Eredivisie - preview 20. kola: Feyenoord - PSV Eindhoven

03.02.2023, 08:55, aktualizováno 05.02.2023, 09:23
Previews
Radost hráčů Feyenoordu (© AFP)

Nizozemská liga před sebou má šlágr, vedoucí Feyenoord hostí PSV Eindhoven a v případě výhry si pojistí vedení v tabulce. Ajax v minulém kole konečně vyhrál a na tříbodový zisk potřebuje navázat proti Cambuuru, v Groningenu se na trávníku mohou objevit hned tři čeští fotbalisté...

Cambuur Leeuwarden - AFC Ajax

neděle 12:15

Ajax v tomto ligovém ročníku prožil nejhorší období ve své historii, jelikož v nejvyšší nizozemské soutěži nedokázal zvítězit sedmkrát za sebou a propadl se dokonce až na pátou pozici. Vedení klubu po potupné remíze s nováčkem z Volendamu (1:1) odvolalo kouče Alfreda Schreudera a do funkce hlavního trenéra prozatím povolalo Johna Heitingu, který prožil úspěšnou premiéru v Rotterdamu při výhře 4:1 nad Excelsiorem.

Obhájce mistrovského titulu upadl do hluboké krize začátkem listopadu uplynulého roku, když doma nestačil na konkurenční PSV (1:2). Od té doby zaznamenal hned šest nerozhodných výsledků za sebou a takto špatnou sérii zaznamenal jen jednou v roce 1965. AFC se po odchodu Schreudera chytlo právě proti Excelsioru a teď bude plnit roli obrovského favorita na půdě Cambuuru, který má záchranářské starosti.

SC získalo v dosavadních devatenácti duelech pouhých dvanáct bodů a patří mu předposlední sedmnácté místo, před posledním Groningenem je navíc jen kvůli lepšímu skóre. Před týdnem přivítalo Fortunu Sittard a v tomto utkání dokonce vedlo, jenomže poté nezvládlo závěrečnou dvacetiminutovku a nakonec muselo skousnout těsnou porážku 1:2. Na nedělního protivníka se mu dlouhodobě nedaří, protože s ním prohrálo třikrát v řadě. Loni s ním utrpělo obrovský debakl 0:9, v této sezóně prohrálo v Amsterdamu po výsledku 0:4.

Hostující gigant těsně před koncem zimního přestupového období přišel o Jaye Gortera, jenž odešel na hostování do skotského Aberdeenu, naopak nově se k týmu připojil dvaadvacetiletý záložník Victor Jensen, který po svém příchodu z Utrechtu podepsal smlouvu až do roku 2026. Ajaxu v tuto chvíli patří čtvrté místo tabulky se sedmatřiceti body a za vedoucím Feyenoordem zaostává o pět bodů.

Devětatřicetiletý Heitinga nebude moci využít služeb Grillitsche, Kaplana a Baase, jeho protějšek Sjors Ultee nemůže počítat se zraněným duem Mahi - Gullit. "Největší problém jsme měli se střílením branek, po herní stránce to nebylo z naší strany až zase tak špatné. S Excelsiorem jsme se prosadili čtyřikrát a já věřím, že v tomto trendu budeme pokračovat," prohlásil optimisticky lodivod AFC.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.60 - 6.38 - 1.25

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Feyenoord Rotterdam - PSV Eindhoven

neděle 14:30

O šlágru 20. kola Eredivisie nemůže být pochyb, v nedělním duelu v Rotterdamu se totiž představí vedoucí Feyenoord proti úřadujícímu ligovému vicemistrovi z Eindhovenu. Domácí výběr doposud posbíral dvaačtyřicet bodů a v tuto chvíli drží dvoubodový náskok před druhým Alkmaarem. Jeho nadcházející rival posbíral o čtyři body méně a ani při případné výhře ho tak nepředskočí, na druhou stranu se k němu může výrazně přiblížit.

Svěřenci trenéra Ruuda van Nistelrooye jsou třetí, nicméně pokud prohrají, tak se před ně může dostat Ajax i Twente. Poslední dobou se jim v nejvyšší nizozemské soutěži příliš nedaří, protože z minulých šesti utkání zvítězili jen dvakrát. Po rozpačitém vstupu do nového roku (remízy 0:0 se Spartou a 2:2 s Fortunou) sice porazili Vitesse (1:0), jenže následně potupně prohráli v Emmenu (0:1). Minulý víkend si přeci jen spravili náladu s Go Ahead (2:0).

Vedení klubu z Eindhovenu bylo v závěru přestupového období velice aktivní. Poslední lednový den se mu povedlo přivést velkou hvězdu - z německého Dortmundu totiž přišel na hostování Thorgan Hazard. K týmu se například připojil i obránce Patrick van Aanholt (Galatasaray), naopak kádr opustili Yorbe Vertessen (RU Saint-Gilloise), Fredrik Oppegård (Go Ahead Eagles), Philipp Max (Frankfurt) či Marco van Ginkel (Vitesse).

"Následující období bude velice náročné, jelikož nás čekají evropské poháry, a my se na zběsilé tempo musíme co nejlépe připravit. Utkání s Feyenoordem pro nás bude velmi důležité, protože ztrácet na čelo tabulky sedm bodů nebo jeden bod je obrovský rozdíl. Já osobně očekávám vyrovnaný souboj s pečlivě připraveným taktickým plánem, diváci by si i tak měli přijít na své," uvedl Van Nistelrooy na předzápasové tiskové konferenci.

Domácí celek naopak do současné sestavy téměř vůbec nezasahoval. Výběr vedený koučem Arnem Slotem prohrál v celém ročníku pouze jednou a to právě s PSV v 7. kole, kdy v polovině září nezvládl v Eindhovenu sedmigólovou přestřelku (3:4). Naposledy zaváhal s Twente, když v Enschede neudržel jednobrankový náskok (1:1).

PSV opět nemůže počítat s Boscaglim a zřejmě ani se Saibarim, trest za vyloučení v Emmenu navíc stále odpykává Mauro Júnior. Slot postrádá Traunera, Szymanskiho i Troosta. "Na utkání se samozřejmě těšíme, ale dobře víme, že udržet první místo bude nesmírně obtížné. PSV se postupně vrací do solidní formy a velké zápasy umí zvládat, což nám osobně dokázalo v září na jeho půdě," řekl čtyřiačtyřicetiletý stratég Feyenoordu s opatrností v hlase.

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Pedersen, Geertruida, Hancko, Hartman - Kökçü, Wieffer, Timber - Dilrosun, Jahanbakhsh, Giménez

PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítez - Teze, Branthwaite, Obispo, Mwene - Sangaré, Veerman, Simons, Til, El-Ghazi - F. Silva

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.36 - 3.63 - 2.90

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Go Ahead Eagles - NEC Nijmegen

neděle 14:30

Go Ahead předvádí v tomto ligovém ročníku střídavé výkony a zatím bojuje o záchranu, nyní by se opět rádo chytilo proti houževnatému Nijmegenu. Celek z Deventeru po úvodních pěti porážkách neprohrál dokonce jedenáctkrát za sebou, ovšem v tuto chvíli nedosáhl na tříbodový zisk třikrát v řadě. V devatenácti duelech zvítězil jen čtyřikrát a patří mu dvanáctá pozice s devatenácti body. Jeho nedělní konkurent posbíral o čtyři body více a je desátý.

Oba soupeři se řadí mezí "remízové giganty" této sezóny. Domácí mají na kontě sedm nerozhodných výsledků a dělí se o druhé místo s Vitesse a Ajaxem. Nijmegen dokonce remizoval se svými soupeři jedenáctkrát z devatenácti případů a v tomto ohledu tedy nemá žádnou konkurenci. Svěřenci trenéra Reného Hakeho vstoupili do nového roku výhrou nad Sittardem (3:1) a cennou remízou s Utrechtem (2:2).

Od té doby se však trápí, protože postupně nestačili na Alkmaar (1:4), PSV (0:2) a ve středeční dohrávce 17. kola ani na Waalwijk (1:3). Nijmegen celkově prohrál čtyřikrát, ve druhé části Ereedivisie nestačil jen na vedoucí Feyenoord (0:2). Jinak se rozešel smírně s Ajaxem i Spartou (v obou případech 1:1) a taktéž s Vitesse (0:0), výhru zaznamenal se zachraňujícím se Emmenem po výsledku 3:1.

Podzimní vzájemný souboj obou rivalů skončil nerozhodně v netradičním poměru 3:3. V domácím dresu by si mohl odbýt svou premiéru Fredrik Oppegård, jenž přišel na hostování z PSV, naopak nové angažmá si hledá švédský záložník Tekie. Hake nemůže počítat s Rommensem a Kuipersem, lodivod NEC Rogier Meijer nenasadí Mattssona, Roefse, Bruijna ani De Wolfa.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.38 - 2.87

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

FC Groningen - FC Twente

neděle 16:45

Tradiční účastník Eredivisie Groningen se nachází v jedné z nejhorších krizí za poslední roky, a pokud se v nejbližší době výrazně nezlepší, tak může po dlouhých třiadvaceti letech spadnout do druhé ligy. V dosavadním průběhu posbíral pouhých dvanáct bodů a je úplně poslední o skóre za sedmnáctým Cambuurem. Nyní bude plnit úlohu jasného outsidera proti vyzyvateli z Enschede, který naopak bojuje o pohárové příčky.

Vedení domácího celku rozhodně není současná situace lhostejná. Od začátku nového roku vede tým Dennis van der Ree, jenž převzal kormidlo po neúspěšném Franku Wormuthovi. V lednovém přestupovém období navíc došlo i k výrazným změnám v sestavě a k týmu se připojilo hned pět hráčů, naopak klub například opustili Cyril Ngonge, Neraysho Kasanwirjo, Martin Šverko či naposledy Mike te Wierik.

Groningen se i přesto trápí, protože momentálně prohrál v Eredivisii sedmkrát za sebou. Mrzet ho mohou hlavně poslední dvě porážky s konkurenčním Cambuurem (0:1) i Volendamem (2:3), které rozhodně nevěští nic dobrého. Hosté se nacházejí ve vynikající formě a mezi nizozemskou elitou neprohráli desetkrát v řadě. Naposledy remizovali s vedoucím Feyenoordem (1:1) a v tabulce jim patří pátá příčka se šestatřiceti body.

Domácím se na svého nadcházejícího rivala příliš nedaří, protože s ním prohráli dvakrát v řadě po shodném výsledku 0:3. Van der Ree zřejmě nenasadí Valenteho, Duarteho, Abrahama a Musampu, jeho protějšek Ron Jans dlouhodobě postrádá jen kapitána Bramu.

V této nedělní dohrávce 20. kola zřejmě dojde k pikantnímu českému souboji. V domácím dresu by se mohl objevit v základní jedenáctce obránce Matěj Chaluš, jenž při své premiéře ve Volendamu nepředvedl dobrý výkon a podílel se hned na dvou inkasovaných brankách svého celku. Za hosty pravidelně nastupují čeští reprezentanti Michal Sadílek s Václavem Černým.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.19 - 3.95 - 1.68

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FC Volendam - AZ Alkmaar

sobota 18:45

Volendam se po hrůzostrašné první části sezóny pomalu a jistě dostává do dobrého tempa a po minulém kole dokonce opustil sestupové příčky. V novém roce v pěti ligových duelech prohrál pouze jednou a získal hned deset bodů, tabulkou se proto vyšplhal na patnáctou pozici se ziskem šestnácti bodů. Teď ho však čeká velmi tvrdý oříšek - Alkmaar totiž bojuje o titul a v roce 2023 v pěti případech na ligové scéně neprohrál dokonce ani jednou.

FC si hned začátkem ledna vyšláplo na Cambuur (3:0) a poté těsně zdolalo Waalwijk (2:1). Následně sice prohrálo v Rotterdamu s Excelsiorem (0:2), jenže poté naprosto šokovalo v Amsterdamu mistrovský Ajax (1:1). A před týdnem udolalo po velkém boji poslední Groningen (3:2). S AZ se od roku 1996 utkalo sedmkrát a šestkrát odcházelo z trávníku poraženo, v tomto ročníku mu po dobrém výkonu podlehlo nejtěsnějším poměrem 1:2.

Hosté sice zažili mírnou krizi v na přelomu října a listopadu uplynulého roku, jinak ovšem předvádějí celkem vyrovnané výkony. V dosavadních devatenácti duelech Eredivisie vybojovali solidních čtyřicet bodů, jsou tak druzí o dva body za vedoucím Feyenoordem. Naposledy sehráli naprosto divoký duel s houževnatým Utrechtem a nakonec s ním remizovali po nevídaném výsledku 5:5. Předtím porazili Heerenveen (2:0), Sittard (3:1) i Go Ahead (4:1).

Domácí lodivod Wim Jonk zřejmě nenasadí El Kadiriho, jeho protějšek Pascal Jansen postrádá Westervelda s Martinsem Indim. A na trávníku se možná znovu neobjeví ani Beukema s De Witem. "Zápas s Utrechtem nám ukázal, že hlavně v defenzívě máme na čem pracovat. Volendam hraje v této fázi sezóny velmi chytře a věří si, za žádnou cenu ho tak nemůžeme podceňovat. Pokud to uděláme, tak budeme litovat," měl jasno padesátiletý Jansen.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.90 - 4.85 - 1.50

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FC Emmen - SBV Vitesse

sobota 20:00

Pouze čtyři body dělily Vitesse od barážové pozice po devatenácti odehraných kolech. Tuhle sezónu se prostě bude snažit o udržení se nad pásmem sestupu, a kdyby náhodou přece začalo sbírat pravidelněji body a přiblížilo se první sedmičce, zaručující play-off o Konferenční ligu, jednalo by se spíše o velký bonus. Nyní narazí na Emmen, který má zatím o čtyři body méně.

A výběr kouče Dicka Lukkiena by arnhemský celek rozhodně neměl podceňovat. Ten před vlastními fanoušky nedávno porazil i eindhovenského velikána PSV. Obecně se v Drentsku nevyhrává vůbec snadno, Emmen v devíti dosavadních domácích utkáních v Eredivisie padl jedinkrát, a to s Alkmaarem. Před pár dny však každopádně neodvedl moc povedený výkon, Waalwijk si vítězství zasloužil. Jestliže ovšem venku působí tristně, doma píše jiné kapitoly.

Hosté by se velmi rádi co nejrychleji usadili aspoň v klidném středu tabulky. Ačkoli mužstvo z Gelderlandu zaostává za svými cíly, vedení klubu stále důvěřuje v dlouhodobou práci kouče Phillipa Cocuho, jenž působí ve Vitesse od září minulého roku. "Upřímně jsem netušil, že zde jsem už čtyři měsíce. Mám však dobré pocity,” povídal v dlouhém rozhovoru pro nizozemský magazín Voetbal International. "Vzal jsem si sice na nějakou dobu volno, jenomže pak už vás zase vše svrbí. Vlastně jen čekáte, kdy se naskytne něco nového. Je dobré být opět koučem.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.03 - 3.19 - 2.50

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

FC Utrecht - SC Heerenveen

sobota 20:00

Pouhé tři body od sebe po devatenácti odehraných kolech v Eredivisie dělily nynější soupeře, kteří na sebe vyrukují jako přímí sousedé v tabulce. Hlavně Heerenveen by si v Utrechtu rád napravil ztracené sebevědomí, přece jenom se mu během ledna nedařilo tak dobře jako před startem světového šampionátu v Kataru. A poradit si bude muset nadobro bez Amina Sarra.

Švédský útočník, jenž letos zaznamenal v dresu Srdíček pět branek, totiž odešel do Ligue 1, a odvádět stejně slušnou práci jako ve Frísku se pokusí v Lyonu. Trenér Kees van Wonderen z této ztráty nebyl vůbec nadšený. "On je špičkovým hráčem. Umí hrát přitom ještě lépe. Ale sami dobře víte, jaké jsou pořádky ve fotbalu,” povídal. "On se zkrátka stále zlepšuje, taková fakta nezůstanou bez povšimnutí, a do hry tak vstupují větší kluby. V Nizozemsku zde hráče vychováváme, takový je koncept. Pro nás je ale situace nešťastná a hodně kyselá,” smutnil.

Svému bývalému svěřenci ovšem nic nevyčítal. A věří, že i bez jeho pomoci se Heerenveenu zdaří co nejdříve vylepšit současnou nevalnou bilanci, jež čítá tři ligové porážky z posledních čtyř případů. Ekipa kouče Michaela Silberbauera, která byla naposledy účastníkem velkolepé desetigólové přestřelky v Alkmaaru, má rozhodně o poznání lepší formu, vždyť během ledna padla pouze s Twente. "Sarr si žil svůj sen a dělal pro něj maximum každý den. Pro všechny hráče, kteří oblékají dres tohoto klubu, je životně důležité, aby takovou nabídku někdy ve své kariéře dostali,” dodal van Wonderen, jenž se teď bude snažit Utrechtu oplatit porážku z října.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.98 - 5.46

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

SBV Excelsior - RKC Waalwijk

sobota 21:00

Rotterdamský Excelsior se vrátil do nejvyšší nizozemské soutěže po třech letech strávených ve druhé lize, a jeho hlavním úkolem je tedy záchrana. Momentálně na tom není úplně zle, na druhou stranu rozhodně nemá žádnou jistotu. V dosavadních devatenácti zápasech získal devatenáct bodů a patří mu čtrnácté místo, před šestnáctou barážovou příčkou Emmenu drží nicotný čtyřbodový náskok. Nyní přivítá rozjetý Waalwijk.

Hosté odehráli v novém roce pět duelů a jen jednou prohráli, celkově získali osm bodů za dvě remízy a dvě výhry. Uplynulý víkend přivítali konkurenční Emmen a porazili ho 2:0, ve středeční dohrávce 17. kola zvládli závěrečnou dvacetiminutovku s Go Ahead a vyzyvatele z Deventeru přehráli po výsledku 3:1. Díky tomu se vyšvihli do klidného středu tabulky Eredivisie, konkrétně jsou devátí s pětadvaceti body.

Trenér SBV Marinus Dijkhuizen hlásí na konci přestupového období jednu posilu, z francouzského Monaka totiž přišel na hostování do konce sezóny jedenadvacetiletý obránce Arthur Zagre. V současnosti nejméně úspěšný ligový rotterdamský výběr porazil v roce 2023 jen o záchranu bojující Groningen (1:0) a Volendam (2:0), jinak utrpěl porážky v derby od Sparty, Utrechtu (v obou případech 0:1) a naposledy taktéž s mistrovským Ajaxem (1:4).

V této sezóně na sebe narazily oba celky v 5. kole a začátkem října dominoval Waalwijk, který zvítězil v divokém poměru 5:2. Dijkhuizen se musí obejít bez Pierieho, Donkora a Ayouba, jeho protějšek Joseph Oosting má opět k dispozici kompletní kádr.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.73 - 2.43

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Fortuna Sittard - Sparta Rotterdam

pátek 20:00

Dvacáté kolo nizozemské ligy odstartuje soubojem dvou týmů, které sice byly před začátkem sezóny považovány za možné adepty sestupu, ovšem jejich letošní výkony jasně naznačují, že se v nejvyšší nizozemské soutěži pravděpodobně udrží. Domácí výběr sice nepředvádí úplně konstantní výkony, ale poslední dobou je stabilizoval a díky dvěma minulým výhrám mu patří jedenácté místo s dvaadvaceti body. Sparta je na tom ještě mnohem lépe.

Rotterdamský klub totiž navzdory všem předpokladům atakuje pohárové příčky, se ziskem třiatřiceti bodů se nachází na vynikajícím šestém místě a za pátým Twente zaostává jen o tři body, k tomu na vedoucí Feyenoord má manko přijatelných osmi bodů. V Eredivisii momentálně neprohrál osmkrát v řadě, na druhou stranu teď rozhodně má co napravovat, jelikož v předchozích dvou případech pouze remizoval s Waalwijkem (0:0) i Nijmegenem (1:1).

Celek ze Sittardu letos táhne nestárnoucí turecký veterán Burak Yilmaz. Sedmatřicetiletý útočník je s osmi ligovými trefami suverénně nejlepším střelcem týmu a v tuto chvíli skóroval již ve čtyřech po sobě jdoucích zápasech. Na výhrách s Heerenveenem (2:0) i Cambuurem (2:1) a nečekané remíze s vysoce favorizovaným PSV (2:2) se podílel proměněným pokutovým kopem.

V tomto ročníku na sebe oba celky narazily ve 12. kole a koncem října se z úspěchu radovala Sparta (3:1). Španělský trenér Fortuny Julio Velázquez opět bude mít k dispozici kompletní kádr, jeho protějšek Maurice Steijn nemůže počítat se Saitem, Lauritsenem, Auassarem a Vriendsem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.16 - 3.00

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
19
12
6
1
43 : 16
42
2
AZ Alkmaar
19
12
4
3
40 : 24
40
3
PSV Eindhoven
19
12
2
5
47 : 23
38
4
AFC Ajax
19
10
7
2
51 : 21
37
5
FC Twente
19
10
6
3
31 : 12
36
6
Sparta Rotterdam
19
9
6
4
30 : 17
33
7
FC Utrecht
19
8
6
5
32 : 31
30
8
SC Heerenveen
19
7
6
6
20 : 21
27
9
RKC Waalwijk
19
6
7
6
31 : 31
25
10
NEC Nijmegen
19
4
11
4
24 : 21
23
11
Fortuna Sittard
19
6
4
9
25 : 33
22
12
Go Ahead Eagles
19
4
7
8
27 : 35
19
13
SBV Vitesse
19
4
7
8
23 : 35
19
14
SBV Excelsior
19
6
1
12
20 : 43
19
15
FC Volendam
19
4
4
11
22 : 45
16
16
FC Emmen
19
3
6
10
15 : 34
15
17
Cambuur Leeuwarden
19
3
3
13
11 : 30
12
18
FC Groningen
19
3
3
13
20 : 40
12

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele