Eredivisie - preview 21. kola: Do akce jdou těžké váhy

09.02., 08:44, aktualizováno 11.02., 08:59
Previews
Fanoušek Feyenoordu (© AFP)

PSV Eindhoven má na čele tabulky desetibodový náskok a ten bude hájit ve Volendamu, večer ho pak bude zajímat výsledek rotterdamského derby mezi Feyenoordem a Spartou.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle

neděle 12:15

Bitvou o region Overijssel započne nedělní program Eredivisie. Duel mezi Go Ahead Eagles a Zwolle nicméně bude ochuzený o pravou atmosféru dvou nesmiřitelných fanouškovských základen. Pokud se informace na poslední chvíli nezmění, neměl by se na De Adelaarshorstu ukázat žádný z těch v hostujících barvách. Místní orgány prostě nechtějí v derby problémy.

Je ovšem pravda, že vůči PEC jsou opatření spjatá s tímto zápasem nespravedlivá. Radnice v Deventeru společně s policejními složkami se po dlouhých konzultacích už na konci ledna rozhodly, že do venkovního sektoru stadionu bude moci vstoupit jen polovina příznivců Blauwvingers, tedy zhruba dvě stovky. Běžně přitom prostor pojme čtyři sta diváků. Zwolle následně ve svém prohlášení uvedlo, že tohle je "zcela nepřijatelné” řešení.

Až nakonec po dohodě s vlastními fanoušky klub vzkázal, že na zhruba 35 kilometrů vzdálený stánek nevypraví vůbec nikoho. "Naše stanovisko je jasné, chceme být na IJsselderby v plném počtu čtyř set,” stálo ve zprávě. "Před sezónou jsme uzavřeli jasná ujednání, ve kterých bylo uvedeno, že utkání budou moci sledovat vyprodané sektory hostů. My jsme přitom udělali vše, co je v našich silách, aby v září toto bylo Go Ahead Eagles umožněno.”

Duel by to mimochodem měl být hodně vyrovnaný, ostatně stejně jako na podzim, kdy se konala plichta. Oba celky dělí v tabulce jen čtyři body, oba směle usilují o kvalifikaci do evropských pohárů, lépe řečeno minimálně o posezónní play-off. Před týdnem se na vzájemný střet dobře naladily. Zatímco domácí uzmuli tři body z půdy Vitesse, hosté zvítězili na hřišti rotterdamské Sparty.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 4.31 - 4.72

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Fortuna Sittard

neděle 14:30

Utrechtu se v tomto ligovém ročníku rozhodně nedaří podle představ, nicméně v minulém kole dokázal zvítězit v Eredivisii po téměř dvou měsících a celkově v ní neprohrál už jedenáctkrát za sebou, šance na pohárovou Evropu tak stále existuje. Domácí celek teď bude plnit úlohu favorita proti Fortuně, která se snaží hlavně zachránit a momentálně jí patří desáté místo tabulky se čtyřiadvaceti body.

Svěřenci trenéra Rona Janse naposledy prohráli v nejvyšší nizozemské soutěži začátkem října uplynulého roku s Volendamem (0:1), poté až do současnosti čtyřikrát zvítězili a hned sedmkrát remizovali. Doposud tedy posbírali třiadvacet bodů a jsou jedenáctí, přičemž za sedmým Go Ahead zaostávají o sedm bodů. Minule sehráli ofenzivní podívanou s předposledním Volendamem a hlavně díky hattricku Taylora Bootha slavili výhru 4:2.

Se svým nadcházejícím protivníkem se naposledy utkali koncem října roku 2023 a ze Sittardu si odvezli bod za bezbrankovou remízu. Hostující celek v jarní části sezóny celkem pravidelně sbírá body, jelikož po porážce se Spartou (0:2) přehrál Volendam (1:0) i Almere (2:1) a minule se po divokém průběhu rozešel smírně s Heerenveenem (3:3).

Na rozdíl od nedělního soupeře však bude mít jednu nevýhodu, protože ve čtvrtek sehrál dramatické čtvrtfinále KNVB Bekeru s druholigovým Groningenem a nakonec byl vyřazen v penaltové loterii - na trávníku tedy strávil více než 120 minut a fyzický fond určitě může citelně scházet. Jans nemůže využít služeb Barkase, Romenyho, Gadellaa, Lidberga a Descotteho, jeho protějšek Danny Buijs postrádá jen Rosiera.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.80 - 5.03

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - AFC Ajax

neděle 14:30

Ajax se po naprosto příšerném začátku tohoto ročníku dostal do "očekávané" formy, a i když ještě rozhodně nenavazuje na suverénní vystoupení z předcházejících let, tak se díky stabilním výkonům postupně šplhá tabulkou vzhůru. V tuto chvíli mu patří pátá pozice s pětatřiceti body, přičemž za čtvrtým Alkmaarem zaostává jen vinou horšího skóre a za třetím Twente o bodů šest. Nyní se ve 21. kole pokusí uspět v Heerenveenu.

Amsterdamský gigant utrpěl poslední porážku v Eredivisii koncem října uplynulého roku, kdy po přestřelce nestačil na suverénní PSV (2:5), od té doby tedy bodoval dvanáctkrát po sobě a z toho hned devětkrát zvítězil. Svého největšího rivala z Eindhovenu přivítal uplynulý víkend na domácí půdě a po opatrnějším průběhu neudržel rychle nabité vedení po necelých dvaceti odehraných minutách, nicméně ani nerozhodný výsledek 1:1 určitě nebyl k zahození.

Pro svěřence trenéra Johna van 't Schipa bude tento nedělní duel generálkou na play-off o osmifinále Konferenční ligy s norským týmem Bodø/Glimt, které ho čeká již nadcházející čtvrtek. "S PSV jsme předvedli dobrý výkon a myslím si, že k vítězství nám nescházelo mnoho, i když vzhledem k průběhu byla remíza přeci jen zasloužená. Heerenveen dokáže před vlastními fanoušky potrápit kohokoli a my se musíme připravit na nesmírně náročné utkání," řekl Van 't Schip s určitou dávkou opatrnosti.

"Srdíčka" se i v této sezóně pokouší bojovat o pohárovou Evropu, jenomže předvádějí nevyrovnané výkony a aktuálně se jim vůbec nedaří. V nejvyšší nizozemské soutěži totiž nevyhrála šestkrát za sebou, naposledy se po divokém průběhu rozešla smírně s Fortunou (3:3). Heerenveenu se na nadcházejícího protivníka dlouhodobě nedaří, protože s ním prohrál už jedenáctkrát po sobě a naposledy ho dokázal porazit před více než patnácti lety.

"Zápas s Ajaxem je pro nás velkou výzvou, protože náš soupeř má obrovské kvality a i přes výraznou obměnu kádru v posledních letech stále patří mezi špičku. K úspěchu potřebujeme předvést odvážný výkon, ale je i potřeba vycházet ze zabezpečené obrany," má jasno lodivod SC Kees van Wonderen. Ten se už možná bude muset obejít bez dlouholeté brankářské jedničky Andriese Nopperta, jenž má namířeno do tureckého týmu Adana Demirspor, na marodce se dlouhodobě nachází turecký snajpr Nicolăescu.

AFC se nově musí obejít bez svého kapitána Stevena Bergwijna, ten si totiž během nedávného tréninku poranil stehenní sval a kvůli tomu bude chybět několik týdnů, na trávníku se dále určitě neobjeví Van Axel Dongen, Rensch, Pasveer, Godts ani Ávila. Naopak po vleklých problémech s kolenem se zapojil do plného tréninku záložník Branco van den Boomen.

SC Heerenveen - pravděpodobná sestava:
Hart - Braude, Van Beek, Bochniewicz, Kohlert - Haye, Van Ottele - Walemark, Brouwers, Sahraoui - Amersfoort

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Ramaj - Gooijer, Šutalo, Hato, Sosa - Henderson, Taylor - Berghuis, Hlynsson, Bergwijn - Brobbey

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.04 - 4.52 - 1.74

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Volendam - PSV Eindhoven

neděle 16:45

Celek z Eindhovenu stále zažívá jednu z nejlepších sezón za poslední roky a v tuto chvíli suverénně kráčí za mistrovským titulem, ze kterého se naposledy radoval před šesti lety. V dosavadních dvaceti zápasech vyhrál hned osmnáctkrát a jen dvakrát remizoval, Eredivisii tak opanuje se ziskem šestapadesáti bodů a před loňským obhájcem Feyenoordem stále drží slušný desetibodový odstup.

Nicméně po úžasné první polovině sezóny naopak zkraje té druhé už dvakrát zaváhal, jelikož po remíze 1:1 s Utrechtem se před týdnem stejným poměrem rozešel smírně s odvěkým rivalem Ajaxem a kromě toho nečekaně vypadl v osmifinále KNVB Bekeru s Feyenoordem (0:1). Nyní ale bude plnit úlohu obrovského favorita ve Volendamu, neboť jeho nadcházející protivník má zcela jiné starosti a bojuje o záchranu.

Domácí celek vyhrál z dvaceti případů jen třikrát a je předposlední sedmnáctý s pouhými dvanácti body, před posledním Vitesse je navíc jen díky lepšímu skóre. V nizozemské nejvyšší soutěži momentálně nevyhrál čtyřikrát za sebou, po porážce 0:1 v důležitém střetnutí s Fortunou minule nezvládl přestřelku v Utrechtu (2:4). S PSV má k tomu velmi negativní bilanci vzájemných střetnutí, protože od roku 1995 s ním prohrál ve všech patnácti duelech.

Hostující lodivod Peter Bosz se již musí obejít bez útočníka Yorbe Vertessena, který odešel za bezmála 5 miliónu eur do bundesligového Unionu, na marodce se k tomu nachází čtveřice Schouten - Guus Til - Noa Lang - Dest. "Dobře víme, že jsme považováni za jasné favority, ale Volendam nebude mít co ztratit a jakékoli podcenění by mohlo mít fatální důsledky," prohlásil Bosz se vší vážností v hlase. Jeho protějšek Regillio Simons postrádá Twigta, Mbuyambu, Payneho i Antonioliho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 24.40 - 11.40 - 1.10

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Sparta Rotterdam

neděle 20:00

Sparta nemůže v rotterdamských derby porážet nizozemského velikána pravidelně. Ruku na srdce, Feyenoord se pohybuje v úplně jiných prostorech než co jeho daleko menší městský konkurent. Čas od času se ovšem družina z Het Kasteelu postaví na odpor, jako například na začátku sezóny, kdy před vlastními fanoušky uhrála remízu. Teď se jí ale moc šancí nedává.

Ne tak proto, že jsou domácí na druhé příčce tabulky a hosté níže. Tahle realita není ničím překvapivá a je běžnou součástí prakticky každého ročníku. Ale hlavně proto, že svěřenci kouče Jeroena Rijsdijka chytli jakousi menší krizi, která se pochopitelně zrovna na De Kuipu nebude utínat snadno. Feyenoord je navíc v parádním rozmaru a nedávný pořádně složitý los zvládl s velkou bravurou.

Po dvou vítězstvích v KNVB Bekeru nad PSV i Alkmaarem zvládl venku i ligový duel s AZ, přičemž domácí plichta se třetím Twente se nedá považovat za zásadní neúspěch. Suma sumárum, výběr De club aan de Maas ze čtyř po papírové stránce nepříjemných střetů vydoloval tři výhry a jednu remízu, přitom ani jednou neinkasoval! Jen velmi nerad by si kazil náladu a svou pověst v klání se svým lokálním rivalem. A je jasné, že míní především dokázat, kdo je u břehů Nové Mázy dlouhodobě onou klubovou jedničkou.

Už příští týden navíc čeká na domácí vstup do jarní fáze Evropské ligy a hodlají se na utkání s AS Řím co nejlépe navnadit. Výhra v derby by byla zajisté tím nejlepším řešením. "V srpnu jsme se dokázali na hřišti Sparty vzchopit,” připomínal Arne Slot, kouč Feyenoordu, poslední vzájemný zápas, v němž jeho tým nakonec urval aspoň bod. "To utkání mi každopádně pouze potvrdilo, že i letos má náš soupeř v kádru moc dobré hráče. Mužstvo je slušně organizované, prostě jen někdy nezapsalo výsledek, který by si zasloužilo. A venku vykazuje solidní výkony,” varoval před jakýmkoli podceněním.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.55 - 20.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - FC Twente

sobota 18:45

Twente potřetí za sebou bojuje o nejlepší pětku celkového pořadí a v tuto chvíli to zatím vypadá, že by se přímo z ligového umístění mohlo probojovat do pohárové Evropy. V dosavadních dvaceti odehraných zápasech vybojovalo solidních jednačtyřicet bodů a patří mu třetí příčka se šestibodovým náskokem na čtvrtý Alkmaar i pátý Ajax. Nyní bude plnit úlohu favorita v Rotterdamu s místním Excelsiorem.

Domácí celek je na tom aktuálně ze všech tří rotterdamských účastníků nejhůře a i přes nadějný vstup do tohoto ročníku se mu momentálně vůbec nedaří. V předchozích třinácti případech dokázal porazit jenom Heerenveen (3:0), jinak si na konto připsal pouhých šest bodů a postupně se propadl až na aktuální čtrnáctou pozici s jednadvaceti body. Naposledy sice nadějně začal na půdě nováčka z Almere, ale vedení neudržel a nakonec prohrál 1:2.

Klub z Enschede naopak předvádí konstantní výkony, i když na druhou stranu nečekaná zaváhání se mu nevyhnula. Až do minulého střetnutí nevyhrál třikrát po sobě, nicméně uplynulý víkend potvrdil papírové předpoklady proti zachraňujícímu se Waalwijku (3:0). Se svým nadcházejícím protivníkem neprohrál téměř sedm a půl let, v předchozích šesti utkáních ho třikrát porazil a ve stejném počtu utkání se s ním rozešel smírně.

Domácí kouč Marinus Dijkhuizen získal na konci přestupového období jednu posilu do záložní řady, neboť za 200 tisíc eur přišel z konkurenčního Almere Lance Duijvestijn. V táboře Twente se pokusí nahradit kostarického snajpra Manfreda Ugaldeho (odchod do Spartaku Moskva) dobře známý třiadvacetiletý forvard Myron Boadu (hostování z francouzského Monaka). Hosté by mohli nastoupit v nejsilnějším možném složení, SBV naopak postrádá Lamproua, Nieuwpoorta, Hartjese, Donkora i vykartovaného Baase.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.38 - 4.12 - 1.62

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Almere City - AZ Alkmaar

sobota 20:00

Hlavní úkol nováčka z Almere po postupu z Eerste Divisie by měla být záchrana, ovšem sebevědomě hrající tým zatím ukazuje, že by to nemusela být konečná meta. Domácí celek totiž v dosavadních dvaceti zápasech získal velmi solidních třiadvacet bodů a patří mu dvanáctá příčka, před šestnáctou barážovou pozicí Waalwijku drží slušný osmibodový náskok. Nyní se na vlastním stadionu pokusí překvapit trápícího se favorita z Alkmaaru.

AZ sice zahájilo tento ročník velmi dobře a poměrně dlouhou dobu dokonce drželo krok s dosud suverénním PSV, jenomže poté se koncem října dostalo do krize a znovu do ní upadlo začátkem prosince. V předchozích dvanácti případech vyhrálo v základní hrací době právě jen nad svým nadcházejícím soupeřem (4:1), v lize jinak třikrát remizovalo a čtyřikrát odcházelo z trávníku poraženo. V minulých dvou duelech nedokázalo skórovat s favorizovaným Feyenoordem.

Obhájci mistrovského titulu nejprve podlehlo v Eredivisii nejtěsnějším poměrem 0:1, následně v "odvetě" hrané ve středu prohrálo 0:2 a bylo tedy vyřazeno ve čtvrtfinálové fázi KNVB Bekeru. Od druhé poloviny ledna tohoto roku převzal tým Maarten Martens místo Pascala Jansena, ale ve čtyřech případech s ním zatím ani jednou nevyhrál. Ten se v tuto chvíli musí obejít bez zraněného Westervelda a vykartovaného Daniho de Wita.

"První duel s Feyenoordem nebyl z našeho pohledu úplně špatný, bohužel v poháru na De Kuip jsme velmi brzy inkasovali a pak to již bylo nesmírně složité. Dobře si uvědomujeme, že další ztráta v boji o třetí či druhé místo by mohla znamenat velké problémy, po sérii neúspěchů však máme obrovskou motivaci konečně uspět. Na druhou stranu to nebude snadné, Almere totiž hraje velmi dobře a několikrát ukázalo, že se nebojí vůbec nikoho," prohlásil Martens s velkou dávkou respektu.

Almere v uplynulých pěti případech v nizozemské nejvyšší soutěži hned třikrát vyhrálo (deklasovat například dokázalo poslední Vitesse - 5:0), naposledy po zlepšujícím se výkonu otočilo vývoj s konkurenčním Excelsiorem (2:1).

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.30 - 3.69 - 1.71

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - SBV Vitesse

sobota 21:00

Vitesse se stále více krátí čas na nějaký razantní krok ke zlepšení, krátce po polovině tohoto ročníku totiž stále zůstává poslední osmnácté s dvanácti body a jeho manko na přímou záchranu se postupně navýšilo až na aktuálních sedm bodů. Teď se ho pokusí stáhnout v důležitém záchranářském souboji s Heraclesem, jelikož právě nováček letošního ročníku Eredivisie je patnáctý se ziskem devatenácti bodů.

SBV v dosavadních dvaceti duelech zvítězilo pouze třikrát, i přes několik solidních výkonů po herní stránce ho dlouhodobě trápí produktivita. Na kontě totiž má pouhopouhých třináct vstřelených gólů, což je na takto ofenzivní soutěž zoufale málo, a v tomto ohledu je suverénně nejhorší ze všech osmnácti účastníků (sedmnáctý Waalwijk vsítil osmnáct branek). Celek z Arnhemu navíc ve středu nečekaně vypadl i z KNVB Bekeru.

Ve čtvrtfinálové fázi sice plnil úlohu mírného favorita s druholigovým Cambuurem, jenomže kvůli mnoha neproměněným možnostem z úvodní půlhodiny nakonec podlehl vyzyvateli z Leeuwardenu po výsledku 1:3. Mezi nizozemskou elitou čeká na tříbodový zisk již téměř dva měsíce, kdy si poradil s Heraclesem (2:0), od té doby vybojoval v pěti případech jediný bod. Minulý víkend znovu neskóroval a ambicióznímu Go Ahead podlehl o dvě trefy (0:2).

Klub z Almela se po svém přesvědčivém návratu z Eerste Divisie snaží hlavně zachránit a v tuto chvíli je doslova "na hraně", neboť před šestnáctou barážovou příčkou Waalwijku drží čtyřbodový odstup. Minule nezvládl utkání se silným Nijmegenem (1:3), se svým nadcházejícím rivalem nevyhrál od roku 2019 v sedmi vzájemných střetnutích v řadě.

Domácí lodivod John Lammers se opět musí obejít bez Bakboorda, Čestiče, Laursena a Van Oorschota, jeho protějšek Edward Sturing postrádá zraněné trio Tielemans - Jonathans - Fodé Fofana.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.54 - 3.24

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - NEC Nijmegen

pátek 20:00

Waalwijk se v páteční předehrávce 21. kola pokusí přerušit aktuální mizérii, nicméně ho čeká velmi náročný soupeř - Nijmegen se totiž v posledních týdnech dostal do vynikající formy, v úterý navíc hladce proklouzl do semifinále národního poháru přes druholigový Den Haag (3:0), což se mu naposledy povedlo v roce 2014. V tabulce se aktuálně nachází na sedmé pozici s devětadvaceti body, přičemž za šestým Go Ahead zaostává o jediný bod.

RKC má naopak zcela jiné starosti, protože ve dvaceti duelech jen čtyřikrát zvítězilo a naopak hned třináctkrát prohrálo, v Eredivisii mu proto náleží až čtvrtá příčka se čtyřbodovým mankem na patnácté Heracles. Svěřenci trenéra Henka Frasera se naposledy radovali z tříbodového zisku koncem listopadu uplynulého roku ve Zwolle (2:1), od té doby neokusili pocit vítězství na ligové scéně již osmkrát za sebou.

Uplynulý víkend neměli příliš šancí v Enschede s vysoce favorizovaným Twente (0:3) a přerušení jejich dlouhého čekání na výhru právě proti rozjetému NEC se příliš předpokládat nedá. Hosté totiž kromě úspěchů v KNVB Bekeru získali v předchozích sedmi zápasech nizozemské nejvyšší soutěže parádních sedmnáct bodů, před týdnem otočili vývoj s Heraclesem (3:1). Na Waalwijk se jim k tomu dlouhodobě daří, neboť ho zdolali třikrát v řadě (6:1, 3:1, 3:0).

Fraser se v tomto střetnutí bude muset obejít bez zraněného El Harmaziho a vykartovaného Roemeratoeho, jeho protějšek Rogier Meijer zřejmě nenasadí Schöneho, Rossena, Dosta ani Kase de Wita.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.05 - 3.61 - 2.27

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
20
18
2
0
63 : 9
56
2
Feyenoord Rotterdam
20
14
4
2
53 : 17
46
3
FC Twente
20
12
5
3
39 : 21
41
4
AZ Alkmaar
20
10
5
5
40 : 21
35
5
AFC Ajax
20
10
5
5
47 : 36
35
6
Go Ahead Eagles
20
8
6
6
34 : 28
30
7
NEC Nijmegen
20
7
8
5
39 : 33
29
8
PEC Zwolle
20
7
5
8
30 : 32
26
9
Sparta Rotterdam
20
7
5
8
25 : 27
26
10
Fortuna Sittard
20
6
6
8
21 : 33
24
11
FC Utrecht
20
5
8
7
23 : 30
23
12
Almere City
20
6
5
9
21 : 37
23
13
SC Heerenveen
20
6
4
10
31 : 40
22
14
SBV Excelsior
20
4
9
7
33 : 38
21
15
Heracles Almelo
20
5
4
11
26 : 48
19
16
RKC Waalwijk
20
4
3
13
18 : 38
15
17
FC Volendam
20
3
3
14
21 : 47
12
18
SBV Vitesse
20
3
3
14
13 : 42
12

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele