EURO 2004: ANGLIE

14.06.2004, 02:31
Aktuality
Hrdý Albion odjíždí do dějiště evropského šampionátu vždy jako velký favorit, avšak v síni slávy má seniorská reprezentace pouze jednu velkou trofej. Ta je z roku 1966, kdy se Anglie před domácím publikem stala světovým šampiónem. Co se dá od mužstva čekat letos? Možná, že je ten pravý čas na nějaký velký úspěch, kostra mužstva je totiž pohromadě již několik let...





HISTORIE

Anglie je kolébkou fotbalu, tamní svaz byl založen již v roce 1863. V roce 1872 se uskutečnil první mezistátní zápas a Angličané v něm v Glasgow remizovali 0:0 se svými skotskými rivaly. První úspěchy posbírali v letech 1908 a 1912, kdy zvítězili na olympijských hrách. Historicky první porážku od evropského soupeře utrpěli Britové v roce 1929 v Madridu, kde podlehli domácímu Španělsku 3:4. V následujících letech se nezúčastnili úvodních třech světových šampionátů, vůči nimž neměli právě pozitivní postoj. Ten změnili až v roce 1950 a vše skončilo ostudou, když se nedostali ze základní skupiny a prohráli dokonce i s USA. O tři roky později se pak o další ránu do anglické hrdosti postarali Maďaři, kteří pod vedením Ference Puskase jako první neostrovní evropský tým zvítězili ve Wembley 6:3. V té době hráli za tým takové osobnosti, jako Sir Stanley Matthews nebo Tom Finney. Vavříny Britům nepřinesly ani mistrovství světa v letech 1954, 1958 a 1962.

Vše si ale vynahradili v roce 1966. Tehdy se světový šampionát konal ve Velké Británii a domácí celek známého prostředí využil dokonale. V základní skupině porazil Francii a Mexiko shodně 2:0 a remizoval 0:0 s Uruguají. Ani ve čtvrtfinále Angličané neinkasovali a porazili Argentinu 1:0. V semifinále si následně poradili s Portugalci v poměru 2:1. Ve finále se jim poté postavili Němci. V normální hrací době skončilo utkání nerozhodně 2:2 a na řadu tak muselo přijít prodloužení. V jeho 11. minutě přišel jeden z nejdiskutovanějších okamžiků ve fotbalové historii. Ve 101. minutě totiž vystřelil Geoff Hurst a míč se od břevna odrazil do země. Nikdo není dodnes schopen s naprostou jistotou říci, jestli byl balon za brankovou čarou či nikoliv. Švýcarský rozhodčí Dienst Gottfried však tehdy branku uznal a domácí v poslední minutě své vítězství ještě zvýraznili, když svůj hattrick zkompletoval Hurst – jediný fotbalista, jemuž se ve finále mistrovství světa takovýto kousek povedl.



Angličané oslavují svůj největší triumf – v roce 1966 se na domácí půdě stali světovými šampiony.

Na evropský šampionát se Britové poprvé podívali v roce 1968 a po vítězství 2:0 nad SSSR se mohli radovat z bronzových medailí. K dalšímu úspěchu směřovali o dva roky později na mistrovství světa v Mexiku. Ve čtvrtfinále tehdy vedli nad Německem 2:0, avšak nakonec odcházeli poraženi 2:3. Němeci se katem anglických snů stali poté ještě několikrát. O 16 let později se ve středoamerické zemi uskutečnila schůzka světové elity znovu a pro Brity se stejným výsledkem. Ve čtvrtfinále jim stop vystavila Argentina vedená Diegem Maradonou, který však tehdy spáchal jeden z největších fotbalových zločinů. V 51. minutě za bezbrankového stavu totiž v souboji s brankářem Peterem Schiltonem evidentně zahrál rukou, kterou neviděl jenom tuniský rozhodčí Ali Bennaceur. Pouze slabou náplastí na velkou bolest byl fakt, že Gary Lineker (foto) se s šesti brankymi stal nejlepším střelcem turnaje. Druhého nejlepšího výsledku v rámci mistrovství světa dosáhla Anglie v roce 1990, kdy pod vedením Bobbyho Robsona ztroskotala v semifinále v penaltovém rozstřelu s Německem.

Stejným výsledkem pak pro Angličany skončil i domácí evropský šampionát s roce 1996. V semifinále tehdy opět narazili na Němce a po remíze 1:1 se ke slovu opět dostaly pokutové kopy. Smolařem se tehdy stal Southgate, který jako jediný neproměnil a Německo se tak znovu stalo katem anglických snů. Albion nezachránil ani velký hráč a velký rebel Paul Gascoigne (foto).

O dva roky později Britové opět neuspěli v penaltovém rozstřelu, tentokráte ve čtvrtfinále MS s Argentinou. Červenou kartu za nakopnutí Diega Simeoneho tehdy viděl David Beckham. Po jeho vyloučení však přišel ještě jeden diskutabilní moment. Sol Campbell totiž za stavu 2:2 vstřelil gól, avšak rozhodčí ho pro faul neuznali, což údajně rozčílilo i Královnu Alžbětu. Na zatím posledním mistrovství Evropy v Belgii a Nizozemí se pak Angličané neprokousali ani ze základní skupiny, přestože dokázali porazit své rivaly z Německa. Lepší totiž tehdy byli Portugalci a Rumuni. V roce 2002 na MS splatily Argentině čtyři roky staré účty, když ji brankou Davida Beckhama porazili v základní skupině 1:0 a velkou měrou tak přispěli k jejímu vyřazení. Ve čtvrtfinále však skončili na další jihoamerické velmoci, Brazílii. Tu dovedli k triumfu nad Albionem Ronaldo, Ronaldinho a Rivaldo, kteří se velkou měrou podíleli na vítězství své země 2:1.


KLÍČOVÁ POSTAVA – DAVID BECKHAM

Psal se rok 1998, když svou nedisciplinovaností oslabil svůj tým ve čtvrtfinále MS 1998 proti Argentině. Anglie nakonec prohrála na pokutové kopy a celá země mu spílala. Přední strany britských deníků plnily titulky jako "deset heroických lvů, jeden hloupý chlapec". David Beckham byl tehdy až na dně propasti, fanoušky si však brzy naklonil zpět na svoji stranu. Postupem času se stal kapitánem Anglie a svůj velký návrat mezi smetánku dovršil v roce 2002, kdy v poslední minutě zajistil svému týmu precizně provedeným trestným kopem remízu proti Řecku, která znamenala přímý postup na MS 2002. "Spice Boy" je velkou ikonou anglické kopané a málokdo si dnes bez něho dovede představit reprezentaci. Na začátku sezony přestoupil z Manchesteru United do Realu Madrid. Ročník se mu však nevydařil a bude si proto chtít spravit chuť. Je kapitánem a celá země půjde za ním. Jestli bude stoprocentně zdravý a dostane se do té správné formy, může Anglie dojít hodně daleko. Jeho už tak obrovská popularita by v tom případě ještě více stoupla.

IDEÁLNÍ SESTAVA: James – G. Neville, Campbell, Terry, A. Cole – Beckham, Scholes, Lampard, Gerrard – Owen, Rooney.
Anglii bude chybět klíčová postava defenzívy – Rio Ferdinand. Obránce Manchesteru United totiž dostal začátkem roku osmiměsíční stop za to, že se po utkání Premier League nedostavil včas na dopingovou kontrolu.


TRENÉR – Sven–Göran Eriksson

Jako aktivní hráč působil na místě pravého obránce, jeho kariéru však ukončilo v roce 1975 vážné zranění kolena. První Erikssonovou trenérskou štací se stal třetiligový švédský Degerforts, který během tří let dovedl do nejvyšší soutěže. V roce 1980 se ujal kormidla IFK Göteborg, s nímž o dva roky později získal Pohár UEFA. Ve své sbírce má rovněž dva portugalské tituly s Benfikou, kam se po anabázi ve Fiorentině a AS Řím v roce 1990 vrátil, aby ji dovedl až do finále PMEZ. Poté se opět vrátil na Apeninský poloostrov a po angažmá v Sampdorii odešel do Lazia. V sezoně 1999/2000 pak římský klub dovedl k triumfu v historicky posledním ročníku PVP. Jeho jmenování anglickým trenérem vzbudilo velké pozdvižení – stal se totiž prvním neanglickým koučem reprezentace země Albionu. Všechny fanoušky si však získal na svoji stranu jediným zápasem. V kvalifikaci o postup na MS 2002 totiž zostudil se svým týmem Německo, když v Mnichově vyhrál 5:1. Erikssonova koncepce je naprosto jasná – dávat šanci mladým hráčům. V uplynulé sezoně se hodně probírala otázka jeho dalšího působiště. Zájem měla Chelsea, sám Švéd ale prodloužil u reprezentace.


KVALIFIKACE

Angličané prošli kvalifikací bez porážky, přesto se až do poslední chvíle obávali o první místo. K poslednímu zápasu zajížděli na horkou tureckou půdu a karty byly rozdány jasně – nesměli prohrát, což se jim nakonec zásluhou bezbrankové remízy také podařilo. I přes vítězství ve skupině nepanovala na Ostrovech spokojenost. Proč? Stačí se jenom podívat na výsledky…

Skupina 7
12.10.2002Slovensko - Anglie1:2
16.10.2002Anglie - Makedonie2:2
29.03.2003Lichtenštejnsko - Anglie0:2
02.04.2003Anglie - Turecko2:0
11.06.2003Anglie - Slovensko2:1
06.09.2003Makedonie - Anglie1:2
10.09.2003Anglie - Lichtenštejnsko2:0
11.10.2003Turecko - Anglie0:0
1. Anglie20
2. Turecko19
3. Slovensko10
4. Makedonie6
5. Lichtenštejnsko1


PŘÍPRAVNÉ ZÁPASY

16.11.2004Anglie – Dánsko2:3
18.02.2004Portugalsko - Anglie1:1
31.03.2004Švédsko - Anglie1:0
01.06.2004Anglie - Japonsko1:1
05.06.2004Anglie - Island6:1


PROGRAM NA EURU

13.06.2004Skupina BFrancie - Anglie2:1
17.06.2004Skupina BAnglie - Švýcarsko3:0
21.06.2004Skupina BChorvatsko - Anglie2:4
24.06.2004ČtvrtfinálePortugalsko - Anglie2:2


DRES

Brankář: modrá – bílá, černá - černá
Hráči: bílá – černá, červená - bílá


TIP

semifinále




Představení ostatních týmů skupiny B:
  Francie  Francie
  Chorvatsko  Chorvatsko
  Švýcarsko  Švýcarsko

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele