Eredivisie - preview 25. kola: V akci Feyenoord, Alkmaar i Ajax

08.03., 08:45, aktualizováno 10.03., 09:00
Previews
Fanoušek Feyenoordu (© AFP)

Feyenoord potřebuje naplnit pozici favorita proti Heraclesu, aby třetímu Twente znovu odskočil na šest bodů. Alkmaar očekává příjezd Excelsioru. Ajax má pro změnu před sebou duel s dobře hrajícím Sittardem. Další pohárový aspirant Nijmegen tentokrát hostí Heerenveen.

AZ Alkmaar - SBV Excelsior

neděle 12:15

Alkmaar nemůže být s tímto ročníkem příliš spokojen, protože s pohárovou Evropou se nečekaně rozloučil již v podzimní fázi, z národního poháru vypadl ve čtvrtfinále a teď navíc bude mít co dělat, aby alespoň uhájil současné čtvrté místo Eredivisie. V dosavadním průběhu totiž posbíral třiačtyřicet bodů a za třetím Twente zaostává o propastných sedm bodů, přičemž před pátým Ajaxem je o body čtyři.

V posledních týdnech přeci jen stabilizoval svou výkonnost a začalo se mu dařit, neboť po doslova vydřené výhře v Sittardu s Fortunou (2:1) "zazářil" doma s Ajaxem a nakonec ho porazil 2:0, nicméně naposledy neudržel jednobrankový náskok v Rotterdamu a se Spartou remizoval 1:1. Teď bude plnit úlohu jasného favorita, jelikož Excelsior na tom není vůbec dobře a musí zabrat, aby si zajistil prvoligovou příslušnou i pro nadcházející ročník.

SBV má na kontě jednadvacet bodů a je patnácté o tři body před šestnáctým Waalwijkem - v předchozích sedmnácti duelech porazilo pouze Heerenveen (3:0) a celkově od začátku října předešlého roku posbíralo nicotných jedenáct bodů. Aktuálně k tomu prohrálo už pětkrát v řadě, před týdnem nezvládlo přestřelku s konkurenční Fortunou (2:5). Na druhou stranu svého nadcházejícího protivníka v této sezoně překvapilo, neboť doma se s AZ rozešlo smírně po výsledku 1:1.

"Excelsior určitě nepodceníme, jelikož na tom stále nejsme tak, jak bychom si představovali. Rádi bychom ještě zaútočili na nejlepší trojku, ale zároveň musíme odrážet nápor rivalů za námi a nutné tedy je, abychom pravidelně vítězili. Excelsior za aktuální situace nemá co ztratit a v tomto duelu může jenom získat, na to musíme být připravení," řekl s opatrností v hlase trenér Alkmaaru Maarten Martens.

Tomu scházejí Lahdo, Kasius, Martins Indi, Schouten, Westerveld i vykartovaný Clasie, lodivod SBV Marinus Dijkhuizen nemůže počítat s Benitou, Driouechem, Donkorem, Pieriem, Seymorem, Smeulersem, Hartjesem ani potrestaným Zagrém.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.19 - 12.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Fortuna Sittard

neděle 14:30

Ajax se ve čtvrtek představil v Konferenční lize v rámci osmifinále a neuhrál proti Aston Ville úplně špatný výsledek. Daleko větší starosti má každopádně v Eredivisie, kde bojuje o účast na evropské frontě pro následující sezónu. Potřebuje uchovávat stabilní výkonnost, aby mohl i nadále útočit na čtvrtý Alkmaar, případně i na třetí Twente, i když tam už je ztráta dost zásadní. Teď vyzve Fortunu.

Celek ze Sittardu pocestuje do hlavní nizozemské metropole povzbuzený o nedávná dvě vítězství, které zapsal na půdě Waalwijku a doma proti Excelsioru. Udržuje si postavení v klidném středu tabulky a vyhoupl se po předešlých dvou ligových kolech blíže do středu pořadí, odkud má najednou blíže k první osmičce, která zaručuje posezónní play-off o kvalifikaci do Konferenční ligy.

Svěřenci trenéra Dannyho Buijse budou plnit roli outsidera, předčasně však házet flintu do žita nemusejí. Už nejeden výběr, kterému se predikovala porážka, dokázal na půdě Ajaxu v letošním ročníku uspět. Domácí letos zkrátka nepůsobí jako dominantní samec tak jako v letech předchozích. "Očekávám těžký zápas, protože přichází na řadu po tom v pohárové Evropě,” uvedl před tímto střetem domácí lodivod John van 't Schip. "Potřebujeme nabrat energii a být přítomní v tomhle utkání už od začátku.”

Domácí se sice před pár dny neuměli proti anglickému protivníkovi gólově prosadit, na druhou stranu, včetně minulého ligového klání s Utrechtem, udrželi už dvakrát po sobě čisté konto. A van 't Schip své svěřence za odvedenou práci proti The Villans rozhodně nehanil. "To, o čem jsme předtím mluvili, jsme na hřišti dobře realizovali,” hodnotil pohárový duel. "Chyběla tomu pouze branka. Všichni toho litujeme, protože jsme opravdu mohli vyhrát,” mrzelo ho s odstupem času.

Slova chvály pěl také na fanoušky. Ti jsou všeobecně nároční, není divu, když jsou zvyklí výhradně na cenné trofeje a prvenství. Avšak proti Aston Ville amsterdamské publikum výkon ocenilo. "Energie mezi fandy a námi byla fantastická,” vzkazoval na tribuny. "Byl to dobrý zápas. Můžete pak jasně vidět, jak v tu chvíli sami stoupáme na vyšší úroveň. Taková kvalita, kterou jsme ukázali, má být vždy naším hlavním cílem,” dodával.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.59 - 6.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - FC Volendam

neděle 14:30

Zwolle neprožívá vůbec dobré období, v posledních třech utkáních vždy padlo, vstřelilo jen jedinou branku a dokonce jich deset inkasovalo! Hledat potřebnou vzpruhu bude nyní proti Volendamu, který je na samém dně tabulky a pomalu a jistě se mu začíná vzdalovat možnost na záchranu. Hlavně defenzivní činnost je něco, co klub ze Severního Holandska hodně trápí.

Svěřenci trenéra Regillia Simonse v předešlých šesti zápasech v Eredivisie uhráli pouhý bod, a to s předposledním Vitesse. V ostatních pěti případech padli, z toho čtyřikrát obdrželi za devadesát minimálně čtyři branky. Pokud by pokračovali v nastolených neúspěšných řádech, s přibývajícími týdny by mohl být jejich sestup po matematické stránce definitivně zpečetěn.

V kabině Zwolle se ještě zhruba v půlce února zdálo být vše pozitivní, mužstvo se totiž nacházelo v blízkosti osmičky nejlepších, která zajišťuje účast v play-off o evropské poháry pro následující ročník. Jenomže série proher notně pošramotila sebevědomí týmu kouče Johnnyho Jansena, najednou je výběr PEC od osmého místa vzdálený na nemalý odstup. Jestli každopádně míní svou černou šňůru přetrhnout, pak duel s ještě více se trápícím Volendamem je pro něj určitě ideální příležitostí, jak toho dosáhnout.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.54 - 5.98

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - SC Heerenveen

neděle 16:45

Nijmegen se ve druhé polovině tohoto ročníku může pyšnit vynikající formou a dokonce útočí na přímý postup do pohárové Evropy, nicméně bojuje o něj s velmi silnými protivníky a jedním z nich je i následující soupeř z Heerenveenu. NEC je aktuálně sedmé se šestatřiceti body a za pátým Ajaxem zaostává o pouhé tři body, soupeř má na kontě jednatřicet bodů a patří mu devátá příčka s jednobodovým mankem na osmý Utrecht.

Domácí celek se přitom v první polovině tohoto ročníku Eredivisie spíše nacházel v dolních patrech tabulky a nezdálo se, že by se mohl výrazně zlepšit. Od konce prosince uplynulého roku se však dostal do vynikající formy a v předchozích jedenácti případech překvapivě nestačil jen na Waalwijk (0:2), z toho hned sedmkrát vyhrál. Po vydřené remíze s Ajaxem (2:2) si vzápětí poradil se Spartou (2:0) a minule deklasoval poslední Volendam (5:2).

Výběr vedený trenérem Rogierem Meijerem navíc vytěžil ze skvělé fazony i velký úspěch v KNVB Beker, jelikož se nečekaně probojoval do finále a o vytouženou trofej se utká koncem dubna v Rotterdamu na stadionu De Kuip s vysoce favorizovaným Feyenoordem. Heerenveen "tradičně" předvádí spíše nevyrovnané výkony, i když z minulých čtyř zápasů dokázal vybojovat solidních devět bodů.

Po senzačním skalpu Ajaxu (3:2) sice doma podlehl Go Ahead (0:2), ovšem pak neměl větší potíže s Volendamem (4:0) a ani se Zwolle (2:0). Na podzim se oba nedělní soupeři rozešli smírně po výsledku 1:1. Meijer nemůže počítat s Dirkem Properem, Dostem, Nuytinckem ani Rossem, hostující kouč Kees van Wonderen postrádá Brouwerse, Nicolăesca a vykartovaného Van Eeho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.74 - 3.40

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Heracles Almelo

neděle 20:00

Obhájce mistrovského titulu zatím nemusí být s touto sezonou úplně nespokojen, i když jeho ambice po loňských úspěších určitě sahají hodně vysoko. Celek z Rotterdamu je v aktuálním ročníku Eredivisie druhý se ziskem solidních pětašedesáti bodů, na druhou stranu za vedoucím PSV zaostává o propastných třináct bodů a naopak jeho šestibodový náskok před třetím Twente ještě určitě není dostatečný.

Svěřenci trenéra Arneho Slota chtěli oživit šance na zisk druhého nizozemského titulu za sebou v týden staré bitvě v Eindhovenu právě s PSV a i přes rychle inkasovanou branku dokázali otočit vývoj krátce po hodině hry, jenomže po vyrovnávací trefě Guuse Tila zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem se museli smířit s remízou 2:2. "Měli jsme na to vyhrát, jenže soupeř znovu ukázal velkou psychickou odolnost a teď už bude hodně obtížné stahovat jeho velký náskok," vrátil se Slot v krátkosti k nedělnímu šlágru 24. kola.

Domácí favorit koncem února vypadl z play-off o osmifinále Evropské ligy, když v odvetě v Římě s místním AS nezvládl penaltovou loterii a teď se tak může plně koncentrovat na domácí scénu, kde ho kromě deseti zbývajících ligových utkání čeká ještě "domácí" dubnové finále KNVB Beker na stadionu De Kuip s Nijmegenem. Teď v zápase s nováčkem Heraclesem bude plnit úlohu jasného favorita, jelikož ten se snaží hlavně zachránit.

Hosté po okamžitém návratu mezi nizozemskou elitu nepřekvapují, ale udržet prvoligovou licenci určitě mohou - doposud posbírali třiadvacet bodů a jsou čtrnáctí, naposledy dohnali dvoubrankové manko s Almere (2:2). Na podzimní duel s Feyenoordem rozhodně nevzpomínají v dobrém, neboť na vlastním stadionu utrpěli vysokou porážku 0:4. "Heracles bude čekat na šanci a pokusí se využít nějaký rychlý brejk, my jsme na to však připraveni a hodláme zvítězit," má jasno pětačtyřicetiletý Slot.

Tomu scházejí Trauner, Zechiël, Van den Belt, Stengs, brankářská jednička Bijlow i nemocný český "žolík" Ondřej Lingr, kouč hostujícího outsidera Erwin van de Looi přijede bez zraněného tria Leerdam - Čestić - Laursen.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 12.80 - 29.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Twente - Sparta Rotterdam

sobota 18:45

Celek z Enschede se v předchozích dvou ročnících umístil v elitní pětce, nicméně do hlavní fáze evropských pohárů se přes závěrečné play-off neprobojoval. V tomto ročníku to konečně chce změnit a zatím směřuje ke svému cíli velmi směle, protože se nachází na vynikajícím třetím místě tabulky s padesáti body a před čtvrtým Alkmaarem drží pohodlný sedmibodový náskok. Aktuálně se navíc nachází ve skvělé formě, a tu chce potvrdit i ve 25. kole proti Spartě.

Svěřenci trenéra Josepha Oostinga v uplynulých pěti zápasech Eredivisie hned čtyřikrát zvítězili a jen jednou prohráli s "obrozeným" Utrechtem (0:1), v posledních dvou případech si poradili s konkurenčním Go Ahead (3:0) i se zachraňujícím se Vitesse (2:1). V současnosti k tomu stále mají reálnou šanci i na druhou příčku zaručující kvalifikaci prestižní Ligy mistrů, neboť za favorizovaným Feyenoordem zaostávají o pouhé dva body.

"Každé další utkání pro nás bude stále více důležité, jelikož konec se blíží a my v takto velké konkurenci nesmíme příliš ztrácet. V kabině ovšem vládne dobrá pohoda a já věřím, že svého cíle dosáhneme, i když samo to určitě nepůjde. Sparta vyniká pozornou hrou v defenzívě a plynulým přechodem do útoku, pozor si musíme dát na její standardní situace," vyjádřil se dvaapadesátiletý Oosting.

Aktuálně druhý nejúspěšnější klub z Rotterdamu zahájil tuto sezónu excelentně a chvíli dokonce atakoval nejlepší pětku, jenže pak se dostal do krize a nyní v sedmi zápasech porazil pouze městského rivala Excelsior - se třiceti body mu v tuto chvíli náleží desátá pozice. Oosting by znovu měl mít k dispozici kompletní kádr, zatímco jeho protějšek Jeroen Rijsdijk opět postrádá Vriendse s Neghlim.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 5.06 - 8.21

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Almere City - FC Utrecht

sobota 20:00

Nováček z Almere po špatném vstupu mezi nizozemskou elitu stabilizoval své výkony a teď naopak překvapuje většinu soupeřů Eredivisie, jelikož i v závěrečné třetině tohoto ročníku se pohybuje v klidném středu tabulky a o okamžitý "návrat" do druhé ligy se v současnosti strachovat nemusí. Ve čtyřiadvaceti zápasech totiž vybojoval osmadvacet bodů a je dvanáctý, nyní se své konto pokusí rozšířit proti ambicióznímu Utrechtu.

Domácí výběr momentálně drží celkem dostatečný desetibodový náskok před šestnáctou barážovou příčkou Waalwijku, a pokud bude pravidelně bodovat jako dosud, tak v posledních duelech již může získat definitivní jistotu. V předchozích pěti utkáních prohrál jen doma s obhájcem mistrovského titulu Feyenoordem (0:2), před týdnem neudržel dvoubrankový náskok v nováčkovském souboji v Almelu a nakonec získal bod za nerozhodný výsledek 2:2.

FC do minulého zápasu neprohrálo v nejvyšší nizozemské soutěži dokonce patnáctkrát za sebou a po katastrofálním začátku se prodralo až na osmé místo, nicméně naposledy přišlo o svou více jak čtyři a půl měsíce trvající neporazitelnost v Amsterdamu s Ajaxem (0:2). Aktuálně má na kontě dvaatřicet bodů a stále má reálnou šanci alespoň na dodatečné play-off o evropské poháry v nadcházejícím ročníku.

Utrecht má svému sobotnímu protivníkovi rozhodně co vracet, jelikož v historicky vůbec prvním vzájemném klání koncem září uplynulého roku utrpěl hodně nečekanou porážku po výsledku 0:2. Domácí stratég Alex Pastoor postrádá důležitého francouzského útočníka Thomase Robineta, jenž byl vyloučen v minulém střetnutí s Heraclesem, kouč Utrechtu Ron Jans nemá k dispozici Handwerkera, Romenyho, Gadellaau, Descotteho ani Taylora Bootha.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.68 - 3.16 - 2.19

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - SBV Vitesse

sobota 21:00

Poslední sobotní duel 25. kola bude doslova bitvou o záchranu, jelikož aktuálně šestnáctý Waalwijk přivítá sedmnácté Vitesse a oba dva nutně potřebují zvítězit, aby zvýšili své naděje na přímou záchranu. RKC doposud posbíralo osmnáct bodů a za patnáctým Excelsiorem zaostává o tři body, hosté mají na kontě o dva body méně a před posledním Volendamem drží tříbodový odstup.

Waalwijk poslední dobou upadl do krize a jen těžko z ní hledá cestu ven - v předchozích dvanácti případech totiž porazil jen Nijmegen (2:0) a celkově posbíral pouhých šest bodů, i když po herní stránce to z jeho strany není úplně špatné. Problémy má hlavně s produktivitou, protože v minulých třech duelech nestačil nejtěsnějším poměrem 0:1 na Feyenoord, Fortunu i Go Ahead a na vstřelený gól v Eredivisii tedy čeká již předlouhých 338 minut.

Celek z Arnhemu zažívá jednu z nejhorších sezón od svého postupu mezi elitu před pětatřiceti lety a bude mít co dělat, aby si zachoval prvoligovou příslušnost i pro nadcházející ročník. Ve čtyřiadvaceti zápasech vyhrál jen čtyřikrát - před čtrnácti dny sice dokázal otočit vývoj v Rotterdamu s trápícím se Excelsiorem (2:1), jenže naposledy nedokázal obrat o body silné Twente a podlehl mu totožným poměrem.

Vzhledem k aktuální situaci se očekává vyrovnaný průběh od začátku až do konce, v podzimní části na stadionu GelreDome překvapivě triumfovalo RKC po výsledku 2:0. Lodivod Waalwijku Henk Fraser nemůže využít služeb Seuntjense s El Harmazim, Vitesse přijede bez Isimata-Mirina, Pröppera, Jonathanse a Fodého Fofany.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.31 - 3.45 - 3.11

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - PSV Eindhoven

pátek 20:00

Suverén letošního ročníku Eredivisie sehraje ve středu odvetu osmifinále Ligy mistrů na půdě německého Dortmundu a stejně jako před třemi týdny ho proto čeká ligový duel netradičně už v pátek. Nyní bude plnit úlohu favorita na stadionu ambiciózního Go Ahead, kterému se letos vede nad očekávání dobře a dokonce útočí na umístění v elitní pětce. Gigant z Eindhovenu naopak chce udělat další krok k vytouženému titulu.

Svěřenci trenéra Petera Bosze v dosavadních čtyřiadvaceti zápasech ani jednou neprohráli a k tomu jen třikrát remizovali, se ziskem šestašedesáti bodů jsou tedy ve vedení o deset bodů před druhým Feyenoordem. Právě s tímto protivníkem se utkali minulý víkend ve šlágru jarní části a i přes nepříznivý vývoj nakonec doslova urvali bod za nerozhodný výsledek 2:2, každá další ztráta by mohla znamenat velkou nervozitu v následujícím průběhu.

"Samozřejmě jsme chtěli vyhrát, ale když se podíváte na ligovou tabulku, tak ani remíza není k zahození. Příští týden nás čeká těžký zápas v Dortmundu, my však na něj nesmíme myslet a je potřeba se stoprocentně koncentrovat na Go Ahead, které letos hraje opravdu velmi dobře. I v tomto případě musíme být trpěliví a věříme, že vstřelíme první gól," vyjádřil se s očekáváním v hlase šedesátiletý Bosz.

Klub z Deventeru by se v každém případě chtěl poprat o pohárovou Evropu, protože na kontě má solidních sedmatřicet bodů a patří mu šestá příčka. Za pátým Ajaxem k tomu zaostává o pouhé dva body, minule těsně udolal zachraňující se Waalwijk (1:0). Na PSV se mu však z dlouhodobého hlediska nedaří, jelikož od roku 1992 ho ani v jednom z dvaceti utkání neporazil.

Bosz nemůže počítat se Saibarim, Joeym Veermanem, Langem a ani vykartovaným Andrém Ramalhem, jeho protějšek René Hake postrádá jen dlouhodobého maroda Rommense.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.28 - 5.32 - 1.39

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
24
21
3
0
79 : 13
66
2
Feyenoord Rotterdam
24
17
5
2
60 : 19
56
3
FC Twente
24
15
5
4
47 : 23
50
4
AZ Alkmaar
24
12
7
5
45 : 23
43
5
AFC Ajax
24
11
6
7
53 : 43
39
6
Go Ahead Eagles
24
10
7
7
38 : 32
37
7
NEC Nijmegen
24
9
9
6
48 : 39
36
8
FC Utrecht
24
8
8
8
29 : 32
32
9
SC Heerenveen
24
9
4
11
40 : 44
31
10
Sparta Rotterdam
24
8
6
10
30 : 34
30
11
Fortuna Sittard
24
8
6
10
28 : 41
30
12
Almere City
24
7
7
10
24 : 41
28
13
PEC Zwolle
24
7
6
11
32 : 43
27
14
Heracles Almelo
24
6
5
13
31 : 55
23
15
SBV Excelsior
24
4
9
11
38 : 52
21
16
RKC Waalwijk
24
5
3
16
20 : 41
18
17
SBV Vitesse
24
4
4
16
19 : 49
16
18
FC Volendam
24
3
4
17
25 : 62
13

Autor: EuroFotbal.cz / eredivisie.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele