Eredivisie - preview 18. kola: Ajax míní konečně zvítězit

24.01.2023, 08:39, aktualizováno 26.01.2023, 08:44
Previews
Fanoušci Ajaxu před stánkem (© AFP)

Ještě dva zápasy zbývají sehrát v rámci vloženého osmnáctého kola Eredivisie. Trápící se Ajax, který v nizozemské nejvyšší soutěži nevyhrál šestkrát za sebou, pětkrát v řadě přitom remizoval, bude plnit roli jasného favorita proti Volendamu. Hrát se bude také na stadionu Euroborg, nevalně působící Groningen přivítá v záchranářské bitvě poslední Cambuur...

FC Groningen - Cambuur Leeuwarden

čtvrtek 18:45

Cambuur ani Groningen na tom nejsou vůbec dobře a po polovině tohoto ročníku se nacházejí v sestupovém pásmu, vzhledem k aktuální situaci tedy potřebují vzpruhu jako sůl. Do tohoto čtvrtečního utkání vloženého 18. kola Eredivisie bude vstupovat jako mírný favorit Groningen, jemuž patří šestnáctá pozice s dvanácti body, nicméně ten v minulých pěti duelech nejvyšší soutěže nezískal ani bod.

FC patří mezi tradiční účastníky nizozemské ligy a v minulosti velmi často bojovalo i o evropské poháry. Tyto časy jsou však minulostí. V tomto ročníku zatím vyhrálo jen třikrát a hned jedenáctkrát prohrálo. Z posledního vítězství se radovalo koncem října nad favorizovaným PSV (4:2) a pak remizovalo bez branek v Emmenu, každopádně od té doby na jakékoli body čeká. A k tomu vypadlo i z národního poháru.

Nyní bude mít ideální příležitost se chytit proti Cambuuru. Ten se nachází v hluboké krizi, s devíti body je úplně poslední a z předchozích osmi střetnutí vybojoval jediný bod (remíza 0:0 s Emmenem). Groningen naposledy nestačil na Heerenveen (1:3), Cambuur neměl šanci se Spartou (0:3). Podzimní vzájemný duel žádnou excelentní podívanou nepřinesl, mírný favorit nakonec vyhrál v Leeuwardenu nejtěsnějším poměrem 1:0.

Domácí lodivod Dennis van der Ree, jenž vede tým teprve od začátku ledna tohoto roku, již nemůže počítat s dvojicí Ngonge - Kasanwirjo, která uplynulý týden změnila angažmá, na marodce se navíc nacházejí Duarte, Abraham, Šverko i Musampa. Hosté nemohou využít služeb Van der Meera, Gullita a nově příchozího Mahiho.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 3.34 - 3.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

AFC Ajax - FC Volendam

čtvrtek 21:00

Mistrovský Ajax momentálně prožívá jednu z nejhorších krizí od přelomu tisíciletí, a aby se mu boj o titul výrazně nevzdálil, potřebuje se co nejdříve vrátit do optimálního rozpoložení. Amsterdamský gigant nezvítězil již šestkrát za sebou a v tabulce se propadl až na páté místo s třiatřiceti body, za vedoucím Feyenoordem stále zaostává o bodů pět. Teď bude plnit úlohu superfavorita proti Volendamu.

Hosté v pozimní části strádali a ve čtrnácti utkáních vybojovali pouhých šest bodů, proto se nacházeli na beznadějně poslední osmnácté příčce. Do nového roku však vstoupili zcela opačně, jelikož po skalpu trápícího se Cambuuru (3:0) zdolali doma i Waalwijk (2:1). Nicméně nedávný víkendový duel v Rotterdamu se jim nepovedl a Excelsioru podlehli 0:2. V současnosti jsou tedy předposlední, sedmnáctí, a to se ziskem dvanácti bodů.

Šance FC na bodový zisk v Amsterdamu nejsou velké, ale vzhledem k špatné formě AFC naděje určitě existuje. Svěřenci trenéra Alfreda Schreudera naposledy uspěli v lize v polovině září nad Waalwijkem (4:1), v tuto chvíli na každý pád remizovali již pětkrát za sebou. V neděli v jednom ze šlágru první poloviny sezóny měli namále s Feyenoordem, nakonec až díky trefě Davho Klaassena zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem vybojovali alespoň bod (1:1).

Volendam přivítal Ajax v této sezóně začátkem října a svým výkonem ho překvapil, na body to však přeci jen nestačilo (2:4). "V Rotterdamu jsme chtěli vyhrát a to se bohužel nepovedlo, na druhou stranu si myslím, že náš výkon jde opravdu nahoru. Nevyhrát takto dlouho je pro nás neuvěřitelně frustrující, my však uděláme všechno pro to, aby se to konečně zlomilo v náš prospěch. I když Volendam rozhodně podceňovat nemůžeme," má jasno Schreuder.

Ten se nemůže spolehnout na čtveřici hráčů, mimo hru zůstávají Gorter, Baas, Grillitsch a Kaplan. Jeho protějšek Wim Jonk dlouhodobě nemusí řešit rozsáhlé potíže s marodkou, k dispozici není pouze belgický záložník Antonucci.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.13 - 9.74 - 19.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Go Ahead Eagles - AZ Alkmaar

středa 18:45

AZ po nepřesvědčivém vstupu do nového roku ustálilo svou výkonnost a nyní dvakrát za sebou zvítězilo, teď si ve vloženém kole pokusí vyšlápnout na dobře bránící Go Ahead. Jednoduchý úkol ho však v žádném případě nečeká, jelikož jeho houževnatý protivník neprohrál v Eredivisie již jedenáctkrát za sebou, a navíc byl jeho sobotní duel s Waalwijkem odložen. Oproti favoritovi tak mohl ušetřit o něco více sil.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena se už pomalu a jistě připravují na osmifinálový souboj Konferenční ligy, teď se ale jistě chtějí soustředit jen na domácí scénu. Závěr podzimní části jim sice příliš nevyšel a úplně se jim nepovedl ani start do nového roku (remíza 1:1 s Vitesse), pak ovšem zabrali v národním poháru a na ligové scéně zdolali Heerenveen (2:0) i Sittard (3:1). Díky tomu se vyhoupli na druhé místo tabulky se šestatřiceti body, na vedoucí Feyenoord ztrácejí jen dva body.

"První polovina jasně naznačila, že letos by mohl být boj o titul vyrovnaný až do závěrečného kola. Každá ztráta tak může mít obrovský vliv na konečné umístění, my se pokusíme předvádět vyrovnané výkony. Go Ahead hraje skvěle a věří si, v tuto chvíli neprohrálo v lize již pět měsíců, a zlomit tuto šňůru bude nesmírně obtížné," má jasno londýnský rodák Jansen. AZ porazilo Go Ahead šestkrát z minulých sedmi případů, naposledy s ním prohrálo v roce 2014.

Klub z Deventeru se momentálně nachází na solidní desáté příčce s devatenácti body. V tomto roce porazil Fortunu (2:0), v národním poháru druholigové Heracles (1:0) a poté získalo cenný bod s Utrechtem (2:2). Jansen postrádá Beukemu, Westervelda, Martinse Indiho a nově také Daniho de Wita, domácí kouč René Hake znovu nenasadí Rommense s Kuipersem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.23 - 3.84 - 1.84

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

SBV Vitesse - FC Twente

středa 18:45

Sezóna Vitesse není jenom matná, ani nepřevládá zklamání, ale především strach, že se může konat pořádně nečekaný sešup o patro níže. Pochopitelně že tato slova jsou zatím v kontextu aktuálního období ročníku možná až zbytečně silným vyjádřením, fakticky ovšem v současné chvíli klub z Arnhemu opravdu bojuje o záchranu. Těžká pořízená ho nyní čeká proti Twente.

Hosté totiž podnikají všemožné kroky k pozitivním hodnocením. A pro českého fanouška je bezpochyby příznivé, že výraznou měrou se na úspěších podílejí také oba reprezentanti, a to Michal Sadílek a Václav Černý. Oba po skončení světového šampionátu už jednou skórovali, prvně jmenovaný při výhře nad Emmenem, druhý čerstvě během minulého skalpu Utrechtu.

Mužstvo z Enschede zkrátka směle prohání nejambicióznější soupeře z Eredivisie. A jelikož třetí PSV v úterý nečekaně nestačilo venku na Emmen, může se vyhoupnout po tomto klání před něj. Jestliže Sadílek přitom vlivem drobného zranění vynechal právě minulý mač proti Domstedelingen, pak aktuální zprávy hovoří o jeho návratu. Klubové stránky při pořizování snímků z tréninků potvrdily, že Čech bude k dispozici proti Vitesse po kraťoučké přestávce.

Výběr kouče Ron Janse bude v tomto vloženém kole plnit roli favorita. Vždyť na svém kontě měl po sedmnácti odehraných kolech o devatenáct bodů více než Vites. Na druhou stranu se domácí rozhodně povzbudili o předešlý slušný výkon, jaký zaznamenali proti PSV. Ačkoli se nakonec konala porážka, eindhovenský protivník se na tři body nadřel. "My všichni, hráči a zaměstnanci z tohoto klubu, ale i fanoušci, musíme společně nadále tvrdě pracovat, abychom se dostali dopředu. A je třeba také mít čas na budování,” vzkázal domácí stratég Phillip Cocu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.84 - 3.44 - 2.04

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Fortuna Sittard - SC Heerenveen

středa 20:00

Heerenveen se o minulém víkendu dopracoval v novém roce k první výhře v Eredivisie. A určitě je povzbuzený tou skutečností, že zvládl zrovna souboj o sever Nizozemska se svým lokálním rivalem z Groningenu. Navázat na svůj předchozí výkon hodlá na půdě Fortuny. Ta se aktuálně nachází jenom těsně nad sestupovým pásmem, v lednu zatím uhrála jediný bod.

Paradoxně družina kouče Julia Velázqueze zvládla po papírové stránce asi tu nejtěžší zkoušku ze tří po finiši světového šampionátu v Kataru, doma totiž remizovala s ambiciózním PSV. Je však třeba podotknout, že o nic méně náročnější byl vůbec poslední zápas na půdě Alkmaaru, přičemž zkraje ledna ještě přivítala Go Ahead Eagles. V obou případech každopádně padla.

Samozřejmě že Fortuna se míní především co nejdříve vzdálit od červených příček, alespoň na takový rozdíl, který ji nebude napřímo strašit pádem o patro níže. A musí bezpodmínečně zlepšit svou domácí bilanci, vždyť z dosavadních devíti utkání před vlastními fanoušky se tři body podařilo získat pouze ve dvou případech. Naopak v kolonce porážek svítí už číslo pět.

Heerenveen má rozhodně jiné cíle než jeho současný soupeř, rád by si totiž uchoval postavení v první sedmičce, aby se mohl zúčastnit posezónního play-off o účast v evropských pohárech. Zatím podniká docela úspěšné kroky. "Fortuna je protivníkem, který je nevyzpytatelný. Jistě nás nečeká jednoduchá práce,” varoval před podceněním Kees van Wonderen, trenér Srdíček. "Využívá vlastně vhodný systém hry. Snaží se hledat útočníka Yilmaze, dobře také působí na stranách hřiště. Už proti PSV odvedla Fortuna dobrou práci, a to navíc byla v oslabení,” řekl.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.19 - 3.30 - 2.34

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

FC Utrecht - SBV Excelsior

středa 21:00

Utrecht se i v tomto ročníku snaží probojovat do evropských pohárů a v první polovině sezóny si nevedl úplně špatně, ovšem v té druhé ještě potřebuje přidat. Doposud posbíral šestadvacet bodů a nachází se na osmé pozici, nicméně například za pátým Ajaxem už zaostává o propastných sedm bodů. Nyní bude plnit úlohu favorita proti Excelsioru, který však v novém roce již dvakrát vyhrál a vyšvihl se na jedenáctou pozici s devatenácti body.

FC až do minulého vystoupení v Enschede neprohrálo dokonce osmkrát v řadě, kromě úspěchů v národním poháru neokusilo porážku na ligové scéně šestkrát po sobě. Teprve naposledy i kvůli gólu českého útočníka Václava Černého prohrálo 0:2 a muselo se vrátit nohama na zem. SBV prohrálo v novém roce se Spartou (0:1), jinak ale v Eredivisie porazilo konkurenční Groningen (1:0) i Volendam (2:0) a přiblížilo se ke klidnému středu tabulky.

Dánský trenér Utrechtu Michael Silberbauer vede tým teprve od konce uplynulého kalendářního roku a věří, že se jeho svěřenci co nejdříve vrátí na vítěznou vlnu a budou držet konstantní výkonnost: "Pokud chceme myslet na evropské poháry, musíme prohrávat jen minimálně. Excelsior hraje strojovým systémem a v tuto chvíli si věří, za žádnou cenu ho tedy nemůžeme v ničem podcenit."

Excelsior naposledy zdolal svého středečního rivala v roce 2015, po čtyřech porážkách za sebou s ním hned třikrát remizoval. V tomto ročníku ho přivítal v Rotterdamu a podlehl mu nejtěsnějším poměrem 0:1. Silberbauer postrádá Toornstru, Van de Streeka, Zagrého, Warmerdama, St. Jaga a Ramselaara, naopak po vážném zranění kolenních vazů se vrátil do plného tréninku Hendriks. Hosté nemají k dispozici Pierieho, Donkora ani Ayouba.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 4.87 - 7.75

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Feyenoord Rotterdam - NEC Nijmegen

středa 21:00

Feyenoord zažil velmi náročný vstup do nového roku, ve kterém na ligové scéně zvítězil jen jednou za tří případů, na druhou stranu však ani jednou neprohrál a udržel se na vedoucí příčce Eredivisie. V tuto chvíli vede o dva body před druhým Alkmaarem, nicméně ten ho ve středu může na několik hodin předskočit. V tuto chvíli přivítá ve vloženém kole remízového krále soutěže Nijmegen, který je na tom také velice dobře.

Domácí výběr celkově neprohrál osmkrát za sebou a z toho hned šestkrát zvítězil. Do roku 2023 vstoupil remízou v Utrechtu (1:1), pak si dokázal poradit s tápajícím Groningenem (3:0) a uplynulý víkend sehrál důležitý šlágr podzimní části s mistrovským Ajaxem, se kterým se rozešel smírně v poměru 1:1. Hosté teď neprohráli šestkrát v řadě a díky šňůře pěti ligových duelů bez porážky se vyhoupli na devátou příčku s dvaadvaceti body.

V tomto kalendářním roce se rozešli smírně s Ajaxem (1:1) i s Vitesse (0:0) a před pár dny dokázali porazit zachraňující se Emmen (3:1). V sedmnácti střetnutích jen třikrát prohráli a hned desetkrát remizovali, v podzimní části dokázali svého středečního soupeře překvapit (1:1). Hostující stratég Rogier Meijer se opět musí obejít bez Bruijna, Roefse a De Wolfa, karetní trest za vyloučení s Vitesse bude stále odpykávat marocký špílmachr Tannane.

Jeho protějšek Arne Slot možná zařadí do sestavy Kasanwirja, který si tak po příchodu z Groningenu může odbýt svou premiéru, naopak na marodce zůstává Trauner. "Pro zisk titulu bude nejdůležitější vyrovnanost výkonů. Ajax jsme chtěli porazit, avšak důležité je, že jsme neprohráli. Nijmegen perfektně brání a má obrovskou sílu, najít recept na jeho skvěle organizovanou hru není vůbec jednoduché," řekl čtyřiačtyřicetiletý Slot s opatrností v hlase.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.28 - 5.71 - 11.50

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

FC Emmen - PSV Eindhoven

úterý 18:45

Favorit z Eindhovenu nezažil úplně povedený vstup do nového roku a zabral teprve až po dvou překvapivých ztrátách. V tuto chvíli se nachází na třetím místě ligové tabulky se ziskem pětatřiceti bodů a při případném tříbodovém zisku se minimálně do středečního večera může dotáhnout na čelo tabulky. Nyní bude plnit úlohu obrovského favorita proti nováčkovi z Emmenu, jenž je s pouhými dvanácti body až na šestnácté barážové pozici.

PSV nejprve začalo letošní rok překvapivou bezbrankovou remízou se Spartou a poté nedokázalo udržet náskok ani proti podceňované Fortuně (2:2). V sobotu přivítalo Vitesse a na těsně výhře 1:0 se pořádně natrápilo. Na vedoucí Feyenoord tedy ztrácí tři body, za druhým Alkmaarem zaostává o body dva. Na úterního protivníka se mu dlouhodobě daří, jelikož ho porazil třikrát v řadě, v tomto ročníku hned v 1. kole jednoznačným poměrem 4:1.

Trenér Ruud van Nistelrooy oproti minulému střetnutí s SBV možná nebude mít k dispozici důležitého kanonýra Luuka de Jonga, který po neproměněné penaltě utrpěl poranění hlavy a už krátce po půlhodině hry musel nuceně střídat. K dispozici ještě nebude ani Fábio Silva, jenž teprve před pár dny ukončil své hostování v belgickém Anderelchtu a právě do eindhovenského klubu zamíří z anglického Wolverhamptonu.

Hosté momentálně nevyhráli v Eredivisii již čtyřikrát za sebou, těsně před tímto vloženým 18. kolem nedokázali najít recept na Nijmegen (1:3). Domácí nemohou využít služeb Peersmana, Sávia, Fofany a Boscagliho, Emmen přijede bez Hardevelda, Kieftenbelda, Burneta, Güçlüa, Liedera a Gonzala Sáncheze. "Vitesse jsme sice porazili, ale stále se musíme hodně zlepšit, abychom mohli bojovat o titul. Emmen určitě nepodceníme, velmi nebezpečně jsou jeho rychlé protiútoky," myslí si šestačtyřicetiletý Van Nistelrooy.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.82 - 4.48 - 1.49

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Sparta Rotterdam - RKC Waalwijk

úterý 21:00

Sparta pokračuje ve fantastickém tažení touto sezónou a přesně po odehrané polovině se nachází na fenomenální šesté pozici s jednatřiceti body. Za vedoucím Feyenoordem navíc zaostává o pouhých sedm bodů a teď se ještě více pokusí přiblížit čelu tabulky proti Waalwijku. Hosté o víkendu nakonec nehráli s Go Ahead kvůli nezpůsobilé hrací ploše a v tomto ohledu tak budou mít oproti svému protivníkovi mírnou výhodu.

RKC v dosavadních šestnácti odehraných zápasech získalo osmnáct bodů a nachází se na dvanáctém místě. V novém roce tedy zatím odehrálo dva duely a získalo jediný bod, když po úvodní bezbrankové remíze s Heerenveenem neuspělo na půdě nováčka z Volendamu a podlehlo mu nejtěsnějším poměrem 1:2. Na Spartu se mu poslední dobou daří, jelikož s ní neprohrálo třikrát za sebou (v tomto ročníku s ní remizovalo po výsledku 2:2).

Sparta prohrála v této sezóně jen čtyřikrát a zaznamenala hned devět výher. V tomto roce neuspěla jen v národním poháru s PSV (1:2). Jinak se stejným protivníkem v lize remizovala bez branek, pak dokázala porazit v městském derby Excelsior (1:0) a před pár dny také poslední Cambuur (3:0). Oproti jiným ročníkům je nadstandardně produktivní, úderné trio Verschueren - Lauritsen - Van Crooij již nasázelo úctyhodných dvaadvacet gólů.

Lodivod Sparty Maurice Steijn stále nevyužije služeb De Guzmána, jeho protějšek znovu postrádá zraněné duo Kramer - Lobete. Naopak dvouzápasový karetní trest za vyloučení v Nijmegenu si již odpykal marocký špílmachr Iliass Bel Hassani a návrat nejlepšího klubového střelce může týmu výrazně prospět.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.86 - 3.65 - 4.38

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Feyenoord Rotterdam
17
11
5
1
40 : 15
38
2
AZ Alkmaar
17
11
3
3
31 : 18
36
3
PSV Eindhoven
17
11
2
4
45 : 22
35
4
FC Twente
17
10
4
3
28 : 9
34
5
AFC Ajax
17
9
6
2
46 : 19
33
6
Sparta Rotterdam
17
9
4
4
29 : 16
31
7
SC Heerenveen
17
7
6
4
19 : 16
27
8
FC Utrecht
17
7
5
5
26 : 26
26
9
NEC Nijmegen
17
4
10
3
23 : 18
22
10
Go Ahead Eagles
16
4
7
5
25 : 26
19
11
SBV Excelsior
17
6
1
10
19 : 38
19
12
RKC Waalwijk
16
4
6
6
26 : 30
18
13
Fortuna Sittard
17
4
4
9
21 : 32
16
14
SBV Vitesse
17
3
6
8
18 : 32
15
15
FC Groningen
17
3
3
11
18 : 36
12
16
FC Emmen
17
2
6
9
14 : 32
12
17
FC Volendam
17
3
3
11
18 : 42
12
18
Cambuur Leeuwarden
17
2
3
12
9 : 28
9

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
XXXJ10

Jestli nebudou 3 body tak bookuju letenku do Amstru!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele