Eredivisie - preview 23. kola: PSV čeká souboj s Twente

24.02.2023, 08:46, aktualizováno 26.02.2023, 08:48
Previews
Philips Stadion (© AFP)

V sobotu nastoupil Alkmaar a dnes jdou do akce další kandidáti na titul. Feyenoord cestuje do Sittardu a chce si pojistit vedení, odpoledne pak bude sledovat, jak si povedou Ajax a PSV Eindhoven...

Fortuna Sittard - Feyenoord Rotterdam

neděle 12:15

Feyenoord se pomalu a jistě připravuje na osmifinálovou fázi evropských pohárů, předtím však bude hájit vedoucí postavení v nizozemské nejvyšší soutěže a proti Fortuně je považován za favorita, i když ho nic jednoduchého čekat nemusí. V dosavadních dvaadvaceti zápasech vybojoval solidních devětačtyřicet bodů a je o dva body před druhým Alkmaarem, domácí celek posbíral šestadvacet bodů a patří mu jedenáctá příčka.

Fortuna se v této sezóně chce primárně zachránit a zatím si nevede úplně špatně, na druhou stranu ale žádnou definitivní jistotu rozhodně nemá. Až do předchozího duelu ve Waalwijku neprohrála čtyřikrát za sebou a vybojovala velmi solidních deset bodů, teprve naposledy na půdě RKC nestačila na svého protivníka v poměru 1:3. Svého rivala na podzim zaskočila, když po pěti porážkách za sebou uhrála v Rotterdamu cennou remízu 1:1.

Svěřenci trenéra Arneho Slota předvádějí od samého začátku konstantní výkony a za celou dobu prohráli pouze jednou. Momentálně uspěli dvakrát v řadě, jelikož po skalpu Heerenveenu (2:1) zvládli uplynulý víkend šlágr s Alkmaarem a přehráli ho stejným poměrem. Hostující lodivod se nově musí obejít bez Timbera, na marodce se dlouhodobě nacházejí Wålemark, Szymański a brankář Bijlow.

"Utkání s Alkmaarem nebylo jednoduché a my jsme moc rádi, že za podpory skvělých fanoušků jsme ho nakonec zvládli. Nicméně v žádném případě nesmíme polevit, protože letošní ročník je nesmírně vyrovnaný a každý bod může rozhodovat. Fortuna hraje velmi kompaktně i chytře a není radno ji podceňovat," řekl Slot s opatrností v hlase. Celek ze Sittardu se musí obejít bez Iva Pinta, Xima Navarra a Coxe.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.91 - 5.22 - 1.38

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FC Emmen - Go Ahead Eagles

neděle 14:30

Emmen rozhodně neprožívá snadný rok a v tuto chvíli to vypadá, že až do samotného konce bude bojovat pouze o záchranu. V dosavadním průběhu posbíral pouhých sedmnáct bodů a je až na šestnácté barážové pozici o skóre před sedmnáctým Groningenem. Na ligové scéně nevyhrál pětkrát za sebou a teď určitě bude chtít přerušit tuto bilanci proti Go Ahead, kterému patří dvanáctá příčka s pětadvaceti body.

FC naposledy bodovalo naplno před měsícem, když senzačně zdolalo úřadujícího vicemistra PSV (1:0), od té doby však vybojovalo pouhé dva body. Před týdnem sehrálo důležitý záchranářský souboj právě s Groningenem a remizovalo a ním po výsledku 1:1. Naopak hosté uplynulý víkend zabrali a svou sérii dvou porážek za sebou překvapivě přerušili proti silnému Twente, jelikož ho dokázali porazit 2:0.

Hosté při utkání s Twente zažili nepříjemný průběh, neboť se duel musel hned dvakrát přerušit kvůli nepokojům fanoušků, i přesto tuto obtížnou zkoušku zvládli. S Emmenem se naposledy utkali v podzimní části a v polovině září ho porazili 2:0, vzhledem k aktuální situaci se teď dá očekávat vyrovnanější bitva.

Domácí se dlouhodobě musí vypořádat s velmi početnou marodkou, na které se nacházejí Burnet, Darfalou, Hardeveld, Kieftenbeld, Lieder, Güçlü a Rui Mendes, karetní trest za vyloučení v Groningenu navíc bude odpykávat klíčový obránce Mike te Wierik. Go Ahead nemůže počítat s Llansanou, Edvardsenem ani Kuipersem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 2.99 - 3.09

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

SBV Vitesse - AFC Ajax

neděle 14:30

23. kolo Eredivisie nabízí hned dva pikantní šlágry a jeden z nich se odehraje v Arnhemu. Vitesse se momentálně snaží zachránit nepovedenou sezónu a poslední dobou stabilizovalo svou výkonnost, teď zkusí zaskočit obhájce mistrovského titulu Ajax. Ten se sice dostal na ligové scéně do dobré formy, jenomže v tuto chvíli má za sebou neúspěšnou generálku v Evropské lize a k tomu se musí vypořádat s náročným programem.

AFC ve čtvrtek sehrálo odvetu play-off o osmifinále Evropské ligy v Berlíně a po porážce 1:3 s místním Unionem bylo vyřazeno. V nizozemské nejvyšší soutěži po prachbídné sérii sedmi utkání bez výhry bodovalo naplno již čtyřikrát za sebou a k tomu inkasovalo jen dvakrát, když postupně vyzrálo na Excelsior (4:1), Cambuur (5:0), Waalwijk (3:1) a před týdnem i na Spartu (4:0). V tabulce se nachází na třetí pozici se šestačtyřiceti body o tři body za vedoucím Feyenoordem.

Trenér John Heitinga nemůže nasadit Jorgeho Sáncheze, Kaplana a Baase. "V Berlíně jsme si bohužel nepohlídali standardní situace a Union nemilosrdně trestal, postup do osmifinále jsme si jednoduše nezasloužili. Nicméně máme před sebou ještě několik výzev a ty chceme zvládnout, primárně se soustředíme na obhajobu mistrovského titulu. Vitesse má skvělého trenéra i tým a dle očekávání stoupá vzhůru," uvedl devětatřicetiletý Heitinga s respektem.

SBV se delší dobu nacházelo v blízkosti sestupového pásma a na chvíli do něj dokonce i spadlo, avšak teď je to z jeho strany o mnoho lepší. Po těsné porážce s PSV (0:1) remizovalo s Twente i Emmenem (v obou případech 2:2) a porazit dokázalo silný Heerenveen (3:1) s Utrechtem (2:0). Na druhou stranu teď má určitě co napravovat, neboť před týdnem vyhořelo na půdě nováčka z Volendamu (0:2) a v tabulce je až třinácté s třiadvaceti body.

Oba soupeři na sebe narazili v této sezóně začátkem listopadu a Vitesse si odvezlo z Amsterdamu cennou remízu 2:2, ale na jakoukoli výhru čeká více než čtyři a půl roku. "Zápas s Ajaxem je pro nás vždy speciální a chceme se proti němu vytáhnout. Dobře víme, jak kvalitní tým má a čeho všeho jeho schopen. Musíme být pečliví ve všech směrech a držet se připraveného plánu, jinak by to pro nás nemuselo dopadnout vůbec dobře," má jasno stratég Vitesse Phillip Cocu, kterému scházejí Pröpper s Tronstadem.

SBV Vitesse - pravděpodobná sestava:
Scherpen - Yapi, Oroz, Isimat-Mirin, Wittek - Flamingo, Meulensteen - Manhoef, Vidovič, Van Ginkel - Bialek

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Rulli - Rensch, Álvarez, Timber, Wijndal - Taylor, Klaassen, Berghuis - Kudus, TadiČ, Bergwijn

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.96 - 4.80 - 1.45

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

PSV Eindhoven - FC Twente

neděle 16:45

PSV neprožívá jednoduchou sezónu a se svými výkony není úplně spokojeno, na druhou stranu stále může získat vytoužený titul a před závěrečnou třetinou soutěže ztrácí na vedoucí Feyenoord přijatelných šest bodů. Nyní uzavře 23. kolo Eredivisie očekávaným šlágrem s Twente a po pohárové bitvě se Sevillou ho nečeká vůbec nic snadného, i přesto je ale považováno za mírného favorita.

Klub z Eindhovenu má za sebou čtvrteční odvetu play-off o osmifinále Evropské ligy se španělským gigantem a za svůj výkon se určitě nemusí stydět, jelikož dokázal zvítězit 2:0 a rozdíl ve skóre mohl být i vyšší. Nicméně vzhledem k úvodní porážce 0:3 ve Španělsku byl vyřazen a teď se tak bude plně koncentrovat na domácí scénu. V lize je čtvrtý se třiačtyřiceti body, před týdnem nedokázal vyzrát na houževnatý Utrecht (2:2).

Hosté i letos bojují o přímý postup do evropských pohárů a díky konstantním výkonům jsou čtvrtí s devítibodovým mankem na první Feyenoord. Poslední dobou se však lehce zasekli, když po třech remízách za sebou nezvládli osmifinále národního poháru s Ajaxem (0:1) a naposledy nečekaně prohráli v Deventeru s Go Ahead (0:2). PSV má svému soupeři co vracet, neboť na podzim překvapivě prohrálo v Enschede 1:2.

Trenér Ruud van Nistelrooy věří, že jeho svěřenci za podpory fanoušků uspějí a pevně doufá, že se nebude opakovat čtvrteční incident, kdy jeden z fanoušků napadl brankáře Sevilly Marka Dmitroviče, a klubu proto hrozí velmi tvrdý trest. "Takovéto momenty do fotbalu nepatří a my všichni věříme, že podobnou situaci dlouho neuvidíme. Duel s Twente bude mít svůj náboj a skvělou atmosféru, tyto tři body rozhodně potřebujeme."

Ten opět nenasadí Mweneho, Thorgana Hazarda, Sávia, Boscagliho a El Ghaziho, jeho protějšek Ron Jans již může počítat s trojicí uzdravených hráčů Pröpperem, Zerroukim a Pleguezuelem. V základní jedenáctce se pravděpodobně znovu objeví český útočník Václav Černý, naopak vinou svalového zranění zůstává mimo hru jeho krajan Michal Sadílek. Na trávník se nedostanou ani dlouhodobí marodi Rots, Tyton, Brama a Kjølø.

PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítez - Teze, Ramalho, Branthwaite, Van Aanholt - Veerman, Sangaré, Simons - Bakayoko, De Jong, Saibari

FC Twente - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Smal, Bruns, Hilgers, Brenet - Steijn, Zerrouki, Salah-Eddine - Misidjan, Černý, Van Wolfswinkel

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.13 - 5.64

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Groningen - SBV Excelsior

sobota 16:30

Předposlední příčka rozhodně není tou, kterou si před touto sezónou Groningen naplánoval. Klub podniká všechny možné kroky, aby se co nejrychleji vymanil ze sestupového pásma, ale výsledky pořád ne a ne být lepší, stabilnější. Když se naposledy v Eredivisie radoval z výhry, psal se říjen loňského roku. Teď se pokusí zlomit negativní bilanci ve střetu s Excelsiorem.

Pokud započteme do statistik i Nizozemský pohár, padl výběr Trots van het Noorden hned v devíti případech z posledních jedenácti. Před týdnem na domácí půdě nedokázal skolit ani Emmen, který se v tabulce nachází jen o kousek výše. Aktuální soupeř z Rotterdamu by měl představovat po papírové stránce vlastně dost podobný úkol. A pokud ho hodlá Groningen dostat do úzkých, musí bodovat naplno. V současné chvíli totiž na něj ztrácí hned šest bodů.

Na zimním přestupovém trhu byli domácí poměrně dost aktivní. Snažili se kádr obměnit a nějakým způsobem ho oživit, zbavit se již dále nepotřebných, sázet na užší výběr. Teprve ve čtvrtek přitom sebrali z volného trhu hráčů zkušeného levého obránce Jetra Willemse, jenž by měl vnést do defenzivních činností potřebný klid. "Konečně můžu zase začít makat,” těšil se osmadvacetiletý Nizozemec. "Dostal jsem nyní šanci stát se znovu fotbalistou,” byl vděčný.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.98 - 4.82

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

SC Heerenveen - RKC Waalwijk

sobota 18:45

Před týdnem Heerenveen konečně utnul svou šňůru čtyř porážek v řadě. A učinil tak v možná tom nejdůležitějším klání, tedy co se týče fanouškovského pohledu, vůbec. Tři body totiž na své konto zapsal ve Fríském derby na půdě Cambuuru, a zase se tak přiblížil první sedmičce v tabulce, jež zajišťuje posezónní play-off o evropské poháry. Teď změří síly s Waalwijkem.

Tento duel by měl nabídnout vyrovnaný souboj dvou sousedů v tabulce, kteří obecně vykazují slušné výsledky. Jestli je každopádně pro domácí dlouhodobé soupeření o účast v pohárové Evropě vlastně jasně nastavenou ambicí, pak u RKC spíše hovoříme o záchraně v otázce jeho hlavních cílů.

A svěřenci Josepha Oostinga zatím se sestupem nemají vůbec žádné starosti. Drží se ve středu průběžného pořadí, v minulých šesti ligových zápasech prohráli pouze na půdě favorizovaného Ajaxu, naposledy díky závěrečné famózní čtvrthodince přetlačili před vlastními fanoušky Fortunu.

Do role mírného favorita jsou teď přece pasována Srdíčka. Rozhodně nemají lepší formu než jejich sok, ale obecně zkrátka mají na papíře silnější kádr. A proti Waalwijku se jim v minulých letech navíc slušně dařilo, od února roku 2013 s ním neprohrála hned devětkrát v řadě! Nutno ovšem připomenout, že nejčerstvější dva vzájemné mače dopadly bezgólovou plichtou.

Domácí stratég Kees van Wonderen byl po předešlém vystoupení svého mužstva v Leeuwardenu spokojený. A ví moc dobře, že takový zápas může jeho družinu nakopnout také do budoucích týdnů. "Někdy si nemůžete všechno naplánovat a zrežírovat. Bylo každopádně moc dobré sledovat, jak jsme se po tom brzkém inkasování zotavili,” hodnotil. "Pokračovali jsme v našem fotbale, myslím, že rozdíl byl pak patrný. Jen to musíme příště lépe zapsat do výsledku. V takových utkáních je mnohdy spoustu emocí, nejdůležitější je však vždy výhra.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.63 - 3.81

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

AZ Alkmaar - Cambuur Leeuwarden

sobota 20:00

Alkmaar před týdnem nezvládl klíčovou bitvu s Feyenoordem, ačkoli celou partii rozhodně neměl rozehranou špatně. Jenže nakonec aspoň o bod přišel v samotném závěru. Hlavně mu ale jeho konkurent na čele odskočil na rozdíl pěti bodů. Navrátit svou zašlou slávu by nyní proti Cambuuru nemělo být problémem, jeho soupeř je totiž na zcela opačném pólu pořadí.

Domácí nejenže v Rotterdamu přišli o těsný kontakt s první pozicí v Eredivisie, zároveň ztratili průběžnou druhou příčku v tabulce na úkor Ajaxu. Mohou se na ni, alespoň tedy dočasně, navrátit, musejí každopádně bezpodmínečně potvrdit roli favorita a skolit aktuálně poslední celek Eredivisie. Ten v posledních čtyřech kolech vydoloval jenom jeden bod, naposledy si navíc ještě více pošramotil své sebevědomí, poněvadž padl v prestižním Fríském derby s Heerenveenem.

Obecně zatím nemůže AZ žehrat na nějakou špatnou sezónu. Chová totiž dlouhodobě své postavení na předních místech, reálně stále usiluje o nečekané prvenství. Je ovšem pravda, že minulá porážka na De Kuipu mohla s mužstvem notně zamávat. "Hlavně ve druhé půli jsme dostali Feyenoord na koně, protože jsme zbytečně ztráceli míče,” hlesl alkmaarský záložník Tijjani Reijnders. "Byla to velká rána pro nás pro všechny. Neměli bychom ovšem říkat, že je tenhle ročník ztracený. Pořád je o co bojovat, nejsme přece jediným týmem z popředí, který ztrácí. Je čas narovnat zase záda a nechat hlavy vzhůru.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.19 - 13.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

NEC Nijmegen - FC Volendam

sobota 21:00

Dlouhá léta se oba celky potkávaly ve druhé nejvyšší nizozemské soutěži. Oba jsou ale nyní součástí Eredivisie a první měření sil z půlky srpna loňského roku na této frontě jednoznačně lépe dopadlo pro Nijmegen. Volendam tak má rozhodně svému soupeři co oplácet. Aktuálně by se přitom mělo jednat určitě o daleko vyrovnanější bitvu než v létě, hosté totiž nestrádají.

Možná že zkraje sezóny svěřenci trenéra Wima Jonka zkrátka platili jakousi nováčkovskou daň. Dlouhá léta se klub nacházel v nižším patře, chvilku mu trvalo, než si mezi nizozemskou smetánkou zvyknul. Postupem času ovšem začíná Volendam čím dál více vystrkovat růžky. A naznačuje, že postup si bezpochyby zasloužil. Budiž příkladem jenom namátkou poslední výsledky, vždyť doma naposledy přetlačil ambiciózní Vitesse, remizoval zkraje února s v popředí držícím se Alkmaarem.

V Nijmegenu jednoduše nemá Jonkova družina důvod si nevěřit, ačkoli NEC je pasován do role favorita. Domácí před týdnem mimochodem bez větších obtíží skolili venku Excelsior, a upevnili tak svoje postavení ve středu pořadí. "Když šel soupeř zkraje druhé půle do oslabení, nebyl jsem vůbec šťastný,” viděl každopádně nedostatky nijmegenský stratég Rogier Meijer po souboji s SBV. "Hráči si najednou začali myslet, že už jsme dávno vyhráli. Tempo hry bylo pomalé, několikrát jsme zbytečně ztratili míč, byli jsme neklidní. Na tomhle je potřeba zapracovat.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 4.73 - 7.67

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Sparta Rotterdam - FC Utrecht

pátek 20:00

Sparta i Utrecht letos usilují o účinkování v evropských pohárech a zatím jsou poměrně úspěšní, na druhou stranu je před nimi ještě dlouhá cesta. Překvapivé jsou hlavně výkony rotterdamského celku, který byl spíše považován za možného kandidáta sestupu, ovšem v dosavadních dvaadvaceti zápasech vybojoval parádních sedmatřicet bodů a nachází se na fantastickém šestém místě. Hosté vybojovali o tři body méně a náleží jim sedmá pozice.

Domácí výběr prohrál v tomto ročníku pouze pětkrát a tuto bilanci rozhodně nehodlá rozšířit v boji s úhlavním konkurentem o play-off předkola Konferenční ligy. Jeho dlouhá šňůra deseti ligových duelů bez porážky skončila až v předchozím kole, kdy v Amsterdamu neměl šanci s obhájcem mistrovského titulu Ajaxem a podlehl mu vysoko po výsledku 4:0. Předtím však po třech remízách za sebou těsně udolal Go Ahead (2:1).

Svěřencům dánského trenéra Michaela Silberbauera se poměrně daří, jelikož dokázali dvakrát remizovat s Alkmaarem a k tomu ho v prodloužení vyřadili z národního poháru. Kromě toho udolali nevyzpytatelný Heerenveen (1:0) a uplynulý víkend získali cenný bod s PSV (2:2). Se svým pátečním rivalem mají skvělou bilanci vzájemných zápasů, protože s předchozích třinácti případů hned dvanáctkrát vyhráli a jen jednou remizovali.

FC v tomto ročníku porazilo Spartu 3:1. "Tento statistický údaj nemusí hrát vůbec žádnou roli. Sparta totiž předvádí vynikající výkony a doma je nesmírně silná, šance na úspěch jsou podle mě naprosto vyrovnané. Jestli však chceme myslet na nejlepší pětku, tak musíme vybojovat tři body," má jasno jednačtyřicetiletý rodák ze Støvringu.

Ten po dlouhém čekání může počítat s uzdraveným Ramselaarem, naopak po svém návratu z Ajaxu ještě nebude k dispozici nová posila Labyad a nově přibyl na marodku Bozdogan. Kromě něho na ní zůstávají Younes, Dost, Raatsie, Warmerdam i Hendriks. Lodivod Sparty Maurice Steijn by měl mít k dispozici kompletní kádr.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.96 - 3.23 - 2.52

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
22
14
7
1
49 : 20
49
2
AFC Ajax
22
13
7
2
63 : 22
46
3
AZ Alkmaar
22
13
5
4
47 : 27
44
4
PSV Eindhoven
22
13
4
5
57 : 27
43
5
FC Twente
22
11
7
4
35 : 15
40
6
Sparta Rotterdam
22
10
7
5
32 : 22
37
7
FC Utrecht
22
9
7
6
35 : 35
34
8
SC Heerenveen
22
8
6
8
23 : 25
30
9
RKC Waalwijk
22
7
8
7
35 : 35
29
10
NEC Nijmegen
22
5
12
5
27 : 22
27
11
Fortuna Sittard
22
7
5
10
27 : 36
26
12
Go Ahead Eagles
22
6
7
9
31 : 37
25
13
SBV Vitesse
22
5
8
9
27 : 39
23
14
FC Volendam
22
5
5
12
25 : 49
20
15
SBV Excelsior
22
6
2
14
20 : 51
20
16
FC Emmen
22
3
8
11
18 : 38
17
17
FC Groningen
22
3
5
14
22 : 48
14
18
Cambuur Leeuwarden
22
3
4
15
12 : 37
13

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele