Eritrejci mohou dočasně zůstat v Botswaně

17.10.2015, 11:14
Aktuality
Soud v jihoafrickém státě Botswana rozhodl, že skupina deseti eritrejských fotbalistů, kteří požádali Botswanu o azyl, může dočasně zůstat v zemi. Soud bude o jejich případu rozhodovat 11. prosince. Eritrejci se odmítli vrátit domů tento týden po sehrání kvalifikačního zápasu mistrovství světa s Botswanou.

Fotbalisté se chtějí údajně vyhnout armádní službě. Jejich právník tvrdí, že muži už jsou členové armády a doma by je v případě deportace čekal vojenský soud za zradu.

Podle ochránců lidských práv se občané Eritreje musejí do armády hlásit v 17 letech. Služba je sice oficiálně jenom dvouletá, ale mnoha mužům prý není dovoleno ji ukončit.

Eritrea je domovem šesti milionů lidí. Po ukončení britské správy v roce 1952 byla připojena k Etiopii na základě federativního uspořádání. Eritrejci ale v roce 1961 zahájili osvobozenecký boj, který trval do vyhlášení nezávislosti roku 1993. O pět let později začaly pohraniční spory s Etiopií a za dvouletého konfliktu přišlo o život 100 000 lidí. Spor nebyl vyřešen mírovou smlouvou a podél 1000 kilometrů dlouhé hranice proti sobě stojí tisíce vojáků. Ochránci lidských práv tuto východoafrickou zemi řadí ke státům s nejrepresivnějším režimem.

Je známo několik případů útěku větších skupin sportovců z let 2009 až 2012.

Autor: Tomáš Daníček / ČTK

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele