Eredivisie - preview 9. kola: Uspěje Ajax s posledním?

21.10.2023, 09:07, aktualizováno 22.10.2023, 08:20
Previews
Josip Šutalo a Chuba Akpom (© AFP)

Amsterdamský Ajax se trápí, v sezoně zatím vyhrál jen jednou a s pěti body mu patří až 16. příčka Eredivisie. V 9. kole má nicméně šanci zabrat, protože se mu při výjezdu do cesty postaví Utrecht, který je dokonce poslední se ziskem pouhých třech bodů.

FC Utrecht - AFC Ajax

neděle 12:15

Oba dva nedělní protivníci byli před začátkem tohoto ročníku považováni za adepty na pohárové příčky a možná dokonce i boj o titul, ovšem po necelé čtvrtině této sezóny je situace zcela jiná, protože se oba nacházejí v sestupovém pásmu. Hůře je na tom Utrecht, jenž v osmi kolech prohrál hned sedmkrát a s pouhými třemi body je úplně poslední osmnáctý. AFC posbíralo o dva body více a patří mu o "nic lepší" šestnáctá příčka.

Na amsterdamského giganta sice ještě čekají dvě dohrávky, ale fanoušci v žádném případě jásat nemohou, protože šestatřicetinásobný rekordman v počtu titulů zaostává za vedoucím PSV o těžko uvěřitelných devatenáct bodů. V dosavadních šesti případech vyhrál jen na úvod proti nováčkovi z Almela (4:1), po dvou remízách pak postupně nestačil na Twente (1:3), Feyenoord (0:4) a těsně před reprezentační přestávkou ani na Alkmaar (1:2).

Hostující výběr nepředvádí nijak oslnivé výkony ani v základní skupině Evropské ligy - po úvodní divoké remíze s francouzskou Marseille (3:3) si odvezl také jen bod z Řecka, když se rozešel smírně s aténským klubem AEK (1:1). "Snažíme se najít způsob, jak si zvednout sebevědomí. Tato situace není lehká vůbec pro nikoho a všechny nás moc trápí. Pauza nám snad přišla vhod a já pevně doufám, že teď už to bude jenom lepší," řekl s očekáváním v hlase trenér Maurice Steijn.

Nad jeho angažmá se však podle mnohých stahují mračna a je možné, že v případě dalšího neúspěchu s ním klub velmi brzy rozváže smlouvu. Podle deníku De Telegraaf má totiž vedení zájem o Mitchella van der Gaaga, který momentálně působí v roli asistenta u slovutného Manchesteru United. "Tyto spekulace neřeším a soustředím se jen na to, abych Ajax vrátil tam, kam patří," dodal devětačtyřicetiletý Steijn s ledovým klidem.

FC ke změně na trenérském postu již sáhlo a to hned na začátku této sezóny, neboť místo Dána Michaela Silberbauera povolalo do zbraně Rona Janse, jenž v minulých letech úspěšně vedl konkurenční Twente. Premiéra mu sice vyšla na jedničku (výhra 3:1 s Heraclesem), avšak od té doby jeho svěřenci překvapivě nestačili na Nijmegen (0:3), Almere (0:2) i Volendam (0:1). Utrecht navíc prohrál se svým nadcházejícím rivalem ve čtyřech vzájemných střetnutích po sobě.

AFC se stále musí obejít bez brankářské jedničky Rulliho, na marodce se dále nacházejí Mannsverk, Axel Dongen i Kaplan a karetní trest si k tomu bude odpykávat Vos. Jans nenasadí Iqbala, Van der Hoorna, Ter Avesta a ani Viergevera, poslední jmenovaný totiž minule obdržel červenou kartu ve Volendamu.

FC Utrecht - pravděpodobná sestava:
Barkas - Van der Maarel, Flamingo, Sagnan, El Karouani - Bozdogan, Labyad, Fraulo - Romeny, Lidberg, Boussaid

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Gorter - Rensch, Medic, Avila, Hato - Taylor, Van den Boomen - Forbs, Mikautadze, Bergwijn - Brobbey

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.70 - 4.00 - 1.92

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - PEC Zwolle

neděle 14:30

Excelsior se stejně jako v minulé nováčkovské sezóně chce hlavně zachránit, ovšem v tomto ročníku ukazuje, že může mít i vyšší ambice. V dosavadních osmi kolech totiž vybojoval překvapivých třináct bodů, jelikož prohrál pouze jednou, a v tabulce mu patří fantastická pátá pozice se třinácti body. Teď bude hájit toto skvělé umístění proti Zwolle, a i když to si také nevede úplně zle, tak SBV je považováno za mírného favorita.

Svěřenci trenéra Marinuse Dijkhuizena překvapivě nestačili jen v 5. kole na jiného nováčka z Almela, když místnímu Heraclesu podlehli po výsledku 1:3. Jinak ale mají na kontě tři výhry a čtyři nerozhodné výsledky, po skalpech Heerenveenu (3:0) i městského rivala Sparty (2:1) si těsně před reprezentační přestávkou odvezli cenný bod z Arnhemu za bezbrankovou remízu s Vitesse.

Hosté po roce stráveném ve druhé lize začali výborně a úvodních pěti duelech vybojovali přijatelných sedm bodů, nicméně poslední dobou se přeci jen vrátili nohama na zem. Po jasné porážce s Alkmaarem (0:3) odjeli domů s prázdnou také z Almela (1:2) a před čtrnácti dny i přes srdnatý výkon neměli šanci s obhájcem mistrovského titulu Feyenoordem (0:2). Oba nedělní soupeři se spolu naposledy utkali v roce 2020 ve 2. kole národního poháru a úspěšnější byl Excelsior (2:0).

Dijkhuizen nemůže využít služeb Seymora, Hartjese, Pierieho ani Donkora, jeho protějšek Johnny Jansen postrádá Van Polena, Czyborru i Lagsira.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.70 - 2.77

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - FC Twente

neděle 14:30

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.93 - 4.46 - 1.54

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - Sparta Rotterdam

neděle 16:45

Oba nedělní protivníci jsou v letošním ročníku považováni za černé koně Eredivisie a vzhledem k jejich současným výkonům se dá očekávat nesmírně vyrovnaný a dramatický duel. Celek z Deventeru prozatím nestačil jen na největší favority na zisk mistrovského titulu, jinak sbíral jedno vítězství z druhým, Sparta po nadějném začátku zabředla do krize a tu se teď za každou cenu pokusí překonat.

Domácí výběr v osmi odehraných kolech nestačil na Alkmaar (1:5), PSV (0:3) a Feyenoord (1:3). Nerozhodný výsledek zaznamenal ve Zwolle (1:1), ale ve zbývajících čtyřech případech si poradil s Volendamem (4:1), Heerenveenem (3:2), Fortunou (3:0) i Heraclesem (4:0) a v tabulce se tedy nachází na solidním šestém místě s třinácti body. Hostující vyzyvatel doposud posbíral o dva body méně a je sedmý.

Sparta v úvodních šesti zápasech nestačila jen na Alkmaar (0:2), nicméně po těsné výhře nad Vitesse (1:0) podlehla v městském derby Excelsioru (1:2) a minule neměla vůbec žádnou naději proti suverénnímu PSV (0:4). Go Ahead se na příštího konkurenta z dlouhodobého hlediska nedaří, protože s ním prohrálo již ve třech vzájemných utkáních za sebou, v uplynulé sezóně na něj nestačilo po výsledcích 0:1, 1:2.

Trenér Go Ahead René Hake, jenž nedávno prodloužil v klubu smlouvu až do června roku 2026, nemá k dispozici dvojici Stokkers - Kramer. Jeho protějšek Jeroen Rijsdijk postrádá Rosanase, Eerdhuijzena i japonského šikulu Kokiho Saita, který si koncem září vážně poranil stehenní sval a v uplynulých dnech se musel podrobit operaci.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.74 - 3.31

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Fortuna Sittard

sobota 18:45

Osm výher, osm vítězství, pouhé dva inkasované góly. A v neposlední řadě také dvacet sedm vstřelených. Taková je současná bilance PSV, které se zatím v Eredivisie opravdu s ničím a nikým nepáře. Velký podíl na produktivní ofenzívě má přitom i Luuk de Jong, byť on spoustu dalších branek zaznamenal i na evropské scéně. Teď domácí vyzvou jakožto favorité Fortunu.

Svěřenci kouče Dannyho Buijse obecně neprožívají špatný ročník, nacházejí se totiž těsně za příčkami zajišťující posezónní play-off o pohárovou Evropu. Pokud však nezastaví aktuální šňůru tří porážek v řadě, brzy by se mohli potýkat se zcela jinými problémy, a to s těmi záchranářskými, jimž se obecně vždy chtějí co nejvíce vyhýbat. Co je přitom ještě horší, v oněch posledních třech nepovedených duelech hosté ani jednou neskórovali, přičemž dohromady lovili míč ze své sítě desetkrát.

Zpráva, že se jim v defenzívě nedaří, je zrovna proti eindhovenskému soupeři poměrně velkou překážkou. Jakkoli může být pro domácí nepříjemná absence forvarda Noy Langa, a to kvůli zranění dokonce i na několik týdnů, mají v kádru na každý pád další jiné hráče, kteří umějí zastoupit střelecké úkoly. Spoléhat přitom především budou i nadále na schopnosti zkušeného kapitána de Jonga.

V souvislosti s třiatřicetiletým útočníkem už začínají hovořit i různí experti či bývalí reprezentanti, například nedávno Ruud Gullit v rozhovoru pro sportovní kanál Ziggo Sport, aby si rozmyslel ještě svou účast u nizozemského nároďáku. Tomu dal mimochodem před několika měsíci sbohem. "Myslím si, že hra pod trenérem Peterem Boszem mi v PSV vyhovuje víc. Lidé, kteří zápasy sledují, vidí velký rozdíl. S Boszem je to prostě extrémně útočné," říkal de Jong v podcastu Football is Life a srovnával zároveň předchozí období pod vedením Ruuda van Nistelrooye. "Vždy musíme vyvíjet tlak směrem dopředu a snažit se hrát atraktivní fotbal."

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.61 - 18.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - FC Volendam

sobota 18:45

Waalwijk ani Volendam neprožívají úplně nejlepší první čtvrtinu tohoto ročníku Eredivisie a nyní doufají, že po reprezentační přestávce si povedou mnohem lépe. Domácí výběr prozatím posbíral šest bodů v sedmi odehraných utkáních a nachází se na patnácté pozici, jeho sobotní konkurent je na tom však ještě hůře - na kontě totiž má o dva body méně a je předposlední sedmnáctý o jediný bod před posledním Utrechtem.

Na oba soupeře ještě čeká dohrávka s Ajaxem a oproti ostatním týmům tedy mají jeden duel k dobru, nicméně s bodovým ziskem úplně počítat nemohou. RKC po úvodních čtyřech porážkách zabralo v 5. kole na půdě Vitesse a domů si odvezlo nečekané tři body za vítězství 2:0, následně naprosto šokovalo ambiciózní Twente a díky úspěchu 1:0 mu uštědřilo prozatím jedinou bodovou ztrátu letošní sezóny. Před čtrnáctidenní přestávkou však opět selhalo a na půdě nováčka z Almere překvapivě prohrálo 0:1.

Hostující klub byl podle papírových předpokladů považován za jednoho z hlavních adeptů na sestup a tyto prognózy momentálně naplňuje - v prvních šesti zápasech totiž získal jediný bod s Heraclesem (2:2), minule si ale vyšlápl na konkurenční Utrecht a první tříbodový zisk zaznamenal po výhře 1:0. V předešlém ročníku narazil na Waalwijk dvakrát a po domácím úspěchu (2:1) jasně prohrál v jarní odvetě (1:4).

Trenér RKC Henk Fraser stále nemůže využít služeb brankářské jedničky Vaessena, jenž se v nedohraném duelu s Ajaxem nepříjemně srazil s útočníkem Brianem Brobbeyem, a po oživování přímo na trávníku tak dokonce bojoval o život. Hostující lodivod Matthias Kohler postrádá Coxe, Mbuyambu, Blommestijna i Mauluna.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.76 - 4.11 - 4.37

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Almere City

sobota 20:00

Nijmegen už delší dobu patří mezi tradiční účastníky Eredivisie a hlavním úkolem zůstává záchrana, nicméně jeho ambice sahají mnohem výše - rád by se totiž popral o horní polovinu tabulky a tedy i o dodatečné play-off předkola Konferenční ligy. V dosavadním průběhu si vedl průměrně, jelikož v osmi duelech získal osm bodů a nachází se na desátém místě tabulky. Teď bude plnit úlohu mírného favorita proti povzbuzenému nováčkovi z Almere.

NEC na úvod Eredivisie dvakrát prohrálo, pak ale přeci jen stabilizovalo svou výkonnost a další neúspěchy zaznamenalo jen v Eindhovenu se stoprocentním PSV (0:4) a také doma s Vitesse (1:3). Jinak ovšem našlo recept na Waalwijk s Utrechtem (v obou případech 3:0) a nerozhodné výsledky uhrálo s v Rotterdamu s místní Spartou i těsně před reprezentační přestávkou s tápajícím Heerenveenem (v obou případech 1:1).

Almere City se mezi nizozemskou smetánku probojovalo vůbec poprvé ve své novodobé historii a zpočátku to vypadalo, že velké konkurenci nedokáže čelit. V úvodních šesti duelech totiž tápalo a na konto si připsalo jediný bod za vydřenou bezbrankovou remízu v Rotterdamu s Excelsiorem, nicméně koncem září šokovalo v Utrechtu (2:0) a o týden později udolalo také Waalwiijk (1:0). Tabulkou se tak rázem vyhouplo na čtrnáctou příčku se sedmi body.

Oba soupeři se spolu naposledy utkali v předešlém ročníku a tehdy ještě druholigové Almere prohrálo ve 2. kole národního poháru vysoko po výsledku 0:4. Trenér Nijmegenu Rogier Meijer se musí vypořádat s celkem početnou marodkou, na které se nacházejí Baas, Pereira, Tavşan, Kas de Wit i brankář Cillessen, hosté nemohou počítat s triem Álvaro Peña - Corryn - Mattoir.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.79 - 4.08

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - SBV Vitesse

sobota 21:00

Obhájce mistrovského titulu se po rozpačitějším začátku dostal do očekávané formy a momentálně zvítězil v Eredivisii již šestkrát za sebou, s dvaceti body mu patří čtvrtá pozice a za vedoucím PSV zaostává o body čtyři. Nyní před třetím vystoupením v Lize mistrů bude plnit úlohu jasného favorita proti vyzyvateli z Arnhemu, jenž stejně jako v uplynulém ročníku předvádí nevyrovnané výkony a příliš se mu nedaří.

Rotterdamský celek v prvních dvou kolech nečekaně remizoval, avšak od této chvíle drtí jednoho protivníka za druhým. V šesti odehraných střetnutích totiž kromě plného zisku osmnácti bodů inkasoval pouhé čtyři branky a naopak jich nasázel neuvěřitelných šestadvacet, přičemž 4:0 například vyhrál v Amsterdamu nad Ajaxem. Těsně před reprezentační přestávkou uspěl v Heerenveenu (2:0).

Domácí kouč Arne Slot bude po čtrnáctidenní pauze spokojen s "vyprázdněním" marodky, jelikož na ní zůstává už jen chorvatský špílmachr Ivanušec. Naopak po delší době se uzdravila brankářská jednička Justin Bijlow, který si po zlomenině zápěstí odbyl obnovenou premiéru v přátelském měření sil s Excelsiorem, připraven bude i důležitý stoper Trauner. Feyenoord má Vitesse na stadionu De Kuip co vracet, protože letos v květnu s ním doma překvapivě prohrál 0:1.

"Na našich plánech se během reprezentační přestávky nic nezměnilo - stále hodláme obhájit titul a chceme také otřást pohárovou Evropou. Ani jeden úkol není v žádném případě snadný, ale máme dostatečně silný kádr i motivaci na to uspět. Vitesse sice nepatří mezi úplně nejsilnější týmy v lize, ale dokáže překvapit kohokoliv, jelikož ho vede vynikající trenér, a ten umí zvolit perfektní taktiku," prohlásil Slot s opatrností v hlase.

SBV doposud posbíralo pouhých sedm bodů a patří mu až jedenáctá příčka tabulky, od sestupového pásma ho navíc dělí pouhé dva body. Po vítězství v prvním kole nedokázalo bodovat pětkrát za sebou, nicméně vzápětí uspělo v Nijmegenu (3:1) a naposledy se rozešlo smírně bez branek s Excelsiorem. Stratég Vitesse Phillip Cocu nemůže využít služeb Fofany, Boutraha, Tielemanse, Buitinka ani Davyho Pröppera.

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Wellenreuther - Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman - Timber, Wieffer - Minteh, Stengs, Paixao - Giménez

SBV Vitesse - pravděpodobná sestava:
Room - Arcus, Oroz, Hendriks, Pinto - Van Ginkel, Meulensteen - Manhoef, Kozlowski, Regt - Hamulič

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.10 - 24.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - SC Heerenveen

sobota 21:00

Alkmaar má v tomto ročníku jen ty nejvyšší ambice a konečně by chtěl prolomit dlouhou dominanci tria Ajax - Feyenoord - PSV. AZ se naposledy radovalo z mistrovského titulu před více než čtrnácti lety a letos to zatím vypadá, že na nizozemský trůn může konečně usednout. V dosavadních osmi kolech ztratilo jen jednou a to nečekaně v dohrávce s Heraclesem (1:1), jinak má na kontě hned sedm výher včetně té poslední v Amsterdamu s Ajaxem (2:1).

Svěřenci trenéra Pascala Jansena tedy posbírali úctyhodných dvaadvacet bodů a nacházejí se na druhé příčce o bod před třetím Twente a dva body za dosud stoprocentním PSV. V nedávném utkání s Ajaxem se k tomu postaral o historický rekord klubu řecký ostrostřelec Vangelis Pavlidis, jenž se vůbec jako první hráč Alkmaaru prosadil v osmi po sobě jdoucích zápasech Eredivisie, a s parádními deseti trefami je druhý mezi střelci celé soutěže.

Hosté v tomto ročníku chtěli pokukovat po evropských pohárech, protože se bude rozdávat hned šest vstupenek, jenže po solidním začátku upadli do "tradiční" krize. Po dvou vítězstvích totiž nevyhráli již šestkrát za sebou a navíc vybojovali jediný bod naposledy s Nijmegenem (1:1), se sedmi body jim tedy náleží až třináctá pozice. Na svého sobotního rivala nevyzráli třikrát v řadě, letos v dubnu se s ním rozešli smírně po výsledku 1:1.

Lodivod Heerenveenu Kees van Wonderen by měl mít k dispozici kompletní kádr, jeho protějšek postrádá jen náhradního gólmana Westervelda. "Samozřejmě nás čeká další zápas v Konferenční lize a musíme ho zvládnout, nicméně prioritou zůstává ligová scéna a v ní určitě nechceme ztrácet důležité body. Heerenveenu se sice nedaří, na druhou stranu ho nemůžeme podceňovat," má jasno padesátiletý anglický rodák Jansen.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.06 - 8.97

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
8
8
0
0
27 : 2
24
2
AZ Alkmaar
8
7
1
0
22 : 4
22
3
FC Twente
8
7
0
1
17 : 4
21
4
Feyenoord Rotterdam
8
6
2
0
28 : 6
20
5
SBV Excelsior
8
3
4
1
14 : 11
13
6
Go Ahead Eagles
8
4
1
3
17 : 15
13
7
Sparta Rotterdam
8
3
2
3
10 : 13
11
8
Heracles Almelo
8
3
2
3
12 : 17
11
9
Fortuna Sittard
8
2
3
3
7 : 14
9
10
NEC Nijmegen
8
2
2
4
13 : 15
8
11
SBV Vitesse
8
2
1
5
6 : 11
7
12
PEC Zwolle
8
2
1
5
7 : 14
7
13
SC Heerenveen
8
2
1
5
10 : 18
7
14
Almere City
8
2
1
5
7 : 18
7
15
RKC Waalwijk
7
2
0
5
5 : 14
6
16
AFC Ajax
6
1
2
3
8 : 12
5
17
FC Volendam
7
1
1
5
7 : 16
4
18
FC Utrecht
8
1
0
7
4 : 17
3

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele