Eredivisie - preview 27. kola: Feyenoord proti Utrechtu

30.03., 09:23, aktualizováno 31.03., 09:07
Previews
De Grolsch Veste (© AFP)

PSV Eindhoven poprvé prohrál a nabídl šanci Feyenoordu, který může ještě zdramatizovat boj o titul. Ajax se představí ve Zwolle, Twente hostí Heracles.

PEC Zwolle - AFC Ajax

neděle 12:15

Udržet alespoň současnou pátou příčku, takový cíl bude mít Ajax ve zbytku této sezóny. Už teď je jasné, že výrazně zaostane za svými vysokými očekáváními. Postupně se v podstatě může připravovat na další ročník a vzhlížet k němu jako k šanci na nový restart. Před duelem se Zwolle je každopádně jasné, že u kormidla nezůstane současný lodivod John van 't Schip.

Amsterdamský kolos zkraje ročníku vsadil na kouče Mauriceho Steijna a tahle volba se neukázala jako ta správná. S nástupem van 't Schipa se přece situace zlepšila, ale ani on už nemohl úplně všechno zachránit. V hlavní nizozemské metropoli na každý pád zavládl s jeho příchodem větší klid. Mužstvo stabilizovalo svou výkonnost, a jakkoli jsou ti nejnáročnější fanoušci z dosavadního průběhu zajisté stále velmi zklamaní, rozhodně už to není ta skepse, jaká v celém klubu vládla pod Steijnovým velením.

Naděje, že se bude pod van 't Schipem blýskat na růžové zítřky, nicméně vydrží pouze do posledního květnového kola Eredivisie, případně v jeho play-off. Šedesátiletý rodák z Kanady sice v Ajaxu zůstane, ne ovšem v roli hlavního šéfa lavičky. O tom, jakou pozici nejen v útrobách Johan Cruyff Arény nakonec obsadí, zatím není rozhodnuto. "Mluvil jsem během reprezentační přestávky o své budoucnosti s vedením. Náš generální manažer Alex Kroes hovořil se spoustou lidí a se mnou také,” prozrazoval novinářům. "Pořád o všem diskutujeme. Mým přáním i přáním klubu je, aby ta spolupráce trvala několik let.”

Zwolle chytlo zhruba od půlky února krizi, v předešlých šesti kolech Eredivisie získalo na své konto jenom dva body a spadlo do dolní poloviny tabulky. Svěřence trenéra Johnnyho Jansena aspoň může těšit fakt, že uchovávají určitý odstup od pásma sestupu. Zatím. Pokud by totiž pokračovali v nastoleném trendu, mohli by do starostí s pádem o patro níže naplno zabřednout. Náskok prostě není dostatečný.

A v táboře PEC si moc dobře uvědomují, že jestli několik aspektů hry nezlepší, můžou se se zlou potácet. "Třeba naposledy proti Fortuně jsem neměli na hřišti volné hráče, v útoku jsme byli bezmocní,” zlobil se ještě před mezinárodní pauzou trenér celku z Overijsselu. "Naším cílem je urvat minimálně 34 bodů. Chtěli jsme se tomu číslu přiblížit po zápasech v Sittardu a s Volendanem, ale prostě se nám to nepodařilo. Teď už musíme myslet na Ajax,” podotýkal domácí kapitán Bram van Polen.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.12 - 4.49 - 1.60

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Twente - Heracles Almelo

neděle 14:30

Twente v této sezóně směle kráčí za svým cílem, kterým je účast v hlavní fázi evropských pohárů, a současné třetí místo by mu tento úkol téměř jistě splnilo. Nicméně osm kol před koncem ještě v žádném případě nemá vyhráno, protože s třiapadesáti body se nachází na třetím místě tabulky jen o čtyři body před čtvrtým Alkmaarem. Nyní bude plnit úlohu jasného favorita s nováčkem z Almela.

Klub z Enschede prohrál v dosavadních šestadvaceti duelech jen pětkrát, z toho ale hned dvakrát v poslední době. Po neúspěchu s Utrechtem (0:1) si sice dokázal poradit s Go Ahead (3:1), Vitesse i Spartou (v obou případech 2:1), jenomže před čtrnácti dny mu ani zodpovědný defenzívní výkon nestačil na bodový zisk v Eindhovenu, jelikož se suverénním PSV prohrál nejtěsnějším poměrem kvůli brance soupeře v šesté minutě nastavení.

Jeho náskok na čtvrté AZ se proto ztenčil. A v tuto chvíli by se potřeboval vrátit na vítěznou vlnu. "PSV bylo lepší a výhru si nakonec zasloužilo, na druhou stranu jsme byli blízko k překvapení a porážka nás samozřejmě mrzí. Nyní nás čeká zcela jiný soupeř a zřejmě i průběh. Heracles bude čekat na svou šanci z rychlých protiútoků, proto musíme být připraveni na všechno," vyjádřil se trenér FC Joseph Oosting.

Hosté se vrátili mezi nizozemskou elitu po jediném roce stráveném ve druhé lize a aktuálně se mezí ní pokoušejí udržet. Na kontě prozatím mají šestadvacet bodů a jsou čtrnáctí o čtyři body před šestnáctou barážovou příčkou Waalwijku, body tedy taktéž potřebují jako sůl. Těsně před reprezentační přestávkou překvapivě udolali silné Go Ahead (2:0). Domácí favorit postrádá Vana Hoorenbeecka s Hilgersem, hosté přijedou bez Hrustiče, Bultmana, Wieckhoffa, Čestiče, Wehmeyera i Laursena.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 7.06 - 13.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - FC Utrecht

neděle 14:30

Nizozemská nejvyšší soutěž stojí před svou závěrečnou čtvrtinou a obhájce mistrovského titulu Feyenoord ještě zkusí smazat manko na vedoucí PSV, aby podruhé za sebou usedl na trůn Eredivisie. Nicméně jeho úloha v žádném případě není snadná - ve zbývajících osmi zápasech prakticky potřebuje jenom vyhrávat a zároveň musí doufat, že eindhovenský gigant začne ztrácet. Teď ho navíc ve 27. kole čeká ambiciózní Utrecht.

Svěřenci trenéra Arneho Slota mají v tuto chvíli na kontě velmi solidních dvaašedesát bodů a jsou druzí. Pokud se nestane nic neočekávaného, tak současné umístění udrží, protože před třetím Twente disponují dostatečným devítibodovým náskokem. Na druhou stranu za PSV zaostávají o propastných deset bodů a tato meta se zdá být těžko dosažitelná. Aktuálně neprohráli na ligové scéně dvanáctkrát po sobě, těsně před reprezentační přestávkou udolali Heerenveen (3:2).

FC zahájilo tento ročník nebývale špatně a dlouho se dokonce pohybovalo v dolních patrech tabulky, po příchodu renomovaného kouče Rona Janse se ale postupně začalo zlepšovat po herní i výsledkové stránce. Díky vítězné "únorové" šňůře se vyhouplo na současnou osmou pozici se šestatřiceti body a vrátilo se do hry o přímý postup do evropských pohárů, jelikož za pátým Ajaxem zaostává jen o bodů pět.

Ve vzájemných zápasech obou rivalů se více daří rotterdamskému týmu, jenž zvítězil třikrát za sebou a hned pětkrát v řadě neprohrál. "Toto utkání bude pro nás důležité z hlediska vyhlídek na titul, jakákoli ztráta by nás totiž dostala do svízelné situace. Utrecht si v tuto chvíli věří, předvádí organizovanou hru bez zjevných chyb v defenzívě a je také produktivní. My musíme najít na jeho obranu účinný recept, klíčová by mohla být trpělivost," nastínil své plány pětačtyřicetiletý Slot.

Hosté se po porážce v Amsterdamu s místním Ajaxem (0:2) a remíze 1:1 v Almere vrátili na vítěznou vlnu v předchozím kole proti konkurenčnímu Nijmegenu (1:0). "Feyenoord je aktuálně jedním z nejlepších týmů celé soutěže a porazit ho se vám nepovede každý den. K úspěchu potřebujeme předvést stoprocentní výkon a mít i trochu štěstí," prohlásil Jans s "lišáckým" úsměvem.

Ten se musí vypořádat s početnou marodkou, na které se nacházejí ter Avest, Okkels, Handwerker, Booth, Romeny, Gadellaaa a Descotte, karetní trest si k tomu bude odpykávat van der Hoorn. Feyenoord nemůže počítat s Zechiëlem a brankářem Bijlowem, na trávníku se zřejmě neobjeví ani trio Trauner - Stengs - Jahanbakhsh.

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Wellenreuther - Geertruida, Beelen, Hancko, Hartman - Wieffer, Zerrouki - Minteh, Timber, Paixao - Gimenéz

FC Utrecht - pravděpodobná sestava:
Barkas - Vesterlund, Flamingo, Viergever, Karouani - Bozdogan, Iqbal - Azarkan, Toornstra, Boussaid - Lammers

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.60 - 9.97

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Almere City - FC Volendam

neděle 16:45

Nováček z Almere po historicky prvním postupu do Eredivisie v novodobé historii začal katastrofálně a zdálo se, že se okamžitě vrátí o patro níže, ovšem poté již pravidelně bodoval a dokázal všem pochybovačům, že je konkurenceschopný. Nyní navíc kráčí za celkem pohodlnou záchranou, a i když ještě nemá zdaleka vyhráno, tak je na velmi dobré cestě. Teď se může výrazně přiblížit ke svému cíli proti tápajícímu Volendamu.

Svěřenci trenéra Alexe Pastoora mají v tuto chvíli na kontě slušných třicet bodů a jsou dvanáctí, před šestnáctou barážovou pozicí Waalwijku drží zatím dostatečný osmibodový odstup. Pokud navíc v domácím prostředí potvrdí úlohu velkých favoritů, tak se natrvalo usadí v klidném středu tabulky a pro zbývající průběh získají potřebný klid. Naopak Volendam se nachází v nesmírně obtížné situaci a nutně potřebuje vyhrát.

Hosté totiž v dosavadních šestadvaceti duelech Eredivisie zvítězili jen třikrát, na kontě mají pouhých čtrnáct bodů a jsou úplně poslední osmnáctí o tři body za sedmnáctým Vitesse a o propastných osm bodů za Waalwijkem. Jestliže si teď domů neodvezou všechny tři body, tak jejich naděje na udržení prvoligové licence se už bude pohybovat jen v teoretické rovině. Aktuálně nebodovali naplno mezi nizozemskou elitou desetkrát po sobě, těsně před reprezentační přestávkou utrpěli debakl 0:4 s Alkmaarem.

Oba nedělní rivalové se spolu utkali v tomto roce v 17. kole a Almere zvítězilo na půdě Volendamu těsně po výsledku 1:0. Pastoor postrádá Bakkera, Kellera, Mattoira a vykartovaného Van Bruggena, hostující outsider nemá k dispozici Twigta, Mbuyambu, Antonioliho ani Van Driela.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.82 - 8.02

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - PSV Eindhoven

sobota 16:30

Nizozemskou ligovou scénu po reprezentační přestávce otevře duel mezi houževnatým Nijmegenem a největším dosavadním favoritem na zisk mistrovského titulu PSV Eindhovenem. Domácí výběr aktuálně bojuje o příčky zaručující přímou účast v evropských pohárech pro nadcházející sezonu, hostující favorit dál kráčí tímto ligovým ročníkem bez jediné porážky a stále se blíží k usazení na nizozemský trůn po dlouhých šesti letech.

Svěřenci trenéra Petera Bosze se mohou plně koncentrovat na posledních osm zápasů nejvyšší nizozemské soutěže, neboť v národním poháru skončili již v osmifinálové fázi a nedávno vypadali také z osmifinále Ligy mistrů s německým Dortmundem (1:1, 0:2). V dosavadních šestadvaceti zápasech Eredivisie posbírali úctyhodných dvaasedmdesát bodů za třiadvacet výher a tři remízy, před obhájcem titulu Feyenoordem tedy dlouhodobě drží solidní desetibodový odstup.

"Teď přijde možná nejdůležitější pasáž celého ročníku, protože pokud zvítězíme i v následujících dvou či třech utkáních, tak bude náš cíl hodně blízko. Samozřejmě se na to musíme připravit po psychické stránce, jelikož tlak bude obrovský a každý nám hodlá naši cestu co nejvíce ztížit. Nijmegen je nesmírně kompaktní tým se skvělou organizací a před vlastními fanoušky příliš často neprohrává," prohlásil s respektem šedesátiletý Bosz.

NEC posbíralo parádních devětatřicet bodů a nachází se na velmi solidním šestém místě jen dva body za pátým Ajaxem. Po sérii čtyř výher v řadě však nezvládlo minulé vystoupení, neboť na půdě Utrechtu prohrálo nejtěsnějším poměrem 0:1. Na PSV se mu navíc ve vzájemných utkáních vůbec nedaří - prohrálo s ním totiž už jedenáctkrát za sebou. Domácí lodivod Rogier Meijer nemůže využít služeb Cheryho, Dosta a zřejmě ani Ogawy, jeho protějšek Bosz postrádá Langa.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.10 - 5.45 - 1.35

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - Fortuna Sittard

sobota 18:45

Aktuálně druhý nejlepší tým z Rotterdamu si před sezonou maloval, že se přímo probojuje do evropských pohárů, ale postupem času mu začal docházet dech a teď bude mít co dělat, aby alespoň vybojoval účast v dodatečném play-off. Sparta totiž v dosavadním průběhu získala jednatřicet bodů a je až desátá, nyní sehraje velmi důležitý souboj o horní polovinu nizozemské ligy s dobře hrajícím vyzyvatelem ze Sittardu.

Hosté naopak v úvodní třetině tohoto ročníku tápali a zdálo se, že je bude spíše čekat "tradiční" bitva o udržení prvoligové licence, avšak od konce února nečekaně zabrali a ve čtyřech utkáních získali senzačních deset bodů. Po výhrách nad Waalwijkem (5:2) i Excelsiorem (1:0) si přivezli cenný bod z Amsterdamu s Ajaxem (2:2) a těsně před reprezentační přestávkou přehráli i Zwolle (3:1), se čtyřiatřiceti body jsou tedy devátí.

Domácí výběr naopak v předchozích devíti případech porazil jen v městském derby Excelsior (4:2), kdy navíc v úvodu prohrával o dva góly, celkově posbíral pouhých šest bodů a atmosféra v klubu proto není úplně nejlepší. Na druhou stranu poslední dobou narazil na největší favority celé soutěže a prohrál jen s Twente nejtěsnějším poměrem 1:2, jinak nečekaně remizoval s Alkmaarem (1:1) i Ajaxem (2:2).

Fortuna má svému soupeři rozhodně co vracet, neboť ho neporazila třikrát za sebou a na podzim před vlastními fanoušky navíc kapitulovala po nepříznivém výsledku 0:2. Trenér domácího týmu Jeroen Rijsdijk se musí obejít bez Warmerdama s Kitolanem, jeho protějšek Danny Buijs nepočítá s Feratim.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.31 - 3.33

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - SC Heerenveen

sobota 20:00

Waalwijk v předchozích dvou sezonách předváděl celkem konstantní výkony a v samém závěru už příliš nemusel řešit starosti spojené s bojem o udržení, nicméně osm kol před koncem letošního ročníku Eredivisie to vypadá, že o záchranu bude bojovat až do samotného konce. V tuto chvíli má na kontě dvaadvacet bodů a patří mu až šestnáctá barážová příčka, teď by rád rozšířil své konto proti nečitelnému Heerenveenu.

RKC aktuálně musí odrážet nápor sedmnáctého Vitesse, protože je před ním o pět bodů. Na druhou stranu má ale na dosah i přímou záchranu, jelikož za patnáctým Excelsiorem zaostává jen vinou horšího skóre. Svěřenci trenéra Henka Frasera přeci jen od začátku února alespoň částečně zabrali, když po nečekaném skalpu Nijmegenu (2:0) bodovali také v minulých dvou zápasech před reprezentační pauzou (výhra 3:1 nad Vitesse a remíza 1:1 s Excelsiorem).

Heerenveen má i v tomto ročníku pohárové ambice a prozatím se zdá, že by opět mohlo "klapnout" dodatečné play-off, nicméně bude se o něj muset ještě výrazně poprat, protože s jednatřiceti body je jedenáctý a za devátou Fortunou zaostává o body tři. Po zlepšených výkonech během února nezvládl poslední dvě vystoupení, jelikož nejprve prohrál v Nijmegenu (0:2) a před čtrnácti dny i přes houževnatý výkon těsně podlehl obhájci mistrovského titulu Feyenoordu (2:3).

Oba sobotní protivníci se spolu utkali hned v úvodním kole této ligové sezony a svěřenci trenéra Keese van Wonderena se radovali z tříbodového zisku (3:1), čímž přerušili svou šňůru tří vzájemných střetnutí bez vítězství. Hostující celek by mohl nastoupit v nejsilnějším možném složení, domácí naopak nemohou počítat s Brumou, Adewoyem, El Harmazim ani vykartovaným Roemeratoem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.82 - 3.63 - 2.41

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - SBV Excelsior

sobota 20:00

Aspoň remíza. Asi takové pocity měli hráči Excelsioru před reprezentační pauzou po zápase s Waalwijkem, který utnul jeho sérii šesti ligových proher v řadě. Že by ale mohl rotterdamský celek vesele poskakovat, to se říci rozhodně nedá. Pořád je totiž napřímo ohrožený sestupem. Na půdě Go Ahead Eagles by na každý pád chtěl využít slabšího rozpoložení svého soupeře.

Mužstvo z Deventeru březnovou reprezentační přestávku určitě uvítalo. V posledních čtyřech kolech totiž třikrát padlo, možná si potřebovalo trochu odpočinout. V takovém trendu prostě nesmějí Kowet pokračovat, pokud si po skončení základní části chtějí zahrát play-off o postup do evropských pohárů. "Máme v tabulce dobrou pozici,” připomínal domácí lodivod René Hake a nedělal z nedávné nelichotivé bilance žádnou velkou vědu.

Jeho parta má situaci ve svých rukou. A zrovna duel proti papírově slabšímu výběru trenéra Marinuse Dijkhuizena by ji mohl nakopnout správným směrem pro závěrečné pasáže sezóny, pokud tedy jakožto favorit získá tříbodový výsledek. "Výzvou je teď pro nás udržet se tam, kde jsme, a vytěžit ze všeho maximum. Řada týmů je na hraně toho play-off. Můžeme tak počítat s tím, že zbývajících osm kol bude velmi těžkých. Bude potřeba se na ně dobře připravit,” dodával Hake.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.83 - 6.17

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - SBV Vitesse

sobota 21:00

Vitesse zažívá jednu z nejhorších ligových sezon v novém století a teď ve zbývajících osmi utkáních tohoto ročníku ho čeká vskutku nelehký úkol - v dosavadních šestadvaceti zápasech totiž získalo jen sedmnáct bodů a je předposlední sedmnácté o pět bodů za patnáctým Excelsiorem. Nyní navíc bude plnit úlohu jasného outsidera v Alkmaaru, kterému momentálně náleží čtvrtá pozice s devětačtyřiceti body a ještě určitě zkusí zaútočit na třetí příčku Twente.

AZ od začátku února stabilizovalo výkonnost a aktuálně neprohrálo v Eredivisii šestkrát po sobě, z toho hned čtyřikrát vyhrálo. V tuto chvíli minimálně chce uhájit současné čtvrté místo a má k tomu dobře nakročeno, protože před pátým Ajaxem drží solidní osmibodový náskok a naopak za třetím Twente zaostává o čtyři body. V předchozích dvou ligových duelech rozdrtilo Excelsior i poslední Volendam po shodném výsledku 4:0.

SBV se naopak nemůže vyhrabat z krize a teď už jde opravdu do tuhého. Po dílčím úspěchu s konkurenčním Excelsiorem (2:1) těsně podlehlo Twente (1:2) a po "výbuchu" ve Waalwijku (1:3) se i přes nespočet šancí jen rozešlo smírně s nováčkem z Almere (1:1). "Měli jsme čtrnáct dní na to, abychom si srovnali myšlenky a i přes obrovský psychický tlak víme, že musíme pravidelně bodovat. V Alkmaaru můžeme jen překvapit, správně nastolená taktika by mohla být klíčem k úspěchu," prohlásil optimisticky hostující trenér Edward Sturing.

Podzimní vzájemný zápas vyzněl ve prospěch Alkmaaru, jenž na stadionu GelreDome zvítězil 2:0. "Vitesse bude hrát o přežití a jsem přesvědčen, že předvede výkon na hranici svých možností. My ho nesmíme podcenit, pozor si musíme dát hlavně na jeho standardní situace," uvedl se značnou dávkou opatrnosti domácí stratég Maarten Martens. Tomu scházejí Pinto, Davy Pröpper, Jonathans, Fodé Fofana, Meulensteen a Meerdink, AZ přijede bez Lahda, Kasiuse i Martinse Indiho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.46 - 16.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
26
23
3
0
81 : 13
72
2
Feyenoord Rotterdam
26
19
5
2
66 : 21
62
3
FC Twente
26
16
5
5
49 : 25
53
4
AZ Alkmaar
26
14
7
5
53 : 23
49
5
AFC Ajax
26
11
8
7
57 : 47
41
6
NEC Nijmegen
26
10
9
7
50 : 40
39
7
Go Ahead Eagles
26
10
7
9
38 : 35
37
8
FC Utrecht
26
9
9
8
31 : 33
36
9
Fortuna Sittard
26
9
7
10
33 : 44
34
10
Sparta Rotterdam
26
8
7
11
33 : 38
31
11
SC Heerenveen
26
9
4
13
42 : 49
31
12
Almere City
26
7
9
10
26 : 43
30
13
PEC Zwolle
26
7
7
12
34 : 47
28
14
Heracles Almelo
26
7
5
14
33 : 58
26
15
SBV Excelsior
26
4
10
12
39 : 57
22
16
RKC Waalwijk
26
6
4
16
24 : 43
22
17
SBV Vitesse
26
4
5
17
21 : 53
17
18
FC Volendam
26
3
5
18
26 : 67
14

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele