Elegantní, silný na míči, skvěle četl hru. Beckenbauer pohledem velkých jmen

08.01., 22:19
Aktuality
Franz Beckenbauer (© AFP)

Franz Beckenbauer je považován za jednoho z nejlepších fotbalistů historie. Během kariéry vyhrál téměř všechno, co se dalo a jako bonus přidal dva Zlaté míče. Na hřišti působil dominantním, ale přesto elegantním dojmem. To ostatně nejčastěji zmiňovaly i fotbalové osobnosti, které se k Císařově kariéře během let vyjadřovaly.

"Byl velmi elegantní, silný na míči a skvěle četl hru. Mohl hrát v obraně i ve středu zálohy, ale nejlepší byl podle mě jako libero, které rozehrávalo a vyváželo míče, čímž propojovalo obranu se středovou řadou," zmínil bývalý argentinský reprezentant Ossie Ardiles. "Byl rovněž skvělým vůdcem a lídrem kabiny," dodal mistr světa z roku 1978.

Někdejší francouzský reprezentant Eric Cantona přidal vzpomínku z dětství: "Když jsem byl malý, tak mi zlomil srdce. Jako osmiletý jsem v roce 1974 sledoval finále mistrovství světa mezi Západním Německem a Holandskem a fandil jsem Nizozemcům. Když prohráli, vyplakal jsem si oči. Byl jsem velmi smutný, ale teď chápu, že prohra měla jediný důvod. Císaře Franze."

"Mohl hrát jak v obraně, tak ve středu zálohy. Byl všestranný, pružný, velmi dobře četl hru, věděl kde se pohybovat a dokázal i dávat góly," všiml si Eusebio, portugalský držitel Zlatého míče pro rok 1965.

"Franz skvěle řídil hru. Výborně odebíral i rozdával míče, navíc nikdy nepanikařil. Prostě hráč, proti kterému se hraje složitě," pěl chválu Bobby Charlton, mistr světa z roku 1966. "Když si na zápas z toho roku vzpomenu, strávili jsme s Franzem většinu zápasu tím, že jsme hlídali jeden druhého. Ani jeden z nás týmu nepřispěl pozitivním způsobem. Byli jsme zaneprázdněni tím, abychom se navzájem k ničemu nepustili," dodal.

Francouzský mistr světa z roku 1998 Emmanuel Petit označil Beckenbauera za pravého fotbalového gentlemana. "Byl schopen hrát kdekoli na hřišti, protože byl šikovný a výborně četl hru. Navíc byl ztělesněním fotbalové grácie. Byl prostě stylový," uvedl.

Podobně hovořil i Gerard Piqué, jenž se Španělskem vyhrál MS v roce 2010. "Na videích, která jsem viděl, byl Beckenbauer neuvěřitelný. Zapojoval se do útoků, dával góly a šéfoval týmu. Byl úžasný."

"Beckenbauer byl jedním z nejlepších fotbalistů, které jsem kdy viděl hrát," prohlásil Pelé, který si Císařem zahrál za New York Cosmos.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Rothbard

Piquebauer.

Reagovat
Witcher

Nemají menší balón než je teď?

Reagovat
smazaný uživatel

Nebylo tolik pěněz, tak si půjčovali míče z přípravky.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Posledni Kovboj

nn, ten mic je dal od kamery, nez ti prijde

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele