Eredivisie - preview 2. kola: Derby o Rotterdam

18.08.2023, 08:58, aktualizováno 20.08.2023, 08:51
Previews
Dávid Hancko (© AFP)

Feyenoord načal sezonu remízou proti Sittardu, ve druhém kole na něj nyní čeká derby se Spartou. Twente hraje doma s Zwolle, Alkmaar cestuje do Waalwijku.

FC Utrecht - SC Heerenveen

neděle 12:15

Utrecht se neprobojoval do evropských pohárů více než čtyři roky, a vzhledem k tomu, že letos má Nizozemsko o jedno účastnické místo více (celkově šest), tak toto dlouhé čekání určitě hodlá ukončit. Vstup do letošního ročníku Eredivisie mu příliš nevyšel, nyní se ale střetne s konkurenčním Heerenveenem. Srdíčka naopak začala velmi dobře, a i proto se dá očekávat vyrovnaný duel.

SC taktéž touží po návratu do pohárové Evropy, naposledy totiž působilo v Evropské lize v sezóně 2012/2013. Klub i pro tento ročník vede čtyřiapadesátiletý Kees van Wonderen a ten po úvodním úspěchu s Waalwijkem (3:1) věří, že si jeho svěřenci udrží konstantní výkonnost po celou dobu. "Loni jsme bohužel ztráceli příliš mnoho bodů a dobré období se střídalo s naprosto příšerným. I před odchod několika klíčových hráčů si věříme a myslíme opravdu vysoko," prohlásil hostující lodivod odhodlaně.

Oba dva soupeři loni skončili v horní polovině tabulky a nakonec se probojovali do dodatečného play-off o Konferenční ligu. Utrecht, jenž obsadil sedmé místo, vypadl hned v prvním kole s rotterdamskou Spartou a Heerenveen pro změnu neuspěl s pozdějším "vítězem" Twente. Ve vzájemných duelech má jasně navrch Utrecht, neboť ten zdolal Heerenveen již čtyřikrát za sebou a celkově s ním dokonce neprohrál desetkrát v řadě.

Domácí se hned v prvním duelu museli vypořádat s velmi těžkým losem, protože zavítali do Eindhovenu na půdu vicemistra PSV a i přes houževnatý výkon prohráli 0:2. "Bohužel soupeř ukázal své kvality a vyhrál zaslouženě, na naší hře jsme ale našli i pozitiva, na kterých chceme stavět. S Heerenveenem to bude těžký zápas, šance na výhru jsou naprosto vyrovnané," myslí si dánský kouč FC Michael Silberbauer.

Ten už nemůže počítat s brankářem Fabianem de Keijzerem, jenž zamířil do Heracelsu, nicméně na hostování z italského Sassuola přišel obránce Ryan Flamingo. Silberbauer postrádá Klaibera, Iqbala, Ramselaara, Romenyho a Lidberga, jeho protějšek Van Wonderen nemůže využít služeb Van Amersfoorta a Van Beekem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.82 - 3.95 - 4.21

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

FC Twente - PEC Zwolle

neděle 14:30

Twente se podruhé za sebou probojovalo do evropských pohárů a teď konečně hodlá okusit skupinu Konferenční ligy, stejně jako loni ho však nic jednoduchého nečeká. Celek z Enschede před rokem nestačil v play-off na italskou Fiorentinu, již nadcházející čtvrtek ve stejné fázi zavítá do tureckého Istanbulu a pokusí se vyzrát na silné Fenerbahce. Ještě předtím ho však čeká ligový duel se Zwolle, ve kterém je považováno za jasného favorita.

Na konci uplynulé sezóny opustil lavičku FC úspěšný trenér Ron Jans, jenž vedl tým od roku 2020, navázat na jeho koncepci se pokusí Joseph Oosting, který v minulosti působil například u Vitesse či Waalwijku. Jeho svěřenci si v tomto ročníku zatím vedou nadmíru dobře, protože ve 2. předkole KL nakonec vyřadili švédské Hammarby a před pár dny nedali žádnou šanci lotyšské Rize (2:0, 3:0).

Kromě toho jim vyšel i vstup do ligového ročníku, protože si poradili s nováčkem Almere City (4:1). Teď je čeká druhý nováček této sezóny PEC Zwolle - to se vrátilo do Eredivisie po roce stráveném v Eerste Divisie. "Máme před sebou klíčový dvojzápas sezóny s Fenerbahce, ale každý ligový zápas je důležitý a my se teď soustředíme pouze na Zwolle. Nesmíme nic podcenit, náš soupeř skvěle brání a velmi nebezpečný je po standardních situacích," prohlásil Oosting s respektem.

Ten už nemůže počítat s nejlepším střelcem loňského ročníku Václavem Černým, jehož nejspíše čeká bundesligová premiéra v dresu Vlků z Wolfsburgu, naopak v základní sestavě by se měl znovu objevit jiný český krajánek Michal Sadílek, jenž v Almere asistoval u jednoho gólu. Oosting se v tomto střetnutí musí obejít bez Smala, Steijna a Tahy.

PEC opustilo nejvyšší nizozemskou soutěž v sezóně 2021/2022, kdy skončilo úplně poslední osmnácté, loni však posbíralo ve druhé lize pětaosmdesát bodů a s přehledem obsadilo druhou postupovou pozici. Obnovená premiéra mu však příliš nevyšla, neboť i přes sympatický výkon podlehlo rotterdamské Spartě po výsledku 1:2.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.52 - 9.44

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - Feyenoord Rotterdam

neděle 14:30

Feyenoord v posledních dvou sezónách dosáhl velkých úspěchů, když se nejprve probojoval až do finále Konferenční ligy a o rok později si zahrál čtvrtfinále Evropské ligy, k tomu se po šesti letech vrátil na nizozemský trůn. Pod vedením úspěšného kouče Arneho Slota mu však vůbec nevyšel začátek letošního ročníku, protože nejprve nezvládl Superpohár s PSV (0:1) a při ligové premiéře jen senzačně remizoval bez branek s podceňovanou Fortunou.

Nizozemský gigant se tak potřebuje co nejdříve zvednout, jelikož už zhruba za měsíc ho čeká prestižní skupinová fáze Ligy mistrů, a teď k tomu má ideální příležitost - v neděli ho totiž čeká pikantní městský duel se Spartou, která loni taktéž zažila naprosto fantastický rok a díky fenomenálnímu šestému místu jí jen těsně unikla účast v evropských pohárech. Navíc oproti svému věhlasnějšímu rivalovi začala v Eredivisii dobře.

Spartu od uplynulé sezóny vede trenér Maurice Steijn, jeho svěřenci před týdnem zavítali na půdu "staronového" účastníka Eredivisie Zwolle a nakonec uhájili těsné vítězství 2:1. "Chtěli jsme začít vítězně a to se povedlo, i když PEC ukázalo své kvality a jasně naznačilo, že se může udržet mezi elitou. Teď nás čeká naprosto odlišná bitva plná emocí a obrovského odhodlání, oproti prvnímu utkání musíme být mnohem obezřetnější v defenzívě," nastínil Steijn své plány.

Ve vzájemných duelech jasně dominuje Feyenoord. Ten ovládl toto městské derby šestkrát za sebou, v loňské sezóně si poradil se svým protivníkem hladce po výsledcích 3:0 a 3:1 a poslední porážku utrpěl v roce 2017. "Hosté" před tímto utkáním přišli o Bullaudeho, jenž šel hostovat do argentinského vekloklubu Boca Juniors, za sedm miliónů eur zřejmě přestoupí do italského Sassuola i důležitý obránce Marcus Pedersen.

Slot tentokráte věří, že po odchodu několika klíčových opor jeho tým konečně uspěje. "Máme obrovskou motivaci vyhrát a na Spartu se nám dlouhodobě daří, na druhou stranu její kvality jsou obrovské a nic zadarmo nám rozhodně nedá. Probudit se musí hlavně střelci, na vstřelený gól v soutěžním utkání čekáme nezvykle dlouho." Ten nenasadí zraněné duo Wålemark - Trauner a kvůli vyloučení s Fortunou není k dispozici ani obránce Nieuwkoop, jeho protějšek Fraser naopak může počítat s kompletním výběrem.

Sparta Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Olij - Bakari, Vriends, Velthuis, Warmerdam - Kitolano, De Guzmán, Clement, Verschueren, Van Crooij - Lauritsen

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Beelen, Geertruida, Hancko - Hartman - Wieffer, Zerrouki, Timber - Stengs, Minteh, Giménez

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.04 - 4.29 - 1.64

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - AZ Alkmaar

neděle 16:45

Alkmaar čeká na ligový primát předlouhých patnáct let a na začátku tohoto ročníku jasně ukazuje, že letos by se to už konečně mohlo povést. Tým vedený trenérem Pascalem Jansenem totiž zvládl všechny tři úvodní duely na domácí i evropské scéně, celkově nasázel hned osm branek a jen jednou inkasoval. Nyní se pokusí naplnit papírové předpoklady ve Waalwijku, který naopak nezačal příliš šťastně a utrpěl porážku 1:3 v Heerenveenu.

AZ vstoupilo do této sezóny duelem ve 3. předkole Konferenční ligy s andorským trpaslíkem FC Santa Coloma a po úvodní venkovní výhře 1:0 zvládlo i čtvrteční odvetu na vlastním stadionu po výsledku 2:0. Mezitím se prezentovalo fantastickým výkonem v Eredivisii, jelikož naprosto zdecimovalo podceňované Go Ahead Eagles 5:1. Svému nadcházejícímu soupeři má co vracet, protože v předchozích třech případech s ním hned dvakrát prohrálo.

Domácí sice zvládli jarní duel uplynulé sezóny po výhře 3:0, jenže předtím utrpěli dvě senzační porážky ve shodném poměru 1:3. "Žádný zápas v Eredivisii není jednoduchý, momentálně se však nacházíme ve vynikající střelecké formě a tu si chceme udržet co nejdéle. Waalwijk se nás určitě pokusí něčím zaskočit a bude vycházet ze zabezpečené obrany, i proto chceme co nejdříve vsítit vedoucí gól," má jasno Jansen.

Ten v probíhajícím přestupovém období sice přišel o důležité opory Reijnderse, Kerkeze a Beukemu, nicméně klíčový řecký útočník Vangelis Pavlidis prozatím v týmu zůstává. Alkmaar se teď rozhodně chce dobře naladit na důležité čtvrteční utkání v play-off o skupinovou fázi Konferenční ligy s nebezpečným norským týmem Brannem Bergenem. RKC nemá žádné větší potíže s marodkou, naopak Jansen postrádá Westervelda, Martinse Indiho, Goese, Van Brederodeho, Meese de Wita i Dantase.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.73 - 4.50 - 1.55

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SBV Excelsior - AFC Ajax

sobota 16:30

Ajax vstoupil do nové sezóny provedeným způsobem, aspoň tedy po výsledkové stránce. Na každý pád se nerodilo třígólové vítězství nad nováčkem z Heraclesu úplně snadno, takže by nebylo vhodné úvodní rezultát přeceňovat. Pokud se amsterdamský gigant i nadále hodlá dostávat do optimální pohody, neměl by nic brát na lehkou váhu ani na půdě Excelsioru.

Hosté jsou na přestupovém trhu obecně docela aktivní, akorát že jména na papíře nejsou na první pohled těmi nejznámějšími. Jako by zkrátka začal budovat nový tým, který by v budoucnu mohl znovu hrát prim, například tak jako pod velením kouče Erika ten Haga, současného lodivoda Manchesteru United. Ostatně třeba Jakov Medič, který přicházel ze 2. Bundesligy, ukázal proti sokovi z Almela, že napřáhnout z dálky rozhodně umí. A nově se mimochodem k mužstvu přidali Chuba Akpom a univerzální bek Anton Gaaei, jenž dokáže zaskočit i do útoku.

Nový stratég Maurice Steijn potřebuje čas, aby z navařených surovin ukuchtil chutný guláš. Jenže musí také myslet na to, že v Ajaxu se úspěchy vyžadují hned. A nynější zápas v Rotterdamu v tomto ohledu není výjimkou, očekává se zkrátka výhra. Nejlépe hladká, bez překážek, navíc taková, aby samotné dění potěšilo jeho fanoušky. "Stalo se toho tento týden hodně, samozřejmě jsme se však také soustředili na tenhle mač. To je to nejdůležitější,” povídal. "Víme, že náš soupeř začal nový ročník dobře,” připomínal úspěch svěřenců trenéra Marinuse Dijkhuizena, kteří po přestřelce skolili venku Nijmegen.

Velkou kaňkou na vítězství nad Heraclesem bylo každopádně zranění brankářské jedničky Gerónima Rulliho, jehož návrat se chystá až během ledna. Když přitom Argentinec před týdnem opouštěl trávník, zaskakoval ho Jay Gorter, a to na úkor nové tváře Dianta Ramaje, jenž za nemalý peníz přicházel do Ajaxu z Frankfurtu. Steijn přitom potvrdil, že proti Excelsioru bude znovu mezi třemi tyčemi prvně zmíněný. "Máme v obou talentované brankáře. Rozhodl jsem se teď pro Gortera, protože je v týmu déle a zná náš způsob hry,” osvětloval svou volbu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.95 - 6.02 - 1.30

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - PSV Eindhoven

sobota 18:45

PSV zahájilo letošní ročník naprosto fantasticky, a zatímco většina celků Eredivisie má za sebou jediný soutěžní duel, PSV odehrálo již čtyři střetnutí. A ve všech případech zvítězilo. Nyní ho na půdě Vitesse nemusí čekat jednoduchá úloha, nicméně pokud konečně chce přerušit své šestileté čekání na mistrovský titul, musí tyto zápasy zvládat. SBV taktéž začalo úspěšně a v úvodním kole otočilo duel ve Volendamu (2:1).

Svěřenci nového trenéra Petera Bosze nejprve potřetí za sebou ovládli Superpohár po výhře 1:0 nad úřadujícím mistrem Feyenoordem, následně bez větších potíží prošli do závěrečného play-off Ligy mistrů přes rakouský Sturm Graz (4:1 a 3:1) a mezitím zvládli i ligovou generálku proti Utrechtu (2:0). Do tohoto utkání budou vstupovat v roli velkých favoritů, avšak klub z Arnhemu jim určitě nedá nic zadarmo.

Domácí celek od loňského roku trénuje bývalý úspěšný reprezentant Phillip Cocu, jenž prostředí eindhovenského týmu velice dobře zná, protože ještě jako hráč hájil jeho barvy v letech 1995 - 1998. A hlavně PSV trénoval dlouhých šest let mezi roky 2012 - 2018. "Tento mač je pro každý celek prestižní a my určitě nejsme výjimkou. I vzhledem k mé minulosti v PSV necháme na trávníku všechno a pokusíme se uspět," prohlásil Cocu odhodlaně.

Vitesse nevyhrálo nad svým nadcházejícím rivalem pětkrát po sobě, z toho uhrálo jediný bod právě letos pod vedením Cocuho po výsledku 1:1. Ten se nově bude muset obejít bez své defenzivní opory Maximiliana Witteka, který si vůbec poprvé ve své kariéře zkusí německou Bundesligu v barvách Bochumi. Na marodce se k tomu dlouhodobě nacházejí Buitink s Davym Pröpperem.

PSV se s blížícím koncem přestupového období rozhodně nezdráhá obměnit svůj kádr. Momentálně je na prodej Anwar El Ghazi a do anglického Evertonu možná přestoupí Johan Bakayoko. Naopak vedení přivedlo záložníka Jerdho Schoutena z italské Bologni a v současnosti intenzivně jedná také o přesunu Sergiña Desta ze španělské Barcelony. "Máme za sebou těžký souboj v Lize mistrů, avšak znovu jsme ho zvládli na jedničku. Teď se už plně soustředíme jen na Vitesse," prohlásil Bosz s klidným hlasem. Tomu mimochodem opět scházejí Obispo, Mauro Júnior a Oppegård.

SBV Vitesse - pravděpodobná sestava:
Room - Wittek, Isimat-Marin, Oroz, Arcus - Meulensteen, Tielemans - Kozlowski, Boutrah, Manhoef - Hamulic

PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Benítéz - Teze, Ramalho, Boscagli, Van Aanholt - Veerman, Sangare, Til - Bakayoko, Vertessen, De Jong

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.07 - 4.23 - 1.64

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - Almere City

sobota 20:00

Opravdu velmi povedený start do nového ročníku prožila Fortuna. Uhrát totiž remízu na půdě úřadujícího mistra z Rotterdamu, to je něco, co tým ze Sittardu rozhodně povzbudí do dalších týdnů. Byla by přitom pro něj velká škoda, kdyby na solidní výkon nenavázal v tomto prvním střetnutí před vlastními fanoušky. Dorazí totiž parta kouče Alexe Pastoora, tedy Almere City.

Nováček soutěže, který se do Eredivisie prokousal přes loňskou baráž, naopak před týdnem jasně poznal, jaké to je působit mezi elitou. Doposud ve své krátké historii, sahající teprve do roku 2001, prožívali De Zwarte Schapen duely s těmi největšími soupeři z Nizozemska maximálně na poli domácího poháru. Po třígólové porážce s Twente sice nyní družinu z Almere vyzve papírově možná lehčí protivník, ale na rozdíl od ní již zkušený a bezpochyby protřelý Eredivisie.

Navíc notně povzbuzený. Opravdu se příliš nepočítalo s tím, že by mohla Fortuna v utkání s Feyenoordem něco získat. "Šli jsme se svou holou kůží na trh. Museli jsme bojovat až do konce,” těšilo kouče Dannyho Buijse v pozápasovém rozhovoru před kamerami televizní stanice ESPN. "Pro nás je to opravdu velmi dobrý začátek této sezóny,” mnul si ruce šéf lavičky Fortunezen.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.84 - 4.08

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - FC Volendam

sobota 21:00

Oba sobotní soupeři byli před sezónou považováni za jedny z adeptů na sestup a úvodní duely jim příliš nevyšly, nyní se tak pokusí získat premiérové body tohoto ročníku Eredivisie ve vzájemném souboji. Go Ahead nejprve zavítalo do Alkmaaru a s obrovským favoritem nemělo šanci, protože utrpělo debakl 1:5. Naopak Volendam začal proti Vitesse dobře, nicméně dlouhé oslabení nakonec nezvládl a soupeři z Arnhemu podlehl 1:2.

Klub z Deventeru se na začátku loňského ročníku hodně trápil, pak ale stabilizoval výkonnost a nakonec dokráčel k pohodlné záchraně se čtyřiceti body, konečné jedenácté místo rozhodně nebylo k zahození. Volendam jako nováček odstartoval ještě hůře a v úvodních čtrnácti zápasech získal pouhých šest bodů, avšak úderem nového roku se v týmu všechno změnilo a výsledkem byla solidní čtrnáctá pozice se šestatřiceti body.

V uplynulé sezóně bylo v obou vzájemných utkáních úspěšnější Go Ahead, které získalo plný počet šesti bodů (3:2 a 3:0). Ani jeden celek nebyl od minulého víkendu příliš aktivní na přestupovém trhu a žádnou výraznou posilu nezískal, na druhou stranu se dají očekávat změny v základní jedenáctce.

Volendamu určitě nepomůže zkušený čtyřiatřicetiletý útočník Robert Mühren, jenž sice nejprve otevřel gólový účet s Vitesse, na konci prvního poločasu byl ale zbytečně vyloučen a hlavně jeho červená karta způsobila nulový bodový zisk Volendamu po závěrečném hvizdu. Kvůli nemoci možná bude chybět i Carel Eiting, ten má navíc namířeno do Twente, na trávníku se zřejmě neobjeví ani Flint, Buur, Douiri a Blommestijn. Domácí lodivod René Hake nemůže využít služeb dlouhodobě zraněného Stokkerse.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.46 - 4.77 - 6.75

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - NEC Nijmegen

pátek 20:00

Nizozemská nejvyšší soutěž letos odstartovala několika nečekanými přestřelkami a určitě musela bavit. Druhé kolo započne v Almelu, kde místní Heracles přivítá konkurenční Nijmegen a dá se očekávat nesmírně vyrovnaná bitva. Oba dva páteční soupeři nezažili úplně nejlepší začátek a prohráli, teď tedy hodlají premiérově bodovat ve vzájemném duelu. Favorit se tedy hledá jen velmi těžko, nicméně papírově se přeci jen více věří domácímu výběru.

Heracles od nového ročníku vede kouč John Lammers, který nahradil dlouholetého německého lodivoda Franka Wormutha, jenž trénoval mužstvo od roku 2018. V sezóně 2021/2022 s klubem dokonce spadl do druhé ligy, ale loni znovu dostal důvěru a okamžitě ho dovedl zpět do Eredivisie - zisk pětaosmdesáti bodů s velkým předstihem stačil na návrat a také na vítězství v Eerste Divisie o skóre před druhým Zwolle.

Letošní nováček hned na úvod narazil na nesmírně silného protivníka, v Amsterdamu totiž vyzval na souboj suveréna posledního desetiletí Ajax a podlehl mu vysoko po výsledku 1:4. Nijmegen nakonec skončil v dolní polovině tabulky a rozhodně by chtěl toto umístění vylepšit, jeho hlavním úkolem však i tentokráte bude záchrana. Před týdnem sehrál přestřelku s podceňovaným Excelsiorem a podlehl mu v divokém poměru 3:4.

Heracles nedokázal vyzrát na svého následujícího protivníka již třikrát za sebou a k tomu s ním hned dvakrát prohrál. Oba dva soupeři by měli mít k dispozici kompletní kádr, nicméně vzhledem k vývoji prvních střetnutí se dají očekávat určité změny v zahajovacích sestavách.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 3.59 - 2.64

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AZ Alkmaar
1
1
0
0
5 : 1
3
2
AFC Ajax
1
1
0
0
4 : 1
3
FC Twente
1
1
0
0
4 : 1
3
4
SC Heerenveen
1
1
0
0
3 : 1
3
5
PSV Eindhoven
1
1
0
0
2 : 0
3
6
SBV Excelsior
1
1
0
0
4 : 3
3
7
SBV Vitesse
1
1
0
0
2 : 1
3
Sparta Rotterdam
1
1
0
0
2 : 1
3
9
Feyenoord Rotterdam
1
0
1
0
0 : 0
1
Fortuna Sittard
1
0
1
0
0 : 0
1
11
NEC Nijmegen
1
0
0
1
3 : 4
0
12
FC Volendam
1
0
0
1
1 : 2
0
PEC Zwolle
1
0
0
1
1 : 2
0
14
RKC Waalwijk
1
0
0
1
1 : 3
0
15
FC Utrecht
1
0
0
1
0 : 2
0
16
Almere City
1
0
0
1
1 : 4
0
Heracles Almelo
1
0
0
1
1 : 4
0
18
Go Ahead Eagles
1
0
0
1
1 : 5
0

Autor: EuroFotbal.cz

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele