ELBER POVĚSIL KOPAČKY NA HŘEBÍK

21.11.2006, 07:27
Aktuality
Giovane Elber ukončil svou bohatou kariéru o něco dříve, než původně plánoval. Brazilský útočník chtěl svůj poslední zápas odehrát až 3. prosince, k dřívějšímu odchodu ze scény ho však donutily přetrvávající problémy s kotníkem...

"Myslím si, že tohle je ten pravý moment na to říct si dost. Jsem velmi vděčný za to, co mi fotbal dal do života. Jsem si jistý, že mi fotbal dal mnohem více, než já jemu," rozloučil se 34letý fotbalista s fanoušky.

Elber se do podvědomí všech fotbalových příznivců zapsal především díky svému působení v bundeslize. Po zkušenostech z AC Milán a Grasshoppers Curych, kde získal švýcarský titul a pohár, se v polovině devadesátých let minulého století přesunul do Stuttgartu. Vynikající výkony a nastřílené branky v dresu VfB mu následně přinesly angažmá v Bayernu Mnichov, s nímž zažil nejúspěšnější léta své kariéry.

V letech 1997-2003 získal s bavorským klubem čtyři německé tituly a stejný počet tamních pohárů. V sezóně 2000/2001 se navíc radoval z triumfu v Lize mistrů, v ročníku 2002/2003 získal za 21 vstřelených branek korunu krále bundesligových střelců.

Z Bayernu vedly jeho kroky do Lyonu a i zde měl důvody k oslavám. S francouzským klubem získal rovněž mistrovský titul, jenomže na začátku sezóny 2004/2005 ho postihlo těžké zranění. V dohrávce Ligue 1 na půdě Mét si vykloubil kotník a zlomil lýtkovou kost a několik měsíců musel nuceně odpočívat. Po zotavení se už do základní sestavy neprosadil, a tak přišel návrat do Německa, konkrétně do Mönchengladbachu. Zde se mu již tolik nedařilo a trochu si pohoršil svou bundesligovou bilanci - během svého působení v Německu nakonec nastoupil k celkem 260 zápasům, v nichž zaznamenal 133 gólů.

Své trápení v Mönchengladbachu nakonec v prosinci loňského roku vyřešil ukončením kontraktu a po čtrnácti letech se vrátil domů do Brazílie. Elberovy služby si zajistilo Cruzeiro, kde taky 34letý hráč včera ukončil svou pestrou fotbalovou kariéru.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*Andy Conceicao

Sbohem Giovane, budeš chybět... byl jsi jedinečný

Reagovat
smazaný uživatel

jj, odehral si svoje a byl nezapomenutelnej...

Reagovat
HOST*allezvous

...a zapsal se do podvědomí fanoušků trucováním a následným odchodem z Lyonu, nepoučitelný to Brazilec....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele