchodem jediného muže – Michela Platiniho. Ten je s 41 brankami stále nejlepším reprezentačním střelcem Francie. V roce 1982 dovedl mužstvo až do semifinále mistrovství světa a o dva roky později byl s devíti brankami ústřední postavou při triumfu na domácím evropském šampionátu.

Po roce 1986 čekala Francie 12 let na další účast na účast na MS. Jak to dopadlo před šesti lety, kdy Francie mistrovství pořádala, si jistě všichni pamatujeme. Zinedine Zidane tam svou zemi dovedl k historicky prvnímu titulu mista světa. Toto vítězství pak Francie potvrdila i o dva roky později, kdy v Belgii a Nizozemsku získala i evropský titul. Na poslední vystoupení vystoupení na velké akci by ale v zemi galského kohouta nejraději zapomněli. Coby úřadující světový šampion totiž Francie v Japonsku a Jižní Koreji totálně propadla a s turnajem se loučila už po základní skupině, navíc bez jediného vítězství.

Právě toto zklamání může být důležitým motivačním faktorem. Francouzi totiž touží po nápravě. Mají skvělý celek. Důležitý je jistě i fakt, že do popředí evropských soutěží se dostává francouzská fotbalová liga. Vždyť pouze Francie měla jako jediná zastoupení ve finálových duelech Ligy mistrů i Poháru UEFA.


KLÍČOVÁ POSTAVA – ZINEDINE ZIDANE

Thierry Henry je sice skvělý, Zidane je však jedinečný a úspěch francouzského týmu na šampionátu v Portugalsku bude záviset především na něm. Před dvěma lety mu zranění stehenního svalu dovolilo odehrát na světovém šampionátu pouze jedno utkání a jeho absence se okamžitě projevila. Francouzi totiž nedokázali ani jednou vyhrát a balili kufry ihned po základní skupině. Zidane má za sebou špatnou sezonu v Realu Madrid, s nímž se letos nedočkal ani jedné trofeje. Bude si proto chtít spravit chuť a jestli opět najde v posledních měsících ztracenou formu, francouzské šance na úspěch ještě více stoupnou.

IDEÁLNÍ SESTAVA: Barthez – Thuram, Gallas, Desailly, Lizarazu – Pires, Zidane, Vieira, Makelele – Henry, Trezeguet.


TRENÉR – Jacques Santini

Santini se jako hráč proslavil především v barvách St. Etienne, s nímž dominoval francouzské lize v sedmdesátých letech. Svou kariéru pak ukončil v barvách Montpellieru. V začátcích své trenérské dráhy vedl Toulouse, odkud se přes Lille, St. Etienne a Sochaux dostal až do Lyonu. Právě tento celek dovedl v sezoně 2001/2002 k premiérovému mistrovskému titulu, za což se dočkal velké pocty. Po krachu francouzského týmu na mistrovství světa v Japonsku a Jižní Koreji mu totiž bylo nabídnuto místo reprezentační kouče. Ve svém prvním utkání na lavičce národního týmu sice jenom remizoval 1:1 s Tuniskem, kvalifikací na evropský šampionát však prošel bez ztráty jediné kytičky. Inspirují ho především tři velká jména – Michel Platini, Gerard Houllier a Aime Jacquet. Santini již s francouzským týmem jednu trofej získal, když loni v létě vyhrál na domácí půdě Pohár konfederace. Od příští sezony bude z lavičky vést anglický Tottenham.


KVALIFIKACE

Los kvalifikace pro ME v Portugalsku "přihrál" Francii hodně přijatelnou skupinu a tým se s rolí jasného favorita náležitě popasoval. V osmi zápasech si na své konto připsala stejný počet vítězství a při skóre 29:2 si bez větších problémů zajistila postup.

Skupina 1
07.09.2002Kypr - Francie1:2
12.10.2002Francie - Slovinsko5:0
16.10.2002Malta - Francie0:4
29.03.2003Francie - Malta6:0
02.04.2003Izrael - Francie1:2
06.09.2003Francie - Kypr5:0
10.09.2003Slovinsko - Francie0:2
11.10.2003Francie - Izrael3:0
1. Francie24
2. Slovinsko14
3. Izrael9
4. Kypr8
5. Malta1


PŘÍPRAVNÉ ZÁPASY

15.11.2004Německo - Francie0:3
18.02.2004Belgie - Francie0:2
31.03.2004Nizozemsko - Francie0:0
20.05.2004Francie - Brazílie0:0
28.05.2004Francie - Andorra 4:0
06.06.2004Francie - Ukrajina1:0


PROGRAM NA EURU

Francouzům přisoudil los do skupiny Anglii, Chorvatsko a Švýcarsko. Hned v úvodním utkání se odehraje velká bitva, protože se střetnou s Angličany. Zápas bude velice pikantní zejména pro některé francouzské hráče, kteří hrají Premier League. Takovými fotbalisty jsou například Thierry Henry, Robert Pires, Patrick Vieira nebo Claude Makelele.

13.06.2004Skupina BFrancie - Anglie2:1
17.06.2004Skupina BChorvatsko - Francie2:2
21.06.2004Skupina BŠvýcarsko - Francie1:3
25.06.2004ČtvrtfináleŘecko - Francie1:0


DRES

Brankář: černá - černá, šedá – tmavě modná
Hráči: modrá – bílá, bílá - modrá


TIP

vítěz




Představení ostatních týmů skupiny B:
  Anglie  Anglie
  Chorvatsko  Chorvatsko
  Švýcarsko  Švýcarsko

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele