Eredivisie - preview 25. kola: Ajax, PSV a Feyenoord

10.03.2023, 09:16, aktualizováno 12.03.2023, 09:37
Previews
Radost hráčů PSV (© AFP)

Alkmaar v sobotu uspěl a nyní je na řadě konkurence v boji o titul - Ajax jede do Heerenveenu, PSV Eindhoven hostí Cambuur a Feyenoord si to rozdá s Volendamem...

NEC Nijmegen - FC Utrecht

neděle 12:15

Utrecht i letos patří mezi hlavní kandidáty na účast v evropských pohárech, jenže poslední dobou se mu tolik nedaří a elitní čtyřka zaručující přímou účast je poměrně daleko. FC doposud získalo sedmatřicet bodů a je sedmé o čtyři body za pátým Twente, nicméně na čtvrté PSV už má manko propastných dvanácti bodů. V tuto chvíli se pokusí oživit svou naději na půdě remízového krále soutěže z Nijmegenu.

FC v předchozích šesti zápasech vyhrálo po základní hrací době pouze jednou a to nad Spartou (3:0), jinak bylo senzačně vyřazeno ze čtvrtfinále národního poháru s třetiligovým Spakenburgem (1:4). Před týdnem nedokázalo napravit toto selhání ani na ligové scéně, protože neudrželo náskok s Fortunou a nakonec jí podlehlo 1:2. Naopak NEC po celou dobu předvádí konstantní výkony a pohybuje se v klidném středu tabulky.

I díky dvanácti remízám ze čtyřiadvaceti utkání mu patří přijatelná desátá pozice s třiceti body, navíc až do uplynulého duelu v Amsterdamu získalo v Eredivisii sedm bodů ze tří případů a ani proti mistrovskému Ajaxu nepředvedlo špatný výkon, jelikož s ním prohrálo nejtěsnějším poměrem 0:1. Na Utrecht se mu ve vzájemných zápasech dlouhodobě nedaří, protože na něj nevyzrálo šestkrát v řadě, v tomto ročníku se s ním rozešlo smírně bez branek.

Trenér domácího týmu Rogier Meijer nemůže využít služeb De Wolfa s Roefsem, jeho protějšek Michael Silberbauer nenasadí Bozdoğana, Bootha, Viergevera, Dosta, Raatsieho ani Warmerdama. "Nijmegen má nesmírně vyspělý tým, který příliš často neprohrává a umí se dokonale připravit na jakéhokoli soupeře. Na vlastním stadionu vychází ze zabezpečené obrany a jen těžko se v ní hledají nějaké mezery, k důležitému vítězství potřebujeme předvést trpělivý výkon," prohlásil dánský rodák Silberbauer s jasným cílem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.55 - 3.39 - 2.80

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

SC Heerenveen - AFC Ajax

neděle 14:30

Obhájce mistrovského titulu Ajax byl před více jak čtrnácti dny vyřazen z play-off o osmifinále Evropské ligy s německým Unionem (0:0, 1:3) a teď se tak může plně koncentrovat na domácí scénu, kde se pokusí získat double. V Eredivisii se nachází na druhé pozici se ziskem dvaapadesáti bodů a za vedoucím Feyenoordem zaostává o tři body, nedávno navíc zvládl i čtvrtfinále KNVB Bekeru s druholigovým De Graafschapem (3:0).

AFC momentálně vyhrálo v lize šestkrát po sobě a jen třikrát inkasovalo, v uplynulých dvou duelech se však na výhrách pořádně nadřelo (2:1 s Vitesse a 1:0 s Nijmegenem). V předešlém ročníku se kromě dalšího triumfu v Eredivisii probojovalo až do finále národního poháru, v této sezóně proniklo už do semifinále a o další finálovou účast se popere v Rotterdamu se současným ligovým lídrem Feyenoordem.

SC započalo další kapitolu nizozemské ligy sympaticky a atakovalo umístění v elitní pětce, nyní to však spíše vypadá, že bude usilovat alespoň o dodatečné play-off předkola Konferenční ligy až do samotného konce základní části. V tuto chvíli mu patří deváté místo s jednatřiceti body, přičemž za osmým Waalwijkem zaostává o jediný bod. V předchozích třech ligových zápasech získalo jediný bod, který před týdnem zachraňovalo s Twente až v samém závěru (3:3).

"Heerenveen je naším tradičním rivalem a jsem si jistý, že znovu bude usilovat o evropské poháry. Po podzimním vzájemném utkání nám rozhodně má co vracet a jsem si jistý, že před svými fanoušky udělá pro úspěch cokoli. My se opět chceme soustředit na vlastní hru a za žádnou cenu nesmíme panikařit. Očekávám vyrovnaný průběh až do té doby, kdy padne první gól," myslí si hostující lodivod John Heitinga.

Heerenveenu se na svého nedělního rivala z dlouhodobého hlediska vůbec nedaří. V předchozích dvou případech s ním utrpěl shodný debakl 0:5 a celkově s ním prohrál devětkrát za sebou. Poslední výhru navíc zaznamenal před necelými patnácti lety a i teď je považován za jasného outsidera.

Fríský celek se musí vypořádat s celkem početnou marodkou, na které zůstávají Van Hooijdonk, Haye, Zaal, Van Beek i jasná brankářská jednička Noppert. Heitinga naopak může využít téměř kompletní kádr, k dispozici není pouze turecký obránce Kaplan.

SC Heerenveen - pravděpodobná sestava:
Mous - Van Ewijk, Bruma, Van Aken, Kaib - Tahiri, Olsson - Nunnely, Van Amersfoort, Colassin - Karlsbakk

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Rulli - Rensch, Timber, Bassey, Wijndal - Berghuis, Álvarez, Klaassen - Kudus, Tadič, Bergwijn

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.71 - 5.06 - 1.40

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

PSV Eindhoven - Cambuur Leeuwarden

neděle 16:45

PSV před několika týdny vypadlo z evropských pohárů a nyní se může plně soustředit na domácí scénu. V národním poháru už proklouzlo do semifinále a bude mít velkou šanci zopakovat loňskou finálovou účast, v lize mu patří čtvrté místo se ziskem devětačtyřiceti bodů, ale na vedoucí Feyenoord stále ztrácí bodů šest. Teď bude plnit úlohu velkého favorita proti poslednímu Cambuuru.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye se nacházejí ve velmi dobré formě, vždyť dokázali zvítězit čtyřikrát za sebou. V Eredivisie si po remíze 2:2 v Utrechtu poradili s Twente (3:1) a naposledy také nejtěsnějším poměrem 1:0 s rozjetým Waalwijkem. Ve 25. kole by rádi potvrdili zlepšující se bilanci proti vyzyvateli z Leeuwardenu. Eindhovenský gigant zaostává za třetím Alkmaarem o dva body a na druhý Ajax má manko tří bodů.

Hosté loni zažili úspěšnou nováčkovskou sezónu a i přes slabší závěr se celkem s přehledem zachránili, jenomže letos tvrdě narazili na realitu. A budou mít co dělat, aby udrželi prvoligovou licenci i pro příští ročník. Doposud totiž získali jen šestnáct bodů, jsou poslední, tedy osmnáctí, na sedmnáctý Groningen ztrácejí jeden bod a na patnáctý Emmen dokonce čtyři. Naposledy přerušili svou dlouhou sérii bez tříbodového zisku díky hladké výhře 4:1 nad konkurenčním Go Ahead.

Jasný favorit má svému soupeři rozhodně co vracet, protože v podzimní části s ním vyhořel a utrpěl naprosto senzační porážku 0:3. "Cambuur nemá co ztratit a my si nemůžeme dovolit s ním opět zaváhat. Po všech hráčích chci stoprocentní koncentraci, podcenění by se nám nemuselo vyplatit," řekl s jasným plánem Van Nistelrooy. Ten nemůže počítat s brankářem Benítezem, Maurem Júniorem a Thorganem Hazardem, na trávníku se možná neobjeví ani Sávio s Fofanou. Hosté postrádají Gullita a Tola.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.79 - 20.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Feyenoord Rotterdam - FC Volendam

neděle 20:00

Lídr Eredivisie Feyenoord již delší dobu hájí vedoucí příčku před dotírajícím Ajaxem, Alkmaarem i PSV, a každá ztráta by ho mohlo v konečném účtování hodně mrzet. V tuto chvíli má za sebou náročný duel v polské Varšavě, když v úvodním souboji osmifinále EL remizoval s ukrajinským Šachtarem (1:1). Teď ho čeká houževnatý Volendam bojující o záchranu a pokusí se proti němu naplnit papírové předpoklady.

Svěřenci trenéra Arneho Slota momentálně drží tříbodový náskok před druhým Ajaxem a v nejvyšší nizozemské soutěži vyhráli čtyřikrát za sebou. Po cenném skalpu Alkmaaru (2:1) si totiž naposledy horko těžko poradili s předposledním Groningenem (1:0). Jejich nedělní protivník skvěle vstoupil do nového roku a předvádí konstantní výkony, díky kterým se posunul na přijatelnou čtrnáctou pozici s třiadvaceti body a má tedy reálnou šanci na záchranu.

Feyenoord letos zatím září na všech frontách, kromě úspěchu v Evropské lize může pomýšlet na nejvyšší metrů na ligové scéně i v národním poháru. "S náročným programem jsme samozřejmě museli počítat, protože když chcete získávat trofeje, tak budete hrát hodně zápasů. Volendam po úvodním složitém období ukazuje perfektní soudružnost a prezentuje se organizovanou hrou, proto ho za žádnou cenu nemůžeme podcenit," pronesl Slot s určitou dávkou opatrnosti.

Feyenoord porazil Volendam v šesti případech za sebou, v této sezóně na jeho půdě zvítězil po výsledku 2:0. Slot nově nemá k dispozici mexického útočníka Santiaga Giméneze, jenž se při střetnutí se Šachtarem zranil při předzápasové rozcvičce a celé dění sledoval pouze z tribuny. Na marodce se dále nacházejí Timber, Wålemark a brankář Bijlow, hosté nemohou počítat s potrestaným Oristaniem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 10.00 - 22.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Emmen - SBV Excelsior

sobota 16:30

Emmen i Excelsior byli letos pasováni do role možných adeptů sestupu a po více jak dvou třetinách tohoto soutěžního ročníku se tyto papírové předpoklady zatím naplňují. Domácí celek doposud posbíral pouhých osmnáct bodů a patří mu až šestnáctá barážová příčka, navíc před posledním Cambuurem už má jen dvoubodový náskok. Jeho sobotní protivník z Rotterdamu se poslední dobou zasekl a je sedmnáctý s dvaceti body.

V přímém souboji o udržení prvoligové licence ho tedy může předskočit, dá se však spíše očekávat nesmírně vyrovnaný duel. FC v tuto chvíli čeká na ligovou výhru víc než měsíc a půl, v novém roce senzačně zdolalo jen velkého favorita PSV (1:0). Jinak si na konto připsalo pět porážek a čtyři nerozhodné výsledky. Před čtrnácti dny se rozešlo smírně s Go Ahead (2:2) a naposledy nestačilo na nováčka z Volendamu po výsledku 1:3.

SBV je na to momentálně ještě hůře. Vyhrát dokázalo v polovině ledna nad Volendamem (2:0), v následujících sedmi zápasech získalo jediný bod a propadlo se tak až těsně nad linii znamenající pád o patro níže. Výrazné trápení prožilo hlavně uplynulý měsíc, jelikož ve čtyřech případech jedinkrát skórovalo a hned patnáctkrát inkasovalo. Po debaklu 0:5 v Alkmaaru nemělo šanci ani s Nijmegenem, Groningenem (v obou případech 0:3) a také v městském derby se Spartou (1:4).

Excelsior dokázal porazit svého soka čtyřikrát z předchozích pěti utkání, v této sezóně ho na vlastní půdě přehrál 2:1. Lodivod Emmenu Dick Lukkien postrádá Hardevelda s Kieftenbeldem, mimo hru možná budou i Darfalou, Burnet, Lieder, Rui Mendes či Güçlü. Jeho protějšek Marinus Dijkhuizen nemá k dispozici Awoudju, Donkora, Ayouba, Besuijena a Pierieho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.80 - 5.37

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

Fortuna Sittard - FC Twente

sobota 18:45

Hráčům Twente v tomto ročníku jen těsně unikl postup do hlavní fáze Konferenční ligy a na ligové scéně dlouho drželi krok s elitní čtyřkou, avšak poslední dobou se zasekli a budou mít co dělat, aby alespoň udrželi aktuální páté místo. Doposud posbírali jednačtyřicet bodů a před šestou Spartou mají náskok jediného bodu, teď zavítají na půdu nečitelné Fortuny. Ta má na kontě devětadvacet bodů a je jedenáctá.

Celek z Enschede se naposledy radoval z ligového vítězství v polovině února, kdy snadno přehrál Volendam (3:0), předtím ale jen třikrát v řadě remizoval a po dvou porážkách s Go Ahead (0:2) i PSV (1:3) minule neudržel dvoubrankové vedení proti Heerenveenu (3:3). V tomto utkání se již poosmé na ligové scéně trefil český útočník Václav Černý, jenž zvyšoval na 3:1, nicméně FC na to na kýžený tříbodový zisk opět nestačilo.

Výběr ze Sittardu měl před sezónu jediný cíl a tím byla záchrana, ke které má v tuto chvíli poměrné blízko, nýbrž před šestnáctou barážovou pozici Emmenu drží solidní jedenáctibodový odstup. Svou úchvatnou bilanci přerušil ve 22. kole na půdě Waalwijku (1:3), poté nestačil ani na vedoucí Feyenoord (2:4), avšak uplynulý víkend zaskočil favorizovaný Utrecht a nepříznivý vývoj otočil ve svůj prospěch (2:1).

Trenér Twente Ron Jans, který na konci tohoto soutěžního ročníku skončí ve své funkci, už může počítat se svým kapitánem Bramou (po operaci kolenních vazů), naopak na marodce zůstávají Rots, Kjølø, Misidjan, Cleonise a možná i další český reprezentant Michal Sadílek. Fortuna znovu bude těžit ze zkušeností nezničitelného tureckého útočníka Buraka Yilmaze, neboť ten je s devíti trefami nejlepším střelcem týmu, na trávníku se tentokráte neobjeví zraněné duo Ximo Navarro - Erdoğan.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.39 - 3.70 - 1.84

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

AZ Alkmaar - FC Groningen

sobota 20:00

Alkmaar se poslední dobou dostal do očekávané formy a daří se mu i na evropské scéně, v tuto chvíli plní úlohu jasného favorita proti Groningenu. V úterý sehrál úspěšný zápas v Římě a favorizované Lazio porazil 2:1, před odvetu v nadcházejícím týdnu si tedy chce udržet dobrou náladu. Hosté se v této sezóně výrazně trápí a budou mít co dělat, aby udrželi prvoligovou licenci, neboť se nacházejí až na sedmnácté pozici s pouhými sedmnácti body.

AZ doposud posbíralo v Eredivisii padesát bodů a je třetí o dva body za druhým Ajaxem, na první Feyenoord má manko pěti bodů. Poslední porážku utrpělo v polovině února v Rotterdamu právě s Feyenoordem, následně si kromě Lazia dokázalo poradit s Cambuurem (2:1) i s Vitesse (1:0). Na sobotního rivala se mu v předchozích dvou duelech dařilo, v této sezóně zvítězilo na jeho půdě hladce po výsledku 4:1.

"Utkání s Laziem bylo náročné, ale hráli jsme velmi dobře a využili všech slabin svého soupeře. I přesto jsme však teprve v poločase a stát se může cokoliv, momentálně se soustředíme pouze na Groningen. Ten minulý víkend pořádně potrápil Feyenoord a pokusí se nás něčím zaskočit, proto ho za žádnou cenu nemůžeme podcenit," uvedl s respektem lodivod favorita Pascal Jansen.

FC před zápasem v Rotterdamu přerušilo svou šňůru čtyř měsíců bez vítězství s Excelsiorem (3:0) a k záchraně především potřebuje stabilizovat svou výkonnost. Oba trenéři se musí vypořádat s početnou marodkou. Jansen nenasadí Vanheusdena, Bazoera, Dekkera, De Wita, Beukemu, Westervelda, Martinse Indiho ani vykartovaného Sugawaru, jeho protějšek Dennis van der Ree postrádá Irandusta, Oratmangoena, Abrahama, Antmana, Sørensena i Musampu. Trest za vyloučení s Feyenoordem navíc bude odpykávat Määttä.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.10 - 9.64

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Sparta Rotterdam - SBV Vitesse

sobota 21:00

Před začátkem této sezóny se vlastně očekávalo, že oba týmy budou v opačných rolích, než v jakých teď sehrávají svůj příběh na poli Eredivisie. Zatímco Sparta měla především usilovat o záchranu, lépe řečeno spíše se jí vážně přisuzovaly tyto boje, pak Vitesse mělo kroužit kolem míst zaručující kvalifikaci do evropských pohárů. Jenže jejich cíle jsou aktuálně jaksi jinačí.

Arnhemský výběr se totiž po třech porážkách v řadě zase přiblížil sestupovému pásmu. Pořád je sice jeho náskok na první pohled dostatečný, nicméně delší série negativních výsledků může zapříčinit rychlé, přímé zabřednutí do takových problémů. Pro tenhle klub, který se v posledních letech pohyboval prakticky vždy minimálně v horní polovině tabulky, by taková skutečnost byla pořádně nedůstojná.

Svěřenci trenéra Maurice Steijna si naopak počínají nadstandardně dobře. Překvapivě drží kontakt s první sedmičkou, která zajišťuje účast v posezónním play-off o pohárovou Evropu. "Je to soupeř, který má plno sebedůvěry,” uvědomoval si hostující stratég Phillip Cocu. "Je kompaktní, je solidně organizovaný a dostává jen velmi málo gólů. Nebezpečně působí také při standardkách, těmi si umí opravdu hodně pomoci, dokáže prostě využívat své přednosti. Vůbec mě v podstatě nepřekvapuje, že se nachází v tabulce právě na nynějších pozicích,” dodával s velkým respektem k De Kasteelheren.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.87 - 3.19 - 2.61

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk

pátek 20:00

Go Ahead v současnosti nezažívá úplně ty nejlepší časy, i přesto se nachází v blízkosti poklidného středu tabulky a v tuto chvíli nemusí řešit starosti spojené se záchranou. V dosavadním průběhu posbíralo šestadvacet bodů a nachází se na přijatelném dvanáctém místě, za devátým Heerenveenem zaostává o bodů pět. Teď přivítá ambiciózní Waalwijk, který je na tom ještě o něco lépe a patří mu solidní osmá příčka s jednatřiceti body.

Celek z Deventeru překvapil před zhruba třemi týdny, když doma zaskočil silné Twente a porazil ho 2:0. Od té doby ale jen remizoval se šestnáctým Emmenem (2:2) a před týdnem naprosto selhal, protože na půdě beznadějně posledního Cambuuru prohrál vysoko po výsledku 1:4. Nyní tak v páteční předehrávce 25. kola rozhodně má co napravovat a nečeká ho nic jednoduchého, protože RKC si vede velice dobře.

Svěřenci trenéra Josepha Oostinga naposledy přivítali úřadujícího vicemistra Eredivisie PSV a prohráli s ním nejtěsnějším poměrem 0:1, předtím však získali v pěti duelech velmi solidních deset bodů a porazit například dokázali i Heerenveen (4:1). Waalwijku se na svého nadcházejícího protivníka dlouhodobě daří, protože s ním hned šestkrát za sebou neprohráli a z toho jen dvakrát remizovali, v této sezóně ho porazili 3:1.

Domácí nemohou využít služeb Willumssona, na trávníku se možná neobjeví ani Kuipers. Naopak Oosting bude mít k dispozici kompletní kádr.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.64 - 3.49

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
24
16
7
1
54 : 22
55
2
AFC Ajax
24
15
7
2
66 : 23
52
3
AZ Alkmaar
24
15
5
4
50 : 28
50
4
PSV Eindhoven
24
15
4
5
61 : 28
49
5
FC Twente
24
11
8
5
39 : 21
41
6
Sparta Rotterdam
24
11
7
6
36 : 26
40
7
FC Utrecht
24
10
7
7
39 : 37
37
8
RKC Waalwijk
24
8
8
8
39 : 37
32
9
SC Heerenveen
24
8
7
9
27 : 32
31
10
NEC Nijmegen
24
6
12
6
30 : 23
30
11
Fortuna Sittard
24
8
5
11
31 : 41
29
12
Go Ahead Eagles
24
6
8
10
34 : 43
26
13
SBV Vitesse
24
5
8
11
28 : 42
23
14
FC Volendam
24
6
5
13
28 : 53
23
15
SBV Excelsior
24
6
2
16
21 : 58
20
16
FC Emmen
24
3
9
12
21 : 43
18
17
FC Groningen
24
4
5
15
25 : 49
17
18
Cambuur Leeuwarden
24
4
4
16
17 : 40
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele