Eredivisie - preview 19. kola: Ukončí Ajax čekání na výhru?

28.01.2023, 09:02, aktualizováno 29.01.2023, 08:58
Previews
Václav Černý (© AFP)

Alkmaar v přestřelce remizoval 5:5 s Utrechtem a nabídl šanci Feyenoordu, na lídra tabulky ale čeká těžký zápas v Enschede. Ajax nevyhrál sedmkrát za sebou, v týdnu odvolal trenéra a na vítěznou vlnu se pokusí naskočit proti Excelsioru...

FC Twente - Feyenoord Rotterdam

neděle 12:15

Jednoznačným šlágrem 19. kola Eredivisie je souboj čtvrtého Twente s vedoucím Feyenoordem, oba výběry navíc dělí minimální rozdíl. Klub z Enschede i přes několik nečekaných zaváhání předvádí celkem konstantní výkony a doposud vybojoval velmi solidních pětatřicet bodů, za třetím PSV zaostává jen vinou horšího skóre. Hosté posbírali ještě o šest bodů více a před druhým Alkmaarem drží dvoubodový náskok.

Nyní tak budou hájit vedení v Enschede a jednoduchý úkol je v žádném případě nečeká. FC totiž neprohrálo v Eredivisii devětkrát po sobě a z toho pětkrát bodovalo naplno, přičemž například i díky trefě českého krajánka Václava Černého porazilo silný Utrecht (2:0). Černý navíc skóroval i naposledy v Arnhemu s Vitesse a zařídil tak remízu 2:2. V základní sestavě by se měl objevit i tentokráte, jelikož se sedmi vstřelenými brankami je společně s Rickym van Wolfswinkelem nejlepším střelcem týmu.

Hostující favorit z Rotterdamu prohrál v dosavadních osmnácti duelech pouze jednou a to v polovině září uplynulého roku s PSV (3:4). Momentálně v nizozemské nejvyšší soutěži neprohrál jedenáctkrát za sebou, po víkendové remíze s Ajaxem porazil ve středečním vloženém kole Nijmegen 2:0. Feyenoordu se na svého nedělního rivala příliš nedaří. V tomto ročníku ho sice přehrál 2:0, jenže předtím na něj nevyzrál pětkrát v řadě.

Domácí lodivod Ron Jans opět nemá k dispozici Bramu, po zranění třísel by se v zahajovací sestavě ještě nemusel objevit druhý český reprezentant v barvách Twente Michal Sadílek. "Je před námi nesmírně složitý úkol, Feyenoord hraje neuvěřitelně disciplinovaně a téměř bez chyb, nesmírně silný je ve středu hřiště. Pokud ho chceme porazit, tak potřebujeme vytáhnout všechny trumfy z rukávu," řekl Jans trochu tajemně.

Jeho protějšek Arne Slot nemůže využít služeb Traunera s Troostem. "Během dvou víkendů se utkáme se dvěma protivníky, kteří mají obrovské ambice a věří si. Duel s Ajaxem byl náročný a ten v Enschede nebude o moc snazší. Chceme se soustředit jen na vlastní hru a za žádnou cenu nesmíme propadat panice," pronesl Slot s opatrností v hlase.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.67 - 3.39 - 2.66

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

SBV Excelsior - AFC Ajax

neděle 14:30

Ajax se topí ve velké krizi. Sedmkrát v řadě nevyhrál v rámci Eredivisie, s tak bídnou sérií se naposledy setkal v roce 1965. Vedení klubu se tak po minulé další nečekané ztrátě, tentokráte po plichtě s nováčkem ligy z Volendamu, rozhodlo pro vyhazov trenéra Alfreda Schreudera. Než klub najde nové jméno na lavičku, do utkání s Excelsiorem povede tým John Heitinga.

Bývalý nizozemský reprezentant ukončil svou profesionální kariéru v roce 2016, následně se vrhnul do koučování převážně mládežnických výběrů de Godenzonen. A teď obdržel poprvé ve své trenérské kariéře šanci podívat se do áčkového mužstva. Klub nejenže stvrdil odvolání Schreudera, ale také jeho asistenta Matthiase Kaltenbacha. Musel tak najít náhradu evidentně hodně narychlo. A je otázkou, jestli i do budoucna bude Heitinga s družstvem spolupracovat.

Excelsior by neměl pro Ajax představovat po papírové stránce náročnou zkoušku. Ale takové tvrzení platilo už pro několik kol minulých. Emmen či Nijmegen také vstupovaly do měření sil se svým věhlasnějším rivalem v roli jasného outsidera a přesto bodovaly. A v současném rozpoložení, v jakém hosté jsou, se vlastně odhadují predikce a šance obou družin stěží. Tak jako tak rotterdamský soubor bude chtít využít nedobré pohody protivníka ve svůj prospěch.

Domácí se zatím udržují nad pásmem sestupu, určitě však nemají otázku záchrany vyřešenou a potřebovali by se od červených příček vzdálit na nějaký ještě větší rozdíl, aby se jim lépe dýchalo. Excelsior obecně výhradně spoléhá na domácí prostředí. A jestliže venku z deseti zápasů padl už osmkrát, před vlastními fanoušky zvítězil pětkrát z celkově osmi představení.

Aktuálně budou chtít svěřenci trenéra Marinuse Dijkhuizene především vylepšit dlouhodobě mizernou bilanci s amsterdamským velikánem. V posledních čtrnácti vzájemných duelech s ním Excelsior padl ve třinácti případech, nejhůře každopádně dopadly nejčerstvější tři mače. V nich zaznamenali domácí dvakrát porážku hned o šest branek a jednou pak "jenom” o čtyři.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.60 - 6.82 - 1.24

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

FC Volendam - FC Groningen

neděle 14:30

Groningen se v tomto ročníku Eredivisie doslova trápí a se ziskem pouhých dvanácti bodů klesl po nedávném neúspěchu s Cambuurem (0:1) na poslední osmnácté místo. Právě za celkem z Leeuwardenu zaostává jen vinou horšího skóre a na patnáctý Emmen má manko nicotných tří bodů, ovšem i tak potřebuje co nejdříve zabrat. V tuto chvíli zavítá na půdu nováčka z Volendamu, jenž v novém roce chytil druhý dech.

Domácí celek se vrátil mezi nizozemskou elitu po dlouhých třinácti letech a v podzimní části získal pouhých šest bodů. Nicméně v roce 2023 naopak vybojoval velmi solidních sedm bodů ze čtyř duelů, když po výhrách nad Cambuurem (3:0), Waalwijkem (2:1) a porážce s Excelsiorem (0:2) minule šokoval mistrovský Ajax a z Amsterdamu si odvezl nesmírně cenný bod za remízu 1:1. Se třinácti body proto poskočil na šestnáctou barážovou příčku.

Hosté momentálně nebodovali v nizozemské nejvyšší soutěži šestkrát za sebou. Před pár dny sice byli s Cambuurem lepším týmem, ale zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem inkasovali a fanoušci si vybili svou frustraci bouřlivými nepokoji, které dokonce vedly k dočasnému přerušení utkání. Oba soupeři se v této sezóně spolu utkali již v prvním kole, Groningen neudržel dvoubrankové vedení a bral jen bod za nerozhodný výsledek 2:2.

Hostující lodivod Dennis van der Ree hlásí jednu zajímavou posilu - ze švédského Malmö přichází na hostování čtyřiadvacetiletý český obránce Matěj Chaluš. Bývalý hráč Příbrami, Liberce či Mladé Boleslavi by si tak v neděli mohl odbýt svou premiéru. Domácí stále nemají k dispozici Antonucciho, hosté nejspíše přijedou bez Šverka, Duarteho, Abrahama a Musampy.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.50 - 3.10

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

Cambuur Leeuwarden - Fortuna Sittard

neděle 16:45

Hráči Cambuuru se ještě zhruba před týdnem nacházeli v zoufalé situaci a vůbec se jim nedařilo, ovšem v poslední době konečně bodovali a hlavně ve vloženém 18. kole zvítězili po dlouhých čtyřech měsících, navíc dokázali opustit poslední místo. Momentálně se nacházejí na sedmnácté příčce s dvanácti body a teď se pokusí rozšířit své bodové konto proti sympaticky hrající Fortuně.

Celek z Leeuwardenu po šesti porážkách za sebou uhrál bezbrankovou remízu s Emmenem. Následně sice neměl šanci se Spartou (0:3), ale před pár dny překvapil konkurenční Groningen a přehrál ho nejtěsnějším poměrem 1:0. V tuto chvíli je předposlední o skóre právě před Groningenem a za patnáctým Emmenem už zaostává jen o tři body. Na poslední duel se svým soupeřem má skvělé vzpomínky, protože ve 3. kole vyhrál v Sittardu nečekaně vysoko po výsledku 4:1.

Fortuna se dala dohromady již v průběhu podzimu pod vedením španělského kouče Julia Velázqueze, v novém roce například zaskočila PSV (2:2). Ve středu předvedla svůj nejlepší letošní výkon a především díky vynikajícímu výkonu nestárnoucího tureckého forvarda Buraka Yilmaze porazila silný Heerenveen 2:0 a tabulkou Eredivisie se posunula na dvanáctou příčku s devatenácti body.

Lodivod SC Sjors Ultee se musí obejít bez čtveřice hráčů, mimo hru zůstávají Gullit, Van der Meer, Mahi a Mambimbi. Právě pro Ulteeho bude mít tento zápas speciální náboj, jelikož Fortunu trénoval při svém premiérovém seniorském angažmá v letech 2019-2022. Jeho současný protějšek Velázquez má k dispozici kompletní výběr.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.44 - 3.41 - 2.93

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

PSV Eindhoven - Go Ahead Eagles

sobota 16:30

PSV se po lednovém odchodu nejlepšího kanonýra Codyho Gakpa rozhodně nenachází v optimální střelecké pohodě a nejvyšší příčky se mu pomalu a jistě začínají vzdalovat. Eindhovenský klub získal v novém roce na ligové scéně pouhých pět bodů ze čtyř utkání a propadl se na třetí pozici s pětatřiceti body jen o skóre před čtvrté Twente. V úterý vyhořel na půdě zachraňujícího se Emmenu a teď tak rozhodně má co napravovat.

Eindhovenský celek se v podzimní části spoléhal hlavně na Gakpa, jenž však klub opustil a zamířil do věhlasného anglického Liverpoolu. Loňský vicemistr Eredivisie bez něj vsítil ve čtyřech duelech pouhé tři branky. Nejtěsnějším poměrem 1:0 dokázal porazit Vitesse, jinak ale remizoval se Spartou (0:0) i Fortunou (2:2) a minule nečekaně nestačil právě na Emmen (0:1), za vedoucím Feyenoordem proto zaostává už o šest bodů.

"Určitě jsme neměli založenou hru jen na Gakpovi, nicméně musím uznat, že nám jeho góly chybí a všichni si co nejrychleji potřebujeme zvyknout na to, že tu prostě není. Bitva o titul však rozhodně není ztracená, je před námi téměř polovina zápasů a my uděláme všechno pro to, abychom se co nejdříve zlepšili. Prvním odrazovým můstkem může být souboj s Go Ahead, i když to znovu nebude vůbec jednoduché," prohlásil optimisticky domácí kouč Ruud van Nistelrooy.

Hosté až do 18. vloženého kola neprohráli téměř pět měsíců, tedy jedenáct soutěžních utkání v řadě. Teprve naposledy přivítali favorizovaný Alkmaar a podlehli mu vysoko po výsledku 1:4. Se svým nadcházejícím rivalem se utkali již ve 2. kole a divokou přestřelku příliš nezvládli (2:5).

Van Nistelrooy stále nemůže využít služeb zraněného Boscagliho, trest za vyloučení v Emmenu navíc bude odpykávat brazilský záložník Mauro Júnior. Jistotu startu navíc nemají ani Saibari s kanonýrem Luukem de Jongem. Lodivod týmu z Deventeru René Hake opět nenasadí Kuiperse s Rommensem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 6.73 - 15.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

RKC Waalwijk - FC Emmen

sobota 18:45

Čtyři body, takový je rozdíl mezi oběma účastníky Eredivisie, pro které je prioritou ligová záchrana. Zatímco Waalwijk je aktuálně vzdálený od osmnácté barážové pozice již na odstup solidních šesti bodů, pak Emmen na pouhých dvou. Přece tak asi potřebují v současné chvíli zisk bodů hosté, ačkoli domácí pochopitelně mají zájem náskok na pásmo sestupu navyšovat.

Výběr z Drentska se každopádně proti družině kouče Josepha Oostinga pořádně nabudil po minulém vloženém kole. Když urve aspoň plichtu právě takový klub, jakým Emmen je, proti těm největším velikánům v zemi, jedná se vždy o velký bonus do bojů o udržení se. A pokud přidáte dokonce plný bodový zisk, mluví se o senzaci. O tu se postaral v úterý v klání s PSV.

Na půdě Waalwijku, který před pár dny remizoval v Rotterdamu s místní Spartou, by tak rádi hosté na své minulé vystoupení co nejlépe navázali. Musejí prostě využít skalpu PSV jako ten nejlepší motivační prvek do následujících týdnů, aby hrozbu pádu o patro níže mohli odvrátit co možná nejrychleji. "Myslím si, že RKC má dobře organizovaný tým, hraje slušně. Dostává málo gólů, na druhou stranu jich moc nestřílí,” zhodnotil rivala hostující kouč Dick Lukkien.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.28 - 3.44

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

NEC Nijmegen - Sparta Rotterdam

sobota 20:00

Sparta stále překvapuje svými výkony v této sezóně, nicméně poslední zápas jí příliš nevyšel. I přesto se v tabulce nachází na vynikajícím šestém místě se ziskem dvaatřiceti bodů a například za třetím PSV zaostává o pouhé tři body. Nyní sehraje papírově vyrovnaný duel v Nijmegenu, který sice má na kontě jen čtyři výhry, ale na druhou stranu stejný počet utkání prohrál a letos na domácí půdě příliš často všechny body neztrácí.

NEC je s deseti remízovými výsledky jasným lídrem této statistiky a v tabulce mu i díky tomu patří přijatelné deváté místo s dvaadvaceti body. V tomto roce zatím sehrál pět utkání a prohrál pouze jednou, když ve středu ve vloženém 18. kole nestačil na vedoucí Feyenoord (0:2). Jinak ovšem předvádí konstantní výkony, kromě jediné ligové výhry nad zachraňujícím se Emmenem (3:1) například remizoval s mistrovským Ajaxem.

Rotterdamský výběr je na tom ještě lépe a ve čtyřech duelech roku 2023 ani jednou neprohrál, navíc vybojoval velmi solidních osm bodů. Stejně jako jeho sobotní rival obral o body Ajax (0:0) a pak si poradil s Excelsiorem (1:0) i Cambuurem (3:0), teprve naposledy se neprosadil proti Waalwijku (0:0). Svou hru především zakládá na velmi pečlivé defenzivě, momentálně v Eredivisii neinkasoval hodně dlouhých 387 minut.

Oba soupeři se spolu naposledy střetli v polovině října a Sparta dokázala zvítězit po výsledku 2:0. Úspěšný trenér rotterdamského týmu Maurice Steijn může opět počítat s naprosto kompletním kádrem, jeho protějšek Rogier Meijer se pro změnu musí obejít bez Mattssona, Roefse, Bruijna, De Wolfa i vykartovaného Tannaneho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.40 - 3.13 - 3.25

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

SC Heerenveen - SBV Vitesse

sobota 20:00

Vitesse ani Heerenveen nemohou být příliš spokojeny se svou aktuální formou a potřebují se zlepšit, nyní se ve vzájemném utkání čeká nesmírně vyrovnaný souboj. Momentálně je na tom výrazně lépe domácí celek, který doposud posbíral sedmadvacet bodů a nachází se na osmém místě. SBV se v podstatě trápí od začátku sezóny, nyní nevyhrálo v sedmi střetnutích za sebou a s pouhými šestnácti body mu patří až čtrnáctá příčka.

Celek z Arnhemu již v průběhu podzimní části nuceně měnil trenéra a místo Thomase Letsche přivedl Phillipa Cocuho. Ten sice stabilizoval výkony svého týmu, jenže kýžené výsledky se zatím nedostavily. Jeho svěřenci sice prohráli v minulých sedmi duelech jen dvakrát, ale v ostatních případech se jim pro změnu podařilo pouze remizovat. Ve vloženém 18. kole přivítali rozjeté Twente a uhráli s ním bod za nerozhodný výsledek 2:2.

Heerenveen taktéž zaznamenal několik remíz, na druhou stranu se mu daří i vítězit. V předchozích šesti duelech zaznamenal hned tři výhry a dvě porážky. Před pár dny však nepotvrdil úlohu favorita v Sittardu a místní Fortuně podlehl 0:2. "Bohužel jsme nepředvedli dobrý výkon a po taktické stránce naprosto selhali. Nicméně stále na tom nejsme úplně špatně a musíme se z toho co nejdříve oklepat, Vitesse nám určitě nedá nic zadarmo," řekl na předzápasové tiskové konferenci domácí stratég Kees van Wonderen.

Oba soupeři se spolu potkali na podzim ve 3. kole a jasnou dominanci měl Heerenveen, jenž na stadionu protivníka zvítězil až překvapivě hladce 4:0. Cocu nemůže využít služeb brankáře Scherpena, který znovu musí odpykávat trest za vyloučení s PSV, jinak je však marodka prázdná. Jeho protějšek Van Wonderen dlouhodobě postrádá Nunnelyho a Van Beeka.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.31 - 3.30

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

AZ Alkmaar - FC Utrecht

sobota 21:00

Alkmaar se po úvodní nevýrazné remíze v novém roce dostal do dobré pohody a v posledních třech duelech dokázal zvítězit, díky tomu se osamostatnil na druhém místě tabulky a se současnou formou jako jediný stíhá vedoucí Feyenoord. Se ziskem devětatřiceti bodů zaostává za rotterdamským lídrem jen o dva body, nyní ho však v sobotním utkání se stabilním Utrechtem nečeká nic jednoduchého.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena prohráli v posledních sedmi ligových duelech pouze jednou. Na začátku nového roku sice příliš nepřesvědčili a pouze remizovali s Vitesse (1:1), pak ale zvládli 2. kolo národního poháru s Excelsiorem (4:1) a vzápětí si postupně poradili s Heerenveenem (2:0), Fortunou (3:1) i naposledy s Go Ahead (4:1). Nicméně jeho sobotnímu protivníkovi se rovněž daří, ten prohrál taktéž pouze jednou v minulých osmi střetnutích.

Jediný neúspěch zaznamenal před týdnem v Enschede s Twente (0:2), v nedávném vloženém kole těsně udolal Excelsior (1:0). V tabulce se díky stabilním výkonům vyhoupl na sedmé místo s devětadvaceti body. "Stále musíme pracovat na zlepšení, určitě ještě nejsme v té nejlepší možné formě. Každým zápasem však cítíme, že jdeme po té správné cestě. V Alkmaaru nás čeká hotové peklo, ale jsme na něj připraveni," řekl odhodlaně dánský kouč hostujícího týmu Michael Silberbauer.

Jeho protějšek Jansen očekává vyrovnanou bitvu. "Utrecht hraje velmi zodpovědně a jen minimálně chybuje, proto musíme předvést koncentrovaný výkon od začátku až do konce. Rozhodovat může první vstřelený gól a my doufáme, že ho dáme právě my." Ten v tomto utkání opět nepošle do hry Beukemu s Danim de Witem, jistotu startu nemají ani Westerveld a Bruno Martins Indi. Hosty trápí ještě větší marodka, na které se nacházejí Dost, Zagré, Warmerdam, Hendriks, St. Jago i Ramselaar.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.08 - 5.19

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
18
12
5
1
42 : 15
41
2
AZ Alkmaar
18
12
3
3
35 : 19
39
3
PSV Eindhoven
18
11
2
5
45 : 23
35
4
FC Twente
18
10
5
3
30 : 11
35
5
AFC Ajax
18
9
7
2
47 : 20
34
6
Sparta Rotterdam
18
9
5
4
29 : 16
32
7
FC Utrecht
18
8
5
5
27 : 26
29
8
SC Heerenveen
18
7
6
5
19 : 18
27
9
NEC Nijmegen
18
4
10
4
23 : 20
22
10
Go Ahead Eagles
17
4
7
6
26 : 30
19
RKC Waalwijk
17
4
7
6
26 : 30
19
12
Fortuna Sittard
18
5
4
9
23 : 32
19
13
SBV Excelsior
18
6
1
11
19 : 39
19
14
SBV Vitesse
18
3
7
8
20 : 34
16
15
FC Emmen
18
3
6
9
15 : 32
15
16
FC Volendam
18
3
4
11
19 : 43
13
17
Cambuur Leeuwarden
18
3
3
12
10 : 28
12
18
FC Groningen
18
3
3
12
18 : 37
12

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele